Χριστουγεννιάτικα Νορβηγικά μπισκότα (Riflekjeks)
Στη Νορβηγία, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σχεδόν σε κάθε σπίτι, φτιάχνουν μια ποικιλία από κουλουράκια (7 διαφορετικά είδη) και συνοδεύουν με αυτά τον απογευματινό καφέ - μετά το κυρίως γεύμα - κατά τη διάρκεια των γιορτών. Τα συγκεκριμένα είναι πολύ εύκολα, και με συνηθισμένα υλικά, προσοχή μόνο στα μυστικά που αναφέρονται στη σχετική παράγραφο. Η γεύση τους, θυμίζει αρκετά τα σκωτσέζικα μπισκότα shortbread.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για το χτύπημα των υλικών χρησιμοποιούμε τα σπειροειδή εξαρτήματα του μίξερ.Τα κουλουράκια πρέπει να είναι λεπτά, όχι πάνω από 2 με 3 χιλιοστά πριν το ψήσιμο οπότε γίνονται περίπου 4 χιλιοστά μετά το ψήσιμο.Στο ψήσιμο παρακολουθούμε συνεχώς και ελέγχουμε το χρώμα τους - δεν πρέπει να ροδίσουν παντού παρά μόνο στις άκρες.Αφού ψηθούν, βγάζουμε προσεχτικά τα κουλούρια από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στη σιδερένια σχάρα του φούρνου.
Υλικά
-
1 αυγό
-
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
-
165 γρ. ζάχαρη
-
165 γρ. βούτυρο αλατισμένο
-
330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γ. baking powder
-
1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αφήνουμε το βούτυρο αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
-
2
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη έως ότου να γίνει το μίγμα άσπρο.
-
3
Χτυπάμε ξεχωριστά το αυγό και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά (κρέμα γάλακτος, αλεύρι, baking powder και βανίλια).
-
4
Ενώνουμε τα 2 μείγματα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
-
5
Μόλις ανακατευτούν όλα τα υλικά καλά έχουμε στα χέρια μας μια σφιχτή ζύμη την οποία αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο έως την επόμενη μέρα ή τουλάχιστον μερικές ώρες.
-
6
Απλώνουμε τη ζύμη στο τραπέζι και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε φορμάκια για να κόψουμε τα μπισκότα σε σχήματα της αρεσκείας μας ή μηχανή για μπισκότα αν διαθέτουμε.
-
7
Τοποθετούμε προσεχτικά στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (4)