Χοχλιοί με χόνδρο
Νόστιμη και υγιεινή συνταγή με υλικά από την λεβεντογέννα!
Λίγα μυστικά ακόμα
* Συμβουλές για το καθάρισμα, σάκασμα κλπ. καθώς και τους διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας τους θα δείτε εδώ. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμος τρόπος να μαγειρέψεις τα σαλιγκάρια και πολύ πολύ υγιεινός.Ο χόνδρος είναι χοντροσπασμένο σιτάρι.Μια συνταγή από το Λασίθι, επαρχία Σητείας, Παλαίκαστρο.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε καλά τους χοχλιούς και τους προετοιμάζουμε για το τσικάλι.
-
2
1ος τρόπος προετοιμασίαςΒράζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και προσθέτουμε μπόλικο αλάτι.
-
3
Προσθέτουμε και τους χοχλιούς, μόλις αρχίσει και πάλι ο βρασμός τους αφήνουμε για 3-5 λεπτά. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.
-
4
2ος τρόπος προετοιμασίαςΑν δεν προτιμάτε το ζεμάτισμα, όπως εγώ, τότε βουτάτε έναν έναν χοχλιό στο αλάτι και τον τοποθετείτε αναμπούμπουρα στην κατσαρόλα στο λάδι να βγάλει εκεί τα σάλια του και να αλατιστεί και ελαφρώς ψηθεί. Και με αυτή την μέθοδο τους αφαιρείτε από την κατσαρόλα.*
-
5
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους και σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τους χοχλιούς και σωτάρουμε για λίγη ώρα. Αφαιρούμε και πάλι από την κατσαρόλα.
-
6
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ψήνουμε για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
-
7
Όταν εξατμιστεί ελαφρώς το κρασί προσθέτουμε την ντομάτα αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μαγειρεύουμε για 10 -15 λεπτά.
-
8
Προσθέτουμε το νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε και τον χόνδρο.
-
9
Βράζουμε ως να μαλακώσει ο χόνδρος, σε χαμηλή φωτιά χρειάζεται τουλάχιστον 50- 60 λεπτά.
-
10
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και διορθώνουμε στο αλάτι.
-
11
Στα 40 λεπτά περίπου, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τους χοχλιούς (αν παραψηθούν οι χοχλιοί στεγνώνουν, 20 λεπτά είναι υπέρ αρκετά).
-
12
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, θα έχει μείνει σαλτσούλα, δεν θα είναι τελείως στεγνό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
-
13
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Σχόλια (3)