fly
fly @cook_8462422
ΑΘΗΝΑ,Ελλαδα

Το κεντητό ψωμί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κόρα αρωματισμένη απο αστεροειδή γλυκάνισσο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Γίνετε τραγανό, αρωματικό και πολύ νόστιμο. Το φτιάχνω πάντα την προηγούμενη μέρα.Το ταψάκι είναι Νο 30.Το υπέρ εναι ότι δεν μυρίζει η ψύχα απο τον γλυκάνισσο και έτσι δεν επηρεάζει τις γεύσεις των άλλων φαγητών παρόλα αυτά το άρωμά του και η όψη του δίνει μια εορταστική διάθεση στην ατμόσφαιρα που θα αφήσει σίγουρα αναμνήσεις.Η συνταγή είναι απο την γιαγιά μου, την οποία εξέλιξα με τον αστεροειδή γλυκάνισσο και τα διαφορετικά αλεύρια.Αν παραλείψετε τα αρώματα γίνετε ένα νόστιμο καθημερινό ψωμάκι. Αν προσθέσετε ένα κόκκινο αυγό αντι για καρύδι γίνετε και για πασχαλινό τραπέζι.Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και με το χέρι φυσικά, θέλει λίγο περισσότερη ώρα ζύμωμα 1 τέταρτο περίπου.Προτιμώ πάντα το αλεύρι των Μύλων Αγ. Γεωργίου.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

70 Minutes
  1. 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  2. 1/2 κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (κίτρινο πακέτο)
  3. 30 γρ. φρέσκια μαγιά
  4. 1 κουταλιά ζάχαρη
  5. 1 κουταλάκι αλάτι
  6. 2 φλυτζανάκια του καφέ σουσάμι καστανό
  7. 1 φλυτζανάκι του καφέ σουσάμι μαύρο
  8. 10 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισσο
  9. 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  10. νερό χλιαρό όσο πάρει

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό (όχι καυτό, προσοχή δεν θα φουσκώσει) διαλύουμε την ζάχαρη με την μαγιά και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.

  2. 2

    Βάζουμε σε δυνατό μίξερ με γάντζο το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε λίγο.

  3. 3

    Ρίχνουμε και το νερό με την μαγιά και ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό (περίπου 3 ποτήρια) μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά να μην κολλάει πολύ.

  4. 4

    Από τότε που θα σχηματιστεί η ζύμη ζυμώνουμε για 5 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το 1 φλυτζανάκι απο το καστανό σουσάμι.

  5. 5

    Αν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ρίχνουμε στον κάδο απο το κίτρινο αλεύρι και την μαζεύουμε με το χέρι σε μπάλα.

  6. 6

    Κρατάμε ενα κομμάτι σαν μεγάλο πορτοκάλι για να το κεντήσουμε.

  7. 7

    Τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί την ζύμη και την πατάμε με την παλάμη για να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

  8. 8

    Ανοίγουμε σε φύλλο το ζυμαράκι που έχουμε κρατήσει και κόβουμε με φορμίτσες μπισκότου ότι σχέδιο θέλουμε,ή κάνουμε κορδονάκι και φτιάχνουμε το σχήμα του σταυρού.

  9. 9

    Κολλάμε τα σχεδιάκια αλοίφοντας την επιφάνεια του ψωμιού με νερό.

  10. 10

    Αφού ολοκληρώσουμε την διακόσμηση αλοίφουμε νερό όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με τα σουσάμια, κολλάμε τον αστεροειδή γλυκάνισσο και βάζουμε και ένα καρύδι στο κέντρο.Επίσης με ένα ψαλίδι κάνουμε ψαλιδιές περιμετρικά.

  11. 11

    Τρυπάμε σε πολλά σημεία με μία οδοντογλυφίδα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα χαλαρά όλο το ταψί και το βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό (όχι στο φούρνο) κάτω από μια κουβέρτα, ένα πάπλωμα για να διπλασιαστεί σε όγκο για μία ώρα ακριβώς.

  12. 12

    Ψήνουμε στους 200 C σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα και 10 λεπτά ακριβώς.

  13. 13

    Στα 15 - 20 λεπτά πρέπει να έχει πάρει χρώμα μπέζ η κόρα, τότε σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο έως το τέλος του ψησίματος.

  14. 14

    Οταν ψηθεί το βγάζουμε απο το ταψί αμέσως και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (21)

chocochristos
chocochristos @cook_8457800
Κρίμα την είδα αργά αυτή την συνταγή...θα ήταν ότι έπρεπε για να την έφτιαχνα στα Χριστούγεννα.

Από

fly
fly @cook_8462422
στις
ΑΘΗΝΑ,Ελλαδα
Είμαι μαμά 3 παιδιών στα οποία αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο καθώς και στον σύζυγο.Τα τελευταια 4 χρόνια ασχολήθηκα ξανά με την ζωγραφική που μου αρέσει πολύ στον χρόνο που μου απομένει και αυτόν τον καιρό ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην αγιογραφία.Τα 4 βlogs στα οποία Καλλιτεχνώ είναι τα εξήςhttp//paintelenfly.blogspot.com/αφορά κάποια έργα μουwww.youtube.com/watch?v=hL4hK1dX1qoΜου αρέσει πολύ η μαγειρική και πιο πολύ η ζαχαροπλαστική και σε αυτό αναφέρεται το 2 βlog μουhttp//elenfly.blogspot.com/Εχω αρκετές συνταγές τις οποίες θα μοιραστώ ευχαρίστως μαζί σας και φυσικά θα πάρω και εγώ αρκετές απο αυτές που θα βρώ.Η καταγωγή μου είναι από το Αγρίνιο απο οπου προέρχονται και οι παραδοσιακές συνταγές μου.Επίσεις σε όποιον αρέσουν τα κεντήματα μπορεί να μπεί στο bloghttp//elenflytraditionalart.blogspot.com/και σε όποιον αρέσουν οι κατασκευές για παιδιά και όχι μόνοας μπεί στο άλλο μου bloghttp//agelini.blogspot.com/επισκεφτείτε το νεο μαγαζάκι μου στη διεύθυνσηhttp//masterpieceshop.blogspot.gr/
Δες περισσότερα