Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Bαθμολογία: 4.9189
       
 
37 ψήφοι
Φρύνη, 11.02.09

Περιγραφή

Πολύ νόστιμο φαγητό για τις χειμωνιάτικες Κυριακές.

Χοιρινό κότσι στη γάστρα
photo: MAGEIRISSA

Συνταγή από:

Φρύνη

5 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ

  • 3 μικρά κότσια (ή δύο μέτρια)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • 1 καρότο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 σπυριά μπαχάρι
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμό μισού πορτοκαλιού (προαιρετικά κι αν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό)

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

  • Πατάτες
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ξερή πιπερόριζα τριμμένη σε σκόνη
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Χυμό ένος λεμονιού,
  • Μουστάρδα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Μέθοδος: Φούρνου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη τρία μικρά κότσια και του ζητάμε να τα καθαρίσει για να γλιτώσουμε το καθάρισμα στο σπίτι! Εάν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ,αφού προηγουμένως τα πλύνετε καλά, βάζοντας ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μία πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι.
  2. Αν δε θέλετε να τα μαρινάρετε (γίνετε εξίσου νόστιμο), τότε αφού πλύνετε τα κότσια καλά παίρνετε αλάτι και πιπέρι και τρίβετε καλά τα κότσια και τα βάζετε με όλα τα προηγούμενα υλικά κι ένα φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο στη γάστρα κι αφού κλείσετε το καπάκι, το αφήνετε να ψηθεί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας αν χρειαστεί να γυρίσετε τα κότσια και να προσθέσετε λίγο κρασί. Εάν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό προσθέστε και το χυμό μισού πορτοκαλιού. Το μυστικό είναι να μη βάλετε καθόλου νερό.
  3. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σ΄ ένα μεγάλο σκεύος. Εάν έχετε και μικρές στρόγγυλες παπατούλες είναι ακόμη πιο εμφανίσιμο. Βάζετε αλάτι, ρίγανη, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, ξερή τριμμένη πιπερόριζα σε σκόνη, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μουστάρδα, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  4. Ανοίγετε τη γάστρα και μαζεύετε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά, εκτός από το δαφνόφυλλο και απλώνετε τις πατάτες γύρω γύρω από τα κότσια. Κλείνετε τη γάστρα κι αφήνετε το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα. Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο κι αν σας αρέσει ξεροψημένο, όπως αρέσει σ΄ εμένα, βγάζετε το καπάκι από τη γάστρα και ανεβάζετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προτιμάμε πάντα να παίρνουμε μικρά κότσια γιατί είναι πιο νόστιμα. Το μυστικό όπως προείπα, είναι να μη βάλετε καθόλου νερό, ούτε στις πατάτες, ούτε στα κότσια. Την ίδια συνταγή κάνω και για απλές, αλλά νοστιμότατες λεμονάτες πατάτες φούρνου. Μη ξεχνάτε το δαφνόφυλλο.

Σχετικές συνταγές

    45 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 27-9-09  
    Καλά, το έφτιαξα και έγινε τέλειο, απλώς μείωσα στο μισό το λάδι και το κρασί. Είχα και επισκέψεις εκείνη τη μέρα και πήρα τις καλύτερες κριτικές. ΜΠΡΑΒΟ!!
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 15-10-09  
    Απίστευτη συνταγή!!Την έφτιαξα με κότσια χωρίς και με την πέτσα.Πιστεύω όταν έχουν το δέρμα γίνονται πιο τρυφερά.΄Ηταν η πρώτη συνταγή που δοκίμασα στο site και αποφάσισα να γραφτώ.
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 16-10-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε κι ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια. Εμένα μ' αρέσουν πιο πολύ .... οι πατάτες σ΄ αυτό το φαγητό. Σκέτη αμαρτία είναι ...!!!!
    #
    Σχόλιο από flo., 31-12-10  
    Είναι τέλεια συνταγή. Και οι πατάτες και το κρέας γίνονται καταπληκτικά. Εγώ χρησιμοποίησα κόκκινο κρασί και το χοιρινό κότσι έμοιαζε με αγριογούρουνο.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 24-2-11  
    Εξαιρετικό!!! Το έφτιαξα με πατατούλες, έβαλα και λίγο απ΄το μπαχαρικό Carino, κι έγινε λουκούμι!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από MatinaM, 16-3-11  
    Ερώτηση:Σκέφτομαι να το μαγειρέψω την Κυριακή με 5 μικρά κοτσια καθαρισμένα και χωρίς πέτσα. Πόσο συνολικό χρόνο περίπου να υπολογίζω? Ρωτάω για να ξέρω σε πόση ώρα θα βαλω τις πατάτες!
    #
    Σχόλιο από MamaKiki, 20-3-11  
    Εξαιρετική συνταγή. Μοσχοβολούσε το σπίτι. Μπράβο κι ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 15-8-11  
    Λουκούμε έγινε το φαγητό!!!!
    #
    Σχόλιο από skonsti, 28-10-11  
    την εκανα και βγηκε πεντανοστιμη!
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 1-1-12  
    Το εφτιαξα σημερα, Πρωτοχρονια, εξαιρετικο,
    το αφησα στη μαριναδα ολη νυχτα και προσθεσα τις πατατουλες οπως λες
    παρα πολυ νοστιμο, γλυψαμε τα πιατα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 26-2-12  
    Πάρα πολύ νόστιμο!! Το έχω δοκιμάσει και με κότσι και με άλλο κρέας, όπως κομμάτι από χοιρινό λαιμό. Έβαλα ακριβώς ότι γράφει η συνταγή, απλά πρόσθεσα και 1 κ.γ. μέλι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βάζουμε τα λαχανικά αφού τα βγάζουμε... κάποιος λόγος θα υπάρχει και γι' αυτό έκανα κατά γράμμα ότι έλεγε η συνταγή..! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από eua235, 22-3-12  
    Συγχαρητήρια!! Πεντανόστιμη & το κρέας & οι πατάτες λαχταριστές!!
    #
    Σχόλιο από alexaki25, 18-4-12  
    τέλεια η συνταγή. την πρωτοέκανα τα χριστούγεννα και από τότε την κάνω κάθε 15 μέρες. Δεν χρησιμοποιώ πάντα κότσι, πολλές φορές βάζω μοσχαρίσιες μπριζόλες, λουκάνικα ή και αρνί. Επίσης, βάζω λιγότερο λάδι, περισσότερη μουστάρδα στις πατάτες γιατί μου αρέσουν πιο πολύ έτσι και χρησιμοποιώ και γλυκοπατάτες, νομίζω ότι ταιριάζουν πάρα πολύ και προσθέτουν και χρώμα!
    #
    Σχόλιο από vegasrobaina, 16-7-12  
    Bravo Φρύνη, εξαιρετικά καλογραμμένη συνταγή και καταπληκτικό αποτέλεσμα. Μακάρι να ήταν όλες οι συνταγές έτσι!
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 23-8-12  
    Χαίρομαι που σας αρέσει η συνταγή και ζητώ συγνώμη που δεν απάντησα στις ερωτήσεις, αλλά έχω πολύ καιρό να μπω στο site.
    Σχετικά λοιπόν με την ερώτηση της frosoula_s βγάζουμε τα λαχανικά (κυρίως το κρεμμύδι και το σκόρδο αλλά και το μπαχάρι-το καρότο και την πιπεριά μπορείς να τ' αφήσεις) επειδή χαλάει τη γεύση στις πατάτες. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου άποψη.
    Σχετικά με την ερώτηση της MatinaM ο χρόνος ψησίματος σε χαμηλή φωτιά (150-160 βαθμούς στο δικό μου φούρνο που φτάνει στους 300 βαθμούς) είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από το πόσα κότσια θα βάλεις. Πιο πολλά κότσια ...πιο μεγάλη γάστρα. Συνεπώς ο χρόνος δε διαφέρει. Αν τα κότσια είναι μεγάλα ίσως χρειαστεί στο τέλος ν΄ ανοίξετε λίγο τη γάστρα για να ξεροψηθούν εάν φυσικά το επιθυμείτε.
    Και πάλι σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    #
    Σχόλιο από Sotiriab, 10-10-12  
    Αγαπητή Φρύνη, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα την συνταγή σου, θα το κάνω σύντομα όμως εντυπωσιάστηκα από το πόσο παραστατικά και κατανοητά περιέγραψες την συνταγή. Μπράβο σου
    #
    Σχόλιο από izaf, 11-12-12  
    Μολις διαβασα οτι δε βαζεις καθολου νερο σκεφτηκα "ωχ παει το πεταξα το φαγητο, θα το βγαλω καρβουνο αλλα δε βαριεσαι και οι σουβλατζιδες τι θα γινουν κλεφτες;" Τελικα έγινε απλα ΤΕΛΕΙΟ! Σε ευχαριστώ πάρα πολυ γι αυτη την υπεροχη συνταγη θα την κανω και στο χριστουγεννιατικο τραπεζι! Αν ξερεις πες μου σε παρακαλώ μπορώ να το κάνω και με γουρουνόπουλο;
    #
    Σχόλιο από katerina78, 27-12-12  
    Το μαρινάρισα όλο το βράδυ κι έγινε πεντανόστιμο,μόνο που δεν το έκανα με κότσι αλλά με κρέας χωρίς κόκαλο,πολύ καλή συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από glikoula, 28-12-12  
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 28-12-12  
    Στην ερώτηση της αγαπητής Izaf, η απάντηση είναι θετική. Δε γίνεται μόνο με οποιοδήποτε κομμάτι χοιρινού ή και με γουρουνόπουλο. Δοκιμάστε το και με κότσια αγριογούρουνου αλλά και άλλα κομμάτια από αγριογούρουνο (μπούτι, λαιμό κ.λ.π.). Γίνεται εξαιρετικό. Εγώ το έκανα με δύο κότσια κι ένα μπουτάκι αγριογούρουνου τα Χριστούγεννα κι έγινε φανταστικό. Να προσέξετε το αγριογούρουνο να ψηθεί πιο αργά ... και πιο βασανιστικά από το χοιρινό κότσι. Σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια και τις ψήφους σας!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    40 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 27-9-09  
    Καλά, το έφτιαξα και έγινε τέλειο, απλώς μείωσα στο μισό το λάδι και το κρασί. Είχα και επισκέψεις εκείνη τη μέρα και πήρα τις καλύτερες κριτικές. ΜΠΡΑΒΟ!!
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 15-10-09  
    Απίστευτη συνταγή!!Την έφτιαξα με κότσια χωρίς και με την πέτσα.Πιστεύω όταν έχουν το δέρμα γίνονται πιο τρυφερά.΄Ηταν η πρώτη συνταγή που δοκίμασα στο site και αποφάσισα να γραφτώ.
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 16-10-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε κι ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια. Εμένα μ' αρέσουν πιο πολύ .... οι πατάτες σ΄ αυτό το φαγητό. Σκέτη αμαρτία είναι ...!!!!
    #
    Σχόλιο από flo., 31-12-10  
    Είναι τέλεια συνταγή. Και οι πατάτες και το κρέας γίνονται καταπληκτικά. Εγώ χρησιμοποίησα κόκκινο κρασί και το χοιρινό κότσι έμοιαζε με αγριογούρουνο.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 24-2-11  
    Εξαιρετικό!!! Το έφτιαξα με πατατούλες, έβαλα και λίγο απ΄το μπαχαρικό Carino, κι έγινε λουκούμι!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από MamaKiki, 20-3-11  
    Εξαιρετική συνταγή. Μοσχοβολούσε το σπίτι. Μπράβο κι ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 15-8-11  
    Λουκούμε έγινε το φαγητό!!!!
    #
    Σχόλιο από skonsti, 28-10-11  
    την εκανα και βγηκε πεντανοστιμη!
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 1-1-12  
    Το εφτιαξα σημερα, Πρωτοχρονια, εξαιρετικο,
    το αφησα στη μαριναδα ολη νυχτα και προσθεσα τις πατατουλες οπως λες
    παρα πολυ νοστιμο, γλυψαμε τα πιατα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από eua235, 22-3-12  
    Συγχαρητήρια!! Πεντανόστιμη & το κρέας & οι πατάτες λαχταριστές!!
    #
    Σχόλιο από vegasrobaina, 16-7-12  
    Bravo Φρύνη, εξαιρετικά καλογραμμένη συνταγή και καταπληκτικό αποτέλεσμα. Μακάρι να ήταν όλες οι συνταγές έτσι!
    #
    Σχόλιο από Sotiriab, 10-10-12  
    Αγαπητή Φρύνη, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα την συνταγή σου, θα το κάνω σύντομα όμως εντυπωσιάστηκα από το πόσο παραστατικά και κατανοητά περιέγραψες την συνταγή. Μπράβο σου
    #
    Σχόλιο από izaf, 11-12-12  
    Μολις διαβασα οτι δε βαζεις καθολου νερο σκεφτηκα "ωχ παει το πεταξα το φαγητο, θα το βγαλω καρβουνο αλλα δε βαριεσαι και οι σουβλατζιδες τι θα γινουν κλεφτες;" Τελικα έγινε απλα ΤΕΛΕΙΟ! Σε ευχαριστώ πάρα πολυ γι αυτη την υπεροχη συνταγη θα την κανω και στο χριστουγεννιατικο τραπεζι! Αν ξερεις πες μου σε παρακαλώ μπορώ να το κάνω και με γουρουνόπουλο;
    #
    Σχόλιο από katerina78, 27-12-12  
    Το μαρινάρισα όλο το βράδυ κι έγινε πεντανόστιμο,μόνο που δεν το έκανα με κότσι αλλά με κρέας χωρίς κόκαλο,πολύ καλή συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από glikoula, 28-12-12  
    #
    Σχόλιο από ahiako, 2-1-13  
    Πολύ καλή
    #
    Σχόλιο από labrini58, 19-1-13  
    Συγχαρητήρια για την συνταγή!!!!την έκανα την Πρωτοχρονιά με πέντε χοιρινά κότσια!!!!!!!!έγινε τέλεια,στο τέλος όταν άνοιξα την γάστρα,πρόσθεσα και λίγο μέλι πάνω στην πέτσα!!!σήμερα που έχω τραπέζι το βράδυ την φτιάχνω πάλι!!!!πέντε πηρουνάκια από μένα!
    #
    Σχόλιο από eua235, 17-2-13  
    τέλεια συνταγή για τέλειο Κυριακάτικο (& όχι μόνο) γεύμα!!! ευχαριστούμε! :)
    #
    Σχόλιο από loukask, 14-3-13  
    #
    Σχόλιο από αποστολια, 4-5-13  
    ΤΕΛΕΙΟ
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από MatinaM, 16-3-11  
    Ερώτηση:Σκέφτομαι να το μαγειρέψω την Κυριακή με 5 μικρά κοτσια καθαρισμένα και χωρίς πέτσα. Πόσο συνολικό χρόνο περίπου να υπολογίζω? Ρωτάω για να ξέρω σε πόση ώρα θα βαλω τις πατάτες!
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 23-8-12  
    Χαίρομαι που σας αρέσει η συνταγή και ζητώ συγνώμη που δεν απάντησα στις ερωτήσεις, αλλά έχω πολύ καιρό να μπω στο site.
    Σχετικά λοιπόν με την ερώτηση της frosoula_s βγάζουμε τα λαχανικά (κυρίως το κρεμμύδι και το σκόρδο αλλά και το μπαχάρι-το καρότο και την πιπεριά μπορείς να τ' αφήσεις) επειδή χαλάει τη γεύση στις πατάτες. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου άποψη.
    Σχετικά με την ερώτηση της MatinaM ο χρόνος ψησίματος σε χαμηλή φωτιά (150-160 βαθμούς στο δικό μου φούρνο που φτάνει στους 300 βαθμούς) είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από το πόσα κότσια θα βάλεις. Πιο πολλά κότσια ...πιο μεγάλη γάστρα. Συνεπώς ο χρόνος δε διαφέρει. Αν τα κότσια είναι μεγάλα ίσως χρειαστεί στο τέλος ν΄ ανοίξετε λίγο τη γάστρα για να ξεροψηθούν εάν φυσικά το επιθυμείτε.
    Και πάλι σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 28-12-12  
    Στην ερώτηση της αγαπητής Izaf, η απάντηση είναι θετική. Δε γίνεται μόνο με οποιοδήποτε κομμάτι χοιρινού ή και με γουρουνόπουλο. Δοκιμάστε το και με κότσια αγριογούρουνου αλλά και άλλα κομμάτια από αγριογούρουνο (μπούτι, λαιμό κ.λ.π.). Γίνεται εξαιρετικό. Εγώ το έκανα με δύο κότσια κι ένα μπουτάκι αγριογούρουνου τα Χριστούγεννα κι έγινε φανταστικό. Να προσέξετε το αγριογούρουνο να ψηθεί πιο αργά ... και πιο βασανιστικά από το χοιρινό κότσι. Σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια και τις ψήφους σας!!!

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 26-2-12  
    Πάρα πολύ νόστιμο!! Το έχω δοκιμάσει και με κότσι και με άλλο κρέας, όπως κομμάτι από χοιρινό λαιμό. Έβαλα ακριβώς ότι γράφει η συνταγή, απλά πρόσθεσα και 1 κ.γ. μέλι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βάζουμε τα λαχανικά αφού τα βγάζουμε... κάποιος λόγος θα υπάρχει και γι' αυτό έκανα κατά γράμμα ότι έλεγε η συνταγή..! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από alexaki25, 18-4-12  
    τέλεια η συνταγή. την πρωτοέκανα τα χριστούγεννα και από τότε την κάνω κάθε 15 μέρες. Δεν χρησιμοποιώ πάντα κότσι, πολλές φορές βάζω μοσχαρίσιες μπριζόλες, λουκάνικα ή και αρνί. Επίσης, βάζω λιγότερο λάδι, περισσότερη μουστάρδα στις πατάτες γιατί μου αρέσουν πιο πολύ έτσι και χρησιμοποιώ και γλυκοπατάτες, νομίζω ότι ταιριάζουν πάρα πολύ και προσθέτουν και χρώμα!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό του ψ...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 58 αγαπημένων συνταγών, του/της fotini68
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της iraklis1977
    Χοιρινό
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της NIN
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 163 αγαπημένων συνταγών, του/της popina
    ΚΡΕΑΤΑ
    Ένα βιβλίο 81 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti