Χωριάτικο ψωμί με μπαχαρικά
Χωριάτικο χειροποίητο ψωμί με πρόσμιξη δύο αλεύρων, (άσπρου και κίτρινου) και μπαχαρικά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν χρησημοποιήσουμε μαγία σε σκόνη θα βάλουμε τρία φακελάκια. Γενικά στην αρτοποιία η μαγία σε σκόνη ισούτε με το 1/3 της νωπής μαγιάς. Δηλαδή, αν μια συνταγή λέει 30 γρ.μαγιά νωπή εμείς θα βάλουμε 10 γρ. μαγια σε σκόνη.
Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι μαλακό για όλες τισ χρήσεις
-
1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
-
200 γρ. προζύμι (προαιρετικά)
-
50 γρ. μαγια νωπη (σε περίπτωση που δεν βάλουμε προζύμι θα βάλουμε 90 γρ.μαγιά νωπή)
-
700 γρ. νερό χλιαρό
-
100 γρ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. αλάτι
-
3 κουταλιές διάφορα μπαχαρικά (ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, μοσχοκάρυδο ή ότι άλλο θέλετε)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Λίωνουμε τη μαγιά μέσα σε μια κανάτα στην οποία έχουμε βάλει το χλιαρό νερό.
-
2
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα δύο αλεύρια και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Λίγο πριν τελειώσει το ζύμωμα βουτάμε τα χέρια μας στο λάδι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
-
3
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για είκοσι λεπτά. Το ζυμάρι θα ζυγίζει περίπου δυόμιση κιλά. Το κόβουμε κατα προτίμηση ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού που θέλουμε, συνήθως μισό κιλο. Τα πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε (στρόγγυλα ή μακρόστενα) ή αν θέλουμε να βάζουμε μέσα σε φόρμες.
-
4
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με νωπή πετσέτα. Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και αν θέλουμε τα χαράζουμε ή ρίχνουμε σουσάμι ή αλεύρι.
-
5
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Σχόλια (5)