Χταποδάκι ψητό έκπληξη!

Bαθμολογία: 4.9512
       
 
41 ψήφοι
souel, 20.06.09

Περιγραφή

Ένας κλασσικός μεζές, για κάθε εποχή, με ιδιαίτερη γεύση!

Χταποδάκι ψητό έκπληξη!
photo: greg97

Συνταγή από:

souel

8 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:


  • 1 χταπόδι κατεψυγμένο μεγάλο ή 2 μικρότερα (3 κιλά περίπου)
  • Λίγο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • ρίγανη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με θαλασσινά
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Χταπόδι
Σερβίρει: 12 άτομα τουλάχιστον
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:


  1. Ξεπαγώνουμε το χταπόδι, το πλένουμε πολύ καλά, αφαιρούμε το μάτι του, το πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και το τυλίγουμε πολύ καλά σε αλουμινόχαρτο. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε για δύο ώρες περίπου. Όταν θα αρχίσει να μυρίζει όμορφα, είναι σχεδόν έτοιμο. Το αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά ακόμη και τελειώσαμε!
  2. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σχίζουμε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, γιατί θα βγάλει ατμό και πολύ ζουμί. Χύνουμε τα ζουμιά του, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια το κόβουμε κομματάκια πάχους ενός δακτύλου.
  3. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε ελαιόλαδο, ξύδι, δάφνη και ρίγανη κατά την γεύση μας και σερβίρουμε. Όσο περισσέψει το φυλάμε στο ψυγείο και το έχουμε έτοιμο σε πρώτη ζήτηση αφού το αφήσουμε πρώτα λίγο έξω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το χταπόδι με αυτόν τον τρόπο ψήνεται στα ζουμιά του, παίρνει τη γεύση του ψητού και το κυριότερο δεν χάνει καθόλου σε όγκο.

Επιπλέον μπορούμε έτσι να το διατηρήσουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 μήνες και να συνοδέψουμε φαγητά αλλά και να έχουμε όποτε χρειαστεί ένα μεζέ για ούζο ή ότι άλλο θέλουμε.

Σχετικές συνταγές

    53 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από foodlover, 26-6-09  
    Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή. Αλλά να ρωτήσω κάτι? Στο ψυγείο το διατηρούμε απλά σε ένα μπολ που κλείνει? Θα το φτιάξω σίγουρα το Σαββατοκύριακο και θα επιστρέψω με τα πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από souel, 26-6-09  
    Ναι, μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο σε ένα μπολ που να κλείνει καλά και να το έχεις έτοιμο όποτε το χρειαστείς.
    #
    Σχόλιο από foodlover, 26-6-09  
    Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
    #
    Σχόλιο από xrysulaki, 27-6-09  
    polu endiaferusa suntagh.8a th dokimasw.mia erwthsh:ews 2 mhnes sto psugeio,pshto xwris to ladi kai to xudi to diathreis, h afu baleis to xydi ktl.?Mallon to 2o,e?
    #
    Σχόλιο από souel, 27-6-09  
    Το διατηρώ μαζί με το λάδι και το ξύδι του, σε ένα μπολ που να κλείνει καλά στο ψυγείο. Επειδή το λάδι παγώνει, βγάζω την ποσότητα που θέλω σε ένα πιάτο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την σερβίρω ούτως ώστε να έρθει σε θερμοκασία δωματίου.
    #
    Σχόλιο από Λιχούδικο Γατ, 3-7-09  
    Πεντανόστιμο!!! Ευχριστουμε για την συνρταγη! καλα, τα σαλια μου τρεξανε απ'όταν τη διάβασα φαντάσου όταν ανοιξα το αλουμινόχαρτο!!!!
    #
    Σχόλιο από fondu, 3-7-09  
    Συγχαρητήρια. Έίναι πεντανόστιμο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 23-10-09  
    ευχαριστω πολυ για τη συνταγη.τη βρισκω σχεδον τελεια.να κανω ομως μια μικρη παρεμβαση?γιατι να μη βαλουμε τη δαφνη και τα υπολοιπα υλικα μεσα στο αλουμινοχατο εξ αρχης ωστε να παρει τα αρωματα τους το χταποδακι?
    #
    Σχόλιο από dcroula, 23-10-09  
    Έτσι φτιάχνω κι εγώ το χταπόδι μόνο που προσθέτω και κόκκινο κρασί και τα μυρωδικά τα βάζω εξ αρχής. Εξαιρετικός μεζές.
    #
    Σχόλιο από souel, 23-10-09  
    Σ' ευχαριστώ ΔΙΔΥΜΙΝΑ για τα καλά σου λόγια και για τα πηρουνάκια. Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι, γιατί βγάζει πολλά ζουμιά το χταπόδι, αλλά μια δοκιμή θα μας πίσει! Γιατί όχι?
    #
    Σχόλιο από souel, 23-10-09  
    Σ' ευχαριστώ dcroula και για τα πηρουνάκια και για την ιδέα με το κρασί!
    Τελικά το φαγητό θέλει μεράκι, αγάπη και φαντασία!
    #
    Σχόλιο από greg97, 16-2-10  
    Το έκανα χθές, είτε ζεστό είτε κρύο, είναι πεντανόστιμο και πολύ μαλακό!
    #
    Σχόλιο από agroula, 18-2-10  
    Το έκανα την Κ Δευτέρα και ήταν απλά υπέροχο. Μόνο που έβαλα όλα τα υλικά από την αρχή και δεν έβαλα καθόλου ξίδι γιατί δεν μας αρέσει.
    #
    Σχόλιο από Amelia, 18-2-10  
    Και εγώ το έφτιαξα την Καθ.Δευτέρα και έγινε πολύ ωραίο.
    #
    Σχόλιο από souel, 18-2-10  
    Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και βέβαια για τα πιρουνάκια σας! Όπως και κάθε χρόνο το έκανα και φέτος για την Καθαρή Δευτέρα, αλλά δοκίμασα μιά άλλη τεχνική. Επειδή έχω γάστρα, αποφάσισα να ψήσω το χταπόδι εκεί. Πιστεύω από τα σχόλια των φίλων μου και βέβαια αφού το δοκίμασα κι εγώ ότι έγινε πολύ καλύτερο και ποιό μαλακό με ιδιαίτερα χαρακτηριστική την γεύση του ψητού και χωρίς την σχετική ταλαιπωρία του αλουμινόχαρτου. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Κάτι άλλο που επίσης δοκίμασα φέτος ήταν το εξής: αφού έβγαλα όσο ήθελα σε ένα πιάτο, το ζέστανα ελαφρώς στα μικροκύματα και ήταν όντως έκπληξη! Σαν να είχε βγει μόλις από το κάρβουνο! Καλή Σαρακοστή σε όλους σας.
    #
    Σχόλιο από helcon, 20-2-10  
    το πρωτο που φτιαξαμε επειδη ηταν μικρο εξαφανιστηκε αμεσως αλλα την επομενη ημερα φτιαξαμε αλλο.ηταν απιστευτο!μπραβο απο εμενα αλλα και απο τον συζυγο.εχω γινει χρυσοχερα με τοσο ευκολες συνταγες.
    #
    Σχόλιο από Yannis33, 30-3-10  
    Συγχαρητήρια. Ποτέ δεν είχα ακούσει κάτι τέτοιο σαν συνταγή εννοώ για χταποδι. Μπράβο και ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από efh_dimitris, 7-4-10  
    Συγχαρητήρια.Αν είχε κι άλλα πηρουνάκια θα στα έδινα.Είναι καταπληκτικό, πολύ εύκολο κ πολύ νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από ace, 16-4-10  
    σημερα εκανα τη συνταγη για δευτερη φορα μεσα σε μια βδομαδα!η οικογενεια ξετρελαθηκε!Χιλια μπραβο!!!
    #
    Σχόλιο από zanice, 2-7-10  
    Μόλις το δοκίμασα και πραγματικά ξετρελάθηκα!!!5 πιρουνάκια και λίγα είναι. Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    48 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από foodlover, 26-6-09  
    Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
    #
    Σχόλιο από Λιχούδικο Γατ, 3-7-09  
    Πεντανόστιμο!!! Ευχριστουμε για την συνρταγη! καλα, τα σαλια μου τρεξανε απ'όταν τη διάβασα φαντάσου όταν ανοιξα το αλουμινόχαρτο!!!!
    #
    Σχόλιο από fondu, 3-7-09  
    Συγχαρητήρια. Έίναι πεντανόστιμο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 23-10-09  
    ευχαριστω πολυ για τη συνταγη.τη βρισκω σχεδον τελεια.να κανω ομως μια μικρη παρεμβαση?γιατι να μη βαλουμε τη δαφνη και τα υπολοιπα υλικα μεσα στο αλουμινοχατο εξ αρχης ωστε να παρει τα αρωματα τους το χταποδακι?
    #
    Σχόλιο από dcroula, 23-10-09  
    Έτσι φτιάχνω κι εγώ το χταπόδι μόνο που προσθέτω και κόκκινο κρασί και τα μυρωδικά τα βάζω εξ αρχής. Εξαιρετικός μεζές.
    #
    Σχόλιο από souel, 23-10-09  
    Σ' ευχαριστώ ΔΙΔΥΜΙΝΑ για τα καλά σου λόγια και για τα πηρουνάκια. Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι, γιατί βγάζει πολλά ζουμιά το χταπόδι, αλλά μια δοκιμή θα μας πίσει! Γιατί όχι?
    #
    Σχόλιο από souel, 23-10-09  
    Σ' ευχαριστώ dcroula και για τα πηρουνάκια και για την ιδέα με το κρασί!
    Τελικά το φαγητό θέλει μεράκι, αγάπη και φαντασία!
    #
    Σχόλιο από greg97, 16-2-10  
    Το έκανα χθές, είτε ζεστό είτε κρύο, είναι πεντανόστιμο και πολύ μαλακό!
    #
    Σχόλιο από agroula, 18-2-10  
    Το έκανα την Κ Δευτέρα και ήταν απλά υπέροχο. Μόνο που έβαλα όλα τα υλικά από την αρχή και δεν έβαλα καθόλου ξίδι γιατί δεν μας αρέσει.
    #
    Σχόλιο από Amelia, 18-2-10  
    Και εγώ το έφτιαξα την Καθ.Δευτέρα και έγινε πολύ ωραίο.
    #
    Σχόλιο από souel, 18-2-10  
    Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και βέβαια για τα πιρουνάκια σας! Όπως και κάθε χρόνο το έκανα και φέτος για την Καθαρή Δευτέρα, αλλά δοκίμασα μιά άλλη τεχνική. Επειδή έχω γάστρα, αποφάσισα να ψήσω το χταπόδι εκεί. Πιστεύω από τα σχόλια των φίλων μου και βέβαια αφού το δοκίμασα κι εγώ ότι έγινε πολύ καλύτερο και ποιό μαλακό με ιδιαίτερα χαρακτηριστική την γεύση του ψητού και χωρίς την σχετική ταλαιπωρία του αλουμινόχαρτου. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Κάτι άλλο που επίσης δοκίμασα φέτος ήταν το εξής: αφού έβγαλα όσο ήθελα σε ένα πιάτο, το ζέστανα ελαφρώς στα μικροκύματα και ήταν όντως έκπληξη! Σαν να είχε βγει μόλις από το κάρβουνο! Καλή Σαρακοστή σε όλους σας.
    #
    Σχόλιο από helcon, 20-2-10  
    το πρωτο που φτιαξαμε επειδη ηταν μικρο εξαφανιστηκε αμεσως αλλα την επομενη ημερα φτιαξαμε αλλο.ηταν απιστευτο!μπραβο απο εμενα αλλα και απο τον συζυγο.εχω γινει χρυσοχερα με τοσο ευκολες συνταγες.
    #
    Σχόλιο από Yannis33, 30-3-10  
    Συγχαρητήρια. Ποτέ δεν είχα ακούσει κάτι τέτοιο σαν συνταγή εννοώ για χταποδι. Μπράβο και ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από efh_dimitris, 7-4-10  
    Συγχαρητήρια.Αν είχε κι άλλα πηρουνάκια θα στα έδινα.Είναι καταπληκτικό, πολύ εύκολο κ πολύ νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από ace, 16-4-10  
    σημερα εκανα τη συνταγη για δευτερη φορα μεσα σε μια βδομαδα!η οικογενεια ξετρελαθηκε!Χιλια μπραβο!!!
    #
    Σχόλιο από zanice, 2-7-10  
    Μόλις το δοκίμασα και πραγματικά ξετρελάθηκα!!!5 πιρουνάκια και λίγα είναι. Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από bebinna, 23-7-10  
    Το λατρέψαμε το χταποδάκι! Ακόμα και ο άντρας μου που είναι φανατικός του χταποδιού στα κάρβουνα έγλυφε τα δάχτυλά του .Το έφτιαξα με αλουμινόχαρτο στο πυρεξάκι με όλα του τα μυρωδικά από την αρχή.- Αναρωτιέμαι, λέτε να γίνεται και στην γνωστή σακούλα ψησίματος?- Εύκολη συνταγή το προετοιμάζεις εντός 2 λεπτών, μετά το βάζεις στο φούρνο και συνεχίζεις με τα υπόλοιπα. Τέλειος μεζές για ουζοκατανύξεις στην βεράντα μας καλοκαιριάτικα. Ευχαριστώ για την συνταγή. Σίγουρα θα το ξανακάνω.
    #
    Σχόλιο από nina18578, 30-11-10  
    Σε λίγο θα ναι έτοιμο κ σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!Μήπως θα μπορούσες να μου διευκρινήσεις αν το χταποδάκι συντηρείται στη κατάψυξη ήστη συντήρηση για δύο μήνες?Φαντάζομαι στη κατάψυξη but... just checking!Ευχαριστώ προκαταβολικά!
    #
    Σχόλιο από Σπυριδούλα, 8-12-10  
    λουκούμι το χταποδάκι...μόνο που δεν καταφερα να φυλάξω γιατί το φάγαμε όλο...
    #
    Σχόλιο από stellaTD, 21-12-10  
    super
    νοστιμοτατο. ειναι η 2η φορα που το φτιαχνω και ο αντρας μου ξετρελαθηκε.

    μπραααβοοο
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από foodlover, 26-6-09  
    Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή. Αλλά να ρωτήσω κάτι? Στο ψυγείο το διατηρούμε απλά σε ένα μπολ που κλείνει? Θα το φτιάξω σίγουρα το Σαββατοκύριακο και θα επιστρέψω με τα πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από souel, 26-6-09  
    Ναι, μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο σε ένα μπολ που να κλείνει καλά και να το έχεις έτοιμο όποτε το χρειαστείς.
    #
    Σχόλιο από xrysulaki, 27-6-09  
    polu endiaferusa suntagh.8a th dokimasw.mia erwthsh:ews 2 mhnes sto psugeio,pshto xwris to ladi kai to xudi to diathreis, h afu baleis to xydi ktl.?Mallon to 2o,e?
    #
    Σχόλιο από souel, 27-6-09  
    Το διατηρώ μαζί με το λάδι και το ξύδι του, σε ένα μπολ που να κλείνει καλά στο ψυγείο. Επειδή το λάδι παγώνει, βγάζω την ποσότητα που θέλω σε ένα πιάτο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την σερβίρω ούτως ώστε να έρθει σε θερμοκασία δωματίου.
    #
    Σχόλιο από rock mageiras, 3-3-14  
    Φαίνεται πολύ καλή, αλλά μια ερώτηση, ο φούρνος μου δεν έχει αέρα, πειράζει αν είναι στις αντιστάσεις?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Για την όρεξη
    Ένα βιβλίο 49 αγαπημένων συνταγών, του/της Kimwlos
    Αγαπημένα (δοκιμασμένα) ορεκτικά/συνοδευτικά
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της mom2twins
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα Σπ.
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της anemone
    thalasina
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της dimi-d