kimwlos
kimwlos @kimwlos
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα

Σε ένα ημιορεινό χωριό του Νομού Λασιθίου, τις Χοχλακιές, από όπου και ξεκινάει το ομώνυμο φημισμένο, αν όχι σε μάς σίγουρα στους ξένους, φαράγγι το οποίο καταλήγει σε έναν μαγευτικό κόλπο, τις Καρούμες, είναι το καφενεδάκι του Στρατή. Ο Στρατής μετά απο χρόνια που ζούσε μακριά απο τον τόπο του αποφάσισε να επιστρέψει και να επαναλειτουργήσει το καφενείο του πατέρα του σε ένα χωρίο το οποίο έχει δεν έχει 5-10 μόνιμους κατοίκους. Εκτός από καρδιά μάλαμα, φιλόξενος και με ζεστό χαμόγελο ο Στρατής είναι και εξαιρετικός μάγειρας, ο,τι πρωτείνη και να του πας κάνει θαύματα. Γιατί κάπως έτσι πάει του πας το κουνέλι, τον λαγό τον κόκορα και εκείνος στο μαγειρεύει κατά πως θέλεις. Αλλά πέρα απο αυτό κάνει και μια φανταστική συνταγή με χοχλιούς την οποία και σας παραθέτω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν είναι χειμώνας οι χοχλιοί πριν καταναλωθούν πρέπει να ταιστούν και να σακαστούν, είτε τους μαζέψουμε μόνοι μας είτε τους αγοράσουμε πρέπει να τους ταϊσουμε, ιδανικά και κατά τα λεγόμενα των παπούδων και γιαγιάδων στην Κρήτη με πίτουρο, ή χόνδρο ή αν δεν έχουμε αντε ας είναι μακαρόνια ή αλέυρι. Απο πείρας σας λέω ότι μόνο με χόδρο και πίτουρο παραμένουν καθαροί και μετά την «δουλειά» τους. Τα σαλιγκαράκια μόλις φάνε καθαρίζουν το σύστημά τους και κάνουν νανάκια. Αν είναι καλοκαίρι και τους μαζέψουμε κοιμισμένους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα προχωρούμε ακάθεκτοι.** Αν κάποια από τα σαλιγκάρια δεν ξεπροβάλουν παρόλο το μπάνιο που θα τους κάνουμε τους πετούμε, γιατί ένας χαλασμένος χοχλιός θα μας χαλάσει όλο το φαγητό. Αν έχει πρόσφατα αποδημήσει εις κύριον θα το καταλάβετε γιατί η μυρωδιά είναι πολύ βαριά, αν έχει καιρό το καβούκι θα είναι άδειο. Μην ξεχνάμε ότι είναι ζωντάνα όσο τα διατηρούμε, απλά κάνουνε beauty sleep.***Μπορείτε, αν και εγώ δεν το προτιμώ, πριν τους μαγειρέψετε να τους ζεματίσετε και τι εννοώ. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε μέσα τα ξύπνια και ελεγμένα σαλιγκαράκια και τα αφήνετε για 5 το πολύ λεπτά από την ώρα που θα βράσουν. Τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε. Εγώ δεν τα προτιμώ έτσι γιατί νομίζω ότι χάνουν κατά πολύ την γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Όποιο βέβαια βιβλίο μαγειρικής και να ανοίξετε αυτό λέει να κάνετε αλλά έλα που εγώ είμαι ανάποδη. Η επιλογή δική σας. Στην περίπτωση που αποφασίσετε να ζεματίσετε, το αλάτι το ρίχνετε στο νερό αλλά φροντίζετε να προσθέσετε και στο τηγάνι με την σάλτσα, μην ξεχνάμε ότι τα ξεπλένουμε κιόλας μετά το βράσιμο τα σαλιγκάρια. Βήματα 10 και 12 παραλείπονται.Είναι πεντανόστιμοι με σάλτσα θεική για βούτες και για καλή παρέα, χαμόγελα και καλό κρασί, πολύ κρασί!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

50 Minutes
2 άτομα
  1. 40-50 χοντρούς χοχλιούς
  2. 2 κουταλιές της σούπας ανθό αλατιού (θαλασσινό ακατέργαστο αλάτι, αν δεν έχετε από το κανονικό)
  3. ελαιόλαδο
  4. 1 κρεμμύδι μέτριο
  5. 1/2 κόκκινη πιπεριά
  6. 2 σκελίδες σκόρδο
  7. 1 φύλλο δάφνης
  8. 1/2 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί 1 κουταλιά πελτέ ή 1/2 ποτήρι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  9. 1/2 κούπα φρέσκια ντομάτα τριμμένη
  10. ρίγανη
  11. πάπρικα γλυκιά
  12. μάυρο πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Παίρνουμε 40-50 χοχλιούς φαγωμένους και σακασμένους.*

  2. 2

    Τους βάζουμε στο νερό για περίπου δέκα λεπτά σε νεράκι αφαιρούμε την μεμβράνη που σχηματίζουν και πλένουμε καλά σε συνεχόμενη ροή νερού.

  3. 3

    Περιμένουμε να δουμε αν θα ξυπνήσουν. ** Όσοι ξυπνήσουν θα βγάλουν τα κεφαλάκια τους και θα προσπαθήσουν να αποδράσουν όπως ο νεαρός στα δεξιά της εικόνας. Τους σκεπάζουμε μην αποδράσουν και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.

  4. 4

    Κόβουμε σε κυβάκια το κρεμμύδι.

  5. 5

    Χαράζουμε το σκόρδο σταυρωτά.

  6. 6

    Κόβουμε σε μπαστουνάκια την κόκινη πιπερία.

  7. 7

    Το ίδιο και το καρότο (να τολμήσω να πω εγώ τώρα ζουλιέν ή δεν συνάδει με την συνατγή που είναι παραδοσιακή.)

  8. 8

    Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ και ευρύχωρο τηγάνι.

  9. 9

    Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόδρο.

  10. 10

    Βάζουμε τον αθό σε ένα πιάτο.

  11. 11

    Παίρνουμε τους χοχλιούς έναν έναν και τους ακουμπάμε ελαφρώς στον αθό. ***

  12. 12

    Τους βάζουμε με την σειρά στο τηγάνι σαν να κάνουμε μπουμπουριστούς. Όμορφα και αποσυναμένα που λένε και στην Κρήτη. Τους αφήνουμε να βγάλουν τα σάλια τους και να ψηθούν για κανένα πεντάλεπτο.

  13. 13

    Δυναμώνουμε την φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.

  14. 14

    Πριν εξατμιστεί τελείως το κρασί προσθέτουμε το καρότο.

  15. 15

    Μετά και την πιπεριά.

  16. 16

    Το φύλλο της δάφνης.

  17. 17

    Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ή τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.

  18. 18

    Την φρέσκια ντομάτα, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη, αν χρειάζεται και λίγο νεράκι και ψήνουμε το φαγάκι μας για 35-40 λεπτά.

  19. 19

    Οταν μείνει μόνο με την σάλτσα του σερβίρουμε

  20. 20

    Ο Στρατής (εμπνευστής) και εγώ σας ευχόμαστε στην υγεία σας και καλή όρεξη.

Αντιδράσεις

Σχόλια (7)

Από

kimwlos
kimwlos @kimwlos
στις
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Φτάσε όπου δεν μπορείς!!! Είμαι η kimwlos (με σήμα την φώκια), κατά κόσμον Δήμητρα μέλος της συνταγοπαρέας από το 2011. Γιαννιώτισσα γέννημα θρέμμα αλλά και κρητικιά εκ γάμου. Αγαπώ το καλό φαγητό, λατρεύω τη ζαχαροπλαστική και πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές. Στο ελεύθερο χρόνο μου μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς. Μεγάλη αγάπη η Κρήτη και η παράδοση, είτε μαγειρική είτε χορευτική είτε μουσική, είμαι κορίτσι παραδισιακό πως να το κάνουμε. Θα με βρεις και στο instagram: https://www.instagram.com/kimwlos/ Όλες οι συνταγές μου και στο cookwithdimitra.com
Δες περισσότερα