Χοιρινό ρόστο με δεντρολίβανο και μπύρα
Πρόκειται μια Κεφαλλονίτικη συνταγή η οποία περιλαμβάνει χοιρινό λαιμό, χωρίς κόκκαλο, μέσα σε δίχτυ (ρολό), το οποίο ψήνουμε στη γάστρα αφού προσθέσουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας, δηλ. δεντρολίβανο, σκόρδο, λάδι και μπύρα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το δίχτυ και τεμαχίζουμε το ρολό. Δεν θα βγουν στρογγυλές φέτες αλλά ακανόνιστα, μάλλον, κομμάτια.Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου.Ιδανικό κρέας για μπουφέ, για πολλά άτομα, επειδή αρέσει πολύ και είναι και οικονομικό.Αν μας περισέψει, διατηρείται μέσα σε γυάλα, με το λαδάκι του (όπως τα σύγκλινα της Μάνης), και το βγάζουμε για κρασομεζέ!
Υλικά
-
2 κ. χοιρινό λαιμό, χωρίς κόκκαλο, σε δίχτυ
-
3 κούπες ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο κουτί μπύρας
-
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αλατωπιπερώνουμε το χοιρινό ρολό και μπήγουμε κομμάτια σκόρδου παντού, γύρω-γύρω σε όλο το ρολό.
-
2
Τοποθετούμε ενα πλατύ και ρηχό σκεύος στο μάτι της κουζίνας, ριχνουμε το λάδι και μόλις κάψει, σωτάρουμε το χοιρινό ρολό (με το δύχτι) καλά καλά, από όλες του τις πλευρές, να κάνει κρούστα.
-
3
Σβήνουμε με τη μπύρα.
-
4
Αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στο μάτι, να πάρει μία βράση.
-
5
Κατόπιν μεταφέρουμε το φαγητό στη γάστρα, προσθέτουμε και το δεντρολίβανο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3 ώρες περίπου.
Σχόλια (18)