κύρια φωτογραφία συνταγής Χοιρινό με αρμιά (λάχανο τουρσί)
mary_omikron
mary_omikron @cook_8487310
,Ελλάδα

Πρόκειται για πεντανόστιμο φαγητό που καθ΄ όλη την διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ συχνό στην περιοχή της Θράκης και σε όλες τις περιοχές που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες της Ανατ. Ρωμυλίας των οποίων οι απόγονοι σαν πατροπαράδοτο φαγητό της καταγωγής τους το συνεχίζουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν κάνουμε εμείς τουρσί και δεν το αγοράσουμε έτοιμο, είναι καλό να το ανακατεύουμε εξω σε ανοικτό χώρο π.χ. μπαλκόνι γιατί όσο "γίνεται" βγάζει μιά άσχημη χαρακτηριστική μυρωδιά του λάχανου. Το φαγητό "σηκώνει" πολύ βούτυρο γι αυτό αν θέλετε αυξήστε την ποσότητα. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο πιπέρι το οποίο δίνει χρώμα στο φαγητό, κι αν θέλετε μπορείτε να το αυξήσετε κατά προτίμηση, δεν επηρεάζει την γεύση. Η πεθερά μου -γνήσια Θρακιώτισσα πρόσφυγας- το μαγείρευε σε πήλινο σκεύος πάνω σε μασίνα ξυλόσομπα πολλές ώρες σιγά σιγά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 μεγάλες μερίδες
  1. 1 κιλό κρέας χοιρινό
  2. 1 μεγάλο λάχανο τουρσί
  3. 1/2 φλυτζ. ρύζι
  4. 2 μεγάλες κουτάλες βούτυρο μαγειρικής
  5. 2 κουτ. σούπας κόκκινο πιπέρι γλυκό
  6. νερό να σκεπάσει τα υλικά (και συμπληρώνουμε συνέχεια)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε καλά το χοιρινό, κομμένο σε μερίδες.

  2. 2

    Προσθέτουμε το λάχανο τουρσί (αρμιά) χοντροκομμένο και το τσιγαρίζουμε ελαφρά κι αυτό.

  3. 3

    Αν το λάχανο είναι αρκετά ξυνό προσθέτουμε νερό της βρύσης. Αν όμως δεν έχει ξυνίσει αρκετά, τότε αντί για νερό βάζουμε το ζουμί από το λάχανο (αρμοζούμι).

  4. 4

    Προσθέτουμε και το κόκκινο πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει τουλάχιστον 2 ώρες σε σιγανή σχετικά φωτιά.

  5. 5

    Κατά καιρούς ελέγχουμε αν έχει σωθεί το νερό και συμπληρώνουμε.

  6. 6

    Ενα τέταρτο πριν τελειώσει το φαγητό προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για να διασκορπιστεί ανάμεσα στο λάχανο.

  7. 7

    Μερικοί που τους αρέσουν τα καυτερά και πικάντικα προσθέτουν στο φαγητό λίγη καυτερή πιπεριά κατά την διάρκεια του βρασμού.

  8. 8

    ΠΡΟΣΟΧΗΔεν βάζουμε καθόλου αλάτι, ενώ μπορούμε να βάλουμε μαύρο πιπέρι στο πιάτο μας.

  9. 9

    ΣΗΜΕΙΩΣΗΕίναι πολύ καλό να κάνουμε δικό μας λάχανο τουρσί και ο τρόπος είναι πολύ εύκολος. Για να γίνει γρήγορα, παίρνουμε ένα μεγάλο λάχανο το πλένουμε καλά και το χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Τό βάζουμε σε ένα ευρύχωρο σκεύος (προσωπικά έχω ένα δοχείο από στραγγιστό γιαούρτι πού ζήτησα απ΄το σούπερ μάρκετ)που να το χωράει άνετα και να περισσεύει και αρκετός χώρος για το νερό. Μέσα σε ζεστό νερό (που να καλύπτει πολύ καλά το λάχανο λυώνουμε δύο χούφτες χοντρό αλάτι και δοκιμάζουμε την γεύση. Πρέπει να είναι όπως το νερό της θάλασσας. Πρακτικός τρόπος αλλά απόλυτα σίγουρος για ένα πετυχημένο τουρσί. Αυξάνουμε το αλάτι αν χρειαστεί μέχρι να το πετύχουμε. Φροντίζουμε να μένει το λάχανο μέσα στο ζουμί τοποθετώντας ένα βάρος που να το κρατάει κάτω. Κάθε 2-3 μέρες ανακατώνουμε το νερό κουνώντας τα 4 κομμάτια του λάχανου για να οξυγονώνεται. Αν τοποθετήσουμε το δοχείο κοντά σε θερμό μέρος π.χ. σώμα καλοριφέρ στην κουζίνα το τουρσί μας θα είναι έτοιμο σε 2 εβδομάδες.

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

Σούπερ γιαγιά
Σούπερ γιαγιά @cook_12421255
Το μαγείρεψα πρώτη φορά ήταν καταπληκτικό Την αρμια την έφτιαξα εγώ

Από

mary_omikron
mary_omikron @cook_8487310
στις
,Ελλάδα