Χοιρινό με κυδώνια

Bαθμολογία: 3.4
       
 
5 ψήφοι
Sitronella, 14.12.06

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε κομμάτια (σπάλα ή λαιμό)
  • 1 κ.σ. γαρίφαλα
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 κομμάτι κανέλα ξύλο
  • 7 μικρά κρεμμυδάκια
  • αλάτι
  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1κ.σ. ζάχαρη ή μέλι (όχι καλά γεμάτη)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Κυδώνια
Σερβίρει: 6
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεσταίνετε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε το χοιρινό, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές. Τραβήξτε το με μια τρυπητή κουτάλα.
  2. Τρυπήστε με τα γαρίφαλα τα κρεμμυδάκια και ρίξτε τα στο ίδιο λάδι.
  3. Βάλτε ξανά το κρέας στο τηγάνι και σβήτε το με τη μαυροδάφνη.
  4. Προσθέτετε την κανέλα και το αλάτι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5' και μετά προσθέτετε ένα φλυτζάνι νερό.
  5. Σιγοβράζετε το φαγητό σκεπασμένο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μισοβράσει το κρεάς με τα κρεμμυδάκια. Αν η σάλτσα είναι λίγη, προσθέστε λίγο ακόμα νερό.
  6. Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα κόβετε στα τέσσερα. Βγάζετε τα σπόρια και τις σκληρές ίνες από το κέντρο και κόβετε κάθε κομμάτι στη μέση κατά μήκος. Σοτάρετε τα κυδώνια στο υπολοιπο λάδι, μέχρι αν ροδίσουν από ολες τις πλευρές.
  7. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180°. Μεταφέρετε το κρέας, τα κυδώνια και τα κρεμμυδάκια σε πυρέξ ή πήλινο σκεύος. Πασπαλίζετε τα κυδώνια με τη μισή ζάχαρη. Αδειάζετε από πάνω τη σάλτσα και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  8. Σκεπάζετε με το καπάκι του σκεύους ή με το αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 30-40', μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια και να καραμελώσουν από πάνω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος βρέχετε συχνά το κρέας και τα κυδώνια με τη σάλτσα, για να μη στεγνώσουν.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για να περιορίσετε τα ζωικά λιπαρά της συνταγής, αφαιρέστε το ορατό λίπος από το χοιρινό πριν μαγειρευτεί

Σχετικές συνταγές

    6 Όλα

    #
    Σχόλιο από Gatita, 25-2-08  
    Εγώ την συνταγή αυτή τη κάνω σε πήλινη γάστρα και έπιπλέον μισό χυμό πορτοκάλι και 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας. Τι λες?
    #
    Σχόλιο από pelina, 7-11-09  
    δεν το εχω δοκιμασει ποτε αυτο το φαγητο αλλα θα το προσπαθησω, μου φαινεται ενδιαφερον! Θα μπορουσαμε να βαλουμε μριζολιτσεσ αντι χοιρινο κομμενο σε κομματακια? θελω να το φτιαξω αποψε!!!
    #
    Σχόλιο από aloukeri, 10-1-10  
    Εγώ την έφτιαξα την συνταγή σήμερα και μπορ΄ς να πς ότι δεν ενθουσιάστηκα και ιδιαίτερα.θα ήθελα όμως να πω ότι ένα κιλό κρέας δεν σερβίρει 6 άτομα, το νερό και το λάδι που λέει η συνταγή είναι πάρα πολύ λίγα, και ο χρόνος μαγειρέματος στην κατσαρόλα κατα τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι παραπάνω από 45 λεπτά για να βράσει καλά το κρέας και να είναι μαλακό.Από μένα 3 πιρουνάκια για την προσπάθεια.
    #
    Σχόλιο από mort, 25-10-10  
    το κρέας βγήκε πολύ σκληρό κι ας το περιέλουζα κάθε τρεις και λίγο με το ζουμι. πραγματικά οι 4 ώρες προετοιμασίας και μαγειρεμαος δεν αξιζαν
    #
    Σχόλιο από pvictoria, 7-1-11  
    Τα τέσσερα πηρουνάκια για την γεύση! Επειδή δε είχα χρόνο να περιμένω το κρέας να ψηθεί, ξεκίνησα την συνταγή όπως αναφέρεται και μετά τα έριξα όλα στην χύτρα. Σε μισή ώρα ήταν έτοιμο, λουκούμι και πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από caroline, 21-1-11  
    Αυτή τη συνταγή την είχα βρει σε ένα περιοδικό ακριβώς έτσι, και την έκανα την πρωτοχρονιά. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος που αναφέρει δεν φτάνει για να μαλακώσει το κρέας. Κι επειδή η ώρα περνούσε, έβαλα κι εγώ το κρέας όπως ήταν από την κατσαρόλα στη χύτρα και μετά το έψησα στο φούρνο με τα κυδώνια. Πρόσθεσα και δαμάσκηνα στη γάστρα και φυσικά έγινε λουκούμι!! το 5ο πιρουνάκι λείπει λόγω χρόνου μαγειρέματος.

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από aloukeri, 10-1-10  
    Εγώ την έφτιαξα την συνταγή σήμερα και μπορ΄ς να πς ότι δεν ενθουσιάστηκα και ιδιαίτερα.θα ήθελα όμως να πω ότι ένα κιλό κρέας δεν σερβίρει 6 άτομα, το νερό και το λάδι που λέει η συνταγή είναι πάρα πολύ λίγα, και ο χρόνος μαγειρέματος στην κατσαρόλα κατα τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι παραπάνω από 45 λεπτά για να βράσει καλά το κρέας και να είναι μαλακό.Από μένα 3 πιρουνάκια για την προσπάθεια.
    #
    Σχόλιο από mort, 25-10-10  
    το κρέας βγήκε πολύ σκληρό κι ας το περιέλουζα κάθε τρεις και λίγο με το ζουμι. πραγματικά οι 4 ώρες προετοιμασίας και μαγειρεμαος δεν αξιζαν
    #
    Σχόλιο από caroline, 21-1-11  
    Αυτή τη συνταγή την είχα βρει σε ένα περιοδικό ακριβώς έτσι, και την έκανα την πρωτοχρονιά. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος που αναφέρει δεν φτάνει για να μαλακώσει το κρέας. Κι επειδή η ώρα περνούσε, έβαλα κι εγώ το κρέας όπως ήταν από την κατσαρόλα στη χύτρα και μετά το έψησα στο φούρνο με τα κυδώνια. Πρόσθεσα και δαμάσκηνα στη γάστρα και φυσικά έγινε λουκούμι!! το 5ο πιρουνάκι λείπει λόγω χρόνου μαγειρέματος.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Gatita, 25-2-08  
    Εγώ την συνταγή αυτή τη κάνω σε πήλινη γάστρα και έπιπλέον μισό χυμό πορτοκάλι και 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας. Τι λες?
    #
    Σχόλιο από pelina, 7-11-09  
    δεν το εχω δοκιμασει ποτε αυτο το φαγητο αλλα θα το προσπαθησω, μου φαινεται ενδιαφερον! Θα μπορουσαμε να βαλουμε μριζολιτσεσ αντι χοιρινο κομμενο σε κομματακια? θελω να το φτιαξω αποψε!!!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από pvictoria, 7-1-11  
    Τα τέσσερα πηρουνάκια για την γεύση! Επειδή δε είχα χρόνο να περιμένω το κρέας να ψηθεί, ξεκίνησα την συνταγή όπως αναφέρεται και μετά τα έριξα όλα στην χύτρα. Σε μισή ώρα ήταν έτοιμο, λουκούμι και πεντανόστιμο!

    Σχετικά άρθρα

    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κυριακάτικο τραπέζι
    Ένα βιβλίο 196 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της lskalidaki
    meat
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της angel29476