Χειμωνιάτικη ψαρόσουπα μινεστρόνε
Η σούπα αυτή είναι δική μου συνταγή. Θα μπορούσε να την πει κανείς και μαγικό ζωμό του ανοσοποιητικού. Συνδυάζει στοιχεία από Ιαπωνία, Ταϋλάνδη, Αίγυπτο και Ισπανία. Ιδανικό για χειμωνιάτικες μέρες που είμαστε κρυωμένοι. Η σούπα αυτή συνδυάζει τα ζυμαρικά σόγιας, τα μανιτάρια Porcini και τα φρέσκα κρεμμυδάκια της Ιαπωνικής σούπας Miso με την σπιρτάδα των νουντλς, του μπακαλιάρου και των γαρίδων. Η μολοχία κάνει την διαφορά δημιουργώντας καυτερή καταπραϋντική αίσθηση στον λάρυγγα. Τα λαχανικά και οι φακές το χυλώνουν, ενώ τα μανιτάρια Shitaki καθιστούν το πιάτο σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας τον Χειμώνα. Οι κύβοι βοδινού συνδυάζουν το κρέας με το ψάρι, τακτική που ακολουθούν οι Ισπανοί. Πρόκειται για πιάτο χαμηλών θερμίδων, υγιεινό και χορταστικό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Υ.Γ. Ψάξτε να βρείτε τα υλικά, δεν είναι δύσκολο. Δεν αντικαθίστανται από άλλα. Τα Porcini και η μολοχία είναι απαραίτητα.
Υλικά
-
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
-
8 φιλέτα μπακαλιάρου (αν χρησιμοποιήσετε άλλο ψάρι με κόκκαλα βάλτε το σε τούλι για να συγκρατήσει τα κόκκαλα)
-
1 πακέτο γαρίδες
-
2 κύβους βοδινού
-
1 ατομικό πακέτο νουντλς (με άρωμα θαλασσινών, αν βρείτε. Κάνει 0, 50 Ευρώ)
-
1/3 πακέτο σπαγγέτι από σόγια (3 Ευρώ το πακέτο)
-
3 κουταλιές της σούπας μανιτάρια Porcini (έχουν μια βλέννα και χυλώνουν τις σούπες, θα τα βρείτε στο Μολδαβικό σουπερμάρκετ της Αθήνας 3 Ευρώ το βαζάκι)
-
6 κουταλιές σπασμένη κόκκινη φακή (έχουν τα Πακιστανικά και τα Αραβικά μαγαζιά, 2,50 Ευρώ το πακετάκι)
-
6 ψιλοκομμένα μανιτάρια Shitaki (έχουν τα σουπερμάρκετ, Ιαπωνικό μανιτάρι καλό για το ανοσοποιητικό)
-
2 τριμμένες στον τρίφτη γλυκοπατάτες
-
2 τριμμένες στον τρίφτη ρέβες
-
2 τριμμένα στον τρίφτη καρώτα
-
1 κομματάκι τριμμένο τζίντσερ.
-
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλλιανδρο
-
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
-
1 ψιλοκομμένο σέλερι (κορμός και φύλλα)
-
4 κουταλιές μολοχία (Αιγυπτιακό χορταρικό σαν σπανάκι καλό για το κρύωμα και το ανοσοποιητικό – θα το βρείτε στα Αραβικά μαγαζιά 3 Ευρώ το καταψυγμένο πακετάκι – κρατάει καιρό)
-
5 σπόρια κάρδαμο
-
1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο
-
2 ψιλοκομμένα τσίλι.
-
2 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
-
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
-
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Προαιρετικά αν την θέλετε πιο πικάντική 2 κουταλιές της σούπας Masshala (μείγμα μπαχαρικών σε μεγάλη ποικιλία. Διαλέξτε κάτι για σούπα ή ψάρι – ρωτήστε και τον μαγαζάτορα. Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί. Masshala έχουν όλα τα Πακιστανικά και τα Αραβικά μαγαζιά, 1,80 Ευρώ το κουτί)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε μια κατσαρόλα νερό να βράσει. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
-
2
Ζεματάμε 1 λεπτό τα νουντλς στο καυτό νερό. Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι. Το στερεώνουμε στην κατσαρόλα πάνω από το νερό που βράζει και τα’ αφήνουμε 2 λεπτά ακόμη πάνω από τον ατμό. Αφήνουμε τα νουντλς στην άκρη.
-
3
Βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου και τις γαρίδες στο βραστό νερό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια Porcini και Shitaki. Προσθέτουμε 4 κουταλιές μολοχία. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά (γλυκοπατάτες, ρέβες και τα καρώτα). Προσθέτουμε 2 κύβους βοδινού. Στη συνέχεια βάζουμε και τα αρωματικά (τζίντσερ, κόλλιανδρο, μαϊντανό, τσίλι, σέλερι και τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα). Προσθέτουμε Κάρδαμο, μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι (στις αναλογίες που βάλαμε στα υλικά).
-
4
Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε 1 ώρα. Προσθέτουμε το σπαγγέτι σόγιας. Μαγειρεύουμε 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε την σπασμένη φακή και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη (γίνεται σαν χυλός). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Στο τέλος προσθέτουμε τα βρασμένα νουντλς. Ανακατεύουμε καλά. Είναι έτοιμο.
-
5
Σερβίρουμε σε βαθιά μπωλ.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια