Χειροποίητα μακαρόνια φιογκάκια

Bαθμολογία: 5
       
 
2 ψήφοι
TSOFAGR, 22.10.11

Περιγραφή

Η συνταγή και οι αναλογίες είναι δικές μου. Γίνονται πολύ έυκολα,γρήγορα και είναι πολύ νόστιμα.
Χειροποίητα μακαρόνια φιογκάκια

Τι χρειαζόμαστε:

  • 400 γραμ. γάλα χλιαρό
  • 200 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 αυγό
  • 550 γραμ. αλεύρι (περίπου)
  • Αλάτι (ελάχιστο)
Για το σερβίρισμα
  • Ελάχιστη μαργαρίνη ρευστή ή λάδι
  • Μούστο (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σπιτικά ζυμαρικά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Αβγά , Γάλα
Σερβίρει: 10 μερίδες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα. Το βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη μαζί με το αυγό και το αλάτι.
    Βήμα 2
    2) Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το χέρι μας.
    Βήμα 3
    3) Ρίχνουμε λίγο λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε παράλληλα.
    Βήμα 4
    4) Φτιάχνουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη δίχως να κολλάει στα χέρια μας.
    Βήμα 5
    5) Κόβουμε την ζύμη σε 2 μπάλες. Βάζουμε την ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο.
    Βήμα 6
    6) Αλευρώνουμε και ανοίγουμε ένα φύλλο όσο μεγάλο μπορούμε.
    Βήμα 7
    7) Κόβουμε σε λωρίδες το φύλλο μας, μακρόστενες.
    Βήμα 8
    8) Κόβουμε πάλι κάθετα το φύλλο για να φτιάξουμε μικρά τετραγωνάκια.
    Βήμα 9
    9) Τσιμπάμε στην μέση τα τετραγωνάκια με τον αντείχηρα και τον δείκτη,για να σχηματιστούν τα φιογκάκια.
    Βήμα 10
    10) Τέλος ρίχνουμε απο πάνω αλέυρι. Παίρνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε επάνω τα μισά φιογκάκια που φτιάξαμε. Με το ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την άλλη μπάλα.
    Βήμα 11
    11) Ψήνουμε τα φιογκάκια για 5 λεπτά στο ποιό δυνατό που έχει ο φούρνος μας.Τα αφήνουμε να κρυώσουν,τα πιάνουμε με τα χέρια μας και τα τεινάζουμε ελαφρός για να φύγει το περίσιο αλέυρι.
    Βήμα 12
    12) Έχουμε βάλει την κατσαρόλα μας στην φωτιά για να βράζει το αλατισμένο νερό και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου (δοκιμάζουμε), ανακατεύοντας 3-4 φορές με μια κουτάλα. Προσοχή αφρίζει.
    Βήμα 13
    13) Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε μέσα σε ένα τρυπητό με (λεκανίτσα), ρίχνουμε απο επάνω ελάχιστη μαργαρίνη ή λάδι και ταρακουνάμε το τρυπητό. Σερβίρουμε με μούστο και κεφαλοτύρι ή ότι τραβάει η ψυχή μας. Καλή επιτυχία.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Αν θέλουμε μπορούμε τα φιογκάκια, να τα βράσουμε και δίχως να τα ψήσουμε στον φούρνο.

    Τα φιογκάκια μπορούμε, αν ψηθούν, να τα φυλάξουμε σε ένα κλειστό τάπερ.

    Τα φιογκάκια μου τα σερβίρισα με μούστο και τυρί μελίχλωρο, για τους Λημνιούς είναι πολύ γνωστή η γέυση.

    Μπορούμε άν θέλουμε να τσιγαρίσουμε με ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια και να τα σβήσουμε με μούστο.

    Σχετικές συνταγές

      10 Όλα

      #
      Σχόλιο από Σουλτάνα, 24-10-11  
      Χειροποιητα μακαρονια οτι καλυτερο για την οικογενεια να ξερουμε και τη τρωμε!
      #
      Σχόλιο από MAGEIRISSA, 24-10-11  
      Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Tsofagr, μ'άρεσε ο τρόπος που φτιάχνονται τα γνωστά φιογκάκια, φαίνονται πολύ εύκολα να γίνουν τελικά!
      Σ'ευχαριστούμε για τη συνταγή, κάποια στιγμή σίγουρα θα το επιχειρήσω.
      Τα σερβίρεις όμως με μούστο? Αυτό δεν κατάλαβα... σε υγρή μορφή δεν είναι ο μούστος?
      #
      Σχόλιο από TSOFAGR, 24-10-11  
      Σ ευχαριστώ Σουλτάνα,είναι πραγματικά πολύ νόστιμα.
      Γειά σου MAGEIRISSA.Ναι ο μούστος είναι αρκετά πεικτός και τον σερβίρω απο επάνω στην μερίδα μου(προαιρετικά φυσικά)δίνει μια διαφορετική γέυση,επειδή τα παλιά χρόνια και τώρα ακόμα τα τρώνε έτσι,στην Λήμνο.Μπορείς ακόμη,άν θέλεις να τσιγαρίσεις κρεμμύδι και να το σβίσεις με μούστο ή να τον ρίξεις απο επάνω έτσι,φυσικά πάν μέτρων άριστον:)
      καλή επιτυχία
      #
      Σχόλιο από stelia, 18-3-12  
      ΄Εφτιαξα την συνταγή σου αλλά αντί για φιογκάκια τα έκοψα στη μηχανή λαζάνια. Μας άρεσε πάρα πολύ και κυρίως που έχει μόνο 1 αυγό! 5 λεπτά βράσιμο ήταν αρκετό. Σ΄ευχαριστούμε για τη συνταγή!
      #
      Σχόλιο από Μιχαλίτσα, 18-3-12  
      Καλησπέρα, συγνώμη που δεν βαθμολογώ αλλά δεν τα έχω φτιάξει ακόμα!!! Ήθελα να ρωτήσω επείδη μου αρέσει πάρα πολύ να φτιάχνω ζυμαρικά...όσες φορές έχω φτιάξει είναι μόνο με αλεύρι, γάλα, αυγά...δεν έχω δοκιμάσει με σιμιγδάλι...είναι πολύ μεγάλη η διαφορά, αν το έχει κάνει κάποια και μπορεί να μου πει την εμπειρία της...έχω ήδη φτιαγμένα τα οποία έχω αφήσει και ξεραίνονται και σκέφτομαι την επόμενη φορά να τα φτιάξω με σιμιγδάλι!!!
      #
      Σχόλιο από stelia, 18-3-12  
      Γενικά έχω μια αδυναμία στο σιμιγδάλι! Να σου πω ότι τα βρίσκω πιο νόστιμα! Δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις και δε θα χάσεις!
      #
      Σχόλιο από Μιχαλίτσα, 18-3-12  
      Θα τα δοκιμάσω...νομίζω ότι αξίζει τον κόπο!!! Και θα επιστρέψω για να βαθμολογήσω!!! Σε ευχαριστώ stelia για την απάντηση!!! Καλό σου βράδυ!!!
      #
      Σχόλιο από TSOFAGR, 19-3-12  
      Σε ευχαριστώ πολύ stelia για την βαθμολογία σου και τα καλά σου λόγια.Μήπως δέν τα έψησες στον φούρνο για αυτό τα έβρασες μόνο 5 λεπτά?
      Ευχαριστώ και πάλι:)

      Καλή επιτυχία Μιχαλίτσα:) ,ελπίζω να σου αρέσουν.
      #
      Σχόλιο από stelia, 19-3-12  
      Ναι! καλή μου, δεν τα έψησα στο φούρνο! Τα έβρασα κατ΄ευθείαν! ΄Εχεις δίκαιο! Γι΄αυτό και μου πήρε μόνο 5 λεπτά! Σ΄ευχαριστώ και πάλι που μοιράστηκες μαζί μας τη συνταγή σου και μάλιστα τόσο αναλυτικά!
      #
      Σχόλιο από TSOFAGR, 20-3-12  
      εγώ σε ευχαριστώ stelia,που έφτιαξες την συνταγή μου:)

      9 Σχόλια

      #
      Σχόλιο από Σουλτάνα, 24-10-11  
      Χειροποιητα μακαρονια οτι καλυτερο για την οικογενεια να ξερουμε και τη τρωμε!
      #
      Σχόλιο από MAGEIRISSA, 24-10-11  
      Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Tsofagr, μ'άρεσε ο τρόπος που φτιάχνονται τα γνωστά φιογκάκια, φαίνονται πολύ εύκολα να γίνουν τελικά!
      Σ'ευχαριστούμε για τη συνταγή, κάποια στιγμή σίγουρα θα το επιχειρήσω.
      Τα σερβίρεις όμως με μούστο? Αυτό δεν κατάλαβα... σε υγρή μορφή δεν είναι ο μούστος?
      #
      Σχόλιο από stelia, 18-3-12  
      ΄Εφτιαξα την συνταγή σου αλλά αντί για φιογκάκια τα έκοψα στη μηχανή λαζάνια. Μας άρεσε πάρα πολύ και κυρίως που έχει μόνο 1 αυγό! 5 λεπτά βράσιμο ήταν αρκετό. Σ΄ευχαριστούμε για τη συνταγή!
      #
      Σχόλιο από Μιχαλίτσα, 18-3-12  
      Καλησπέρα, συγνώμη που δεν βαθμολογώ αλλά δεν τα έχω φτιάξει ακόμα!!! Ήθελα να ρωτήσω επείδη μου αρέσει πάρα πολύ να φτιάχνω ζυμαρικά...όσες φορές έχω φτιάξει είναι μόνο με αλεύρι, γάλα, αυγά...δεν έχω δοκιμάσει με σιμιγδάλι...είναι πολύ μεγάλη η διαφορά, αν το έχει κάνει κάποια και μπορεί να μου πει την εμπειρία της...έχω ήδη φτιαγμένα τα οποία έχω αφήσει και ξεραίνονται και σκέφτομαι την επόμενη φορά να τα φτιάξω με σιμιγδάλι!!!
      #
      Σχόλιο από stelia, 18-3-12  
      Γενικά έχω μια αδυναμία στο σιμιγδάλι! Να σου πω ότι τα βρίσκω πιο νόστιμα! Δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις και δε θα χάσεις!
      #
      Σχόλιο από Μιχαλίτσα, 18-3-12  
      Θα τα δοκιμάσω...νομίζω ότι αξίζει τον κόπο!!! Και θα επιστρέψω για να βαθμολογήσω!!! Σε ευχαριστώ stelia για την απάντηση!!! Καλό σου βράδυ!!!
      #
      Σχόλιο από TSOFAGR, 19-3-12  
      Σε ευχαριστώ πολύ stelia για την βαθμολογία σου και τα καλά σου λόγια.Μήπως δέν τα έψησες στον φούρνο για αυτό τα έβρασες μόνο 5 λεπτά?
      Ευχαριστώ και πάλι:)

      Καλή επιτυχία Μιχαλίτσα:) ,ελπίζω να σου αρέσουν.
      #
      Σχόλιο από stelia, 19-3-12  
      Ναι! καλή μου, δεν τα έψησα στο φούρνο! Τα έβρασα κατ΄ευθείαν! ΄Εχεις δίκαιο! Γι΄αυτό και μου πήρε μόνο 5 λεπτά! Σ΄ευχαριστώ και πάλι που μοιράστηκες μαζί μας τη συνταγή σου και μάλιστα τόσο αναλυτικά!
      #
      Σχόλιο από TSOFAGR, 20-3-12  
      εγώ σε ευχαριστώ stelia,που έφτιαξες την συνταγή μου:)

      1 Ερωτήσεις

      #
      Σχόλιο από TSOFAGR, 24-10-11  
      Σ ευχαριστώ Σουλτάνα,είναι πραγματικά πολύ νόστιμα.
      Γειά σου MAGEIRISSA.Ναι ο μούστος είναι αρκετά πεικτός και τον σερβίρω απο επάνω στην μερίδα μου(προαιρετικά φυσικά)δίνει μια διαφορετική γέυση,επειδή τα παλιά χρόνια και τώρα ακόμα τα τρώνε έτσι,στην Λήμνο.Μπορείς ακόμη,άν θέλεις να τσιγαρίσεις κρεμμύδι και να το σβίσεις με μούστο ή να τον ρίξεις απο επάνω έτσι,φυσικά πάν μέτρων άριστον:)
      καλή επιτυχία

      0 Παραλλαγές

      Σχετικά άρθρα

      Χορτοφαγία
      Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
      Βράζω σωστά τα μακαρόνια
      Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...
      Το αυγό και η διατροφική του αξία
      Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
      Τα αυγά στην κουζίνα μας
      Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
      Ασφαλή νωπά αυγά
      Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...

      Σχετικές οδηγίες

      Κόβω τα ζυμαρικά μου
      Προστέθηκε από ggr
      4.5
             
             
      (4)
      Οδηγίες για σπιτικά ζυμαρικά
      Προστέθηκε από ggr
      4.8462
             
             
      (13)

      Τη συνταγή προτείνουν:

      ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΛΙΚΕΡΑΚΙΑ  - ΔΙΑΦΟΡΑ
      Ένα βιβλίο 42 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
      Φαγητάκι
      Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα32
      κυριως
      Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της katenick
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 127 αγαπημένων συνταγών, του/της evakimou
      Σπιτικά ζυμαρικά
      Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2