Χορτόπιτα με φύλλο από αλεύρι Ζέας

natre
natre @cook_8507874
Θεσσαλονίκη,Ελλάδα

Συνταγές για πίτες υπάρχουν ένα σωρό – της γιαγιάς, της πεθεράς, της μαμάς, του Μαμαλάκη, της Αργυρώς και αναρίθμητων άλλων στο ίντερνετ. Στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά και από τα αγαπημένα όλων ανεξαιρέτως, οπότε έχουμε γίνει ειδικοί στην παρασκευή του. Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, οι συνταγές θα είναι πάρα πολύ νόστιμες. Είναι όμως και υγιεινές; Στην πλειοψηφία τους όχι εντελώς. Στις περισσότερες συνταγές συναντούσα κάτι – είτε λευκό αλεύρι (99.9%), ή μαργαρίνες και βούτυρα, τυριά φυσικά, κρέατα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε γιατί στην Ελλάδα φτιάχνουμε πίτες με τα πάντα. Έτσι αποφάσισα να ρισκάρω και να φτιάξω πίτα με αλεύρι triticum dicoccum, γνωστό ως ζέα. Και λέω να ρισκάρω γιατί δεν είχα βρει πουθενά τέτοια συνταγή και δεν είχα ιδέα αν θα μπορούσα να ανοίξω φύλλο με αυτό το αλεύρι που έχει πολύ χαμηλά ποσοστά γλουτένης. Για τη γέμιση φυσικά αποφάσισα να βάλω – τι άλλο; - χόρτα. Έτσι πήγα στην βιολογική λαϊκή και πήρα ό,τι βρήκα εκείνη τη μέρα - τσουκνίδες, παπαρούνες, άγριομάρουλο και βέβαια μαϊντανό, άνηθο, πράσο, κρεμμυδάκια και κρεμμύδια. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την κλασική συνταγή για φύλλο πίταςαλεύρι, λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι και νερό όσο πάρει. Έφτιαξα το ζυμαράκι μου «εύπλαστο και να μην κολλάει στα χέρια» - καλά τα είχαμε πάει ως εδώ. Το άφησα και μισή ώρα να «ξεκουραστεί». Το χώρισα σε τέσσερα μέρη, αλεύρωσα τον πάγκο μου και πήρα τον παραδοσιακό λεπτό ξύλινο πλάστη να ανοίξω φύλλο. Αμ δε! Η μισή ζύμη μου έμενε κολλημένη στον πλάστη. Και να την αλεύρωνα πάλι τα ίδια. Έτσι αποφάσισα να αφήσω τα παραδοσιακά και να χρησιμοποιήσω τα δικά μου μοντέρνα όπλα – χοντρός πλάστης σιλικόνης συν επιφάνεια εργασίας σιλικόνης για καλό και για κακό (τον πλάστη τον πήρα από το Jumbo γύρω στα 4€ και την επιφάνεια σιλικόνης από το ΙΚΕΑ γύρω στα 7€).

Λίγα μυστικά ακόμα

Πηγήwww.24fit.gr/blog

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

Ένα ταψί φούρνου
  1. φύλλο Συστατικά για το
  2. 6 κούπες αλεύρι ζέας
  3. 1 κ.σ. αλάτι (θαλασσινό ή Ιμαλάιων καλύτερα)
  4. 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  5. 2 κ.σ. ξύδι
  6. xλιαρό νερό όσο πάρει (γύρω στα 450ml)
  7. Συστατικά για τη γέμιση
  8. 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, αντίδια, καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλα και ό,τι άλλο βρούμε στην αγορά)
  9. 1 ματσάκι μαϊντανό
  10. 1 ματσάκι άνηθο
  11. 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  12. 1 κρεμμύδι ξερό
  13. 1 πράσο σε ροδέλες
  14. λίγο πιπέρι
  15. 1/2 κούπα ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κάθε πίτα χρειάζεται 2 χειροποίητα φύλλα κάτω και 2 επάνω.Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση και αν βράσαμε τα χόρτα, την αφήνουμε να κρυώσει, γιατί διαφορετικά τρυπάει και διαλύει το φύλλο.ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΜΙΣΗΣΚαθαρίζουμε τα χόρτα από τα χοντρά κοτσάνια, τα πλένουμε και τα κόβουμε. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τα τρίβουμε με αλάτι και κατόπιν τα στύβουμε. Ο όγκος τους πρέπει να μειωθεί στο 1/3 του αρχικού. Αντί να τα τρίψουμε με το αλάτι μπορούμε να τα βράσουμε για λίγο μέχρι να μαραθούν. Προσωπικά προτιμώ να μην τα βράζω για να μην χάνεται το πολύτιμο ζουμί τους. Αφού στραγγίσουν, ανακατεύουμε τα χόρτα με τα υπόλοιπα υλικά και ετοιμάζουμε την πίτα.ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΥΛΛΟΥΒάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές σούπας ξίδι, λίγο αλάτι και χλιαρό νερό λίγο λίγο. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπάλες μεγέθους λεμονιού. Αλευρώνουμε την επιφάνεια σιλικόνης, τοποθετούμε πάνω το κάθε μπαλάκι, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και σιγά σιγά το ανοίγουμε σε φύλλο.

  2. 2

    Ανοίγουμε το φύλλο με έναν χοντρό πλάστη σιλικόνης. Καθώς το ανοίγουμε το αλευρώνουμε για να διευκολύνουμε το άνοιγμα.

  3. 3

    Το φύλλο από αλεύρι ζέας σπάει εύκολα και δεν μπορούμε να το σηκώσουμε μόνο του για να το βάλουμε στο ταψί. Οπότε αφού έχουμε λαδώσει καλά το ταψί μας, πιάνουμε την επιφάνεια σιλικόνης μαζί με το φύλλο που ανοίξαμε και την αναποδογυρίζουμε πάνω στο ταψί.

  4. 4

    Ξεκολλάμε προσεκτικά την επιφάνεια σιλικόνης από το φύλλο.

  5. 5

    Αφού με τον ίδιο τρόπο στρώσουμε και το δεύτερο κάτω φύλλο (τα έχουμε λαδώσει βέβαια στο ενδιάμεσο) βάζουμε τη γέμιση.

  6. 6

    Στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα δύο πάνω φύλλα.

  7. 7

    Χαράζουμε την πίτα με μία ρόδα πίτσας. Την περνάμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας πινέλο.

  8. 8

    Ψήνουμε στους 160-180 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου.

  9. 9

    Έτοιμη!!

  10. 10

    ... και υγιεινή και πεντανόστιμη!!!Καλή σας επιτυχία!

Αντιδράσεις

Σχόλια

mikel2
mikel2 @cook_8468543
που θα βρω το αλευρι ζεας? δεν εχω χανακουσει για τετοιο αλευρι

Από

natre
natre @cook_8507874
στις
Θεσσαλονίκη,Ελλάδα