Χριστουγεννιάτικη πάπια

Bαθμολογία: 4.5714
       
 
14 ψήφοι
sidarieva, 26.12.07

Περιγραφή

Μια συνταγή του Κώστα Αλεξιάδη, σεφ του "Πεντελικόν". Υπέροχη συνταγή, φάγαμε τα πάντα.. κάτι εξαιρετικό και ιδανικό για τις γιορτινές μέρες.
Χριστουγεννιάτικη πάπια

Τι χρειαζόμαστε:

  • στήθος πάπιας, ή και ολόκληρη πάπια
  • 1 μπουκαλι μαυροδάφνη
  • 1 κρεμμύδι σε κομμάτια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα σε κομμάτια
  • 2 κλωνάρια κοτσάνι απο σέλινο σε κομμάτια
  • κόκκους μαύρου πιπεριού
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πάπια - Κυνήγι
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Σκόρδο
Σερβίρει: 4-6 μερίδες
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 195' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με την πάπια και τα αφήνουμε 24 ώρες να μαριναριστεί η πάπια.
  2. Βγάζουμε το κρέας, το βάζουμε σε ταψάκι και ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμών για 1 περίπου ώρα.
  3. Ύστερα ρίχνουμε τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα γυρίζοντας το κρέας που και που.
  4. Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας ή και σκέτο. Είναι τέλειο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με αγριογούρουνο ή και χήνα.

Σχετικές συνταγές

    21 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από eleutheria, 30-12-08  
    #
    Σχόλιο από giaourtaki, 22-12-09  
    μια διευκρινηση, στην μαριναδα βαζουμε και την μαυροδαφνη η την βαζουμε μετα στο ψησιμο γαιτι δεν καταλαβα ακριβως
    #
    Σχόλιο από mpasxalitsa, 2-1-10  
    εξαιρετικο οντως
    #
    Σχόλιο από mamia, 26-5-10  
    φαντασική συνταγή μόνο που θέλει νομίζω παραπάνω ψήσιμο περίπου 2-2,5 ώρες για να μελώσει το κρέας και έτσι γίνεται τέ-λει-ο!!!Μπράβο ξανά και ξανά!
    #
    Σχόλιο από mamia, 26-5-10  
    ναι giaourtaki, τα βάζεις όλα μαζί στο ταψί και βρέχεις το κρέας πού και πού με τη μαρινάδα ή το γυρίζεις μέσα στο ταψί όπως λένε οι οδηγίες.Εγώ τα έβαλα σε γάστρα και έγινε τέλειο όπως είπα.
    #
    Σχόλιο από fleri, 14-12-10  
    για ολόκληρη πάπια χρησιμοποιούμε τις ίδιες αναλογίες και πότε αλατίζουμε?
    #
    Σχόλιο από mamia, 20-12-10  
    fleri εγώ το έκανα με ολόκληρη πάπια στις ίδιες ακριβώς αναλογίες υλικών και αλάτισα στην αρχή την πάπια μέσα έξω.Στο τέλος συμπλήρωσα στο τέλος ό,τι χρειαζόταν από αλάτι.
    #
    Σχόλιο από fleri, 22-12-10  
    #
    Σχόλιο από stratis3st, 24-2-11  
    #
    Σχόλιο από liblen, 22-12-11  
    Καλησπέρα.
    Μια ερώτηση αν γνωρίζει κάποιος. Το μαρινάρισμα γίνεται εντός ή εκτός ψυγείου; Μιλάω για ολόκληρη κατεψυγμένη πάπια.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 26-12-11  
    Εξαιρετικη ,μπραβο για την συνταγη !!!

    liblen εγω δεν χρησιμοποιησα κατεψυγμενη παπια αλλα φρεσκια και την ειχα 24 ωρες στην μαριναδα εντος ψυγειου.

    Φανταζομαι οτι και την κατεψυγμενη πρωτα θα την ξεπαγωσεις και μετα θα την μαριναρεις..

    #
    Σχόλιο από tatana, 2-1-12  
    έκανα το λάθος και είχα βγάλει την πέτσα οπότε μου έγινε λίγο στεγνό το κρέας. Παρόλο αυτά η μαρινάδα με το σέλινο και το καρότο θεωρώ πως δεν ταιριάζει πολύ με την μαυροδάφνη. Ίσως το πορτοκάλι να είναι καλύτερος συνδιασμός
    #
    Σχόλιο από Cat-eRina, 1-11-12  
    Λαδάκι πότε βάζουμε?
    #
    Σχόλιο από zefel, 26-12-12  
    #
    Σχόλιο από melvana, 30-12-12  
    #
    Σχόλιο από melvana, 30-12-12  
    #
    Σχόλιο από antonisele, 11-2-13  
    την μαριναρω σημερα την ψηνω αυριο....για να δουμε..
    #
    Σχόλιο από ΔήμητραΣτα, 5-1-14  
    #
    Σχόλιο από Panagiotis P., 5-5-14  
    Εξαιρετική! Την έφτιαξα με ολόκληρη χωριάτικη πάπια, την μαρινάρισα για 24 ώρες και την έψησα στην γάστρα, γυρίζοντας μία φορά την πάπια βρέχοντάς την τουλάχιστον 2 φορές από κάθε πλευρά με την μαρινάδα της. Το μόνο διαφορετικό είναι ότι δεν γύρισα την πάπια στον μισό χρόνο γιατί η πλευρά που ήταν ανοιχτή (η κοιλιά της) ήθελε σαφώς λιγότερο χρόνο. 5 πιρουνάκια, άνετα!
    #
    Σχόλιο από mamoulitsa, 25-12-14  
    Εξαιρετική συνταγή!!! Την έκανα σήμερα με χήνα αντί για πάπια, στη γάστρα. Μας άρεσε τρελά! Ευχαριστούμε!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από eleutheria, 30-12-08  
    #
    Σχόλιο από mpasxalitsa, 2-1-10  
    εξαιρετικο οντως
    #
    Σχόλιο από mamia, 26-5-10  
    φαντασική συνταγή μόνο που θέλει νομίζω παραπάνω ψήσιμο περίπου 2-2,5 ώρες για να μελώσει το κρέας και έτσι γίνεται τέ-λει-ο!!!Μπράβο ξανά και ξανά!
    #
    Σχόλιο από fleri, 22-12-10  
    #
    Σχόλιο από stratis3st, 24-2-11  
    #
    Σχόλιο από xaroula, 26-12-11  
    Εξαιρετικη ,μπραβο για την συνταγη !!!

    liblen εγω δεν χρησιμοποιησα κατεψυγμενη παπια αλλα φρεσκια και την ειχα 24 ωρες στην μαριναδα εντος ψυγειου.

    Φανταζομαι οτι και την κατεψυγμενη πρωτα θα την ξεπαγωσεις και μετα θα την μαριναρεις..

    #
    Σχόλιο από tatana, 2-1-12  
    έκανα το λάθος και είχα βγάλει την πέτσα οπότε μου έγινε λίγο στεγνό το κρέας. Παρόλο αυτά η μαρινάδα με το σέλινο και το καρότο θεωρώ πως δεν ταιριάζει πολύ με την μαυροδάφνη. Ίσως το πορτοκάλι να είναι καλύτερος συνδιασμός
    #
    Σχόλιο από zefel, 26-12-12  
    #
    Σχόλιο από melvana, 30-12-12  
    #
    Σχόλιο από melvana, 30-12-12  
    #
    Σχόλιο από antonisele, 11-2-13  
    την μαριναρω σημερα την ψηνω αυριο....για να δουμε..
    #
    Σχόλιο από ΔήμητραΣτα, 5-1-14  
    #
    Σχόλιο από Panagiotis P., 5-5-14  
    Εξαιρετική! Την έφτιαξα με ολόκληρη χωριάτικη πάπια, την μαρινάρισα για 24 ώρες και την έψησα στην γάστρα, γυρίζοντας μία φορά την πάπια βρέχοντάς την τουλάχιστον 2 φορές από κάθε πλευρά με την μαρινάδα της. Το μόνο διαφορετικό είναι ότι δεν γύρισα την πάπια στον μισό χρόνο γιατί η πλευρά που ήταν ανοιχτή (η κοιλιά της) ήθελε σαφώς λιγότερο χρόνο. 5 πιρουνάκια, άνετα!

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από giaourtaki, 22-12-09  
    μια διευκρινηση, στην μαριναδα βαζουμε και την μαυροδαφνη η την βαζουμε μετα στο ψησιμο γαιτι δεν καταλαβα ακριβως
    #
    Σχόλιο από mamia, 26-5-10  
    ναι giaourtaki, τα βάζεις όλα μαζί στο ταψί και βρέχεις το κρέας πού και πού με τη μαρινάδα ή το γυρίζεις μέσα στο ταψί όπως λένε οι οδηγίες.Εγώ τα έβαλα σε γάστρα και έγινε τέλειο όπως είπα.
    #
    Σχόλιο από fleri, 14-12-10  
    για ολόκληρη πάπια χρησιμοποιούμε τις ίδιες αναλογίες και πότε αλατίζουμε?
    #
    Σχόλιο από mamia, 20-12-10  
    fleri εγώ το έκανα με ολόκληρη πάπια στις ίδιες ακριβώς αναλογίες υλικών και αλάτισα στην αρχή την πάπια μέσα έξω.Στο τέλος συμπλήρωσα στο τέλος ό,τι χρειαζόταν από αλάτι.
    #
    Σχόλιο από liblen, 22-12-11  
    Καλησπέρα.
    Μια ερώτηση αν γνωρίζει κάποιος. Το μαρινάρισμα γίνεται εντός ή εκτός ψυγείου; Μιλάω για ολόκληρη κατεψυγμένη πάπια.
    #
    Σχόλιο από Cat-eRina, 1-11-12  
    Λαδάκι πότε βάζουμε?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από mamoulitsa, 25-12-14  
    Εξαιρετική συνταγή!!! Την έκανα σήμερα με χήνα αντί για πάπια, στη γάστρα. Μας άρεσε τρελά! Ευχαριστούμε!!!
    #
    Σχόλιο από Cleopatra, 30-4-15  
    Η πρώτη φορά που βρέθηκα αντιμέτωπη με μια πάπια, κι ευτυχώς, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό (πάλι καλά, γιατί αλλιώς η παρέα μας θα την έβγαζε με πίτσες). Μαρινάρισα την πάπια μόνο 12 ώρες (τόσο πρόλαβα, αλλά αρκούν), και παρέλειψα το σέλινο. Στη συνέχεια την έτριψα μέσα-έξω με αλάτι, πιπέρι, βασιλικό και τζίντζερ και ολοκλήρωσα αλείφοντάς την με μαρμελάδα πορτοκάλι (επίσης μέσα-έξω). Την τοποθέτησα σε γάστρα, αλλά πάνω σε σχαρίτσα για να μην "κολυμπάει" στην μαρινάδα και την έψησα για 4 ώρες στους 150οC, γυρνώντας την ανά 1 ώρα και περιχύνοντας την τακτικά με την μαρινάδα. Την τελευταία ώρα την κάλυψα με αλουμινόχαρτο, γιατί - και με σκεπασμένη τη γάστρα - ρόδιζε επικίνδυνα. Όταν ψήθηκε το πτηνόν, έβγαλα τη μαρινάδα από τη γάστρα, τη σούρωσα, πολτοποίησα τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα ξανάριξα όλα μαζί (κρασί και λαχανικά) σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Τα έβρασα για περίπου μισή ώρα σε μέτρια φωτιά, μέχρι που έδεσαν και έγιναν μια καραμελωμένη, γλυκόξινη σάλτσα. Η πάπια και η σάλτσα ταίριαξαν υπέροχα, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον πουρέ και το ρυζάκι που είχα για συνοδευτικό. Λουκούμι!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Χριστουγεννων
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikiaggelopoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της fleri
    Πάπια
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της Άννα Μαρία
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της anthidratsa