Ζεϊτινγιαγλί γιαπράκ σαρμά
Ντολμαδάκια από την γιαγιά μου την Κατίνα την σμυρνιά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ μερικές φορές αντικαθιστω τον δυόσμο με κύμινο και δεν βάζω ποτε σταφυδια γιατί μου αρέσει να έχει αυτην την γλυκόξινη γεύση.
Υλικά
-
1/2 κιλο αμπελόφυλλα
-
5 φλ νερό
-
χυμό λεμονιού
-
1 λεμόνι
-
1/2 φλ νερό επιπλέον
-
1 κουταλακι ζάχαρη
-
1 κουταλια ελαιόλαδο
-
αλάτι
-
Για την γέμιση
-
1 1/2 φλ ρύζι
-
1 φλ ελαιόλαδο
-
κουκουνάρια λευκά
-
250 γρ κρεμμύδια ψυλοκομμενα
-
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
-
1/2 κουταλια ζάχαρη
-
λιγες σταφίδες(προαιρετικο)
-
1 1/2 φλ νερό ζεστό
-
1/2 ματσακι μαϊντανό ψυλοκομμενο
-
1/2 ματσακι άνιθο ψυλοκομμενο
-
1/2 ματσακι δυόσμο ψυλοκκομενο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βράστε 5 φλυντζανια νερό, ριξτε μέσαχυμό λεμονιού και βαλτε τα αμπελοφυλα, αφού αφαιρεσετε τα κοτσανακια τους.
-
2
Ζεματιστε τα για 5΄ και από τις 2 πλευρές.Αφηστε να κρυώσουν και στραγγιστε καλά.
-
3
Στον πάτο της κατσαρόλας στρωστε αμπελόφυλλα. Βαλτε στο κάθε φύλλο 1 κουταλιά από την γέμιση διπλωστε τις δυο ακριες και τυλιξτε τα.
-
4
Τοποθετηστε τα το ένα διπλα από το άλλο προσθέστε 1/2 φλυντζανι νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
-
5
Κοψτε το λεμόνι σε λεπτές φέτες και τοποθετηστε το πάνω στα αμπελόφυλλα και κλειστε το καπάκι. Μαγειρεψτε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα αφηστε το να κρυώσει.
-
6
Μουσκεψτε το ρύζι για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό και μετά ξεπλυνετε καλά.
-
7
Καψτε το ελαιόλαδο και σοταρετε τα κουκουνάρια ωσοτου ξανθυνουν. Προσθέστε τα κρεμμύδια σωταρετε μέχρι να ροδίσουν και στην συνέχεια βαλτε και το ρύζι στην κατσαρόλα και σωταρετε για ακόμα 4-5 λεπτά.
-
8
Προσθέστε την ζάχαρη το αρωματικο πιπέρι τις σταφίδες (προαιρετικά) και το ζεστό νερό αφηστε το να πάρει μια βράση. Προσθέστε και τον μαϊντανό, άνιθο και τον δυόσμο.
-
9
Χαμηλωστε την φωτιά και αφηστε να βράσει για 15 λεπτά, ωσπου να εξατμηστει το νερό.
Σχόλια (4)