κύρια φωτογραφία συνταγής Ζεστή πατατοσαλάτα με μουστάρδα

Ζεστή πατατοσαλάτα με μουστάρδα

13 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Μερικά πράγματα είναι καλά μέσα στην απλότητά τους. Και η πατατοσαλάτα είναι σίγουρα ένα από αυτά.Και ετούτη εδώ δεν έχει κάτι το περίεργο να επιδείξει, πέρα από μία καλή (αλλά όχι υπερβολική) ποσότητα πικάντικης μουστάρδας και από το θράσος και την έπαρση να χρησιμοποιεί φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, στο μείγμα.Αυτή ακριβώς η …“αλαζονεία” είναι που την κάνει ιδανικό συνοδό σε ζουμερά στηθάκια (κοτόπουλου) ή σε μπουτάκια (χοιρινά).

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη διαφορά, εδώ, την κάνουν η σπιτική μαγιονέζα με την ποιότητά της, η σπιτική ή η “whole grain” μουστάρδα, με την σπιρτάδα της και η καλή ποιότητα της πατάτας, με τη γεύση της. Μην κάνετε εκπτώσεις σε αυτά, κατά τα άλλα είναι ένα απλό πιάτο που βασίζεται στην ποιότητα των υλικών του.Πολύ-πολύ καλή με ζουμερό φιλέτο κοτόπουλου.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6-8 άτομα
  1. 200 γρ σπιτική μαγιονέζα
  2. 800 γρ πατάτες, κατά προτίμηση μικρές και …αποδεδειγμένα νόστιμες
  3. 50 γρ σπιτική μουστάρδα (ή, εναλλακτικά, από τη λεγόμενη “whole grain” ή “a l' ancienne”)
  4. 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  5. 2 κ.σ. ξύδι
  6. 2 γρ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  7. 4 γρ αλάτι
  8. 8 γρ σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε την μαγιονέζαΥπάρχει συνταγή στο site για εύκολη, σπιτική, με αγνά υλικά μαγιονέζα, που μπορείτε να φτιάξετε για γενική χρήση στο σπίτι και να κρατήσετε και 200 γραμμάρια για αυτή τη συνταγή. Ασφαλώς και μπορείτε, σε αντικατάστασή της, να χρησιμοποιήσετε και μαγιονέζα του εμπορίου. Επίσης, μπορείτε να κάνετε την υπέρβαση και να αφήσετε τη φαντασία σας να κάνει κάποιες προσθήκες που θα της δώσουν πιο “προσωπικό” τόνο, προσθέτοντας κάποια “extra” υλικά. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Ας πούμε …κύμινο (10-15 γρ), ή λίγη καπνιστή πάπρικα (8-10 γρ),, αλλά και με φρέσκο τριμμένο horseradish (χρένο), διαβάζω ότι έχει μία ενδιαφέρουσα ξινούτσικη και …πονηρή γεύση. Ψιλοκόψτε γύρω στα 50 γραμμάρια στο μπλέντερ μαζί με τα άλλα υλικά και δοκιμάστε το…

  2. 2

    Κόβουμε και ποσάρουμε τις πατάτεςΤις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Δηλαδή…όχι αμέσως… Αρχικά τις κόβουμε σε φέτες, σε ροδέλες, πάχους όχι μεγαλύτερου από 1,5 εκατοστό. Στη συνέχεια ξανακόβουμε αυτές τις φέτες σε μακρόστενα (παραλληλεπίπεδα) μπαστουνάκια, ίδιου (περίπου) πλάτους, όχι μεγαλύτερου από 2,5 με 3 εκατοστό. Αυτά τα τελευταία τα κόβουμε κατά την έννοια του μήκους τους, σε κομμάτια πάλι των 2,5 με 3 εκατοστών και βρισκόμαστε έτσι με τα μικρά κομμάτια που θέλουμε.

  3. 3

    Ξεπλένουμε τις πατάτες, τις ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με νερό. Τις πατάτες (και όλα τα “υπό τη γη”, εδώ που τα λέμε), τις βράζουμε ξεκινώντας από κρύο νερό, είναι άδικη σπατάλη ενέργειας να περιμένουμε πρώτα να βράσει.

  4. 4

    Φέρνουμε το νερό σε βρασμό, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε σε μέτρια-προς-χαμηλή ένταση, διατηρώντας τον βρασμό χαμηλά, να μην κοχλάζει έντονα το νερό, μέχρις ότου δούμε τις πατάτες να έχουν μαλακώσει ΣΧΕΤΙΚΑ, να τρυπιούνται δηλαδή εύκολα με το πιρούνι, ΟΧΙ όμως και να είναι σαν για να γίνουν πουρές…

  5. 5

    Τις βγάζουμε με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και τις ρίχνουμε ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ, για ένα λεπτό, σε ένα μπολ με παγωμένο νερό (βάλτε και μερικά παγάκια μέσα). Αυτή η διαδικασία θα διακόψει ακαριαία το βρασμό αλλά θα βοηθήσει και στο να διατηρήσουν το χρώμα τους οι πατάτες μας.

  6. 6

    Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν ελαφρά. Ελαφρά, όμως, έτσι;

  7. 7

    Το στήσιμο της πατατοσαλάταςΑνακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις βρασμένες πατάτες, λοιπόν), να ενωθούν και να πάρουμε μία ομοιογενή sauce.

  8. 8

    Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, πατικώνουμε ΕΛΑΦΡΑ τις βρασμένες πατάτες. Θέλουμε να χάσουν το εντελώς γεωμετρικό τους σχήμα, να αποκτήσουν μία συνοχή μεταξύ τους, ΟΧΙ όμως και να λιώσουν εντελώς και να γίνουν πουρές.

  9. 9

    Προσθέτουμε στις “ταλαιπωρημένες” αυτές πατάτες το dressing, την sauce που ετοιμάσαμε με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

  10. 10

    Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστούτσικη, χλιαρή. Μπορεί, βέβαια, να φαγωθεί και κρύα, από το ψυγείο, εφ’ όσον επιλέξουμε να τη σερβίρουμε σαν κρύα σαλάτα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens