κύρια φωτογραφία συνταγής Χοντρά μακαρόνια στο φούρνο alla Tranese. Απίθανα!

Χοντρά μακαρόνια στο φούρνο alla Tranese. Απίθανα!

18 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

«Εκεί όπου η Αδριατική υποδέχεται το Ιόνιο και χάνει το πράσινο χρώμα του κάτω από τις διαβαθμίσεις ενός ζεστού και ατέλειωτου, αυτή η πόλη που κανείς δεν γιορτάζει, το Trani, ορθώνει έναν καθεδρικό ναό ψηλό σαν ακρόπολη και έναν πύργο που μετρά την απόσταση από τον ουρανό»Υπάρχουν κάποια παραδοσιακά πιάτα και ένα πλήθος μυστικά της κουζίνας που πρέπει, που έχουμε υποχρέωση, να τα περνούμε από μάνα σε κόρη και από γιαγιά σε εγγονή…Εγώ, την εποχή που είχα ακόμη γιαγιάδες, ασχολιόμουν μόνο με τις …εγγονές, και καθόλου δεν είχα μυαλό για μαγειρική και έτσι βρίσκομαι σήμερα να ψάχνω δεξιά και αριστερά, σε Ανατολή και Δύση, για παραδοσιακές συνταγές, για τον πλούτο της κουζίνας των διάφορων περιοχών.Σε μία από αυτές τις αναζητήσεις, προς …Δύση μεριά, βρήκα μία παραδοσιακή συνταγή του Trani (περιοχή της Απουλίας (Puglia), λίγα χιλιόμετρα βοριότερα του Bari), ένα πιάτο ζυμαρικών, με υλικά τόσο απλά που περισσότερο δεν γίνεται, αλλά που κάθε μπουκιά τους δημιουργεί μία έκρηξη γεύσεων στο στόμα!!!Διάβασα, βέβαια, ότι «το μόνο κακό είναι ότι θέλει αρκετό χρόνο για την ετοιμασία της και πολύυυυυ υπομονή». Αυτή η προειδοποίηση, φυσικά, δεν με απέτρεψε από το να την επιχειρήσω. Και καλά έκανα, διότι δεν μου φάνηκε καθόλου απαιτητική σαν συνταγή, ούτε σε χρόνο, ούτε και σε προσπάθεια. Είναι της …“κατηγορίας παστίτσιου” (σαν να λέμε “κατηγορία πετεινού”, στην πάλη). Και σας διαβεβαιώ ότι δεν το μετάνιωσα, πραγματικά άξιζε τον κόπο!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Εξαιρετικό και την επόμενη ημέρα, ζεσταμένο σε ένα τηγανάκι.[1] Να μια συνταγή που η σπάνια νοστιμιά της συνδυάζεται με την ευκολία των υλικών. Μακαρόνια, ντομάτες, μπαγιάτικο ψωμί, ελαιόλαδο, σκόρδο, λίγο μαϊντανό, τυριά. Πράγματα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Γιατί, μη βλέπετε που σε εμάς το parmigiano και το pecorino ακούγονται κάπως …εξωτικά. Για τους ιταλούς του Trani είναι ανάμεσα στα τυριά που πάντα υπάρχουν στο σπίτι. Ε και λοιπόν ; Να σας εγώ για ένα εξαιρετικό pecorino (τυρί από πρόβειο γάλα) που βγάζει η Αμφιλοχία, πικάντικο και αλμυρό, εφάμυλο των καλών ιταλικών. Ή, ένα καλό λαδοτύρι Μυτιλήνης, που στέκεται πολύ αξιοπρεπώς δίπλα στο parmigiano. Και ας είναι από πρόβειο γάλα και όχι αγελαδινό (και μάλιστα από αγελάδες που τρέφονται αποκλειστικά με φρέσκια τροφή!!!), όπως αυτό το δεύτερο. Και εδώ, λοιπόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από τα τυριά που έχετε σπίτι. Αρκεί να είναι σκληρά και πικάντικα, αυτά είναι που δίνουν την “ένταση” στο πιάτο.Όπως θα παρατηρήσατε στις φωτογραφίες, οι ντομάτες δεν είναι κανενός από τα είδη που αναφέρονται στα υλικά. Πολύ φυσικό αφού είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι επιλογές είναι πολύ λίγες. Και σχετικά άνοστες… Έχω χρησιμοποιήσει όσο πιο σαρκώδεις ντομάτες βρήκα, για να αποφύγω τα πολλά υγρά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

75 Minutes
4-5 άτομα
  1. 500 γρ χοντρά μακαρόνια (για παστίτσιο), εκτός και αν βρείτε τύπου “regine” ή “ziti”, που είναι και εκείνα της ορίτζιναλ συνταγής
  2. 1,5 κιλό πομοντόρια, ώριμα αλλά σφικτά, όλο σάρκα εκτός και αν βρείτε τύπου “San Marzano”, που είναι και εκείνα της ορίτζιναλ συνταγής
  3. 1 συσκευασία ντοματάκια αποφλοιωμένα
  4. 200 γρ τριμμένο τυρί parmigiano
  5. 100 γρ τριμμένο τυρί pecorino romano
  6. 1 ματσάκι μαϊντανό
  7. 1 ματσάκι βασιλικό
  8. 1 μικρή χουφτιά ρίγανη
  9. 3 σκελίδες σκόρδο
  10. ψωμί μπαγιάτικο, θρυμματισμένο σε μικρά ψίχουλα (σε έσχατη ανάγκη, τριμμένη φρυγανιά)
  11. αλάτι, πιπέρι
  12. παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πρώτη μας δουλειά, να φτιάξουμε μία σαλτσούλαΞανθαίνουμε σε λίγο ελαιόλαδο μισό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, το πατικώνουμε λίγο με ένα ξύλινο κουτάλι για να βγάλει τα αρώματά του και κατόπιν το αφαιρούμε.

  2. 2

    Σε αυτό το αρωματισμένο ελαιόλαδο προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, “σπασμένα”, πατικωμένα,

  3. 3

    Προσθέτουμε τη ρίγανη, μισό ποτήρι νερό και τρίβουμε και κανα δυό φορές φρέσκο πιπεράκι

  4. 4

    Και αφήνουμε να μαγειρευθούν τα ντοματάκια για ένα 20λεπτο.

  5. 5

    Μέσα σε αυτόν τον χρόνο ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τις σκελίδες του σκόρδου,

  6. 6

    Και κόβουμε τα πομοντόρια, κατά την έννοια του μήκους τους, στα τέσσερα (στη μέση και πάλι στη μέση), αφαιρώντας το λευκό σκληρό κομμάτι (εκεί που ενώνεται το κοτσάνι).

  7. 7

    Κάθε ένα πομοντόρι που κόβουμε το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τους ρίχνουμε από πάνω μπόλικο καλό ελαιόλαδο (μην το λυπηθείτε)

  8. 8

    Και τα πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από τα ψιλοκομμένα μαϊντανό και σκόρδο, με μερικά φυλλαράκια βασιλικού κομμένα με το χέρι (προς Θεού, ποτέ κομμένος με μαχαίρι, οξειδώνεται γρήγορα και αλλάζει η γεύση του, πικρίζει) και με αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα μας.

  9. 9

    Όσο μαρινάρονται τα πομοντόρια (και αφού δεν θα έχει ακόμη ολοκληρωθεί το 20λεπτο μαγείρεμα των καθαρισμένων ντομάτων), σπάζουμε λίγα-λίγα τα χοντρά μακαρόνια στα 3. Είναι πολύ σκληρά και έτσι θα πρέπει να σπάζετε ένα μικρό αριθμό κάθε φορά. Που σημαίνει ότι …θέλουν το χρόνο τους. Μπορείτε όμως να αναθέσετε αυτή τη δουλειά σε κάποιο παιδί, θα χαρεί και θα φάει και το πιάτο του με μεγαλύτερη ευχαρίστηση…

  10. 10

    Ρίχνουμε τα κομμένα μακαρόνια μας σε κατσαρόλα όπου ήδη βράζει έντονα άφθονο αλατισμένο νερό και σταματούμε το βρασμό τους σαν φθάσουν στα 2/3 του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι (μη αφήνοντάς, όμως, να κολλήσουν μεταξύ τους, πρέπει κάθε δύο-τρία λεπτά να τα ανακατεύουμε μέσα στο σουρωτήρι).

  11. 11

    Και εδώ αρχίζει το δεύτερο μέρος της προετοιμασίας της συνταγήςΘα “στήσουμε” το φαγητό για να μπει στο φούρνο. Αρχικά, ενώνουμε τη σάλτσα ντομάτας με τα βρασμένα μακαρόνια. Θα πάρουν ένα ανοικτό κόκκινο, σχεδόν ροζέ χρώμα.

  12. 12

    Τους προσθέτουμε μία καλή δόση pecorino (γύρω στα 25 γραμμάρια) και μία parmigiano (γύρω στα 50 γρ. από αυτό). Ανακατεύουμε να απλωθούν παντού. Προσοχή μη λερωθείτε, τα αφιλότημα πιτσιλούν σάλτσα παντού. Με το μαλακό…

  13. 13

    Στρώνουμε μία στρώση από τα μαριναρισμένα πομοντόρια σε ένα πυρίμαχο ταψί. Απλώνουμε από πάνω τους από μία δόση parmigiano (50 γρ.), pecorino (25 γρ.), σκόρδο και μαϊντανό ψιλοκομμένα, ελαιόλαδο, φρέσκο πιπεράκι και από τον βασιλικό, κομμένο σε κομματάκια. Θα στρώσουμε συνολικά τρεις τέτοιες στρώσεις, συνεπώς μοιράστε την ποσότητα των πομοντοριών, των τυριών που έχουν απομείνει, αλλά και των υπόλοιπων υλικών, στα τρία.

  14. 14

    Φτιάχνουμε τώρα μία στρώση με τη μισή ποσότητα των μακαρονιών.

  15. 15

    Επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις για μία δεύτερη στρώση πομοντοριών, μία δεύτερη μακαρονιών

  16. 16

    Και τελειώνουμε με μία τελευταία στρώση πομοντόρια, τυριά, κλπ.

  17. 17

    Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού. Φροντίστε να είναι όσο πιο ψιλά μπορείτε (εάν το ψωμί είναι 2-3 ημερών, μπορείτε να το τρίψετε με πολύ καλά αποτελέσματα και στον τρίφτη. Σε περίπτωση που δεν έχετε μπαγιάτικο ψωμί, μπορείτε να χρησιοποιήσετε και φρυγανιά τριμμένη, που θα την πασπαλίσετε πάνω από αυτήν την τελευταία στρώση. Η επιλογή του ψωμιού είναι σαφώς προτιμότερη, η λύση της φρυγανιάς ασφαλώς πιο γρήγορη…

  18. 18

    Σκεπάζουμε το ταψί μας με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

  19. 19

    Αφαιρούμε τότε τη λαδόκολλα και αφήνουμε το φαγητό για λίγα λεπτά ακόμη, ίσα να γκρατιναρισθεί στην επιφάνειά του.

  20. 20

    Δεν τελειώσαμε! Πριν σερβίρουμε σε πιάτα, ρίχνουμε ένα ανακάτεμα, έτσι ώστε η γκρατιναρισμένη επιφάνεια να ανακατευθεί με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τις ντομάτες και να δώσει ένα πολύ ευχάριστο εφέ-έκπληξη!!!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens