Χταπόδι στή γάστρα με πατάτες

Bαθμολογία: 4.7368
       
 
19 ψήφοι
1947, 08.05.09

Περιγραφή

Εύκολη, νόστιμη, πικάντικη.

Χταπόδι στή γάστρα με πατάτες
photo: greg97

Συνταγή από:

1947

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 φρέσκες ντομάτες
  • 1 κουταλια της σούπας ντομάτα πάστα
  • 2-3 ποτήρια νερό
  • 1/2 ποτήρι του νερού ξύδι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι
  •  κόκκινο πιπερι
  • 2/3 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 2/3 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 1,5-2 κιλά χταπόδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Διατροφή: Χωρίς γλουτένη
Περιέχει: Χταπόδι , Ντομάτες
Ειδικές περιστάσεις: Για μπουφέ
Σερβίρει: 4-6 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 90' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μιά κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε ενα δαφνόφυλλο και μισό ποτήρι ξύδι. Στήν συνέχεια βάζουμε το καθαρισμένο χταπόδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
  2. Βγάζουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στην γάστρα.
  3. Προσθέτουμε το λάδι, το κόκκινο πιπέρι, λίγο αλάτι, το ψιλοκομμένο κρεμύδι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τήν μία κουταλιά της σούπας ντομάτα πάστα που έχουμε απο πρίν διαλύσει στο κόκκινο κρασί.
  4. Κόβουμε σε χονδρές φέτες, κυδωνάτες, τις πατάτες και τις βάζουμε στη γάστρα.
  5. Παίρνουμε απο το βρασμένο ζουμί του χταποδιού 3 ποτήρια το σουρώνουμε και το χύνουμε στη γάστρα.
  6. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
  7. Σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή αυτή την κάνω 2 χρόνια και είναι από "Τα θαλασσινά της Τασίας".

Καλή σας όρεξη!

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής γι' αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη, κάντε τα εξής:

  • ελέγξτε την πάστα και το κρασί,
  • σιγουρευτείτε για το ξύδι.

Σχετικές συνταγές

    26 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από greg97, 31-5-09  
    #
    Σχόλιο από mache1973, 10-7-09  
    είναι πολύ ωραία συνταγή αλλά θέλει περισσότερη ώρα ψήσιμο στην γάστρα 1 1/2 ώρα περίπου
    #
    Σχόλιο από 1947, 19-7-09  
    Παρακαλω,να γνωρίσω στην mache 1973 οτι,αν βαλει το φαγητό στον φούρνο για 1 1/2 ωρα,τοτε καλύτερα να παραγγείλει φαγητό απο κανενα εστιατόριο.Αυτή την συνταγη την κανω σχεδόν 2 χρόνια με χρόνο ψησίματος 40-45 λεπτά στους 200 βαθμούς.κάντετο ετσι και καλή σας ορεξη.
    #
    Σχόλιο από MARA!, 16-2-10  
    Αρκετά νόστιμο!!!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από gianakis, 16-2-10  
    TI EINAI H GASTRA?
    #
    Σχόλιο από MARA!, 17-2-10  
    Είναι πήλινο ταψί με καπάκι.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 7-3-10  
    Εξαιρετική συνταγή! Κι εγώ το έψησα σχεδόν 2 ώρες στο φούρνο. Έγινε λουκούμι!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από golfo, 8-8-10  
    εγινε λουκουμι δεν εμεινε τιποτα στο ταψι!
    εγω το εβρασα περισοτερη ωρα στην κατσαρολα μεχρι που μαλακωσε και μετα το γυρισα στη γαστρα οπου προσθεσα ολα τα υπολοιπα υλικα,γιατι ο χρονος που γραφει η συνταγη ειναι λιγος για να βρασει καλα το χταποδι.
    απο τα καλυτερα φαγητα ηταν.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από maria10, 17-11-10  
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 8-12-10  
    Άλλη μια φορά το εξαφανίσαμε!
    #
    Σχόλιο από MIKAELLA, 12-12-10  
    Μόλις ψήθηκε το υπέροχο αυτό φαγητό!!!! Μπράβο για την υπέροχη συνταγή
    #
    Σχόλιο από 1947, 9-1-11  
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΜΑς ΦΊΛΕς ΚΑΙ ΦΊΛΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΤΑΠΌΔΙ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΒΡΆΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΒΆΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΆΣΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΕΩΣ 30 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΞΥΔΙ.ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    #
    Σχόλιο από alepapa, 24-3-11  
    Σε κανονικό ταψάκι με καπάκι γίνεται αυτή η συνταγή???
    #
    Σχόλιο από stroumfisma, 30-3-11  
    Πολύ ωραίο το φαγητό!!Μου πήρε περίπου 75 λεπτά για να γίνει το φαγητό! Αλλά βγήκε τέλειο!!!!
    #
    Σχόλιο από 1irene, 2-12-11  
    Το φαγητό βγήκε πεντανόστιμο..Ευχαριστούμε για την πρωτότυπη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από ALEXANDRAN, 6-12-11  
    υπεροχο εφτιαχνα μονο χταποδακι με κοφτο μακαρονακι.
    Τωρα σιγουρα θα φτιαχνω και αυτο.
    Οι πατατες ειναι φανταστικες παιρνουν ενα ωραιο κοκκινο χρωμα!!!
    Α!!το εψησα 1,30 ωρα....
    #
    Σχόλιο από zoe, 9-2-12  
    Tο έφτιαξα στο slow cooker.Τέλειο, σε 6 ώρες στο high!!!
    #
    Σχόλιο από sofiaug, 11-3-12  
    Πολυ ωραιο αλλα σιγουρα για μιαμιση ωρα. Ε εκτος αν υπαρχει γαστρα ταχυτητος:-)
    #
    Σχόλιο από angieangie, 3-9-12  
    Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!!!ΟΜΩΣ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΕΙ.ΤΟ ΕΒΓΑΛΑ ΣΤΑ 45 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΚΛΗΡΕΣ.ΤΟ ΕΨΗΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 1 ΩΡΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ 200 ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΑΚΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΟ ΦΟΥΡΝΟ.ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!
    ΑΝΕΒΑΣΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟ!
    #
    Σχόλιο από ahiako, 20-1-13  
    Λοιπόν, μαζεύω τα πιάτα. Δεν έμεινε τίποτα. Ευχαριστώ για τη συνταγή. Δικός μου χρόνος ψησίματος στη γάστρα 1 ώρα και 45 λεπτά. Για τα ποτήρια νερό (ή ζουμί από το βράσιμο του χταποδιού) θα έλεγα 1,5 με 2 ποτήρια. Και πάλι συγχαρητήρια
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    25 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από greg97, 31-5-09  
    #
    Σχόλιο από mache1973, 10-7-09  
    είναι πολύ ωραία συνταγή αλλά θέλει περισσότερη ώρα ψήσιμο στην γάστρα 1 1/2 ώρα περίπου
    #
    Σχόλιο από 1947, 19-7-09  
    Παρακαλω,να γνωρίσω στην mache 1973 οτι,αν βαλει το φαγητό στον φούρνο για 1 1/2 ωρα,τοτε καλύτερα να παραγγείλει φαγητό απο κανενα εστιατόριο.Αυτή την συνταγη την κανω σχεδόν 2 χρόνια με χρόνο ψησίματος 40-45 λεπτά στους 200 βαθμούς.κάντετο ετσι και καλή σας ορεξη.
    #
    Σχόλιο από MARA!, 16-2-10  
    Αρκετά νόστιμο!!!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από gianakis, 16-2-10  
    TI EINAI H GASTRA?
    #
    Σχόλιο από MARA!, 17-2-10  
    Είναι πήλινο ταψί με καπάκι.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 7-3-10  
    Εξαιρετική συνταγή! Κι εγώ το έψησα σχεδόν 2 ώρες στο φούρνο. Έγινε λουκούμι!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από golfo, 8-8-10  
    εγινε λουκουμι δεν εμεινε τιποτα στο ταψι!
    εγω το εβρασα περισοτερη ωρα στην κατσαρολα μεχρι που μαλακωσε και μετα το γυρισα στη γαστρα οπου προσθεσα ολα τα υπολοιπα υλικα,γιατι ο χρονος που γραφει η συνταγη ειναι λιγος για να βρασει καλα το χταποδι.
    απο τα καλυτερα φαγητα ηταν.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από maria10, 17-11-10  
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 8-12-10  
    Άλλη μια φορά το εξαφανίσαμε!
    #
    Σχόλιο από MIKAELLA, 12-12-10  
    Μόλις ψήθηκε το υπέροχο αυτό φαγητό!!!! Μπράβο για την υπέροχη συνταγή
    #
    Σχόλιο από 1947, 9-1-11  
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΜΑς ΦΊΛΕς ΚΑΙ ΦΊΛΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΤΑΠΌΔΙ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΒΡΆΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΒΆΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΆΣΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΕΩΣ 30 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΞΥΔΙ.ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    #
    Σχόλιο από stroumfisma, 30-3-11  
    Πολύ ωραίο το φαγητό!!Μου πήρε περίπου 75 λεπτά για να γίνει το φαγητό! Αλλά βγήκε τέλειο!!!!
    #
    Σχόλιο από 1irene, 2-12-11  
    Το φαγητό βγήκε πεντανόστιμο..Ευχαριστούμε για την πρωτότυπη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από ALEXANDRAN, 6-12-11  
    υπεροχο εφτιαχνα μονο χταποδακι με κοφτο μακαρονακι.
    Τωρα σιγουρα θα φτιαχνω και αυτο.
    Οι πατατες ειναι φανταστικες παιρνουν ενα ωραιο κοκκινο χρωμα!!!
    Α!!το εψησα 1,30 ωρα....
    #
    Σχόλιο από zoe, 9-2-12  
    Tο έφτιαξα στο slow cooker.Τέλειο, σε 6 ώρες στο high!!!
    #
    Σχόλιο από sofiaug, 11-3-12  
    Πολυ ωραιο αλλα σιγουρα για μιαμιση ωρα. Ε εκτος αν υπαρχει γαστρα ταχυτητος:-)
    #
    Σχόλιο από angieangie, 3-9-12  
    Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!!!ΟΜΩΣ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΕΙ.ΤΟ ΕΒΓΑΛΑ ΣΤΑ 45 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΚΛΗΡΕΣ.ΤΟ ΕΨΗΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 1 ΩΡΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ 200 ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΑΚΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΟ ΦΟΥΡΝΟ.ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!
    ΑΝΕΒΑΣΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟ!
    #
    Σχόλιο από ahiako, 20-1-13  
    Λοιπόν, μαζεύω τα πιάτα. Δεν έμεινε τίποτα. Ευχαριστώ για τη συνταγή. Δικός μου χρόνος ψησίματος στη γάστρα 1 ώρα και 45 λεπτά. Για τα ποτήρια νερό (ή ζουμί από το βράσιμο του χταποδιού) θα έλεγα 1,5 με 2 ποτήρια. Και πάλι συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 15-2-13  
    Η συνταγή σου ήταν πού νόστιμη και μας μαθαίνει να φτιάχνουμε το χταπόδι και με άλλον τρόπο. Πέντε λοιπόν πηρουνάκια για αυτήν την διαφορά. Ανεβάζω και φωτογραφία.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από alepapa, 24-3-11  
    Σε κανονικό ταψάκι με καπάκι γίνεται αυτή η συνταγή???

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της avrillios
    Νηστίσιμα και υγιεινά
    Ένα βιβλίο 73 αγαπημένων συνταγών, του/της MAGEIRISSA
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της vicso
    Συνταγές με θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2
    Θαλασσινή αύρα
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζουμερή Ντομάτα