Χταπόδι κρασάτο - καθιστό

Bαθμολογία: 4.5
       
 
4 ψήφοι
Silviaelia, 22.04.08

Περιγραφή

Χταπόδι όπως το κάνει η μαμά μου.... Εξαιρετικό με ρύζι ή πατάτούλες....


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 kg χταπόδι μεγάλο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 3 κρεμμύδια
  • 6-7 φύλα δάφνης
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • αλάτι - πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Κυπριακή
Περιέχει: Χταπόδι
Σερβίρει: 4-6 άτομα ανάλογα.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε και κόβουμε σε κομματάκια το χταπόδι.
  2. Το βάζουμε στην κατσαρόλα μας και το αφήνουμε να βράσει.
  3. Εν το μεταξί κόβουμε τα κρεμύδια σε φέτες περίπου 0.5 cm.
  4. Προσθέτουμε στο χταπόδι το κρασί, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα αρωματικά και περιμένουμε για 20 λεπτά σε δύνατή φωτιά και άλλα 15 λεπτά σε σιγανή φωτιά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύεται με ρύζι...

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από glmou, 3-8-08  
    Πόση ώρα το αφήνουμε να βράσει?
    #
    Σχόλιο από roulaan, 3-8-08  
    Απο που προκυπτειτο "καθιστο"?
    #
    Σχόλιο από glmou, 3-8-08  
    Πόση ώρα το αφήνουμε να βράσει?
    #
    Σχόλιο από glmou, 3-8-08  
    Πόση ώρα το αφήνουμε να βράσει?
    #
    Σχόλιο από Silviaelia, 10-11-08  
    To αφήνουμε για περίπου μισή με σαράντα λεπτά μέχρι το χταπόδι να βγάλει όλο το νερό του και να γίνει μαλακό... Λέγεται καθιστό διότι κατά το διάστημα ψησίματος του το νερό είναι από πάνω και το χταπόδι είναι στον πάτο της κατσαρόλλας και κάθετε φρόνημο :)
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 10-11-08  
    Απίστευτο το καθιστό μπράβο
    #
    Σχόλιο από irsak, 6-2-10  
    Νοστιμότατη συνταγή !!!
    #
    Σχόλιο από stellakyri, 14-2-10  
    καλησπέρα σε όλους
    θα ήθελα να πω πως εγώ στο χταποδάκι κάνω το εξής καλό. Το πλένω και το κόβω και το βάζω στην κατσαρόλα να βγάλει όλα τα ζουμιά του. Με αυτό τον τρόπο μαλακώνει και φεύγει η άλμη - αν φυσικά είναι φρέσκο- και μετά το στραγγίζω και εκτελώ την συνταγή
    #
    Σχόλιο από ppaffourou, 27-1-14  
    Υπέροχο, και εγώ από Κύπρο. Η μόνη προσθήκη μου, ήταν ότι έβαλα και 2-3 κόκκους μπαχάρι και το ένα από τα 3 κρεμμύδια δεν το έκοψα, αλλά το πρόσθεσα με καρφωμένα επάνω τα γαρύφαλλα. έτσι πήρε και τη γεύση και κατά το σερβίρισμα, αφαιρέθηκαν και τα γαρύφαλλα.

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από glmou, 3-8-08  
    Πόση ώρα το αφήνουμε να βράσει?
    #
    Σχόλιο από roulaan, 3-8-08  
    Απο που προκυπτειτο "καθιστο"?
    #
    Σχόλιο από glmou, 3-8-08  
    Πόση ώρα το αφήνουμε να βράσει?
    #
    Σχόλιο από glmou, 3-8-08  
    Πόση ώρα το αφήνουμε να βράσει?
    #
    Σχόλιο από Silviaelia, 10-11-08  
    To αφήνουμε για περίπου μισή με σαράντα λεπτά μέχρι το χταπόδι να βγάλει όλο το νερό του και να γίνει μαλακό... Λέγεται καθιστό διότι κατά το διάστημα ψησίματος του το νερό είναι από πάνω και το χταπόδι είναι στον πάτο της κατσαρόλλας και κάθετε φρόνημο :)
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 10-11-08  
    Απίστευτο το καθιστό μπράβο
    #
    Σχόλιο από irsak, 6-2-10  
    Νοστιμότατη συνταγή !!!
    #
    Σχόλιο από stellakyri, 14-2-10  
    καλησπέρα σε όλους
    θα ήθελα να πω πως εγώ στο χταποδάκι κάνω το εξής καλό. Το πλένω και το κόβω και το βάζω στην κατσαρόλα να βγάλει όλα τα ζουμιά του. Με αυτό τον τρόπο μαλακώνει και φεύγει η άλμη - αν φυσικά είναι φρέσκο- και μετά το στραγγίζω και εκτελώ την συνταγή

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ppaffourou, 27-1-14  
    Υπέροχο, και εγώ από Κύπρο. Η μόνη προσθήκη μου, ήταν ότι έβαλα και 2-3 κόκκους μπαχάρι και το ένα από τα 3 κρεμμύδια δεν το έκοψα, αλλά το πρόσθεσα με καρφωμένα επάνω τα γαρύφαλλα. έτσι πήρε και τη γεύση και κατά το σερβίρισμα, αφαιρέθηκαν και τα γαρύφαλλα.

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΕΦΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
    Ένα βιβλίο 115 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της katari
    ΨΑΡΙΑ
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti
    ΨΑΡΙΑ
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της nikos natsikas