Χοιρινό με σελινόριζες και πράσο
Η γνωστή παραδοσιακή συνταγή από τη δική μου "οπτική γωνία".
Λίγα μυστικά ακόμα
Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει χορτοφαγική αντικαταστώντας την πανσέτα με λάδι μέσα στο οποίο σοτάρονται τα πράσα και τα ρέστα. Επίσής, την τελευταία φορά το κρέας μου άρπαξε χωρίς να καεί, δηλαδή ροδοκοκκίνισε το κρέας. Η γεύση του φαγητού απογειώθηκε, μόνο που το ζουμάκι του πήρε λίγο χρώμα. Επίσης αντί για αλευρολέμονο μπορείτε να την κάνετε αυγολέμονο, με πανσέτα και χωρίς πανσέτα.
Υλικά
-
1/2 κιλό πανσέτα χοιρινή
-
2 κιλά σελινόριζες (ρίζες και σέλινα μαζί)
-
4 πράσα μεγάλα
-
1 κρεμμύδι
-
1 ματσάκι μάραθος ή άνιθος (κατά το δοκούν)
-
1 ποτήρι του κρασιού και κάτι λευκό ξηρό κρασί
-
λίγα μπιρμπιλόνια μπαχάρι
-
αλάτι
-
2 λεμόνια + 1 λεμόνι για τις ρίζες
-
1 κ.σ. γεμάτη κορν φλάουρ
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε ροδέλες (άσπρο μέρος και λίγο από το τρυφερό πράσινο), το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον μάραθο ή άνιθο χοντροκομμένο.
-
2
Καθαρίζουμε τα σέλινα και τις ρίζες τις οποίες ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό και το χυμό του λεμονιού και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
-
3
Παστρεύουμε τις πανσέτες.
-
4
Βράζουμε τις ρίζες και τα σέλινα για 10 λεπτά περίπου και τα στραγγίζουμε.
-
5
Σε μια κατσαρόλα μεγάλη ρίχνουμε το κρασί τα πράσα και το κρεμμύδι μέχρι να "πιούν" το κρασί και μεθυσμένα να δεχτούν τα τον μάραθο και το μπαχάρι και τα ανακατεύουμε.
-
6
Σπρώχνουμε τα πράσα στη μέση της κατσαρόλας και προσθέτουμε τις πανσέτες έτσι ώστε να καταλάβουν τον πάτο τις κατσαρόλας και να σκεπαστούν με τα πράσα και τις αφήνουμε να σοταριστούν γερά, για να βγει το "λιπάκι" τους (η συνταγή δεν διαθέτει λάδι).
-
7
Ρίχνουμε τα σέλινα, συν νερό βραστό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό συν το αλάτι.
-
8
Με την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
-
9
Όταν είναι έτοιμο και το ζουμάκι του συνολικά γεμίζει 1 ποτήρι του νερού και κάτι, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ζουμάκι αυτό με το χυμό των λεμονιών και το κορν φλάουρ και με αυτό περιχύνουμε το φαγητό και το αφήνουμε να πάρει μια γερή βράση για να δέσει.
Σχόλια (4)