Χταπόδι στο φούρνο (στο φούρνο ;;;) με πατάτες

Bαθμολογία: 4.8889
       
 
9 ψήφοι
ggr, 21.04.12

Περιγραφή

Η σχέση μου με τα χταπόδια είναι πολύ ιδιαίτερη. Και ας μη το ξέρουν τα χταπόδια... Τα αναζητώ παντού. Σε μικρά, ταπεινά, ταβερνάκια, στα πιο μακρινά, ξεχασμένα, νησιά. Σε παραδοσιακά... θαλασσινο - στέκια, Αττικής και περιχώρων. Σε μεσαία έως και μεγάλα βάθη (εκεί, γύρω στα... δυόμιση μέτρα κάτω από την επιφάνεια (τι “ποιαν επιφάνεια ;”, τι “ποιαν επιφάνεια ;”, μωρέ!!!) με το ψαροντούφεκο στο χέρι. Σε σπίτια συναδέλφων με νησιώτισσες μητέρες. Στο κτήμα της θείας Θοδώρας, στην Ερμιόνη, όπου “γνωρίστηκα” με το –με διαφορά– νοστιμότερο χταπόδι στα κάρβουνα. Παντού.
Το χταπόδι, όμως, που βρήκα στο site της Antonella, δεν έχει όμοιό του. Όχι επειδή τάχα είναι το πιο νόστιμο που έχω δοκιμάσει. Όχι. Έχω φάει και άλλα, σπουδαία χταπόδια. Αλλά επειδή είναι, πράγματι, πολύ νόστιμο, και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικό!!! Ο τρόπος με τον οποίο καραμελώνουν οι χορταστικές μπουκιές του χταποδιού, ο τρόπος με τον οποίο “δένουν” μαζί του οι...”μεταλλαγμένες” πατατούλες, οι τόσο διαφορετικές και νόστιμες, τα αρώματα του δενδρολίβανου και της μαντζουράνας που αναδύονται από το ταψί, η διακριτική αλλά συνάμα διακριτή γεύση του κρασιού, συνθέτουν ένα εξαιρετικό πιάτο, όχι μόνο για να φάτε αλλά για να απολαύσετε τρώγοντας!!!
Είναι μία ακόμη επιλογή, για κάποιον που θα θελήσει κάτι διαφορετικό από το γνωστό (και, ασφαλώς, πολύ νόστιμο) “χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι” στη κατσαρόλα. Αλλά μία πολύ-πολύ-πολύ νόστιμη επιλογή. Την αρχική μου επιφυλακτικότητα “μα δεν θα παραμείνει σκληρό, εάν δεν βράσει προηγούμενα;” διαδέχθηκε η ικανοποίηση και ο θαυμασμός για ένα πιάτο που τα αξίζει και με το παραπάνω. Δοκιμάστε το και θα το διαπιστώσετε.
Και θα πείτε μαζί μου: “Ευχαριστώ, Antonella”
Χταπόδι στο φούρνο (στο φούρνο ;;;) με πατάτες

Τι χρειαζόμαστε:

  • Ένα φρέσκο (γύρω στο 1,5 kg) χταπόδι (ή και δυο, των 800 γρ) (δείτε “Μυστικά” [1] )
  • 6 η 7 μεγάλες πατάτες
  • παρθένο ελαιόλαδο (5 κ.σ.)
  • αλάτι (2-3 κ.γ.)
  • δυό γερές πρέζες πιπέρι
  • δενδρολίβανο (φυλλαράκια από 4-5 φρέσκα κλαδάκια)
  • μαντζουράνα (φυλλαράκια από 3-4 φρέσκα κλαδάκια)
  • λευκό κρασί (2 ποτήρια κρασιού)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Χταπόδι
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι (αφαιρώντας τα μάτια, το ράμφος (δόντι) του, και τα όργανα μέσα από τη κουκούλα του).
Βήμα 2
2) Το βάζουμε σε κατσαρόλα με ξύδι, για ένα μισάωρο, για να του πάρει την έντονη μυρωδιά (προαιρετικά, και εφ’ όσον το θεώρει κάνεις απαραίτητο).
Βήμα 3
3) Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, των 2-3 εκατοστών.
Βήμα 4
4) Κόβουμε και τις πατάτες, σε κομμάτια ίσου –περίπου– μεγέθους.
Βήμα 5
5) Το βάζουμε, και τα μεν και τα δε, σε ένα ευρύχωρο ταψί.
Βήμα 6
6) Τους ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο, κανονίζουμε στο αλάτι, ρίχνουμε και μια γερή δόση φρέσκο πιπέρι
Βήμα 7
7) προσθέτουμε και το φρέσκο δενδρολίβανο (θρύβουμε τα κλαδάκια και παίρνουμε μόνο τα φυλλαράκια του),
Βήμα 8
8) και προσθέτουμε και τα δυο ποτήριa λευκό κρασί.
Βήμα 9
9) Τα ανακατεύουμε όλα καλά, κατά προτίμηση με τα χέρια, για να απλωθούν παντού τα καρυκεύματα και να αρωματισθούν όσο γίνεται καλύτερα οι πατάτες και το χταπόδι.
Βήμα 10
10) Ψήνουμε για περίπου μια ώρα, στον αέρα, στους 190 με 200 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο).
Βήμα 11
11) Μετά το μισάωρο, ανά διαστήματα (στο δεκάλεπτο, περίπου) ανοίγουμε τον φούρνο, προσθέτουμε (εάν το χρειάζεται) λίγο νεράκι, ρίχνουμε και ένα καλό ανακάτεμα, να γυρίζουν τα κομμάτια το φαγητό από όλες τις πλευρές και να βρέχονται με τα υγρά του ταψιού.
Βήμα 12
12) Τα υγρά, ε; Λοιπόν, κατά το ψήσιμο, το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του, το περιμένατε άλλωστε. Εκείνο που δεν θα περιμένατε είναι ότι θα δώσουν στο φαγητό ένα πολύ ωραίο ροζ χρώμα. Μην τρομάξετε, η γεύση του θα είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστή.
Βήμα 13
13) Τόσο που, αν έχετε καλεσμένους, μετά από πολύ λίγες ήμερες, θα σας ζητήσουν, με περισσότερο ή λιγότερο κομψό τρόπο να τους ξανακαλέσετε «για εκείνο το χταποδάκι που φάγαμε την άλλη φορά......»
Βήμα 14
14) Φροντίστε να σερβίρετε το ψημένο με αυτόν τον τρόπο χταπόδι όσο είναι ακόμη ζεστό, διαφορετικά έχει την τάση να σφίξει, να γίνεται πιο σκληρό.
Βήμα 15
15) Τα βήματα που ακολουθούν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μέρος της συνταγής. Δεν τα χρειάζεται. Εκτός και αν συντρέχει κάποιος από τους λόγους που αναφέρονται στα “Μυστικά” [2] και επιβάλλουν την αφαίρεση της πέτσας του χταποδιού. Ζεσταίνουμε νερό σε ένα κατσαρόλι και το φέρνουμε σε βρασμό.. Ζεματίζουμε το χταπόδι στο καυτό νερό, βουτώντας το επανειλημμένα, για 3-4 φόρες. Αυτό γίνεται πιάνοντας το από το κεφάλι, βουτώντας το για 4-5 δευτερόλεπτα,
Βήμα 16
16) ανασύροντας το για άλλο τόσο χρόνο (4-5 δευτ.) πάνω από την κατσαρόλα με το νερό,
Βήμα 17
17) πριν το ξαναβουτήξουμε, για τον ίδιο χρόνο, για 2η, 3η και 4η φορά.
Βήμα 18
18) Με τον τρόπο αυτό τα πλοκάμια του χταποδιού θα σγουρύνουν (ιδιαίτερα την πρώτη φορά), όχι όμως πολύ,
Βήμα 19
19) και μπορούμε να αφαιρέσουμε την εξωτερική, πιο σκληρή, πέτσα του με μεγαλύτερη ευκολία, απλά πιάνοντάς την από το πάνω μέρος κάθε πλοκαμιού και τραβώντας την προς την απόληξή του.
Βήμα 20
20) Συνήθως 4 φορές είναι αρκετές, εάν όμως συναντήσετε δυσκολία, το βουτάτε περισσότερες και για περισσότερη ώρα.
Βήμα 21
21) Αφού αφήσουμε να κρυώσουν για 2 λεπτά τα πλοκάμια, πιάνουμε το χταπόδι από αυτά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για την κουκούλα του. Θα μου επιτρέψετε όμως να επαναλάβω και εδώ (το γράφω και πιο κάτω, στα “Μυστικά” [3]), πως το χταπόδι ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ από την πέτσα του!!! Όλη η νοστιμιά του βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη πετσούλα και εάν την αφαιρέσει κανείς δεν έχει καμία γεύση.
      Βήμα 22
      22) Εάν θέλετε να δείτε όλη τη διαδικασία, αναζητήστε πως γίνεται στη συνταγή “Χταπόδι σε μέθη. Λεπτοκομμένο σε φέτες (carpaccio) ” που υπάρχει στο site

      Λίγα μυστικά ακόμα

      [1] Όπως είδατε, το χταπόδι δεν βράζει καθόλου προηγουμένως, μαγειρεύεται εξ’ ολοκλήρου στον φούρνο. Ο χρόνος ψησίματος και τα υγρά (κρασί+λάδι+υγρά χταποδιού) είναι αρκετά για να μαλακώσει, να μελώσει και μαζί με τις πατάτες να φτιάξουν ένα “αχτύπητο δίδυμο”.
      [2] Υπάρχει όμως κόσμος που δεν τρώει την πέτσα (την βρίσκουν –λένε– γλιτσερή) και τις βεντούζες του (μη σας πω καλύτερα πως τις βρίσκουν αυτές...). Άλλες φορές, πάλι, εάν το χταπόδι είναι πραγματικά μεγάλο, ο χρόνος της μίας ώρας δεν είναι αρκετός για να μαγειρευθεί και αν τον αυξήσετε θα διαλυθούν οι πατάτες (που αν, πάλι, τις προσθέσετε, όχι από την αρχή αλλά αργότερα, δεν θα μελώσουν από τα υγρά του χταποδιού, που θα έχουν εξατμισθεί). Μέγα μπέρδεμα!!! Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, μπορούμε να.... αφαιρέσουμε την πέτσα. Και αν όχι όλη, ειδικά από την κουκούλα, όπου είναι και πιο σκληρή. Το χταπόδι θα μαγειρευθεί πολύ πιο εύκολα/γρήγορα.
      [3] Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Το χταπόδι ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ από την πέτσα του. Σε αντίθετη περίπτωση, ένα πολύ μεγάλο μέρος από την μοναδική νοστιμιά του θα χαθεί. Εάν όμως... επιμένετε να θέλετε το χταπόδι λευκό ή εάν έχετε να μαγειρέψετε κάποιο πραγματικά μεγάλο, μπορείτε να δείτε πώς θα αφαιρείτε αυτή την πέτσα του στα βήματα 15 έως 21.
      Δεν την αφαιρούμε, λοιπόν, την πετσούλα του. Είναι αμαρτία μεγάλη. Εάν όμως, όπως είδαμε, υπάρχουν λόγοι να αφαιρεθεί, τότε να τη χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον. Πως θα γίνει αυτό; Την ρίχνουμε, μαζί με τα πλοκάμια στο μίξερ, μαζί και με ένα-δυό κομμάτια από το χταπόδι (από την κουκούλα ή το σώμα του, για παράδειγμα), φτιάχνουμε μία πικάντικη σαλτσούλα με λίγο σκορδάκι αλλά και θρυμματισμένη καυτερή πιπερίτσα, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα βεντούζες και πέτσα, σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε και λίγο πολτό ντομάτας. Προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου βουτήξαμε μέσα το χταπόδι, λίγο μαϊντανό, και η πολύ νόστιμη χταποδο-σαλτσούλα είναι έτοιμη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως, με το χταπόδι φούρνου (ή όποιο άλλο πιάτο έχουμε φτιάξει) αλλά μπορεί να διατηρηθεί κάλλιστα σε ένα βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς, για επόμενες συνταγές με ψάρι/ψαρικά.
      Και μια και είμαστε στο θέμα, έχετε σκεφθεί ποτέ ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό μέσα στο οποίο βράζει (όταν το βράζετε) το χταπόδι; Λοιπόν, αυτό το πλούσιο σε γεύση και αρώματα νερό δεν πετιέται. Το αφήνουμε να κρυώσει, το περνούμε σε θήκες για παγάκια, σε μπουκάλια, σε τάπερ, σε οτιδήποτε εν πάση περιπτώσει μπορεί να μπει στη κατάψυξη, και καταψύχεται έως ότου χρειασθούμε ζωμό ψαριού. Καλύτερο και φθηνότερο (αφού θα πετιόταν...) δεν θα βρείτε. Η επιλογή δύο (ή και τριών) μικρότερων χταποδιών (στα 700-800 γραμμ.) αντί ενός μεγαλύτερου (του 1,5 κιλού) επιδρά θετικά στον χρόνο μαγειρέματος. Και το κόψιμο σε μικρότερα κομμάτια (αντί για το μαγείρεμά του ολόκληρου, ατεμάχιστου) το κάνει να δέσει καλύτερα με τις πατάτες αλλά και να αρωματισθεί καλύτερα με τα βότανα και τα καρυκεύματα που βάζουμε στο ταψί.
      Αφιερωμένο στη φίλη ΝΙΚΟΛ που “ταλαιπωρείται” τέτοια εποχή από τα χταπόδια που κουβαλάει στο σπίτι αυτός ο αθεόφοβος ο άνδρας της ! ! !

      Σχετικές συνταγές

        16 Όλα

        #
        Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 24-4-12  
        Από τους πλέον αγαπημένους μας τρόπους μαγειρέματος του χταποδιού,εύγε!
        Μια κι έχω πάντα πληθώρα(ο σύζυγος ερασιτέχνης-ψαράς),οι αγαπημένες μας παραλλαγές είναι αυτή,με συμπλήρωμα ένα κρεμμύδι σε ροδέλλες κι 1-2 σκελίδες σκόρδο,και ο δεύτερος ,ψητό το χταποδάκι στη λαδόκολλα.
        Αρέσει τρελλά!!
        #
        Σχόλιο από El#Pat, 24-4-12  
        Bάζω 5 πιρουνάκια για την καταπληκτική και αναλυτικότατη περιγραφή.θα επανέλθω για την βαθμολογία της εκτέλεσης,σύντο μα.Προς το παρόν,σημειώστε μια παραλλα γή,για τεμπέλη μάγειρα και κουρασμένη νοικοκυρά(που δεν αντέχει το ατελείωτο καθάρισμα του φούρνου)....Το χταπόδι γίνεται αφρός,είναι πεντανόστι μο,πανεύκολο και δεν χρειάζεται κανένα καθάρισμα.Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
        #
        Σχόλιο από El#Pat, 24-4-12  
        Ουπς!το ξέχασα...http://www.chefonair.gr/index.php/recipes/maindish/fish/401-xtapodiladokolla.html
        #
        Σχόλιο από ggr, 24-4-12  
        El#Pat, το είδα. Ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα εάν θα μπορούσα να χωρέσω και τις πατατπούλες μέσα στη λαδόκολλα. Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα το επιχειρήσω.
        Σε ευχαριστώ
        #
        Σχόλιο από μικρή πίπη, 24-4-12  
        Στη λαδόκολλα μπορείς να χωρέσεις και πατάτες και καρότα και ένα κλωνάρι δενδρολίβανο. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο και κόκκους πράσινου. Ένα τέταρτο λεμονιού, λίγο λάδι και μία κουταλιά μέλι. Τίποτε μα τίποτε άλλο. Σε ατομικά πουγκάκια και θα σε κάνουν άγαλμα (όσοι ήδη δεν σε έκαμαν / και αυτό απαντά στο συχνό ερώτημα περί ggr "τί τον κάνεις τώρα ετούτον ? ") :)
        #
        Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 24-4-12  
        Θα ειμουν τουλαχιστον Γαιδ...συγνωμη αγνωνων ηθελα να πω αν δεν βαθμολογουσα με αριστα την υπεροχη αυτη παραδοσιακη συνταγη την φιαχνει η πεθερουλα μου με μονη διαφορα οτι την κανει στην κατσαρολα.Ελπιζω μολις εμφανιστει η νεα φουρνια χταποδιων (η παλια επεσε υπερ σαρακοστης)θα τη δοκιμασω στο φουρνο.Και παλι ευχαριστω !
        #
        Σχόλιο από ggr, 24-4-12  
        Γ@%@αμώ τα πτυχία μου (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας, έτσι ; όχι ότι τα έχω και μπόλικα.....) και τις ξένες γλώσσες !!!!!

        Κι’ εγώ που έσπαγα το μυαλό μου που να βρω μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα (και προς τις δύο διευθύνσεις, στη μία έχω κι’ εγώ …σεντόνια) για να τα χωρέσω χταπόδι και πατάτες. Γιατί μου άρεσε η ιδέα της El#Pat.

        κι’ έρχεσαι εσύ (ξέρεις καλά π ο ι α είσαι η “εσύ”...), με την αυθάδεια που χαρακτηρίζει τους μικρούς και τη σοφία που διακρίνει τους μεγάλους, και λες : “θα κάνεις α τ ο μ ι κ ά πουγκάκια”

        Και νοιώθω σαν να ξαναζώ τις στιγμές στο Γόρδιο…

        Τώρα, ας πει κάποιος “φτου, ξελευθερία”, γιατί με βλέπω να παραμένω, πραγματικά, όπως με άφησες. Άγαλμα.....
        #
        Σχόλιο από evisam, 24-4-12  
        Αυτό είναι που λένε "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα";;;

        Και σχόλιο επί της συνταγής (αφορμή να υπάρχει..): αμολυθείτε στις θάλασσες, ψαράδες! γιατι το χταπόδι στο φούρνο δείχνει πεντανόστιμο..Είμαι που τις μαγείρισσες με περιορισμένο ρεπερτόριο στο μαγείρεμά του.. τις γνωστές κλασικές συνταγές της αστικής κουζίνας, γι' αυτό κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. Ένα χταπόδι, βρε παιδιά!
        #
        Σχόλιο από yogito, 30-4-12  
        δοκιμάστηκε με κερκυραϊκο κρασί "κακοτρύγι" (ή και κακοτρύγη, αμάν αυτη η ορθογραφία).
        εξαίρετο
        #
        Σχόλιο από dcroula, 25-5-12  
        Τέλειο, τέλειο, τέλειο.
        5 πιρουνάκια είναι πολύ λίγα.....αξίζει όλο το σετ, το καλό!!!!
        Αλάτι δεν έβαλα καθόλου....έχει το χταποδάκι...
        Αντί για λευκό κρασί που δεν είχα, έβαλα μαυροδάφνη και κόκκινο (δια χειρός μπάρμπα).
        Οι πατάτες μελώσαν απίστευτα, τα μυρωδικά τέλεια....να μην ξανακούσω "Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι"....αμαρτία το χταπόδι!!!
        Κρίμα που ο Λάζαρος δεν ασχολείται με το ψάρεμα......μάλλον πρέπει να κάνω στενό μαρκάρισμα στον μπάρμπα του, αχαχαχαχαχαχα.
        #
        Σχόλιο από akicats, 19-11-12  
        Βρήκα καταπληκτικούς μοσχούς και τους έφτιαξα, έτσι .
        Μάλιστα, πήρα την πρωτοβουλία και έβαλα κόκκινο κρασί (Μαύρο Μεσενικόλα).
        Ήτανε απλά καταπληκτικό !
        #
        Σχόλιο από elenamkr, 18-3-13  
        ο, τι κι αν πει κανεις για αυτήν τη συνταγή είναι λίγο!!!!!!
        #
        Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 18-3-13  
        Απολαυστικότατο πιάτο,η επιτομή για μένα της Καθ.Δευτέρας!!!
        #
        Σχόλιο από ΝΤΟΥΛΗ, 6-3-14  
        Εξαιρετικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        #
        Σχόλιο από Ginger, 20-3-14  
        Καλέ μου ggr, επειδή δεν έχω ούτε δεντρολίβανο ούτε μαντζουράνα (ντροπής πράγματα!...), τι άλλο μπορώ να βάλω;
        #
        Σχόλιο από Ginger, 21-3-14  
        Νοστιμότατο! Τελικά έβαλα μόνο δεντρολίβανο (είχα αποξηραμένο) και δεν έκανα το πρώτο βήμα με το βράσιμο, νομίζω θα του έπαιρνε όλη την ουσία. Και κάτι τελευταίο και κάπως άσχετο: η θέα ενός χταποδιού μαγειρεμένου χωρίς την πετσούλα του που μου σερβιρήστηκε μια φορά είναι πραγματικά αποκρουστική, νομίζω!

        13 Σχόλια

        #
        Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 24-4-12  
        Από τους πλέον αγαπημένους μας τρόπους μαγειρέματος του χταποδιού,εύγε!
        Μια κι έχω πάντα πληθώρα(ο σύζυγος ερασιτέχνης-ψαράς),οι αγαπημένες μας παραλλαγές είναι αυτή,με συμπλήρωμα ένα κρεμμύδι σε ροδέλλες κι 1-2 σκελίδες σκόρδο,και ο δεύτερος ,ψητό το χταποδάκι στη λαδόκολλα.
        Αρέσει τρελλά!!
        #
        Σχόλιο από El#Pat, 24-4-12  
        Bάζω 5 πιρουνάκια για την καταπληκτική και αναλυτικότατη περιγραφή.θα επανέλθω για την βαθμολογία της εκτέλεσης,σύντο μα.Προς το παρόν,σημειώστε μια παραλλα γή,για τεμπέλη μάγειρα και κουρασμένη νοικοκυρά(που δεν αντέχει το ατελείωτο καθάρισμα του φούρνου)....Το χταπόδι γίνεται αφρός,είναι πεντανόστι μο,πανεύκολο και δεν χρειάζεται κανένα καθάρισμα.Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
        #
        Σχόλιο από El#Pat, 24-4-12  
        Ουπς!το ξέχασα...http://www.chefonair.gr/index.php/recipes/maindish/fish/401-xtapodiladokolla.html
        #
        Σχόλιο από μικρή πίπη, 24-4-12  
        Στη λαδόκολλα μπορείς να χωρέσεις και πατάτες και καρότα και ένα κλωνάρι δενδρολίβανο. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο και κόκκους πράσινου. Ένα τέταρτο λεμονιού, λίγο λάδι και μία κουταλιά μέλι. Τίποτε μα τίποτε άλλο. Σε ατομικά πουγκάκια και θα σε κάνουν άγαλμα (όσοι ήδη δεν σε έκαμαν / και αυτό απαντά στο συχνό ερώτημα περί ggr "τί τον κάνεις τώρα ετούτον ? ") :)
        #
        Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 24-4-12  
        Θα ειμουν τουλαχιστον Γαιδ...συγνωμη αγνωνων ηθελα να πω αν δεν βαθμολογουσα με αριστα την υπεροχη αυτη παραδοσιακη συνταγη την φιαχνει η πεθερουλα μου με μονη διαφορα οτι την κανει στην κατσαρολα.Ελπιζω μολις εμφανιστει η νεα φουρνια χταποδιων (η παλια επεσε υπερ σαρακοστης)θα τη δοκιμασω στο φουρνο.Και παλι ευχαριστω !
        #
        Σχόλιο από evisam, 24-4-12  
        Αυτό είναι που λένε "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα";;;

        Και σχόλιο επί της συνταγής (αφορμή να υπάρχει..): αμολυθείτε στις θάλασσες, ψαράδες! γιατι το χταπόδι στο φούρνο δείχνει πεντανόστιμο..Είμαι που τις μαγείρισσες με περιορισμένο ρεπερτόριο στο μαγείρεμά του.. τις γνωστές κλασικές συνταγές της αστικής κουζίνας, γι' αυτό κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. Ένα χταπόδι, βρε παιδιά!
        #
        Σχόλιο από yogito, 30-4-12  
        δοκιμάστηκε με κερκυραϊκο κρασί "κακοτρύγι" (ή και κακοτρύγη, αμάν αυτη η ορθογραφία).
        εξαίρετο
        #
        Σχόλιο από dcroula, 25-5-12  
        Τέλειο, τέλειο, τέλειο.
        5 πιρουνάκια είναι πολύ λίγα.....αξίζει όλο το σετ, το καλό!!!!
        Αλάτι δεν έβαλα καθόλου....έχει το χταποδάκι...
        Αντί για λευκό κρασί που δεν είχα, έβαλα μαυροδάφνη και κόκκινο (δια χειρός μπάρμπα).
        Οι πατάτες μελώσαν απίστευτα, τα μυρωδικά τέλεια....να μην ξανακούσω "Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι"....αμαρτία το χταπόδι!!!
        Κρίμα που ο Λάζαρος δεν ασχολείται με το ψάρεμα......μάλλον πρέπει να κάνω στενό μαρκάρισμα στον μπάρμπα του, αχαχαχαχαχαχα.
        #
        Σχόλιο από akicats, 19-11-12  
        Βρήκα καταπληκτικούς μοσχούς και τους έφτιαξα, έτσι .
        Μάλιστα, πήρα την πρωτοβουλία και έβαλα κόκκινο κρασί (Μαύρο Μεσενικόλα).
        Ήτανε απλά καταπληκτικό !
        #
        Σχόλιο από elenamkr, 18-3-13  
        ο, τι κι αν πει κανεις για αυτήν τη συνταγή είναι λίγο!!!!!!
        #
        Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 18-3-13  
        Απολαυστικότατο πιάτο,η επιτομή για μένα της Καθ.Δευτέρας!!!
        #
        Σχόλιο από ΝΤΟΥΛΗ, 6-3-14  
        Εξαιρετικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        #
        Σχόλιο από Ginger, 21-3-14  
        Νοστιμότατο! Τελικά έβαλα μόνο δεντρολίβανο (είχα αποξηραμένο) και δεν έκανα το πρώτο βήμα με το βράσιμο, νομίζω θα του έπαιρνε όλη την ουσία. Και κάτι τελευταίο και κάπως άσχετο: η θέα ενός χταποδιού μαγειρεμένου χωρίς την πετσούλα του που μου σερβιρήστηκε μια φορά είναι πραγματικά αποκρουστική, νομίζω!

        3 Ερωτήσεις

        #
        Σχόλιο από ggr, 24-4-12  
        El#Pat, το είδα. Ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα εάν θα μπορούσα να χωρέσω και τις πατατπούλες μέσα στη λαδόκολλα. Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα το επιχειρήσω.
        Σε ευχαριστώ
        #
        Σχόλιο από ggr, 24-4-12  
        Γ@%@αμώ τα πτυχία μου (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας, έτσι ; όχι ότι τα έχω και μπόλικα.....) και τις ξένες γλώσσες !!!!!

        Κι’ εγώ που έσπαγα το μυαλό μου που να βρω μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα (και προς τις δύο διευθύνσεις, στη μία έχω κι’ εγώ …σεντόνια) για να τα χωρέσω χταπόδι και πατάτες. Γιατί μου άρεσε η ιδέα της El#Pat.

        κι’ έρχεσαι εσύ (ξέρεις καλά π ο ι α είσαι η “εσύ”...), με την αυθάδεια που χαρακτηρίζει τους μικρούς και τη σοφία που διακρίνει τους μεγάλους, και λες : “θα κάνεις α τ ο μ ι κ ά πουγκάκια”

        Και νοιώθω σαν να ξαναζώ τις στιγμές στο Γόρδιο…

        Τώρα, ας πει κάποιος “φτου, ξελευθερία”, γιατί με βλέπω να παραμένω, πραγματικά, όπως με άφησες. Άγαλμα.....
        #
        Σχόλιο από Ginger, 20-3-14  
        Καλέ μου ggr, επειδή δεν έχω ούτε δεντρολίβανο ούτε μαντζουράνα (ντροπής πράγματα!...), τι άλλο μπορώ να βάλω;

        0 Παραλλαγές

        Άλλες φωτογραφίες

        Σχετικά άρθρα

        Πως καταψύχουμε ψάρια
        Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
        Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
        Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
        Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
        Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι; Τα ...

        Το tip της ημέρας

        Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

        Τη συνταγή προτείνουν:

        ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
        Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ
        Φαγητα
        Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της eirini28
        Νηστίσημα
        Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της dcroula
        Νηστίσημα
        Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της dcroula
        Πιτούλες, ψαράκια, ζυμαρικά
        Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της Δεσποινούλα !