Χοιρινό με σελινόριζες και πράσο

Bαθμολογία: 4.75
       
 
4 ψήφοι
Sisopigis, 25.03.08

Περιγραφή

Η γνωστή παραδοσιακή συνταγή από τη δική μου "οπτική γωνία".
Χοιρινό με σελινόριζες και πράσο
photo: golfo

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό πανσέτα χοιρινή
  • 2 κιλά σελινόριζες (ρίζες και σέλινα μαζί)
  • 4 πράσα μεγάλα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μάραθος ή άνιθος (κατά το δοκούν)
  • 1 ποτήρι του κρασιού και κάτι λευκό ξηρό κρασί
  • λίγα μπιρμπιλόνια μπαχάρι
  • αλάτι
  • 2 λεμόνια + 1 λεμόνι για τις ρίζες
  • 1 κ.σ. γεμάτη κορν φλάουρ
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Ελληνική
Σερβίρει: 5 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 90' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε ροδέλες (άσπρο μέρος και λίγο από το τρυφερό πράσινο), το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον μάραθο ή άνιθο χοντροκομμένο.
  2. Καθαρίζουμε τα σέλινα και τις ρίζες τις οποίες ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό και το χυμό του λεμονιού και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
  3. Παστρεύουμε τις πανσέτες.
  4. Βράζουμε τις ρίζες και τα σέλινα για 10 λεπτά περίπου και τα στραγγίζουμε.
  5. Σε μια κατσαρόλα μεγάλη ρίχνουμε το κρασί τα πράσα και το κρεμμύδι μέχρι να "πιούν" το κρασί και μεθυσμένα να δεχτούν τα τον μάραθο και το μπαχάρι και τα ανακατεύουμε.
  6. Σπρώχνουμε τα πράσα στη μέση της κατσαρόλας και προσθέτουμε τις πανσέτες έτσι ώστε να καταλάβουν τον πάτο τις κατσαρόλας και να σκεπαστούν με τα πράσα και τις αφήνουμε να σοταριστούν γερά, για να βγει το "λιπάκι" τους (η συνταγή δεν διαθέτει λάδι).
  7. Ρίχνουμε τα σέλινα, συν νερό βραστό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό συν το αλάτι.
  8. Με την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
  9. Όταν είναι έτοιμο και το ζουμάκι του συνολικά γεμίζει 1 ποτήρι του νερού και κάτι, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ζουμάκι αυτό με το χυμό των λεμονιών και το κορν φλάουρ και με αυτό περιχύνουμε το φαγητό και το αφήνουμε να πάρει μια γερή βράση για να δέσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει χορτοφαγική αντικαταστώντας την πανσέτα με λάδι μέσα στο οποίο σοτάρονται τα πράσα και τα ρέστα. Επίσής, την τελευταία φορά το κρέας μου άρπαξε χωρίς να καεί, δηλαδή ροδοκοκκίνισε το κρέας. Η γεύση του φαγητού απογειώθηκε, μόνο που το ζουμάκι του πήρε λίγο χρώμα. Επίσης αντί για αλευρολέμονο μπορείτε να την κάνετε αυγολέμονο, με πανσέτα και χωρίς πανσέτα.

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από golfo, 5-11-09  
    παρα πολυ ωραιο φαγητο,το κανουμε συχνα τωρα το χειμωνα,μονο που δεν εβαλα το κρασακι γιατι το αυγοκοψα με λεμονακι.
    τα αξιζει τα 5 πηρουνακια.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από Mageirisaaa, 8-11-09  
    #
    Σχόλιο από ArisA, 1-1-10  
    Την πρώτη φορά πέτυχε και μ' άρεσε αλλά τη δεύτερη αποφάσισα να την παραλλάξω λίγο κι έγινε ακόμη καλύτερη.
    α. Αντί για πράσο έβαλα κρεμμυδάκια μαζί με τη ρίζα τους.
    β. Αντί για μάραθο έβαλα βασιλικό.
    γ. Αντί για 500gr κρέας έβαλα 1Kg.
    δ. Αντί για κρασί έβαλα βαλσάμικο λευκό ξύδι.
    ε. Άφησα το κρέας μια ώρα στο ψυγείο με ρίγανη, μπαχάρι, μπούκοβο και αλάτι.

    Την πρώτη φορά ακολουθώντας πιστά τη συνταγή χρησιμοποίησα ψαρονέφρι και τη δεύτερη φορά μπούτι που είναι εξ' ίσου καλό.

    Συνόδευσα και τις δυο φορές με πατάτες τηγανητές και πρότεινα στους συνδαιτημόνες μου αν θέλουν να βάλουν 1κσ λάδι στο πιάτο τους.

    Αντί για νισεστέ πάντως χρησιμοποίησα αλεύρι γενικής χρήσης.
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 2-2-14  
    ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά!!! έτσι την και εγω περίπου!!

    4 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από golfo, 5-11-09  
    παρα πολυ ωραιο φαγητο,το κανουμε συχνα τωρα το χειμωνα,μονο που δεν εβαλα το κρασακι γιατι το αυγοκοψα με λεμονακι.
    τα αξιζει τα 5 πηρουνακια.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από Mageirisaaa, 8-11-09  
    #
    Σχόλιο από ArisA, 1-1-10  
    Την πρώτη φορά πέτυχε και μ' άρεσε αλλά τη δεύτερη αποφάσισα να την παραλλάξω λίγο κι έγινε ακόμη καλύτερη.
    α. Αντί για πράσο έβαλα κρεμμυδάκια μαζί με τη ρίζα τους.
    β. Αντί για μάραθο έβαλα βασιλικό.
    γ. Αντί για 500gr κρέας έβαλα 1Kg.
    δ. Αντί για κρασί έβαλα βαλσάμικο λευκό ξύδι.
    ε. Άφησα το κρέας μια ώρα στο ψυγείο με ρίγανη, μπαχάρι, μπούκοβο και αλάτι.

    Την πρώτη φορά ακολουθώντας πιστά τη συνταγή χρησιμοποίησα ψαρονέφρι και τη δεύτερη φορά μπούτι που είναι εξ' ίσου καλό.

    Συνόδευσα και τις δυο φορές με πατάτες τηγανητές και πρότεινα στους συνδαιτημόνες μου αν θέλουν να βάλουν 1κσ λάδι στο πιάτο τους.

    Αντί για νισεστέ πάντως χρησιμοποίησα αλεύρι γενικής χρήσης.
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 2-2-14  
    ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά!!! έτσι την και εγω περίπου!!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    MEATLOVER
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της Fanniretak
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 49 αγαπημένων συνταγών, του/της macgyver200
    ΦΑΓΗΤΑ
    Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της maand_
    Κυρίως πιάτα-Φαγητά διάφορα.
    Ένα βιβλίο 283 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Φαγητα
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της Vangi