κοκωνακι
κοκωνακι @kokonaki
,Ελλαδα

Η ονομασία των μπισκότων είναι Speculaas brokken (σπέκουλαας μπρόκεν ) και οφείλουν το όνομα τους στο μείγμα μπαχαρικών που περιέχουν. Καταναλώνονται ιδιαίτερα στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγ.Νικολάου για τους Ολλανδούς, που σημαίνει για αυτούς ό,τι για μας η ημέρα των Χριστουγέννων.Τη συνταγή τη βρήκα πριν 2 χρόνια στο περιοδικό Gourmet της εφημερίδας ΒΗΜΑ και από τότε την κάνω κάθε Χριστούγεννα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά και με μίξερ χειρός.Τα μπισκότα δεν χρειάζεται να ξεραθούν στο ψήσιμο,γίνονται τραγανά καθώς κρυώνουν. Το αν τα θέλουμε λιγότερο ή περισσότερο ξεροψημμένα αυτό εξαρτάται από το γούστο μας.Είναι τέλειο δώρο και διατηρούνται για πολλές μέρες βάζοντάς τα αφού κρυώσουν σε τενεκεδένιο κουτί.Προσπαθήστε να μην παραλείψετε κανένα μπαχαρικό γιατί η ιδιαίτερη γεύση τους οφείλεται στο συνδυασμό όλων μαζί.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

19 Minutes
1 κιλό μπισκότα
  1. 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (όχι soft)
  2. 300 γρ. ζάχαρη μαύρη
  3. 1 μεγάλο αυγό
  4. 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  5. 1 κ.κ. μπέικιν πάουντερ (κουτ.καφέ)
  6. 15 γρ. μείγμα μπαχαρικών
  7. Για το μείγμα μπαχαρικών (speculaas)
  8. 1/2 κ.κ. καρδάμωμο (κακουλές)
  9. 1/2 κ.κ. μοσχοκάρυδο
  10. 1/2 κ.κ. πιπέρι άσπρο
  11. (τα παραπάνω υλικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν συνολικά τα 15 γραμμάρια)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι όλα μαζί τα υλικά για το μείγμα μπαχαρικών

  2. 2

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς

  3. 3

    Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με το φτερό ή το κάπα, σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 3 χιλ.και την κόβουμε με κουπ-πατ στα σχήματα που θέλουμε.

  4. 4

    Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

  5. 5

    Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Αντιδράσεις

Σχόλια (11)

konma
konma @Konma
Νόστιμα και μυρωδάτα! Ιδιαίτερο το κάρδαμο...

Από

κοκωνακι
στις
,Ελλαδα