Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Bαθμολογία: 4.8889
       
 
108 ψήφοι
mitsaki, 25.11.08

Περιγραφή

Τι να πεις γι αυτό το πιάτο, πόσο νόστιμο είναι;Το ξέρουμε όλοι μας...Πολυαγαπημένη συνταγή, κλασική και εξαιρετικά επιτυχημένη...

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
photo: painter

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ανάλογος χυμός(1 κουτί χυμός)
  • 1/2 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού άσπρο ξηρό κρασί
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 4-6 άτομα
Κόστος:
(4 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 18' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 53' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια, χωρίζουμε τα πλοκάμια από τη σακούλα και το κόβουμε σε κομμάτια.
Βήμα 2
2) Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Βήμα 3
3) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν, προσθέτουμε και το χταπόδι σε κομμάτια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
Βήμα 4
4) Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες και 2 φλυτζάνια ζεστό νερό.
Βήμα 5
5) Ρίχνουμε τη δάφνη, τον μαιντανό, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Βήμα 6
6) Μόλις το χταπόδι μαλακώσει (σχεδόν να είναι έτοιμο) ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα (διαφορετικά προσθέτουμε ζεστό νεράκι) και ρίχνουμε το μακαρονάκι.
Βήμα 7
7) Από αυτό το σημείο και μετά ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας.
Βήμα 8
8) Σερβίρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαιντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν το χταπόδι είναι φρέσκο το βράζουμε στην κατσαρόλα με λίγο ξύδι για 1/2 ώρα τουλάχιστον για να φύγει η έντονη μυρωδιά. Το στραγγίζουμε, το κόβουμε και ακολουθούμε τη διαδικασία όπως παραπάνω...

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    129 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nemi, 12-3-09  
    πολυ ωραια η συνταγη σου.Παρελειψα το μαϊντανο μονο.Το εκανα και πρωτη μου φορα και βγηκε και μαλακο το χταποδακι και γενικα πεντανοστιμο!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 13-3-09  
    Είναι πραγματικά σημαντικό σε "γνωστές" συνταγές να ξέρεις τα βήματα και έναν καλό τρόπο παρασκευής τους.Γι αυτό και έβαλα αυτή την κλασική συνταγή.Χαίρομαι που σας άρεσε.
    #
    Σχόλιο από SAMPR, 19-3-09  
    Το ένα κουτί χυμό ντομάτας κάνει τη σάλτσα λίγο ξινή .
    Πιστεύω πως θέλει και λίγο ζάχαρη
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 19-3-09  
    Αγαπητή/αγαπητέ Sampr εγώ βάζω φρέσκες βιολογικές ντοματούλες όταν είναι η εποχή τους οι οποίες όχι απλά ζάχαρη δε χρειάζονται αλλά είναι γλυκισμα από μόνες τους...Τώρα όταν φτιάχνει κανείς ένα φαγητό με σάλτσα ντομάτα είτε έτοιμη είτε φρέσκια, δοκιμάζει και ανάλογα με την ντομάτα αν δει ότι ξινίζει προσθέτει λίγη ζάχαρη.Αυτό το βλέπει κανείς δοκιμάζοντας και εξαρτάται από τις ντομάτες και μόνο ,και νομίζω ότι δε χρειάζεται να το γράψει κανείς στη συνταγή ότι αν ξινίζει η ντομάτα σας προσθέστε λίγη ζάχαρη...
    #
    Σχόλιο από Πανδώρα, 22-3-09  
    Καταπληκτική ,νοστιμότατη συνταγή!!! Είναι η πρώτη φορά που εξαφανίσθηκε όλο το φαγητό
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 22-3-09  
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.Να είστε καλά.
    #
    Σχόλιο από Eviherk, 13-5-09  
    Φοβερό φαγητό! Είναι από τις "σταθερές αξίες" στο σπίτι μου! Συνήθως το αρωματίζω με βασιλικό και ρίγανη αντί για μαϊντανό. Δοκιμάστε το και με κουσκουσέ αντί για μακαρονάκι. Επίσης πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Aether, 13-5-09  
    Τι μου θύμησες, αυτό το φαγητό το λατρεύω! Αυτό που βρίσκω διαφορετικό σε αυτή τη συνταγή είναι το πολύ λάδι που έχει, πιστεύω είναι περιττό, εγώ βάζω πολύ πιο λίγο λάδι, λίγο νεράκι και κόκκινο κρασί και βγαίνει θεϊκό! :-)
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 13-5-09  
    Γεια σας.Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει.Μπορείτε για πιο ελαφρύ να βάλετε πιο λίγο ελαιόλαδο αλλά οι αναλογίες που σας δίνω είναι για να γίνει το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι έτσι όπως το ξέρουμε όλοι (μη ξεχνάτε άλλωστε ότι έχει πολύ υλικό (1 κιλό χταπόδι, μισό κιλό ζυμαρικά και μισό κιλό ντομάτα...) επομένως το λάδι έρχεται τελικά καλό...αν κάποιος θέλει να μειώσει το λάδι μπορεί να το κάνει.Βεβαίως μπορείτε να βάλετε και κόκκινο κρασί, αλλά το λευκό ταριάζει πιο πολύ στα θαλασσινά...Το κόκκινη κρασί πιστεύω θα δώσει πιο έντονη γεύση.Αυτά είναι και γούστα.Να είστε καλά!
    #
    Σχόλιο από EllieAriadne, 2-8-09  
    πραγματικά πολύ καλό, εγω το έκανα με κόκκινο κρασί μιας και είχα ανοιχτό ενα μπουκάλι κόκκινο.
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 20-10-09  
    Φοβερο πιάτο! Το εφτιαξα χτες, μόνο που εβαλα κόκκινο κρασάκι.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 28-10-09  
    Μυρίζει μανούλααααααααα!
    #
    Σχόλιο από pxaven, 11-11-09  
    Αν και σχετικά πρωτάρης στη μαγειρική,ακολούθησα πιστά τις οδηγίες και το φαγητό έγινε σχεδόν τέλειο.Λέω σχεδόν τέλειο,γιατί όταν το κατέβασα από την κουζίνα είχε λίγο ζουμάκι,αλλα όταν το έφαγα μετά 3 ώρες είχε απορροφήσει όλο το ζουμί.Πάντως έστω και χωρίς ζουμί έγινε πολύ νόστιμο.Συγχαρητήρια και ευχαριστώ.pxaven
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 11-11-09  
    Σας ευχαριστώ πολύ .Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσε τόσο πολύ.Pxaven μόλις φτιάξεις το φαγητό και είναι έτοιμο τραβάς την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι.Δεν ξέρω αν το έκανες αν όχι την επόμενη φορά να το κάνεις!Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από milva, 17-11-09  
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΒΑΛΑ 2-3 ΚΟΚΚΟΥΣ ΜΠΑΧΑΡΙ.ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΑΧΝΙΣΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΥΓΡΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΣΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ.
    #
    Σχόλιο από MARIAN1, 1-12-09  
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΚΕΛΙΔΑ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΑΧΑΡΙ ΣΕ ΣΚΟΝΗ.ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΟΛΥ ΣΤΙΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ.
    #
    Σχόλιο από ioustina, 15-12-09  
    απαιχτοοοο....πρωτη φορα το εφτιαξα και εγινε τελειο!!!να σαι καλα!!!! καλως σας βρηκα κ ολας!!ειμαι καινουρια στην παρεα σας αλλα εχω παρει πολλες συνταγες απο το site!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 17-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ! Καλώς ήρθες!
    #
    Σχόλιο από ελενι, 6-1-10  
    Απο τις αγαπημενες μας συνταγες, οσες φορες και να την μαγιρεψω, παντα τελειοοοο γινετε, ακομη μια φορα δινω πεντε πηρουνια
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 6-1-10  
    Σ ευχαριστώ πολύ.Είναι σημαντικό κλασικές συνταγές να μαγειρεύονται με ωραίο τρόπο ώστε να έχουν σίγουρη επιτυχία!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

    123 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nemi, 12-3-09  
    πολυ ωραια η συνταγη σου.Παρελειψα το μαϊντανο μονο.Το εκανα και πρωτη μου φορα και βγηκε και μαλακο το χταποδακι και γενικα πεντανοστιμο!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 13-3-09  
    Είναι πραγματικά σημαντικό σε "γνωστές" συνταγές να ξέρεις τα βήματα και έναν καλό τρόπο παρασκευής τους.Γι αυτό και έβαλα αυτή την κλασική συνταγή.Χαίρομαι που σας άρεσε.
    #
    Σχόλιο από SAMPR, 19-3-09  
    Το ένα κουτί χυμό ντομάτας κάνει τη σάλτσα λίγο ξινή .
    Πιστεύω πως θέλει και λίγο ζάχαρη
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 19-3-09  
    Αγαπητή/αγαπητέ Sampr εγώ βάζω φρέσκες βιολογικές ντοματούλες όταν είναι η εποχή τους οι οποίες όχι απλά ζάχαρη δε χρειάζονται αλλά είναι γλυκισμα από μόνες τους...Τώρα όταν φτιάχνει κανείς ένα φαγητό με σάλτσα ντομάτα είτε έτοιμη είτε φρέσκια, δοκιμάζει και ανάλογα με την ντομάτα αν δει ότι ξινίζει προσθέτει λίγη ζάχαρη.Αυτό το βλέπει κανείς δοκιμάζοντας και εξαρτάται από τις ντομάτες και μόνο ,και νομίζω ότι δε χρειάζεται να το γράψει κανείς στη συνταγή ότι αν ξινίζει η ντομάτα σας προσθέστε λίγη ζάχαρη...
    #
    Σχόλιο από Πανδώρα, 22-3-09  
    Καταπληκτική ,νοστιμότατη συνταγή!!! Είναι η πρώτη φορά που εξαφανίσθηκε όλο το φαγητό
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 22-3-09  
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.Να είστε καλά.
    #
    Σχόλιο από Eviherk, 13-5-09  
    Φοβερό φαγητό! Είναι από τις "σταθερές αξίες" στο σπίτι μου! Συνήθως το αρωματίζω με βασιλικό και ρίγανη αντί για μαϊντανό. Δοκιμάστε το και με κουσκουσέ αντί για μακαρονάκι. Επίσης πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Aether, 13-5-09  
    Τι μου θύμησες, αυτό το φαγητό το λατρεύω! Αυτό που βρίσκω διαφορετικό σε αυτή τη συνταγή είναι το πολύ λάδι που έχει, πιστεύω είναι περιττό, εγώ βάζω πολύ πιο λίγο λάδι, λίγο νεράκι και κόκκινο κρασί και βγαίνει θεϊκό! :-)
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 13-5-09  
    Γεια σας.Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει.Μπορείτε για πιο ελαφρύ να βάλετε πιο λίγο ελαιόλαδο αλλά οι αναλογίες που σας δίνω είναι για να γίνει το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι έτσι όπως το ξέρουμε όλοι (μη ξεχνάτε άλλωστε ότι έχει πολύ υλικό (1 κιλό χταπόδι, μισό κιλό ζυμαρικά και μισό κιλό ντομάτα...) επομένως το λάδι έρχεται τελικά καλό...αν κάποιος θέλει να μειώσει το λάδι μπορεί να το κάνει.Βεβαίως μπορείτε να βάλετε και κόκκινο κρασί, αλλά το λευκό ταριάζει πιο πολύ στα θαλασσινά...Το κόκκινη κρασί πιστεύω θα δώσει πιο έντονη γεύση.Αυτά είναι και γούστα.Να είστε καλά!
    #
    Σχόλιο από EllieAriadne, 2-8-09  
    πραγματικά πολύ καλό, εγω το έκανα με κόκκινο κρασί μιας και είχα ανοιχτό ενα μπουκάλι κόκκινο.
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 20-10-09  
    Φοβερο πιάτο! Το εφτιαξα χτες, μόνο που εβαλα κόκκινο κρασάκι.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 28-10-09  
    Μυρίζει μανούλααααααααα!
    #
    Σχόλιο από pxaven, 11-11-09  
    Αν και σχετικά πρωτάρης στη μαγειρική,ακολούθησα πιστά τις οδηγίες και το φαγητό έγινε σχεδόν τέλειο.Λέω σχεδόν τέλειο,γιατί όταν το κατέβασα από την κουζίνα είχε λίγο ζουμάκι,αλλα όταν το έφαγα μετά 3 ώρες είχε απορροφήσει όλο το ζουμί.Πάντως έστω και χωρίς ζουμί έγινε πολύ νόστιμο.Συγχαρητήρια και ευχαριστώ.pxaven
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 11-11-09  
    Σας ευχαριστώ πολύ .Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσε τόσο πολύ.Pxaven μόλις φτιάξεις το φαγητό και είναι έτοιμο τραβάς την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι.Δεν ξέρω αν το έκανες αν όχι την επόμενη φορά να το κάνεις!Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από milva, 17-11-09  
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΒΑΛΑ 2-3 ΚΟΚΚΟΥΣ ΜΠΑΧΑΡΙ.ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΑΧΝΙΣΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΥΓΡΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΣΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ.
    #
    Σχόλιο από MARIAN1, 1-12-09  
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΚΕΛΙΔΑ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΑΧΑΡΙ ΣΕ ΣΚΟΝΗ.ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΟΛΥ ΣΤΙΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ.
    #
    Σχόλιο από ioustina, 15-12-09  
    απαιχτοοοο....πρωτη φορα το εφτιαξα και εγινε τελειο!!!να σαι καλα!!!! καλως σας βρηκα κ ολας!!ειμαι καινουρια στην παρεα σας αλλα εχω παρει πολλες συνταγες απο το site!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 17-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ! Καλώς ήρθες!
    #
    Σχόλιο από ελενι, 6-1-10  
    Απο τις αγαπημενες μας συνταγες, οσες φορες και να την μαγιρεψω, παντα τελειοοοο γινετε, ακομη μια φορα δινω πεντε πηρουνια
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 6-1-10  
    Σ ευχαριστώ πολύ.Είναι σημαντικό κλασικές συνταγές να μαγειρεύονται με ωραίο τρόπο ώστε να έχουν σίγουρη επιτυχία!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Xelwna, 19-5-10  
    απιθανη συνταγη! επειδη δεν ειχα λευκο κρασι, εβλα βοτκα! καταπληκτικο!
    #
    Σχόλιο από DAntonio, 22-9-10  
    Για αν αποφευχθεί στο βήμα 7 το "κόλλημα", μπορεί να μισοβραστεί το μακαρονάκι χώρια και μετά να προστεθεί στη κατσαρόλα με το χταποδάκι μαζί με ζουμί από το μακαρονάκι (τόσο όσο θέλει κανείς για να γίνει το πιάτο ζουμερό).
    #
    Σχόλιο από Patsitsada, 27-2-12  
    Έβαλα κι εγώ βασιλικό και κόκκινο κρασί. Επίσης, χρειάστηκε να προσθέσω ζεστό νερό 2-3 φορές για να μαγειρευτεί το χταπόδι.
    Για να βράσει και να μαλακώσει καλά το (κατεψυγμένο) χταπόδι σε συμβατική κατσαρόλα χρειάστηκε περίπου 1 ώρα.
    #
    Σχόλιο από katerina78, 19-3-12  
    Απλά πεντανόστιμο,εγώ βράζω πρώτα το χταπόδι μόνο του και στο τέλος το σβήνω με το κρασί,στη χύτρα για μισή ώρα γίνεται λουκούμι και μετά κάνω τα υπόλοιπα και το αποτελειωνω στο φούρνο σε πήλινη κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από UnZub, 27-6-13  
    'Ηταν η πιο ωραία συνταγή που εχω δοκιμάσει!!! Αλλά έκανα αρκετές αλλαγές. Δεν χρησιμοποίησα μαιντανό κ δάφνη, αλλά έβαλα βασιλικό κ κόκκινο κρασί. Επίσης, αντί για κοφτό μακαρονάκι έβαλα πένες. Έγινε τέλειο!
    #
    Σχόλιο από murto, 17-4-14  
    yπέροχη συνταγή!Πρόσθεσα ελάχιστη κανέλα!Του ['αει πολύ!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της moli
    ΝΟΣΤΙΜΟΝΗΣΤΗΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ-ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 60 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz
    ΜΥΡΙΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ!!...
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της mavanna
    ΕΦΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
    Ένα βιβλίο 115 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Κλασσικές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της Ικαριώτισσα