Χταπόδι ξυδάτο απο το όμορφο Αγκίστρι

Bαθμολογία: 4.8824
       
 
51 ψήφοι
talimama, 27.08.09

Περιγραφή

Το πιο νόστιμο χταπόδι που έχω ποτέ δοκιμάσει! Είναι και πολύ εύκολο!!

Χταπόδι ξυδάτο απο το όμορφο Αγκίστρι
photo: xaroula

Συνταγή από:

talimama

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 μέτριο χταπόδι
  • ξύδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • λάδι
  • ρίγανη
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 5' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Καθαρίζουμε το χταποδι (βγάζουμε το δόντι και τα μάτια).
Βήμα 2
2) Το πλένουμε καλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα ΧΩΡΙΣ καθόλου νερό.
Βήμα 3
3) Προσθέτουμε αρκετό ξύδι και τα φύλλα της δάφνης.
Βήμα 4
4) Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 5
5) Το σερβίρουμε αφού το έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια και έχουμε προσθέσει λίγο λαδάκι και ρίγανη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η επιτυχία αυτής της συνταγής είναι πως δεν αφήνουμε το χταπόδι να στεγνώσει αλλά το κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν θα έχει δημιουργηθεί κάτι σαν πηχτή σάλτσα. Επίσης δεν χρειάζεται να προσθέσετε καθόλου αλάτι.

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Χταπόδι τηγανιτό Χταπόδι τηγανιτό
5
       
       
(6)
Αρωματικό χταπόδι Αρωματικό χταπόδι
5
       
       
(1)
Χταπόδι κρασάτο Χταπόδι κρασάτο
4.84
       
       
(25)
Χταπόδι τουρσί Χταπόδι τουρσί
5
       
       
(3)
Χταπόδι κρασάτο - καθιστό Χταπόδι κρασάτο - καθιστό
4.5
       
       
(4)

    71 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NPB, 29-8-09  
    na se rotiso vre paidi mou, diladi to vrazeis me to kefali? pos kovetai kai trogetai to kefali? den exo ksanakanei xtapodi, i sintagi mou fainetai poli endiaferousa kai igeiini alla kapos dskolevomai na katalavo ti diadikasia tou xtapodiou:-/
    #
    Σχόλιο από delicious, 29-8-09  
    Ακριβώς με αυτό τον τρόπο κάνω το χταπόδι και εγώ. Χρησιμοποιώ ξύδι άσπρο μπαλσάμικο και γίνεται φανταστικό!!!

    Νερό δεν χρειάζεται καθόλου γιατί το χταπόδι βγάζει δικά του υγρά.
    #
    Σχόλιο από lenakon, 29-8-09  
    ετσι το κανω και εγω χρονια τωρα!εντωμεταξυ το ζουμακι που μενει οταν κρυωσει 'η μεινει στο ψυγειο γινεται σαν ζελε(μου ερεσει αυτο!)
    επισης αν το θελετε πιο χλιδατο και πικαντικο μπορειτε να το σερβιρετε με κομματακια απο αγγουρακι τουρσι,καπαρη,ψητη κοκκινη πιπερια και λιγο ακομα ξυδακι!
    #
    Σχόλιο από talimama, 2-9-09  
    Για να πω την αλήθεια NPB από μόνη μου έχω βρεί τρόπο να κόβω το χταπόδι δηλαδή δεν μου έχει δείξει κάποιος.Δεν είναι καθόλου δύσκολο απλά προσπαθείς να κόψεις ολά τα σημεία του χταποδιού (κεφάλι και πλοκάμια)σε μικρά κομματάκια όπως ακριβώς τα σερβίρουν στην ταβέρνα.
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 28-9-09  
    Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω χταποδάκι και βγήκε τέλειο με την υπέροχη και πανεύκολη συνταγή σου!! Το μόνο που πρόσθεσα είναι λίγο πιπεράκι... Θα την καθιερώσω εννοείται!
    #
    Σχόλιο από talimama, 29-9-09  
    σας ευχαριστω όλους για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που σας άρεσε το χταποδακι
    #
    Σχόλιο από tatiana12a, 29-11-09  
    χθές δοκίμασα αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή και μπορώ να πω ότι θα την υοθετήσω από εδώ και στο εξής!
    Αλήθεια που είναι το Αγκίστρι;
    #
    Σχόλιο από nasia.., 6-1-10  
    καλησπέρα!και'γω έτσι το κάνω και γίνετε ΛΟΥΚΟΥΜΙ, ειδικά αν πετύχεις φρέσκο χταποδάκι καλά χτυπημένο! ρίχνω και λίγο μπαχάρι,του πάει πολύ γιατί δένει με την δάφνη!talimama μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 26-1-10  
    #
    Σχόλιο από talimama, 28-1-10  
    καλησπερα σε όλους! Το Αγκίστρι είναι ένα πολύ όμορφο, γραφικό νησάκι στον Αργοσαρωνικό κοντά στην Αιγινα, αξίζει μια επίσκεψη το καλοκαιράκι!!!
    #
    Σχόλιο από tonia82, 10-2-10  
    Καλησπέρα, πρώτη φορά το δοκιμάζω..Πόσο ξύδι περίπου, μέχρι να το καλύψει?
    Μου φαίνεται παραέβαλα...
    #
    Σχόλιο από talimama, 11-2-10  
    καλησπερα! Δεν χρειαζεται να βαλουμε παρα πολυ ξιδι για να καλυψει το χταποδι.Εγω βαζω με το ματι περιπου 3 κουταλιες.
    #
    Σχόλιο από djsm82, 15-2-10  
    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Πόσο ξύδι πρέπει να βάλω?
    Πρέπει να καλυφθεί το χταπόδι?
    #
    Σχόλιο από xaroula, 15-2-10  
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 17-2-10  
    Πεντανόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από talimama, 18-2-10  
    xaroula, πολυ καλή η φωτογραφία σου!
    #
    Σχόλιο από ri-angel, 2-3-10  
    kai gw etsi to ftiaxnw kai einai fantastiko!
    #
    Σχόλιο από melissoulazzz, 11-3-10  
    eftiaksa xtapodi prwth fora me polu agxos gia to an tha ginei malako kai vghke teleio!! (kataxarhka!) euxaristoume gia thn suntagh!!! :))
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 23-3-10  
    Το συνοδεύσαμε με φάβα σήμερα. Πολύ καλός συνδυασμός!
    #
    Σχόλιο από eri_87, 13-4-10  
    Πρώτη φορά θα κάνω χταπόδι κ ελπίζω να πετύχει... Πόση ώρα περίπου θέλει βράσιμο??? Δεν έχω ιδέα..
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    54 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 28-9-09  
    Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω χταποδάκι και βγήκε τέλειο με την υπέροχη και πανεύκολη συνταγή σου!! Το μόνο που πρόσθεσα είναι λίγο πιπεράκι... Θα την καθιερώσω εννοείται!
    #
    Σχόλιο από talimama, 29-9-09  
    σας ευχαριστω όλους για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που σας άρεσε το χταποδακι
    #
    Σχόλιο από tatiana12a, 29-11-09  
    χθές δοκίμασα αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή και μπορώ να πω ότι θα την υοθετήσω από εδώ και στο εξής!
    Αλήθεια που είναι το Αγκίστρι;
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 26-1-10  
    #
    Σχόλιο από talimama, 28-1-10  
    καλησπερα σε όλους! Το Αγκίστρι είναι ένα πολύ όμορφο, γραφικό νησάκι στον Αργοσαρωνικό κοντά στην Αιγινα, αξίζει μια επίσκεψη το καλοκαιράκι!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 15-2-10  
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 17-2-10  
    Πεντανόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από talimama, 18-2-10  
    xaroula, πολυ καλή η φωτογραφία σου!
    #
    Σχόλιο από ri-angel, 2-3-10  
    kai gw etsi to ftiaxnw kai einai fantastiko!
    #
    Σχόλιο από melissoulazzz, 11-3-10  
    eftiaksa xtapodi prwth fora me polu agxos gia to an tha ginei malako kai vghke teleio!! (kataxarhka!) euxaristoume gia thn suntagh!!! :))
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 23-3-10  
    Το συνοδεύσαμε με φάβα σήμερα. Πολύ καλός συνδυασμός!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 3-8-10  
    Ετσι μαγειρευω παντα το χταποδι και γίνεται μαλακο και πεντανοστιμο παντα!
    #
    Σχόλιο από ΜΠΟΥΚΙ, 16-8-10  
    Χρόνια πολλά σε όλους! Να δώσω μια συμβουλή που μου την είπε ο ψαράς μου: Αν το χταπόδι (ή τα πλοκάμια)το βράσεις ολόκληρο η σάρκα του μένει λευκή. Αν τό κόψεις κομματάκια θα κοκκινίσει και εσωτερικά. Πάντως φαίνεται πολύ νόστιμο. Κρίμα που δεν την είδα τη συνταγή πριν τη νηστεία και τρελάθηκα στο νερόβραστο φασόλι!!!
    #
    Σχόλιο από m54, 16-8-10  
    Εγώ το χταπόδι το βραζω με κρασί , κατα προτιμηση κόκκινο, και γίνεται πολύ νόστιμο. Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω και με ξύδι, αλλά ετσι και το μυρίσει ο αντρας μου (στο βρασιμο εννοώ) πάει ,τον έχασα. Θα πάρει τα όρη και τα βουνά. Θα δοκιμάσω όμως με οξύμελο.
    #
    Σχόλιο από AGI-PANA, 26-2-11  
    ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ!!!! !Η ΣΗΝΤΑΓΗ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 6-3-11  
    Εγινε μούρλια! Βεβαια δεν ειχα ξύδι απλο...και εβαλα μπαλσάμικο, μοσχοβόλησε το σπιτι και δεν μυριζε χταποδίλα εν βράση χε χε Ευχαριστουμε πολυ!!
    #
    Σχόλιο από Aktaia, 6-3-11  
    μολις το εβαλα το χταποδακι μου κι εγω, μεσ'το αγχος να μου βγει τελειο οπως το περιγραφετε κοριτσια..!!
    #
    Σχόλιο από ace, 7-3-11  
    υπεροχο,και χωρις πολλα πολλα υλικα!χρησιμοποιησα κατεψυγμενο χταποδι.
    #
    Σχόλιο από kostas, 7-3-11  
    Για ακομα καλυτερη γευση θα προτεινα αφου το βρασουμε να το κοψουμε σε κοματια(ποδαρακια) και να το ψησουμε λιγο σε σχαρα η αντικολητικο τηγανι μεχρι να πιασει κρουστα και επειτα να το σερβιρουμε με λαδακι και ριγανη.
    #
    Σχόλιο από km1234, 8-3-11  
    Χθές έφτιαξα χταπόδι για πρώτη φορά. Πραγματικά καταπληκτικό !!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    11 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από NPB, 29-8-09  
    na se rotiso vre paidi mou, diladi to vrazeis me to kefali? pos kovetai kai trogetai to kefali? den exo ksanakanei xtapodi, i sintagi mou fainetai poli endiaferousa kai igeiini alla kapos dskolevomai na katalavo ti diadikasia tou xtapodiou:-/
    #
    Σχόλιο από talimama, 2-9-09  
    Για να πω την αλήθεια NPB από μόνη μου έχω βρεί τρόπο να κόβω το χταπόδι δηλαδή δεν μου έχει δείξει κάποιος.Δεν είναι καθόλου δύσκολο απλά προσπαθείς να κόψεις ολά τα σημεία του χταποδιού (κεφάλι και πλοκάμια)σε μικρά κομματάκια όπως ακριβώς τα σερβίρουν στην ταβέρνα.
    #
    Σχόλιο από tonia82, 10-2-10  
    Καλησπέρα, πρώτη φορά το δοκιμάζω..Πόσο ξύδι περίπου, μέχρι να το καλύψει?
    Μου φαίνεται παραέβαλα...
    #
    Σχόλιο από talimama, 11-2-10  
    καλησπερα! Δεν χρειαζεται να βαλουμε παρα πολυ ξιδι για να καλυψει το χταποδι.Εγω βαζω με το ματι περιπου 3 κουταλιες.
    #
    Σχόλιο από djsm82, 15-2-10  
    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Πόσο ξύδι πρέπει να βάλω?
    Πρέπει να καλυφθεί το χταπόδι?
    #
    Σχόλιο από eri_87, 13-4-10  
    Πρώτη φορά θα κάνω χταπόδι κ ελπίζω να πετύχει... Πόση ώρα περίπου θέλει βράσιμο??? Δεν έχω ιδέα..
    #
    Σχόλιο από talimama, 15-4-10  
    eri_87, δεν θέλει παρά πολύ ψήσιμο το χταπόδι απλώς θέλει χαμηλή θερμοκρασία για να μην σου "πιάσει" και να το ελέγχεις κάθε τόσο.
    #
    Σχόλιο από nadiaouzou, 13-5-10  
    πολυ καλο μου φαινεται...σημερα μου εφεραν ενα φρεσκοπιασμενο χταποδακι και λεω να ακολουθησω την συνταγη σου. εχω ομοσ καπιες ερωτησουλες¨ποσο ξιδι βαζουμε και ποση ωρα το αφινουμε περιπου? ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από αχορταγη, 13-11-10  
    Να ρωτήσω κι εγώ κάτι: με κατεψυγμένο χταπόδι γίνεται;; Και τελικά, το βράζουμε ολόκληρο ή το κόβουμε κομματάκια απ'την αρχή;; Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 6-3-11  
    Αχορταγη εννοειται οτι μπορεις να το κανεις και με κατεψυγμένο χταπόδι!! Εγω το ξεκίνησα ολοκληρο το βρασιμο, και στα μισα το εκοψα , τα πλοκάμια και το σωμα
    #
    Σχόλιο από AliceD, 7-12-13  
    Φαίνεται πολύ ωραίο, ανυπομονώ να το κάνω, αλλά οι οδηγίες δεν είναι σαφείς. Πόσα ml ξύδι πρέπει να βάλουμε και πόσα λεπτά να το βράσουμε;

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από delicious, 29-8-09  
    Ακριβώς με αυτό τον τρόπο κάνω το χταπόδι και εγώ. Χρησιμοποιώ ξύδι άσπρο μπαλσάμικο και γίνεται φανταστικό!!!

    Νερό δεν χρειάζεται καθόλου γιατί το χταπόδι βγάζει δικά του υγρά.
    #
    Σχόλιο από lenakon, 29-8-09  
    ετσι το κανω και εγω χρονια τωρα!εντωμεταξυ το ζουμακι που μενει οταν κρυωσει 'η μεινει στο ψυγειο γινεται σαν ζελε(μου ερεσει αυτο!)
    επισης αν το θελετε πιο χλιδατο και πικαντικο μπορειτε να το σερβιρετε με κομματακια απο αγγουρακι τουρσι,καπαρη,ψητη κοκκινη πιπερια και λιγο ακομα ξυδακι!
    #
    Σχόλιο από nasia.., 6-1-10  
    καλησπέρα!και'γω έτσι το κάνω και γίνετε ΛΟΥΚΟΥΜΙ, ειδικά αν πετύχεις φρέσκο χταποδάκι καλά χτυπημένο! ρίχνω και λίγο μπαχάρι,του πάει πολύ γιατί δένει με την δάφνη!talimama μπράβο!
    #
    Σχόλιο από despoina55, 10-8-10  
    εγω προσθετω κ λιγους κοκκκους μπαχαρι και βαζω μονο απλο ξυδι , αλλα κ λιγο μπαλσαμικο , το δινει αλλη γευση
    #
    Σχόλιο από Mia, 16-8-10  
    Είχα οξύμελι στο ντουλάπι και το χρησιμοποίησα, το σερβιρα χθες για καλοκαιρινό ουζομεζέ φυσικά. Θεϊκή γεύση, δεν έμεινε ούτε... βεντούζα! 5 πηρουνάκια κι αν υπήρχαν 15 τόσα θα έδινα.
    #
    Σχόλιο από angelikisalonikia, 29-3-12  
    ΤΕΛΕΙΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΨΟΓΩ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΣΥΝΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΤΕΛΕΙΟ ΒΓΗΚΕ

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι; Τα ...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    mezedakia
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της nikos2066
    συνταγουλες
    Ένα βιβλίο 112 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    θαλασσινα
    Ένα βιβλίο 139 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Συνταγές με Ψαρικά - Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της Mata53