Χούμους

Bαθμολογία: 4.1333
       
 
15 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05
Χούμους
photo: Ζουζουνελ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. ρεβύθια βρασμένα (έχουμε κρατήσει και λίγο από το ζουμί) (δες και ρεβύθια σούπα)
  • 200 γρ. ταχίνι
  • αλάτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • πάπρικα και ελαιόλαδο για γαρνίρισμα

Πώς το κάνουμε:

  1. Πολτοποιούμε τα βρασμένα ρεβύθια, προσθέτουμε το ταχίνι και το μισό λεμόνι, το αλάτι και το σκόρδο, μέχρι να είναι λεία.
  2. Προσθέτουμε λεμόνι και αλάτι μέχρι να μας αρέσει η γεύση.
  3. Αν είναι πηχτό, αραιώνουμε με το ζουμί από τα ρεβύθια.
  4. Γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και πάπρικα

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για να απορροφηθεί καλύτερα το ασβέστιο και ο σίδηρος, συνοδεύστε με άφθονο λεμόνι ή λίγο χυμό πορτοκάλι που περιέχουν βιταμίνη C. τα ρεβύθια θεωρούνται λειτουργικό τρόφιμο γιατί ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερόλη!

Σχετικές συνταγές

    27 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Dudu, 17-7-08  
    Εφτιαξα τη συνταγή, νομίζω όμως ότι ήθελε λιγότερο ταχίνι. Τα 200 γραμμάρια είναι πολλά και έχει πολύ έντονη γεύση.
    #
    Σχόλιο από manmar09, 18-9-09  
    και εγω νομίζω ότι θέλει λιγότερο ταχίνι, δε μου βγήκε καθόλου καλό
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-9-09  
    Λυπάμαι που δεν σας άρεσε. Είναι και θέμα γούστου. Αν αποφασίσετε να το ξαναφτιάξετε ξεκινήστε με λιγότερο ταχίνι και κάντε δοκιμές. Εμείς πάντως έτσι το φτιάχνουμε...
    #
    Σχόλιο από Amanda, 20-10-09  
    Τεεεελειο Sitronella μου! Μου θύμισε πολύ το χούμους που τρώμε στο αγαπημένο μας λιβανέζικο εστιατόριο....μπράβο σου κοπέλα μου για τη συνταγή!!!
    Εχω δοκιμάσει να φτιάξω χούμους πολλές φορές αλλά πάντα "κάτι" έλειπε από τη γεύση....τώρα κατάλαβα πως έπρεπε να βάζω πιο πολύ ταχίνι....η αναλογία 200 gr. ταχίνι - ρεβύθια της συνταγής σου ήταν αυτό ακριβώς που το έφερε σε ισορροπία γεύσεων! :-)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-10-09  
    Χαίρομαι Αμάντα που σου άρεσε κι εσένα. Είδες τα διαφορετικά γούστα λοιπόν;
    #
    Σχόλιο από καναρίνι, 18-2-10  
    Έβαλα το μίσο ταχίνι από αυτό που λέει η συνταγή και βγήκε αρκετά καλό!
    #
    Σχόλιο από popelix, 18-3-10  
    Δοκιμάστε να προσθέσετε και 1 κουταλάκι κύμινο, ταιριάζει τέλεια!
    #
    Σχόλιο από αντζουγια, 24-8-10  
    το έφτιαξα ακριβώς όπως την γράφεις την συνταγή του χούμους ,πάνω από τέσσερις φορές και αξίζει τα πέντε πηρουνάκια γιατί γίνεται τόσο νόστιμο όσο αυτό που έτρωγα σε αυθεντικό λιβανέζικο μαγαζί!πολύ νόστιμο και τόσο υγειινό!
    #
    Σχόλιο από stelia, 24-8-10  
    Είναι τέλεια συνταγή!!!! ΄Αν τους συνοδέψεις και με ψημένη πίτα κυπριακή και με σουβλάκια, σεφταλιές, γύρο κοτόπουλο ή χοιρινό είναι ΑΠΑΙΧΤΟ!!!!
    #
    Σχόλιο από teacherakos, 16-1-11  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-3-11  
    Δεν το ειχα ξαναφτιαξει και ομολογω οτι εγινε πολυ ωραιο σαν γευση αρεσε σε ολους μας!!!ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 20-4-11  
    η γνησια Ανατολιτικη συνταγη!!!υπεροχη!!
    #
    Σχόλιο από Θαλασσοπούλι, 8-6-11  
    Θα την δοκιμάσω μόλις τελειώσω μία θεραπεία που κάνω, γιατί δεν κάνει να φάω αλάτι και μετά θα σου πω το αποτέλεσμα. Πάντως πρέπει να είναι νοστιμότατο.
    #
    Σχόλιο από agouras, 13-6-11  
    Έχω βάλει τα ρεβύθια να μουσκέψουν...
    #
    Σχόλιο από gfe01, 26-8-11  
    Εκτέλεσα τη συνταγή με μία ελαφριά παραλλαγή, έβαλα το μισό ταχίνι, χυμό από ένα λεμόνι και λίγο κύμινο. Το αποτέλεσμα ήταν πανομοιότυπο με το χούμους που έφαγα σε ένα ισραηλίτικο εστιατόριο στην Αμερική.
    #
    Σχόλιο από mkonstantina, 18-11-11  
    καλησπερα!γινεται,αν καποιος δεν εχει μουλτι,να πολτοποιησει τα υλικα με αβγοδαρτη η δεν θα εχει αποτελεσμα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-11-11  
    Με τον αβγοδάρτη δύσκολο να γίνουν αλοιφή τα ρεβύθια. Κατά τη γνώμη μου θέλει μούλτι ή μύλο ή κάτι τέτοιο.
    #
    Σχόλιο από constaberba, 7-3-12  
    Ειμαι και εγω της αποψης οτι με λιγότερο ταχίνι θα μου άρεσε καλυτερα και θα γινοτάν πιο μαλακή. Στο σερβιρισμα έβαλα και κουκουναρι που ειχα περασει απο το τηγανακι να παρει χρωμα (χωρις λαδι), νομίζω ότι προσθέτει στη γεύση και στο ματι. Με ζεστες αραβικες πιτουλες δεν έμεινε τιποτα.
    #
    Σχόλιο από chriskrima, 17-5-12  
    Εγώ δεν τα βράζω τα ρεβύθια αλλά τα αλέθω ωμά. Τα βάζω φυσικά από βραδυς σε νερό αλλά δεν τα μαγειρεύω. Έτσι είναι το σωστό χούμους! Θα ανεβάσω και φωτο από το χούμους μου!
    #
    Σχόλιο από GioPas, 22-6-12  
    Προσθέστε στη συνταγή 1 κουταλάκι κύμινο. Για γαρνίρισμα, καβουρδίστε (χωρίς λάδι) λίγο κουκουνάρι. Επίσης, εκτός από το κουκουνάρι μπορείτε να πασπαλίσετε το πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    20 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Dudu, 17-7-08  
    Εφτιαξα τη συνταγή, νομίζω όμως ότι ήθελε λιγότερο ταχίνι. Τα 200 γραμμάρια είναι πολλά και έχει πολύ έντονη γεύση.
    #
    Σχόλιο από manmar09, 18-9-09  
    και εγω νομίζω ότι θέλει λιγότερο ταχίνι, δε μου βγήκε καθόλου καλό
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-9-09  
    Λυπάμαι που δεν σας άρεσε. Είναι και θέμα γούστου. Αν αποφασίσετε να το ξαναφτιάξετε ξεκινήστε με λιγότερο ταχίνι και κάντε δοκιμές. Εμείς πάντως έτσι το φτιάχνουμε...
    #
    Σχόλιο από Amanda, 20-10-09  
    Τεεεελειο Sitronella μου! Μου θύμισε πολύ το χούμους που τρώμε στο αγαπημένο μας λιβανέζικο εστιατόριο....μπράβο σου κοπέλα μου για τη συνταγή!!!
    Εχω δοκιμάσει να φτιάξω χούμους πολλές φορές αλλά πάντα "κάτι" έλειπε από τη γεύση....τώρα κατάλαβα πως έπρεπε να βάζω πιο πολύ ταχίνι....η αναλογία 200 gr. ταχίνι - ρεβύθια της συνταγής σου ήταν αυτό ακριβώς που το έφερε σε ισορροπία γεύσεων! :-)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-10-09  
    Χαίρομαι Αμάντα που σου άρεσε κι εσένα. Είδες τα διαφορετικά γούστα λοιπόν;
    #
    Σχόλιο από καναρίνι, 18-2-10  
    Έβαλα το μίσο ταχίνι από αυτό που λέει η συνταγή και βγήκε αρκετά καλό!
    #
    Σχόλιο από popelix, 18-3-10  
    Δοκιμάστε να προσθέσετε και 1 κουταλάκι κύμινο, ταιριάζει τέλεια!
    #
    Σχόλιο από αντζουγια, 24-8-10  
    το έφτιαξα ακριβώς όπως την γράφεις την συνταγή του χούμους ,πάνω από τέσσερις φορές και αξίζει τα πέντε πηρουνάκια γιατί γίνεται τόσο νόστιμο όσο αυτό που έτρωγα σε αυθεντικό λιβανέζικο μαγαζί!πολύ νόστιμο και τόσο υγειινό!
    #
    Σχόλιο από stelia, 24-8-10  
    Είναι τέλεια συνταγή!!!! ΄Αν τους συνοδέψεις και με ψημένη πίτα κυπριακή και με σουβλάκια, σεφταλιές, γύρο κοτόπουλο ή χοιρινό είναι ΑΠΑΙΧΤΟ!!!!
    #
    Σχόλιο από teacherakos, 16-1-11  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-3-11  
    Δεν το ειχα ξαναφτιαξει και ομολογω οτι εγινε πολυ ωραιο σαν γευση αρεσε σε ολους μας!!!ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 20-4-11  
    η γνησια Ανατολιτικη συνταγη!!!υπεροχη!!
    #
    Σχόλιο από Θαλασσοπούλι, 8-6-11  
    Θα την δοκιμάσω μόλις τελειώσω μία θεραπεία που κάνω, γιατί δεν κάνει να φάω αλάτι και μετά θα σου πω το αποτέλεσμα. Πάντως πρέπει να είναι νοστιμότατο.
    #
    Σχόλιο από agouras, 13-6-11  
    Έχω βάλει τα ρεβύθια να μουσκέψουν...
    #
    Σχόλιο από constaberba, 7-3-12  
    Ειμαι και εγω της αποψης οτι με λιγότερο ταχίνι θα μου άρεσε καλυτερα και θα γινοτάν πιο μαλακή. Στο σερβιρισμα έβαλα και κουκουναρι που ειχα περασει απο το τηγανακι να παρει χρωμα (χωρις λαδι), νομίζω ότι προσθέτει στη γεύση και στο ματι. Με ζεστες αραβικες πιτουλες δεν έμεινε τιποτα.
    #
    Σχόλιο από sofia iatropoulou, 9-8-12  
    Bravo!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ninnnna_86, 22-10-12  
    Μόλις το έκανα κ το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου καλό.Τηρώντας τις οδηγίες/αναλογίες βγήκε ένα πράγμα σφιχτό με ΄λεντονη γεύση ταχινιού κ άφαντα τα ρεβίθια κ το σκόρδο.Χρειάστηκε για να το συνεφέρω κάπως να βάλω άλλα 200γρ. απο ρεβίθια κ 2 σκελίδες σκόρδο ακόμη.Να μην ξεχάσω κ το νερό που χρειάστηκε για να έρθει σε μια μορφή πιο βελουδένια,που να μην κολλάει στο στόμα.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-10-12  
    Εάν βγει σφιχτό, γράφω πως το αραιώνουμε με λίγο ζουμάκι από τα ρεβύθια. Τώρα αν σου έγινε εντελώς στόκος, δεν ξέρω τι να πω, δε μου έχει τύχει ποτέ.
    Λυπάμαι που δε σε ικανοποίησε το αποτέλεσμα χαίρομαι όμως που κατάφερες να το φέρεις στα γούστα σου στο τέλος.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 31-3-13  
    Αρκετά καλό. Έβαλα 3-4 κ.σ. ταχίνι και ελαιόλαδο και στο χτύπημα.
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 27-9-14  
    με 2 κουταλιές σούπας ταχίνι μια χαρά το αποτέλεσμα, λίγο κύμινο απαραίτητο, ξύσμα λεμονιού επίσης, σκορδάκι προαιρετικά, γίνεται κρεμώδες με νεράκι όχι με περισσότερο λάδι, το αυθεντικό γίνεται με ωμά μουλιασμένα ρεβύθια αλλά εμείς τα θέλουμε τα στομάχια μας!

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από mkonstantina, 18-11-11  
    καλησπερα!γινεται,αν καποιος δεν εχει μουλτι,να πολτοποιησει τα υλικα με αβγοδαρτη η δεν θα εχει αποτελεσμα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-11-11  
    Με τον αβγοδάρτη δύσκολο να γίνουν αλοιφή τα ρεβύθια. Κατά τη γνώμη μου θέλει μούλτι ή μύλο ή κάτι τέτοιο.
    #
    Σχόλιο από Μίου, 31-7-13  
    Θα κάνω μια ερώτηση κι ελπίζω να μην είναι (πολύ) ανόητη: οταν λες 200γρ ρεβύθια, τα ζυγίζω μαγειρεμένα, έτσι;

    Φαίνεται ευκολη η συνταγή, λέω να τη δοκιμάσω άμεσα :)

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από gfe01, 26-8-11  
    Εκτέλεσα τη συνταγή με μία ελαφριά παραλλαγή, έβαλα το μισό ταχίνι, χυμό από ένα λεμόνι και λίγο κύμινο. Το αποτέλεσμα ήταν πανομοιότυπο με το χούμους που έφαγα σε ένα ισραηλίτικο εστιατόριο στην Αμερική.
    #
    Σχόλιο από chriskrima, 17-5-12  
    Εγώ δεν τα βράζω τα ρεβύθια αλλά τα αλέθω ωμά. Τα βάζω φυσικά από βραδυς σε νερό αλλά δεν τα μαγειρεύω. Έτσι είναι το σωστό χούμους! Θα ανεβάσω και φωτο από το χούμους μου!
    #
    Σχόλιο από GioPas, 22-6-12  
    Προσθέστε στη συνταγή 1 κουταλάκι κύμινο. Για γαρνίρισμα, καβουρδίστε (χωρίς λάδι) λίγο κουκουνάρι. Επίσης, εκτός από το κουκουνάρι μπορείτε να πασπαλίσετε το πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    #
    Σχόλιο από cooky, 17-10-14  
    Είχαμε ρεβύθια σούπα και είπα να δοκιμάσω τη συνταγή. Έβαλα λιγότερο απο 100γρ ταχίνι, 2 σκελίδες σκόρδο (μου αρέσει το πολύ το σκόρδο αλλά και οι 2 ήταν πολλές για να μη μυρίζετε μετά,θα βαλω μια την επόμενη φορά), λίγο ζουμί απτη σούπα για να αραιώσει και πρόσθεσα και λιγο κύμινο που πρότεινε κάποιος. Βγήκε πολύ καλό! :)
    Είναι θέμα γούστου οι αναλογίες.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
    Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμ...
    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ξένη κουζίνα
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της fenia92
    ορεκτικα συνοδευτικα
    Ένα βιβλίο 188 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Όσπρια
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou
    συνταγες για μπουφε
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της caramel_anna
    Σαλατα
    Ένα βιβλίο 136 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou