Χιώτικος τραχανάς 'ο αυθεντικός'

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
bouka_tsoukaliou, 06.08.08

Περιγραφή

Κάποια στιγμή μιλήσαμε για τραχανά και είπα ότι στο νησί της Χίου βάζουμε μέσα το τραχανοχόρταρο....αποφάσισα λοιπόν να βάλω την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς μου την χιώτικη....

Χιώτικος τραχανάς 'ο αυθεντικός'
photo: Ζουζουνελ

Τι χρειαζόμαστε:


  • 2 κιλά ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 1 κιλό χοντροκομμένα κρεμμύδια
  • 100 γρ. ξερό τραχανοχόρταρο
  • 1/2 κιλό ψιλό σιμιγδάλι
  • αλάτι
  • 450 γρ. πλήρες γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
  • 3/4 - 1 κιλό αλεύρι για ψωμί (περίπου 6-8 φλιτζάνια)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σπιτικά ζυμαρικά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Ντομάτες , Γιαούρτι
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

 

  1. Αναμειγνύετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το τραχανόχορτο και τα βράζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά, για περίπου 35 λεπτά.
  2. Αφαιρείτε το τραχανόχορτο. Αλέθετε τα λαχανικά με το χέρι ή με τον πολυκόφτη.
  3. Βάζετε τον πουρέ των λαχανικών σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το σιμιγδάλι το αλάτι και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το μείγμα με μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε να "ξεκουραστεί" για μισή ώρα.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 100°C. Τοποθετείτε 2 ταψιά με αλουμινόχαρτο. Ανακατεύετε το γιαούρτι με τον πουρέ και βάζετε όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχετε μια σφιχτή ζύμη, η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά κολλώδης.
  5. Ακουμπάτε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθετε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο αλάτι, αν η ζύμη κολλάει υπερβολικά.
  6. Έπειτα, τη χωρίζετε σε 10 κομμάτια. Τα πιέζετε με τις παλάμες σας έτσι ώστε να έχουν πάχος ίσο με 1 εκ. και τα ακουμπάτε στο ταψί.
  7. Τα αφήνετε μες στο φούρνο να στεγνώσουν για 2-3 ώρες. (Στους φούρνους με γκριλ χρειάζεται λιγότερη ώρα.)
  8. Γυρνάτε τα κομμάτια και τα αφήνετε άλλη μια ώρα να στεγνώσουν ή μέχρι να γίνουν τόσο σκληρά ώστε να θρυμματίζονται. Τα σπάτε σε κομματάκια και συνεχίζετε να τα αποξηραίνετε στο φούρνο μέχρι να γίνουν αρκετά σκληρά.
  9. Χτυπάτε σε δόσεις τα ζυμαρικά στον πολυκόφτη. Ξαναβάζετε τα τρίμματα στα ταψιά και τα αφήνετε για άλλες 2-3 ώρες στο φούρνο, μέχρι να σκληρύνουν πολύ. (Ο απαιτούμενος χρόνος γι' αυτή τη διαδικασία είναι σχετικός.) Πού και πού ελέγχετε τα τρίμματα και τα ανακατεύετε.
  10. Αφήνετε τον τραχανά να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα, μπορείτε να τον φυλάξετε σε αεροστεγές βάζα ή σε πάνινες σακούλες (σαν μαξιλαροθήκες). Διατηρείται αναλλοίωτος για πάνω από ένα χρόνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Χωρίς λόγια.....απλά τέλειος!!!

Αν δεν θέλετε να στεγνώσετε τον τραχανά σε ελαφρύ φούρνο και αν έχετε φυσικά χρόνο μπορείτε να τον αφήσετε μια μέρα με δροσερό αεράκι να στεγνώσει μόνος του σε φυσικό περιβάλλον. Απαιτεί όμως αρκετό χρόνο. (Η γιαγιά μου φυσικά τον στέγνωνε στο δροσερό αεράκι, τώρα βέβαια έχουμε βρει πιο γρήγορες λύσεις λόγω έλλειψης χρόνου.)

Σχετικές συνταγές

Σούπα με τραχανά Σούπα με τραχανά
4.8571
       
       
(7)
Ξυνόχοντρος Ξυνόχοντρος
3
       
       
(2)
Κοκκινιστός τραχανάς σούπα Κοκκινιστός τραχανάς σούπα
4.5294
       
       
(17)
Σπιτικός Τραχανάς Σπιτικός Τραχανάς
4.913
       
       
(23)
Χειροποίητος τραχανάς Χειροποίητος τραχανάς
5
       
       
(1)
Τραχανάς καλοκαιρινός Τραχανάς καλοκαιρινός
5
       
       
(2)

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 9-8-11  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 15-8-11  
    Αυτον τον τραχανα φτιαχνω και εγω, με μια παραλλαγή ομως στα κρεμυδια που βραζουμε βαζω κρεας με κοκκαλο(συνηθως τραγι, η αρνισιο),αφου βρασουν ολα πολυ καλα τα περνώ απο το μουλτι και τα κανω πουρε οπως ακριβως γραφεις, εχω αφησει το γαλα να γινει ξυνογαλο 1-2 μερες εκτος ψυγειου αφαιρω τον τσίρο(θα τον δοκιμασω και με γιαουρτι) ,και προσθετω και 3-4 αυγα,το ζυμαρι το ετοιμαζω απο βραδύς σε πηλινη λεκάνη βαζω τον πουρε το γαλα τα αυγα και τα ζυμώνω μονο με ψιλο σιμιγδαλι,αν το πρωι κολαει ακομη στα χερια ριχνω τοσο αλευρι σταρενιο οσο να εχω σφιχτή ζυμη!Παντα τον φτιαχνω Αυγουστο με βοριαδακι για να μου στεγνωσει γρηγορα αφου τον απλωνω εξω,θελει κοπο αλλα ειναι απιθανος για τα κρυα βραδια του χειμωνα και δυναμωτικος για τα παιδακια!
    Σε αυτην την δοσολογια μου παιρνει 3-4 κιλα σιμιγδαλι και οσο σηκωσει αλευρι στο τελος,γινεται πολυ ποσότητα για ολο τον χειμωνα,στο τελος αφου στεγνωσει καλα στο αερακι για κανα δυο ημερες τον βαζω στα ταψια και τον φουρνιζω στο φουρνο ανακατευοντας που και που λιγο, για 10-15 λεπτα για να μην πιασει μαμουνακι το χειμωνα!Οσο θα τον έχετε απλωμένο και σκεπασμενο με τουλι, να τον ανακατευτε με τα χερια σας συχνα για να στεγνωνει γρηγορα και παντου!
    Τον εχω διατηρήσει ετσι, και δυο χρονιες!Καλη επιτυχια!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 15-8-11  
    Θα ηθελα να μου περιγραψεις πως ειναι το τραχανοχορτο σιγουρα ειναι κατι μυρωδικο που του προσθετει γευση και αρωμα!!μηπως ξερεις την επιστημονικη του ονομασια;γιατι απο τοπο σε τοπο διαφερει οπως λενε τα διαφορα χορτα!Ευχαριστουμε για την συνταγη που αξιζει καποιος να την φτιαξει!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 15-8-11  
    Ετσι τον φτιαχνη και η μαμα μου χωρις της ντοματες το τραχανοχορτο πρεπει να ειναι ο μαραθος αλλα η μαμα μου βαζει ξερο ανιθο το ιδιο ειναι
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 16-8-11  
    Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ονομασία για το τραχανοχόρταρο.Σίγουρα δεν είναι ο μάραθος. Είναι ένα φυτό που βγαίνει σε κάποια βουνά της Χίου και είναι περίπου σαν το φυτό του θυμαριού και έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά και λίγο υπόξινη γεύση.Το βάζεις μέσα κλαδάκι να βράση με τα άλλα υλικά και μετά το αφαιρείς
    #
    Σχόλιο από IRENE1, 11-9-11  
    Προς Ζουζουνέλ:
    Εννοείς ότι, μαζί με τα λαχανικά που έχεις βράσει, πολτοποιείς και το κρέας;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    #
    Σχόλιο από IRENE1, 11-9-11  
    Να προσθέσω, γιά όποιον ενδιαφέρεται, ότι τραχανόχορτο συνάντησα στο "Μπαχάρ", στην Ευριπίδου.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 11-9-11  
    Ναι IRENE1 μαζι με τα λαχανικα πολτοποιω και το κρεας αφου τα εχω βρασει ολα μαζι στη συνεχεια οπως ακριβως λεει απο πανω η συνταγη της φιλης douka_tsoukaliou
    #
    Σχόλιο από IRENE1, 13-9-11  
    Ευχαριστώ πολύ! Φαίνεται πεντανόστιμος.
    #
    Σχόλιο από eftyhia_sk, 20-9-11  
    Καλησπέρα.Θα ήθελα να ρωτήσω,όταν βάλω τον τραχανά στον φούρνο ο φούρνος θα είναι αναμένος σε χαμηλή θερμοκρασία;Ή κατάλαβα λάθος;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 23-9-11  
    Πολύ καλά κατάλαβες. Θα τον απλώσεις σε ταψί και θα τον βάλεις να στεγνώσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία
    #
    Σχόλιο από liavegan, 14-11-11  
    Άλλα λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε?για παράδειγμα σέλινο και μυρωδικά?γιατί που να βρούμε τώρα τραχανοχόρταρο...είναι μακρυά και η Χίος και το Μπαχάρ...
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 16-11-11  
    Δεν έχω δυστυχώς απάντηση στην ερώτηση σου γιατί δεν τον έχω φτιάξει ποτέ με διαφορετικά μυρωδικά
    #
    Σχόλιο από glikoula, 14-10-12  
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 19-11-13  
    Νοστιμότατος και θρεπτικότατος.

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 9-8-11  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 15-8-11  
    Αυτον τον τραχανα φτιαχνω και εγω, με μια παραλλαγή ομως στα κρεμυδια που βραζουμε βαζω κρεας με κοκκαλο(συνηθως τραγι, η αρνισιο),αφου βρασουν ολα πολυ καλα τα περνώ απο το μουλτι και τα κανω πουρε οπως ακριβως γραφεις, εχω αφησει το γαλα να γινει ξυνογαλο 1-2 μερες εκτος ψυγειου αφαιρω τον τσίρο(θα τον δοκιμασω και με γιαουρτι) ,και προσθετω και 3-4 αυγα,το ζυμαρι το ετοιμαζω απο βραδύς σε πηλινη λεκάνη βαζω τον πουρε το γαλα τα αυγα και τα ζυμώνω μονο με ψιλο σιμιγδαλι,αν το πρωι κολαει ακομη στα χερια ριχνω τοσο αλευρι σταρενιο οσο να εχω σφιχτή ζυμη!Παντα τον φτιαχνω Αυγουστο με βοριαδακι για να μου στεγνωσει γρηγορα αφου τον απλωνω εξω,θελει κοπο αλλα ειναι απιθανος για τα κρυα βραδια του χειμωνα και δυναμωτικος για τα παιδακια!
    Σε αυτην την δοσολογια μου παιρνει 3-4 κιλα σιμιγδαλι και οσο σηκωσει αλευρι στο τελος,γινεται πολυ ποσότητα για ολο τον χειμωνα,στο τελος αφου στεγνωσει καλα στο αερακι για κανα δυο ημερες τον βαζω στα ταψια και τον φουρνιζω στο φουρνο ανακατευοντας που και που λιγο, για 10-15 λεπτα για να μην πιασει μαμουνακι το χειμωνα!Οσο θα τον έχετε απλωμένο και σκεπασμενο με τουλι, να τον ανακατευτε με τα χερια σας συχνα για να στεγνωνει γρηγορα και παντου!
    Τον εχω διατηρήσει ετσι, και δυο χρονιες!Καλη επιτυχια!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 15-8-11  
    Θα ηθελα να μου περιγραψεις πως ειναι το τραχανοχορτο σιγουρα ειναι κατι μυρωδικο που του προσθετει γευση και αρωμα!!μηπως ξερεις την επιστημονικη του ονομασια;γιατι απο τοπο σε τοπο διαφερει οπως λενε τα διαφορα χορτα!Ευχαριστουμε για την συνταγη που αξιζει καποιος να την φτιαξει!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 15-8-11  
    Ετσι τον φτιαχνη και η μαμα μου χωρις της ντοματες το τραχανοχορτο πρεπει να ειναι ο μαραθος αλλα η μαμα μου βαζει ξερο ανιθο το ιδιο ειναι
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 16-8-11  
    Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ονομασία για το τραχανοχόρταρο.Σίγουρα δεν είναι ο μάραθος. Είναι ένα φυτό που βγαίνει σε κάποια βουνά της Χίου και είναι περίπου σαν το φυτό του θυμαριού και έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά και λίγο υπόξινη γεύση.Το βάζεις μέσα κλαδάκι να βράση με τα άλλα υλικά και μετά το αφαιρείς
    #
    Σχόλιο από IRENE1, 11-9-11  
    Να προσθέσω, γιά όποιον ενδιαφέρεται, ότι τραχανόχορτο συνάντησα στο "Μπαχάρ", στην Ευριπίδου.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 11-9-11  
    Ναι IRENE1 μαζι με τα λαχανικα πολτοποιω και το κρεας αφου τα εχω βρασει ολα μαζι στη συνεχεια οπως ακριβως λεει απο πανω η συνταγη της φιλης douka_tsoukaliou
    #
    Σχόλιο από IRENE1, 13-9-11  
    Ευχαριστώ πολύ! Φαίνεται πεντανόστιμος.
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 23-9-11  
    Πολύ καλά κατάλαβες. Θα τον απλώσεις σε ταψί και θα τον βάλεις να στεγνώσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία
    #
    Σχόλιο από liavegan, 14-11-11  
    Άλλα λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε?για παράδειγμα σέλινο και μυρωδικά?γιατί που να βρούμε τώρα τραχανοχόρταρο...είναι μακρυά και η Χίος και το Μπαχάρ...
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 16-11-11  
    Δεν έχω δυστυχώς απάντηση στην ερώτηση σου γιατί δεν τον έχω φτιάξει ποτέ με διαφορετικά μυρωδικά
    #
    Σχόλιο από glikoula, 14-10-12  
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 19-11-13  
    Νοστιμότατος και θρεπτικότατος.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από IRENE1, 11-9-11  
    Προς Ζουζουνέλ:
    Εννοείς ότι, μαζί με τα λαχανικά που έχεις βράσει, πολτοποιείς και το κρέας;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    #
    Σχόλιο από eftyhia_sk, 20-9-11  
    Καλησπέρα.Θα ήθελα να ρωτήσω,όταν βάλω τον τραχανά στον φούρνο ο φούρνος θα είναι αναμένος σε χαμηλή θερμοκρασία;Ή κατάλαβα λάθος;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βράζω σωστά τα μακαρόνια
    Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Σχετικές οδηγίες

    Απλώνω...τραχανά!
    Προστέθηκε από Ναυσικά
    5
           
           
    (13)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σπιτικο θα γινει.....
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές κρεας
    Ένα βιβλίο 208 αγαπημένων συνταγών, του/της sandys
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 137 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula