Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες στη γάστρα

Bαθμολογία: 4.8941
       
 
170 ψήφοι
elenikolas, 31.07.08

Περιγραφή

Νόστιμες και πικάντικες χοιρινές μπριζόλες που λιώνουν στο στόμα. 'Ένα τέλειο Κυριακάτικο φαγητό και όχι μόνο.
Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες στη γάστρα
photo: ANGOLINA

Τι χρειαζόμαστε:

  • 6 χοιρινές μπριζόλες (λαιμού)
  • 1 κιλό πατάτες περίπου κομμένες στα 4
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες σε χοντρές φέτες
  • 1 φλιτζ. καφέ μικρό μοσχάτο κρασί ή ημίγλυκο ή λευκό ξηρό
  • χρωματιστό πιπέρι
  •  ρίγανη
  • αλάτι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 200 γραμ.κεφαλοτύρι σε κύβους
  • λίγο νεράκι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Μέθοδος: Φούρνου
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(7 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(7 ψήφοι)
Προετοιμασία: 18' (7 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 104' (7 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός απ το λεμόνι,το κεφαλοτύρι και τη μουστάρδα στη γάστρα κατά προτίμηση πήλινη και τα ανακατεύουμε.
  2. Την σκεπάζουμε και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 1 ώρα.
  3. Μετά ανακατεύουμε τη μουστάρδα στο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό, προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι ξανασκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
  4. Κλείνουμε το φούρνο και χωρίς να τον ανοίξουμε αφήνουμε μέσα τη γάστρα μισή ώρα.
  5. Μετά το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γάστρα, (εγώ χρησιμοποιώ πήλινη και ομολογώ γίνεται "λουκούμι") τότε όμως θα ρυθμίσετε τον χρόνο, τη θερμοκρασία ψησίματος και το νεράκι που θα βάλετε ανάλογα με τη γάστρα σας. Ψήνεται και σε ταψί αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται διαφορετικό. Επίσης προτιμήστε το χρωματιστό πιπέρι αυτό που είναι κόκκινο πράσινο και μαύρο σε μύλο δίνει φοβερό άρωμα και γεύση στο φαγητό και ειδικά στο κρέας. Γίνεται και με κοτόπουλο ή κατσικάκι.

Σχετικές συνταγές

Glazed Steaks Glazed Steaks
5
       
       
(3)
Mama Rosa Mama Rosa
4.7333
       
       
(15)

    204 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MARA!, 5-8-08  
    Να ξεκινησω απο την γευση απο την μυρωδια η τα χρωματα που ηταν στο πιατο;10 με τονο σε ολα λοιπον!!Αντι μπριζολες ειπα στον κρεωπολη να μου δωσει στρογγυλο απο χοιρινο κομμενο μπουκιτσες.Απαιχτο!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 5-8-08  
    Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε η συνταγή μου.Ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από maria27, 21-12-08  
    Μπράβο σου elenicolas!Είναι η 2 φορά που την κάνω. Πολύ νόστιμη και πάρα πολύ εύκολη. Άσε που τα υλικά τα έχεις σχεδόν πάντα στο σπίτι. Εγώ απλώς χρησιμοποιώ μια γάστρα όχι πήλινη!Καλές Γιορτές σε όλους με υγεία και ευτυχία.
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 6-1-09  
    Ελενίτσα πολύ νόστιμες οι μπριζόλες με την συνταγή σου!!! Μπράβο πουλάκι μου. Εγώ την μόνη αλλαγή που έκανα αντί για ρίγανη έβαλα θυμάρι και κόκκους κόλιανδρο. Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από dorafa, 21-1-09  
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 14-3-09  
    Φανταστική συνταγή!!!!Την έφτιαξα τώρα το μεσημέρι και τρελαθήκαμε.Έχει δίκιο η maria27 έχει υλικά που τα έχεις πάντα στο σπίτι σου,γι'αυτό πρόλαβα και την έφτιαξα σήμερα.Συγχαρητήρια!!!!
    #
    Σχόλιο από ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, 10-4-09  
    ΑΠΑΙΧΤΟ
    ΑΠΑΙΧΤΟ ΠΑΙΔΙΑ
    ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια :0)
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 9-5-09  
    Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 9-5-09  
    ANGOLINA χαίρομαι που σας άρεσε. Τέλεια η φώτο!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 10-5-09  
    Φανταστικη συνταγη!!!Την εφτιαξα σημερα με κατσικακι τελικα,σε πηλινη γαστρα και εγινε τελειο!!Τοσο απλα υλικα και τοσο καλοσυνδυασμενα!!!Μπραβο Ελενιτσα!!!Ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από common, 4-6-09  
    Όντως τέλειο Κυριακάτικο φαγητό! Το έφτιαξα σε πήλινη κατσαρόλα-γάστρα, και έγινε όνειρο. Μόνο το λάδι μου έπεσε λίγο παραπάνω, μάλλον γιατί ήταν και αρκετά λιπαρό και το τυρί, αλλά θα "θυσιαστούμε" και θα το βουτήξουμε με ψωμάκι ;-) Μπράβο για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από anniokm, 6-6-09  
    Θα ήθελα να ρωτήσω με τι άλλο τυρί θα μπορούσα να αντικαταστήσω το κεφαλοτύρι? μήπως με παρμεζάνα?? γιατί εδώ στην Αγγλία κεφαλοτύρι δεν μπορώ να βρώ...
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-6-09  
    anniokm μπρείς να το αντικαταστήσεις με οποιοδήποτε άλλο σκληρό πικάντικο τυρί όπως παρμεζάνα ή πεκορίνο ή κάποιο άλλο.
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-6-09  
    ενα super φαγητο με τα ολα του.ΤΕΛΕΙΟ!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-6-09  
    Χαίρομαι που το απολαμβάνετε!!!!
    #
    Σχόλιο από Moula, 3-7-09  
    Πρώτη φορά έκανα αυτό το φαγητό και το έκανα στο ταψί γιατί δεν είχα γάστρα αλλά και πάλι ήταν "λουκούμι"!! Ο άντρας μου μου είπε ότι ήταν καλύτερο απο της μαμάς του!!! Αυτό τα λέει όλα:-)Ευχαριστώ Elenicolas
    #
    Σχόλιο από anniokm, 3-7-09  
    1.000.000 πιρουνάκια Elenikolas σου αξίζουν για την συνταγούλα αυτή!!! Μόλις έφαγα και η γεύση του είναι το κάτι άλλο....! ήθελα να ανεβάσω και φωτογραφία αλλά πρέπει να ρυθμίσω το μέγεθος...!!! Επειδή δεν είχα μοσχάτο κρασί έβαλα πόρτο και για τυράκι έβαλα κομματάκια παρμεζάνας και τσένταρ!!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!!!!! Συγχαρητήρια!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 3-7-09  
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια:)
    #
    Σχόλιο από PENELOPITSA, 20-7-09  
    Είναι τέλειο φαγητό. Πολύ νόστιμο, γεμάτο μυρωδιές και καλοψημένο!! Το έκανα το Σάββατο το βράδυ και οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν! Οι πατάτες ειδικά έγιναν μέλι! Όσο περίσσεψε το έφαγαν τα παιδιά την Κυριακή το μεσημέρι αφού το ξαναζέστανα στο φούρνο. Συγχαρητήρια!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Επόμενο > Τέλος >>

    190 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MARA!, 5-8-08  
    Να ξεκινησω απο την γευση απο την μυρωδια η τα χρωματα που ηταν στο πιατο;10 με τονο σε ολα λοιπον!!Αντι μπριζολες ειπα στον κρεωπολη να μου δωσει στρογγυλο απο χοιρινο κομμενο μπουκιτσες.Απαιχτο!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 5-8-08  
    Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε η συνταγή μου.Ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από maria27, 21-12-08  
    Μπράβο σου elenicolas!Είναι η 2 φορά που την κάνω. Πολύ νόστιμη και πάρα πολύ εύκολη. Άσε που τα υλικά τα έχεις σχεδόν πάντα στο σπίτι. Εγώ απλώς χρησιμοποιώ μια γάστρα όχι πήλινη!Καλές Γιορτές σε όλους με υγεία και ευτυχία.
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 6-1-09  
    Ελενίτσα πολύ νόστιμες οι μπριζόλες με την συνταγή σου!!! Μπράβο πουλάκι μου. Εγώ την μόνη αλλαγή που έκανα αντί για ρίγανη έβαλα θυμάρι και κόκκους κόλιανδρο. Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από dorafa, 21-1-09  
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 14-3-09  
    Φανταστική συνταγή!!!!Την έφτιαξα τώρα το μεσημέρι και τρελαθήκαμε.Έχει δίκιο η maria27 έχει υλικά που τα έχεις πάντα στο σπίτι σου,γι'αυτό πρόλαβα και την έφτιαξα σήμερα.Συγχαρητήρια!!!!
    #
    Σχόλιο από ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, 10-4-09  
    ΑΠΑΙΧΤΟ
    ΑΠΑΙΧΤΟ ΠΑΙΔΙΑ
    ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια :0)
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 9-5-09  
    Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 9-5-09  
    ANGOLINA χαίρομαι που σας άρεσε. Τέλεια η φώτο!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 10-5-09  
    Φανταστικη συνταγη!!!Την εφτιαξα σημερα με κατσικακι τελικα,σε πηλινη γαστρα και εγινε τελειο!!Τοσο απλα υλικα και τοσο καλοσυνδυασμενα!!!Μπραβο Ελενιτσα!!!Ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από common, 4-6-09  
    Όντως τέλειο Κυριακάτικο φαγητό! Το έφτιαξα σε πήλινη κατσαρόλα-γάστρα, και έγινε όνειρο. Μόνο το λάδι μου έπεσε λίγο παραπάνω, μάλλον γιατί ήταν και αρκετά λιπαρό και το τυρί, αλλά θα "θυσιαστούμε" και θα το βουτήξουμε με ψωμάκι ;-) Μπράβο για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από anniokm, 6-6-09  
    Θα ήθελα να ρωτήσω με τι άλλο τυρί θα μπορούσα να αντικαταστήσω το κεφαλοτύρι? μήπως με παρμεζάνα?? γιατί εδώ στην Αγγλία κεφαλοτύρι δεν μπορώ να βρώ...
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-6-09  
    anniokm μπρείς να το αντικαταστήσεις με οποιοδήποτε άλλο σκληρό πικάντικο τυρί όπως παρμεζάνα ή πεκορίνο ή κάποιο άλλο.
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-6-09  
    ενα super φαγητο με τα ολα του.ΤΕΛΕΙΟ!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-6-09  
    Χαίρομαι που το απολαμβάνετε!!!!
    #
    Σχόλιο από Moula, 3-7-09  
    Πρώτη φορά έκανα αυτό το φαγητό και το έκανα στο ταψί γιατί δεν είχα γάστρα αλλά και πάλι ήταν "λουκούμι"!! Ο άντρας μου μου είπε ότι ήταν καλύτερο απο της μαμάς του!!! Αυτό τα λέει όλα:-)Ευχαριστώ Elenicolas
    #
    Σχόλιο από anniokm, 3-7-09  
    1.000.000 πιρουνάκια Elenikolas σου αξίζουν για την συνταγούλα αυτή!!! Μόλις έφαγα και η γεύση του είναι το κάτι άλλο....! ήθελα να ανεβάσω και φωτογραφία αλλά πρέπει να ρυθμίσω το μέγεθος...!!! Επειδή δεν είχα μοσχάτο κρασί έβαλα πόρτο και για τυράκι έβαλα κομματάκια παρμεζάνας και τσένταρ!!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!!!!! Συγχαρητήρια!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 3-7-09  
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια:)
    #
    Σχόλιο από PENELOPITSA, 20-7-09  
    Είναι τέλειο φαγητό. Πολύ νόστιμο, γεμάτο μυρωδιές και καλοψημένο!! Το έκανα το Σάββατο το βράδυ και οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν! Οι πατάτες ειδικά έγιναν μέλι! Όσο περίσσεψε το έφαγαν τα παιδιά την Κυριακή το μεσημέρι αφού το ξαναζέστανα στο φούρνο. Συγχαρητήρια!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

    10 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από elenikolas, 9-5-11  
    Gingeraki ζουμάκι μένει στο φαγητό αλλά όχι τόσο πολύ. Εξαρτάται από πολλά πόσο ζουμάκι θα βγάλουν οι μπριζόλες ή και πόσο ρουφούν οι πατάτες. Επίσης και η γάστρα μας παίζει ρόλο Gianna78.
    AdithetoS ούτε και εγώ :Ρ Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 3-6-11  
    mpalou φαντάζομαι άρωμα με φρέσκια ρίγανη και θυμάρι!!! χαίρομαι που σας άρεσαν!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 23-6-11  
    Λίζα μου συγνώμη που δεν είδα εγκαίρως το πρώτο σχόλιο σου. Αλλά και να το έβλεπα δεν χρειάζεται κανένα έξτρα μυστικό για να πετύχει αυτό το φαγητό. Χαίρομαι τόσο που το απολαύσατε. Να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια. Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια:)
    #
    Σχόλιο από vaso30, 6-11-12  
    Επειδη το κανω τωρα θα ηθελα να ρωτησω κατι.Να ανοιξω τη γαστρα στο τελος για να παρουν χρωμα οι μπριζολες?Και αν ναι ποτε να την ανοιξω?Επισης θα μπορουσα επειδη δεν εχω κεφαλοτυρι να βαλω γραβιερα ναξου που εχω ευκαιρη?
    Αν καποιος το δει και απαντησει εγκαιρα θα του ειμαι ευγνωμων :)
    #
    Σχόλιο από pan1975, 11-1-13  
    Τέλειο φαγητό! Το έχω φτιάξει 3-4 φορές και γίνεται πάντα υπέροχο. Θέλει 3 με 3,5 ώρες ψήσιμο και μάλιστα προς το τέλος, βγάζω τις μπριζόλες και αφήνω τις πατάτες με τη γάστρα ανοιχτή. Ήθελα να ρωτήσω: μπορεί να γίνει με άλλο κρέας; Μοσχάρι ή κοτόπουλο; Το έχετε δοκιμάσει;
    #
    Σχόλιο από froggy21, 14-4-13  
    Οταν λες 210 βαθμους εννοεις στον αερα?
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 18-4-13  
    Χαίρομαι που σας αρέσει τόσο το φαγητό αυτό!!! Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια.
    froggy 21 εννοώ πάνω κάτω αντιστάσεις.
    #
    Σχόλιο από anna-giorgos6, 6-5-14  
    Θα ήθελα να ρωτήσω, τα υλικά τα βάζουμε όλα μαζί ανακατεμένα, ή με κάποια σειρά;π.χ. πρώτα κρεμμύδια μετά μπριζόλες, από πάνω πιπεριές κ.α.
    #
    Σχόλιο από Κλεοπατρίδιον, 9-5-14  
    Αν αντι για γαστρα, το κανω το φαγητο σε διπλο πυρεξ, θα πετυχει ή να μη το δοκιμασω? Οταν λεω διπλο πυρεξ εννοω το ενα πυρεξ που ειναι μεσα το γαφητο κ το αλλο απο πανω κλεινει σαν καπακι. Τί λετε?
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 12-5-14  
    anna-giorgos6 τα υλικά μπαίνουν όλα μαζί χωρίς κάποια σειρά. Κλεοπατρίδιον μια χαρά θα γίνουν και στο πυρεξάκι με το καπάκι. Χαίρομαι που σας αρέσει αυτό το φαγάκι. Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!!!

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από giam-giam, 12-10-10  
    ειμαι αρχαρια και με αυτη τη συνταγη εβαλα τα γυαλια στη μαμα !!
    #
    Σχόλιο από ath46, 29-8-12  
    Το καλύτερο είναι πως δεν χρειάζονται μαρινάρισμα οι μπριζόλες.Το καλύτερο
    "κυριακάτικο" γεύμα!
    #
    Σχόλιο από elpida1922, 14-11-13  
    ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΑΚΙ!! ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΑΣΠΡΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΟΥΡΛΙΑ!!
    ΠΕΝΤΕ ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ
    #
    Σχόλιο από Anastasiaosfp22, 14-9-14  
    το δοκιμασα και εγω..μονο που το εβαλα σε ταψι...και δεν εβαλα πατατες εφτιαξα ρυζι...και πιο συγκεκριμενα στο ρυζι αντι για νερο εβαλα οτι ζωμο ειχε βγαλει το κρεας με τα λαχανικα και το κρασι...και εγινε μουρλια...επισης εβαλα μανιταρια...αλλα παρελειψα το κεφαλοτυρι...ο καθενας μετα εβαζε στο πιατο του τυρι τριμμενο στο ρυζι....αλλα το εκανα και μ κοτοπουλο ακριβως το ιδιο και βγηκε πολυ ωραιο...

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κυριακάτικο τραπέζι
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 670 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της tonaki2009
    κυρίως πιάτα
    Ένα βιβλίο 189 αγαπημένων συνταγών, του/της mariagal
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 184 αγαπημένων συνταγών, του/της ursula