Ζαρκάδι με κάστανα

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
evisam, 09.01.11

Περιγραφή

Κυνήγι με τη γήινη γεύση του κάστανου.
Ζαρκάδι με κάστανα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλό ζαρκάδι
  • 600 γρ. κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
  • 1/2 ποτήρι του νερού κονιάκ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χυμό ντομάτας (+ 1 κ.σ. ντοματοπελτέ)
  • 1 κ.γλ. θυμάρι
  • 4 καρότα σε ροδέλες
  • αλάτι
  • 1 κ.γλ. πιπέρι σε κόκκους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4-6 καρφάκια γαρύφαλλο (προαιρετικά)
Για τη μαρινάδα:
  • 2 ποτήρια του νερού λευκό κρασί
  • 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γλ. δενδρολίβανο αποξηραμένο (ή 1 κλωναράκι φρέσκο)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε το ζαρκάδι σε μερίδες και το μαρινάρουμε στη μαρινάδα για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλο το βράδυ(σκεπασμένο στο ψυγείο). Αφου μαριναριστεί το στραγγίζουμε πολύ καλά.
  2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε τα κομμάτια του ζαρκαδιού και τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
  4. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα καρότα, τον χυμό ντομάτας και τον ντοματοπελτέ, καθώς και τόσο χλιαρό νερό, όσο να καλυφθεί το κρέας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 1 και 15 λεπτά ως 1 και μισή ώρα. Σε αυτό το διάστημα ελέγχουμε, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό.
  5. Ρίχνουμε τα κάστανα, προσθέτουμε νερό, αν χρειάζεται, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά ακόμη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ ζαρκάδι, αλλά έτυχε να μου φέρουν ένα κομμάτι. Ψάχνοντας, βρήκα αυτή τη συνταγή στο www.tear.gr (αναφέρεται ως συνταγή του Αντωνάκη Απόστολου), στην οποία μου φάνηκε ενδιαφέρων ο συνδυασμός με το κάστανο. Πράγματι ταίριαξε με αυτό το ιδιαίτερο κρέας.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Το ζαρκάδι, όπως και τα υπόλοιπα κυνήγια είναι χαμηλό σε λ΄'ιπος κρέας που ενδείκνυται για προσεγμένη διατροφή. Το μαρινάρισμα σε όξινη μαρινάδα μαλακώνει το κρέας όπότε δεν χρειάζονται περιττά έλαια στο μαγείρεμα, ενώ τα μπαχαρικά δίνουν γεύση χωρίς περιττές θερμίδες. Περιορίστε το ελαιόλαδο στη συνταγή και μπορείτε να την απολαμβάνετε ακόμα κι όταν προσέχετε τη γραμμή σας.

2 Όλα

#
Σχόλιο από bvick, 25-12-11  
το εφτιαξα σημερα και εγινε τελειο! το κρεας ελιωνε!
προσθεσα κρεμμυδι στην μαριναδα και το αφησα ολη νυχτα.
στην κατσαρολα προσθεσα και την μαριναδα +πατατες baby, λιγα δαμασκινα και μανιταρια.
ευχαριστουμε για τη συνταγη
#
Σχόλιο από evisam, 26-12-11  
Χαίρομαι που σου άρεσε, bvick. Ενδιαφέρουσες οι αλλαγές και οι προσθήκες που έκανες.

1 Σχόλια

#
Σχόλιο από evisam, 26-12-11  
Χαίρομαι που σου άρεσε, bvick. Ενδιαφέρουσες οι αλλαγές και οι προσθήκες που έκανες.

0 Ερωτήσεις

1 Παραλλαγές

#
Σχόλιο από bvick, 25-12-11  
το εφτιαξα σημερα και εγινε τελειο! το κρεας ελιωνε!
προσθεσα κρεμμυδι στην μαριναδα και το αφησα ολη νυχτα.
στην κατσαρολα προσθεσα και την μαριναδα +πατατες baby, λιγα δαμασκινα και μανιταρια.
ευχαριστουμε για τη συνταγη

Σχετικά άρθρα

Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τις ...
10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...
Νόστιμα δώρα
Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...

Το tip της ημέρας

Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

Τη συνταγή προτείνουν:

Φαγητά
Ένα βιβλίο 43 αγαπημένων συνταγών, του/της Μουστρουφίτσα