Χριστουγεννιάτικη Πηλιορείτικη κότα γεμιστή

πηλιορειτισσα
πηλιορειτισσα @cook_8499032
kamia,Ελλάδα

Αυτή είναι μία αυθεντική Πηλιορείτικη συνταγή για κότα γεμιστή. Την κάνουμε ανήμερα των Χριστουγέννων καθώς και για το δείπνο της Πρωτοχρονιάς. Η ιδιαιτερότητά της είναι η χρήση του κάστανου που της δίνει μια εξαιρετικά ευχάριστη γλυκιά γεύση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Επειδή η συνταγή είναι χρονοβόρα οι μαμάδες μας βράζουν τη γ εμιστή κότα ( βήματα 1 και 2) μια μέρα νωρίτερα. Ακόμη τα βήματα 3 και 4 καλό είναι να γίνουν ταυτόχρονα λίγη ώρα πριν το τραπέζι μας καθώς έτσι εξοικονομούμε χρόνο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 άτομα , μεσημέρι και βράδυ
  1. 1 κότα (όχι κοτόπουλο) μέτρια, περίπου 3 κιλών.
  2. Για τη γέμιση θα χρειαστούμε
  3. 2 μέτρια κρεμμύδια
  4. 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  5. αλάτι
  6. πιπέρι μαύρο
  7. 10-12 κάστανα ψητά (κατά προτίμηση ψητά και όχι βραστά γιατί γίνεται πιο νόστιμη)
  8. ελαιόλαδο
  9. Για τη σούπα θα χρειαστούμε
  10. κριθαράκι μέτριο
  11. 1 λεμόνι ( ή και παραπάνω ανάλογα τις προτιμήσεις σας)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμασία της γέμισης. Κόβουμε το κρέας σε κυβάκια. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες. Στη συνέχεια τα βάζουμε στη κατσαρόλα με λίγο λάδι, νερό και μόλις ζεσταθεί το νερό προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν. Προς το τέλος ρίχνουμε το άλατι και το πιπέρι. Η γέμιση πρέπει να μείνει χωρίς υγρά μόνο με το λαδάκι της.

  2. 2

    Γέμισμα της κότας. Πλένουμε ολόκληρη τη κότα καλά, εσωτερικά και εξωτερικά. Σε περίπτωση που έχει μείνει κάποιο εντόσθιο από το κρεοπωλείο, το πετάμε. Γεμίζουμε την κότα με τα κάστανα και τη γέμιση που ετοιμάσαμε παραπάνω. Γεμίζουμε όσο μπορεί να χωρέσει η κότα. Στη συνέχεια ράβουμε καλά τα ανοίγματα της κότας με άσπρη κλωστή, για να μη μας βγει έξω η γέμιση. Βάζουμε την κότα σε ένα μεγάλο σκεύος, προσθέτουμε νερό και την αφήνουμε να σιγοβράσει. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ νερό, καθώς θα συμπληρώνουμε στη πορεία όσο χρειάζεται για να βράσει η κότα μας. Προσέχουμε η φωτιά να είναι σιγανή, καθώς η κότα χρειάζεται να βράσει 3 περίπου ώρες, ίσως και περισσότερο ανάλογα πόσο σκληρή είναι. Το ζουμί το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη σούπα που θα συνοδεύσουμε την κότα μας για αυτό πρέπει να υπάρχει αρκετό μέσα στην κατσαρόλα, σε περίπτωση που το ζουμί δεν είναι αρκετό θα προσθέσουμε αργότερα στην ετοιμασία της σούπας νεράκι.

  3. 3

    Ετοιμασία της σούπας. Βγάζουμε τη βρασμένη κότα με προσοχή (για να μην ανοίξει) από τη κατσαρόλα και την βάζουμε σε ένα ταψί. Είναι πιο εύκολο να βγάλουμε την κότα όταν αυτή είναι κρύα. Για να κάνουμε τη σούπα συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται ανάλογα με τις μερίδες που θέλουμε. Για κάθε μερίδα σούπας (1 πιάτο βαθύ) υπολογίζουμε ότι πρέπει να βράσουμε στο ζουμί ένα φλυτζανάκι του καφέ κριθαράκι. Βράζουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε με το αυγολέμονο.

  4. 4

    Ψήσιμο της κότας. Αλείφουμε την κότα που μας περιμένει στο ταψί, με αρκετό βούτυρο, ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί μέχρι να αποκτήσει μια ωραία κρούστα απέξω. Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε τις κλωστές που τη ράψανε και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

  5. 5

    Η συνταγή μας ολοκληρώθηκε! Σερβίρουμε ένα πιάτο σούπα σε κάθε άτομο και μία μερίδα κότας με γέμιση.

  6. 6

    Καλή σας όρεξη από το Πήλιο και Καλές Γιορτές!

Αντιδράσεις

Σχόλια

πηλιορειτισσα
πηλιορειτισσα @cook_8499032
Φτωτο θα ανεβει συντομα απο την κοτα μας !!!!! καλα Χριστούγεννα σε όλους !

Από

πηλιορειτισσα
στις
kamia,Ελλάδα