κύρια φωτογραφία συνταγής Χαλβάς ούζου ή χαλβάς κόλλας
nasiaser
nasiaser @cook_8449149

Ο χαλβάς της κόλλας (ή κολλοχαλβάς, έστω κι αν ακούγεται λιγάκι...κάπως) είναι ένα γλυκό πολύ ωραίο και παραγνωρισμένο, λόγω ονόματος!

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγη την έμαθα από την μαμά μου, που ήταν κατα γενική ομολογία άπαιχτη στον κολλοχαλβά. Τα καμμένα υπολείμματα στα τοιχώματα της κατσαρόλας είναι τα πιο νόστιμα!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

18 Minutes
  1. 1 ποτήρι νισιστέ (ή κολλα του λουκουμιού, εξ ου και το όνομα)
  2. 2 ποτήρια ζάχαρη
  3. 3 ποτήρια νερό
  4. 0.5 ποτήρι λάδι
  5. λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα (μια χούφτα)
  6. 1 σφηνάκι ούζο
  7. 1-2 βανίλιες

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μια βαθιά κατσαρόλα, διαλύουμε το νισιστέ στο κρύο νερό ώστε να μην έχει σβολάκια και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

  2. 2

    Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα (μιλάμε για μπράτσα) για να μην κατακαθίσει ο νισιστές.

  3. 3

    Το μίγμα (κάποτε) θα αρχίσει να πήζει και σύντομα θα γίνει ένα πηχτός χυλός που θα κοχλάζει απειλητικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου το μίγμα να διαυγάσει. Αν είναι λευκό-θολερό, ο χαλβάς μας θα χαρακτηριστεί αμαγείρευτος.

  4. 4

    Παράλληλα, καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα στο λάδι και τα βγαζουμε ώστε να μην καουν.

  5. 5

    Προς το τέλος (όταν ο χαλβας θα έχει διαυγάσει) ρίχνουμε με προσοχη το λάδι που καβουρντίσαμε τα αμύγδαλα και το ενσωματώνουμε με προσεκτικές κινήσεις.

  6. 6

    Στη συνέχεια, ρίχνουμε και το ούζο και τις βανίλιες.

  7. 7

    Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα (δεν τα ρίχνουμε νωρίτερα, διότι δε θα μείνουν τραγανά).

  8. 8

    Ρίχνουμε το χαλβα μας σε μια φόρμα για κεικ (μπορούμε και σε πλαστική) και τον αφήνουμε να κρυώσει.

  9. 9

    Όταν τον ξεφορμάρουμε, τον πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

reba
reba @cook_8483523
Φανταστικό! Πολύ πρωτότυπο και εύκολο. Η γεύση του ούζο στο χαλβά είναι φοβερή και πραγματικά ταιριάζει και με τη βανίλια και με την κανέλα.\n\n\n

Από

nasiaser
nasiaser @cook_8449149
στις