Υγιεινά μπισκότα πολυδημητριακών με μούσλι
Πρόσφατα διαπίστωσα ότι τα αγαπημένα μου μπισκότα πολυδημητριακών με μούσλι, γνωστής εταιρείας, μόνο δημητριακά δεν περιέχουν. Αντίθετα, πολλά συντηρητικά και πρόσθετες ύλες... Έτσι,πήρα μια παλιά αγαπημένη οικογενειακή συνταγή για κουλουράκια, την διασκέυασα και το αποτέλεσμα που βγήκε είναι τα απίστευτα,υγιεινά, νόστιμα και θρεπτικά μπισκότα που σας παρουσιάζω παρακάτω. Προσωπικά, τα μπισκότα αυτά τα φτιάχνω πλέον κάθε εβδομάδα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν η ζύμη βγεί σφικτή, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα. Αν αντίθετα δεν δένει, προσθέτουμε ελάχιστο αλευρι.Τα μπισκότα δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά. Επίσης, το ψήσιμο ποικίλει, ανάλογα με το φούρνο σας. (Στο φουρνάκι μου χρειάζονται 28 λεπτά) ενώ σε άλλο φούρνο που έψησα χρειάστηκαν 20 λεπτά.)Όταν κρυώσουν φυλάξτε τα σε κουτί μπισκότων ή σακούλες τροφίμων. Όσο περνούν οι μέρες, τα μπισκότα όχι μόνο δεν μπαγιατεύουν αλλά γίνονται ακόμα πιο νόστιμα.Όταν γράφω κούπα, εννοώ 250cc (η γνωστή κόκκινη κούπα nescafe) Καλή σας επιτυχία!!!
Υλικά
-
125 γρ. βούτυρο
-
125 γρ. μαργαρίνη
-
2 βανίλιες
-
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
-
1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική (ή μαύρη)
-
2 αυγά μεγάλα
-
1 baking powder
-
1 κοφτό κουτ.γλ. κανέλλα
-
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
-
1 &1/2 κούπα νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
-
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
-
1/2 κούπα κράνμπερις
-
1/2 κούπα αμυγδαλόψυχα και ηλιόσπορο ανάμεικτα
-
4 κουτ σούπας γάλα
-
1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Περνάμε από μπλέντερ την μία κούπα κουάκερ μέχρι να γίνει αλεύρι, το αμύγδαλο, τον ηλιόσπορο, τις σταφίδες, τα κράνμπερις.
-
2
Σε μεγάλο μπώλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά(αλεύρι ολικής,αλεσμένο κουάκερ,νιφάδες κουάκερ,κανέλλα,αλεσμένες σταφίδες και κράνμπερις, αλεσμένα αμύγδαλα και ηλιόσπορους,αλάτι,κανέλα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βανίλιες, μπαίηκιν πάουντερ) πολύ καλά. Αυτό θα ονομάζεται Μείγμα Α'.
-
3
Σε λεκανίτσα,ρίχνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη τα οποία έχουμε λιώσει σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη, άχνη και κρυσταλλική.
-
4
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
-
5
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
-
6
Όταν ομογενοποιηθούν, αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα Α' μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μην κολλά στα χέρια.
-
7
Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
-
8
Στη συνέχεια, ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε "φύλλο" πάχους 3-4 χιλιοστών και με τη βοήθεια κουπατ (ή απλά ενός ποτηριού) "κόβουμε" τα μπισκότα μας στρογγυλά.
-
9
Τοποθετούμε σε αντικολητικό ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 18-25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
Σχόλια
Εγώ έβαλα τελικά λίγο παραπάνω γάλα, άλλες 4 κουταλίες σούπας την ώρα που τα ζύμωνα για να διευκολυνθώ. Συμβουλή μου είναι να μη χρησιμοποιήσετε μεταλικό σκεύος όταν βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο...κολάει στο πάτο μετα. Μπορείτε να τη βγάλετε σλλά με δυσκολία. 25 λεπτά ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 είναι αρκετό :-)! Ευχαριστώ για τη συνταγή :-)