Χοιρινό με δαμάσκηνα

Bαθμολογία: 4.8667
       
 
15 ψήφοι
Κλειώ, 29.12.07

Περιγραφή

Μια συνταγή που έρχεται κατευθείαν από την αρχαία Ελλάδα. Για όσους αρνούνται τον συνδυασμό κρέως με φρούτο και για όσους θεωρούν το κινέζικο... την αυθεντία του γλυκόξινου. Ας εμπιστευτούμε τους προγόνους μας...

Χοιρινό με δαμάσκηνα
photo: dcroula

Συνταγή από:

Κλειώ

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • Χοιρινό κομμένο σε 10-12 κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές στρογγυλές λωρίδες
  • 1 σκόρδο
  • 2 πατάτες κομμένες στρογγυλές
  • δαμάσκηνα (ανάλογα με τη γεύση σας)
  • 2 πιπεριές κόκκινες σε χοντρές λωρίδες
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Τηγανιού
Κουζίνα: Ελληνική
Περιέχει: Σκόρδο , Πιπεριές
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ώσπου να πάρει το πρώτο χρώμα. Ρίχνουμε τα κομμάτια χοιρινού και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το σκόρδο.
  2. Μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και αφού ανακατευτούν όλες οι μυρωδιές περιλούζουμε το μείγμα με το κόκκινο κρασί.
  3. Τέλος προσθέτουμε και τις πατάτες και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά. Τώρα ρίχνουμε το αλάτι (ανάλογα με τη γεύση μας) και το πιπέρι.

Καλή σας όρεξη!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Όλη η διαδικασία χρειάζεται χαμηλή φωτιά έτσι ώστε το χοιρινό να γίνει μαλακό. Από το κρέας (και από κάθε κρέας που μαγειρεύουμε) είναι πάντα προτιμότερο να αφαιρούμε το ξίγκι. Έτσι το κρέας τρώγεται ευκολότερα και διευκολύνουμε και την πέψη του οργανισμού. Το ελαιόλαδο το ρίχνουμε όχι στο τηγάνι αλλά στο χοιρινό κρέας προτού το ρίξουμε στο τηγάνι. Έτσι αποφεύγουμε να κάψουμε το λάδι και να χάσει όλα τα συστατικά του. Όταν προσθέσετε το αλάτι, να έχετε κατά νου ότι η πατάτα το απορροφά, οπότε ρίξτε ανάλογα. Το πιπέρι νοστιμίζει πολύ το συγκεκριμένο φαγητό. Λόγω των πολλών συστατικών του, δεν συνοδεύεται από άλλο φαγητό αλλά σερβίρεται μόνο του.

Σχετικές συνταγές

    25 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Dali, 2-1-08  
    Θεϊκό!Υπέροχο!Καταπληκτικό!...και άκρως Ελληνικό!!!
    #
    Σχόλιο από ΜΠΟΜΠΙΡΑΣ, 1-12-08  
    ΚΛΕΙΩ ΜΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΑ Η' ΞΕΡΑ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από mariaky, 7-1-09  
    Καταπληκτική συνταγή! Έβαλα και cashew nuts και έγινε ονειρικό.
    #
    Σχόλιο από amateur_chef, 7-1-09  
    Βρε παιδιά, ωραία φαίνεται να είναι η συνταγή αλλά....
    ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;;;;;!!!!
    Ημαρτον!!!
    #
    Σχόλιο από Josefin, 23-12-09  
    Πολυ ωραια συνταγη!!!Μπωρειτε να μου προτεινετε αλλο κρεας αντι ψαρονεφρι?
    #
    Σχόλιο από WhoAmI, 6-10-10  
    με ρυζάκι μπασματι την 1 μερα με πουρε την επόμενη. Μιαμ...
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-11-10  
    Αν και θα συμφωνήσω ότι στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν πατάτες....ωστόσο το φαγητό ήταν πεντανόστιμο.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Κλειώ, 1-12-10  
    Amateur_chef προφανώς ο χαρακτηρισμός της συνταγής ως "αρχαιοελληνικής" αναφερόταν στο συνδυασμό κρέατος και φρούτου και μόνο. Προς τί τόσα θαυμαστικά και η διάθεση ειρωνείας;
    #
    Σχόλιο από arxpar, 6-12-10  
    #
    Σχόλιο από Mia, 29-12-10  
    Αν το εμπλουτίσω με αποξηραμένα βερύκοκα και σύκα που θα τα'χω μουλιάσει σε γλυκό κρασί λέτε να το χαλάσω?
    #
    Σχόλιο από dcroula, 29-12-10  
    Απαντάω μόνο επειδή έχω φτιάξει την συνταγή.
    Κατά τη γνώμη μου, δεν χαλάει η συνταγή, αντιθέτως εμπλουτίζεται...κι εγώ θα έβαζα κι άλλα αποξηραμένα φρούτα, αν τα είχα εκείνη τη στιγμή.
    Το μόνο ίσως που πρέπει να προσέξεις, είναι μήπως βγει πολύ γλυκό το φαγητό και δεν αρέσει σε κάποιους.
    #
    Σχόλιο από Mia, 30-12-10  
    Σωστή η σκέψη dcroula κι εγώ αυτό τον ενδιασμό έχω κι αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που να μπορώ να βάλω ώστε να υπάρξει ισορροπία...
    #
    Σχόλιο από arxpar, 9-2-11  
    #
    Σχόλιο από mersina, 8-3-11  
    #
    Σχόλιο από christmast, 27-9-11  
    Πεντανόστιμη συνταγή! Την φτιάχνω κι εγώ κάθε Χριστούγεννα και κάνει θραύση! Μόνο που δεν βάζω πατάτες. Συνοδεύω με ρύζι.
    #
    Σχόλιο από tht, 6-2-12  
    Από τότε που την είδα τη φτιάχνω συχνά. Βάζω και βερύκοκα αποξηραμένα. Του πάνε πολύ και αν είναι λίγο ξινούτσικα εξισορροπούν τέλεια τη γεύση. Επίσης, από τότε που άρχισε να τρώει και η μικρή μου μαζί μας ( είναι 2 χρονών) παραλείπω το κρασί. Βα΄ζω τα αποξηραμένα φρούτα σε ζεστό νερό να μουλιάσουν και αντί για κρασί χρησιμοποιώ το νερό που μούλιασαν τα φρούτα. Γίνεται τέλειο και δε χρειάζετσαι άλλο συνοδευτικό.
    #
    Σχόλιο από maria_adamak, 5-12-12  
    Εχω μια απορεια....(ισως χαζη) αλλα το κρεας θα βρασει μονο με το κρασι??? Νερο δεν θα του βαλουμε???
    #
    Σχόλιο από fissakos, 9-12-12  
    το φαγητο αυτο ειναι καταταπληκτικο!!!!η αναμιξη των γευσεων μεταξυ φρουτων(βαζω βερυκοκα,καστανα,κυδωνια)και κρεατος ειναι μαγεια!!!εξαιρετκη συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από anemolia, 27-12-12  
    Αν και εμένα δεν είναι στις γεύσεις που προτιμώ,πολλά πιρουνάκια,γιατί είναι τέλειο
    #
    Σχόλιο από XarisL5, 20-1-13  
    καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω....γτ δεν είμαι και τόσο καλός στην μαγειρική...οταν το αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά πως προλαβαίνει να γίνει το χοιρινό?και μετά θα ήθελα να ρωτήσω για το βράσιμο δεν χρειάζεται νερό?ευχαριστώ
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Dali, 2-1-08  
    Θεϊκό!Υπέροχο!Καταπληκτικό!...και άκρως Ελληνικό!!!
    #
    Σχόλιο από mariaky, 7-1-09  
    Καταπληκτική συνταγή! Έβαλα και cashew nuts και έγινε ονειρικό.
    #
    Σχόλιο από amateur_chef, 7-1-09  
    Βρε παιδιά, ωραία φαίνεται να είναι η συνταγή αλλά....
    ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;;;;;!!!!
    Ημαρτον!!!
    #
    Σχόλιο από WhoAmI, 6-10-10  
    με ρυζάκι μπασματι την 1 μερα με πουρε την επόμενη. Μιαμ...
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-11-10  
    Αν και θα συμφωνήσω ότι στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν πατάτες....ωστόσο το φαγητό ήταν πεντανόστιμο.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Κλειώ, 1-12-10  
    Amateur_chef προφανώς ο χαρακτηρισμός της συνταγής ως "αρχαιοελληνικής" αναφερόταν στο συνδυασμό κρέατος και φρούτου και μόνο. Προς τί τόσα θαυμαστικά και η διάθεση ειρωνείας;
    #
    Σχόλιο από arxpar, 6-12-10  
    #
    Σχόλιο από arxpar, 9-2-11  
    #
    Σχόλιο από mersina, 8-3-11  
    #
    Σχόλιο από christmast, 27-9-11  
    Πεντανόστιμη συνταγή! Την φτιάχνω κι εγώ κάθε Χριστούγεννα και κάνει θραύση! Μόνο που δεν βάζω πατάτες. Συνοδεύω με ρύζι.
    #
    Σχόλιο από tht, 6-2-12  
    Από τότε που την είδα τη φτιάχνω συχνά. Βάζω και βερύκοκα αποξηραμένα. Του πάνε πολύ και αν είναι λίγο ξινούτσικα εξισορροπούν τέλεια τη γεύση. Επίσης, από τότε που άρχισε να τρώει και η μικρή μου μαζί μας ( είναι 2 χρονών) παραλείπω το κρασί. Βα΄ζω τα αποξηραμένα φρούτα σε ζεστό νερό να μουλιάσουν και αντί για κρασί χρησιμοποιώ το νερό που μούλιασαν τα φρούτα. Γίνεται τέλειο και δε χρειάζετσαι άλλο συνοδευτικό.
    #
    Σχόλιο από maria_adamak, 5-12-12  
    Εχω μια απορεια....(ισως χαζη) αλλα το κρεας θα βρασει μονο με το κρασι??? Νερο δεν θα του βαλουμε???
    #
    Σχόλιο από fissakos, 9-12-12  
    το φαγητο αυτο ειναι καταταπληκτικο!!!!η αναμιξη των γευσεων μεταξυ φρουτων(βαζω βερυκοκα,καστανα,κυδωνια)και κρεατος ειναι μαγεια!!!εξαιρετκη συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από anemolia, 27-12-12  
    Αν και εμένα δεν είναι στις γεύσεις που προτιμώ,πολλά πιρουνάκια,γιατί είναι τέλειο
    #
    Σχόλιο από Smile-P, 14-4-13  
    Πολύ νόστιμο!! Δεν έβαλα πατάτες και προσέθεσα και λίγα ξερά βερύκοκα. Εβαλα και λίγο νεράκι γιατί φοβήθηκα μήπως δεν βράσει το χοιρινό μόνο με το κρασί.
    #
    Σχόλιο από popinia, 28-12-13  
    Φαίνεται πολύ νόστιμο.Θά'θελα να ρωτήσω,όταν λες ποτήρι κρασί,να υποθέσω εννοείς του νερού,γι'αυτό και δεν αναφέρεις νερό.Φτάνει το κρασί για το βράσιμο του φαγητού;Μήπως αν χρειαστεί να προσθέσω νερο;μπορώ να το βάλω και στη χύτρα;
    #
    Σχόλιο από ts-21, 29-12-13  
    Απίθανη γεύση,εξαιρετικό αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από popinia, 3-1-14  
    Φοβήθηκα το βράσιμο μόνο με το κρασί,αλλά αρκεί.Έγινε απίθανο!!!

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΜΠΟΜΠΙΡΑΣ, 1-12-08  
    ΚΛΕΙΩ ΜΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΑ Η' ΞΕΡΑ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από Josefin, 23-12-09  
    Πολυ ωραια συνταγη!!!Μπωρειτε να μου προτεινετε αλλο κρεας αντι ψαρονεφρι?
    #
    Σχόλιο από Mia, 29-12-10  
    Αν το εμπλουτίσω με αποξηραμένα βερύκοκα και σύκα που θα τα'χω μουλιάσει σε γλυκό κρασί λέτε να το χαλάσω?
    #
    Σχόλιο από dcroula, 29-12-10  
    Απαντάω μόνο επειδή έχω φτιάξει την συνταγή.
    Κατά τη γνώμη μου, δεν χαλάει η συνταγή, αντιθέτως εμπλουτίζεται...κι εγώ θα έβαζα κι άλλα αποξηραμένα φρούτα, αν τα είχα εκείνη τη στιγμή.
    Το μόνο ίσως που πρέπει να προσέξεις, είναι μήπως βγει πολύ γλυκό το φαγητό και δεν αρέσει σε κάποιους.
    #
    Σχόλιο από Mia, 30-12-10  
    Σωστή η σκέψη dcroula κι εγώ αυτό τον ενδιασμό έχω κι αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που να μπορώ να βάλω ώστε να υπάρξει ισορροπία...
    #
    Σχόλιο από XarisL5, 20-1-13  
    καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω....γτ δεν είμαι και τόσο καλός στην μαγειρική...οταν το αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά πως προλαβαίνει να γίνει το χοιρινό?και μετά θα ήθελα να ρωτήσω για το βράσιμο δεν χρειάζεται νερό?ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από LaNoisetta, 11-6-14  
    Λοιπόν, παιδιά εγώ θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα έβγαινε το ίδιο πετυχημένη η συνταγή με μοσχαράκι και χωρίς το κρασί !
    Έχω αναλάβει να παρουσιάσω ελληνική κουζίνα σε μουσουλμάνους, που δεν τρώνε χοιρινό.. Για πείτε άλλες ιδέες και παραλλαγές ?!

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    κρεατικα
    Ένα βιβλίο 145 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 300 αγαπημένων συνταγών, του/της giannis kr
    Χριστούγεννα
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της Anthoula_S
    Χριστουγεννιάτικα εδέσματα
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Φαγητά
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της Μουστρουφίτσα