ggr
ggr @george
Athens

Αυτό είναι, πραγματικά, πιάτο βγαλμένο από την κουζίνα μιας “ιταλικής trattoria”!!! Και μάλιστα ρωμάνικης, από τα στενά του Trastevere, στο κέντρο της παλιάς Ρώμης!!!Ένα πιάτο που είμαι περήφανος που έφτιαξα. Δυνατή γεύση, υπέροχα αρώματα, ζυμαρικά που κρατούν υπέροχα στο δόντι. Το διακριτικό άρωμα του σκόρδου, το “αδιάκριτο” κάψιμο του pepperoncino, μία εξαιρετική σάλτσα ντομάτας που δένει υπέροχα με τα ονειρικά ζυμαρικά.Πιάτο που, αν θέλετε να με ακούσετε, πρέπει να το φτιάξετε κάποια φορά!!! Οι επόμενες θα έρθουν από μόνες τους…

Λίγα μυστικά ακόμα

1] Θέλουμε το τηγάνι να είναι μεγάλης χωρητικότητας επειδή εκεί μέσα, εκτός από τη σάλτσα των καλαμαριών, θα τελειώσουμε και το μαγείρεμα των ζυμαρικών μας. Εάν όμως δεν σας πειράζει να λερώσετε την (άδεια) κατσαρόλα όπου θα βράσουν τα ζυμαρικά, μπορείτε να τελειώσετε εκεί μέσα το φαγητό.Επειδή οι ντοματούλες που βρήκα δεν είναι ακριβώς “κεράσια”, αλλά αρκετά μεγαλύτερες, τις έκοψα στα τέσσερα.Είναι μία εξαιρετική σάλτσα ντομάτας, εμπλουτισμένη με τα “δακτυλίδια” των καλαμαριών, που θα μπορούσε να σας βγάλει από πολλές δύσκολες καταστάσεις του τύπου “επισκέψεις της τελευταίας στιγμής”, αφού είναι πολύ εύκολη στην ετοιμασία της, πολύ γρήγορη και θα κάνει, πραγματικά, μεγάλη εντύπωση!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

23 Minutes
5-6 άτομα
  1. 500 γρ paccheri (αλλά και πολλού άλλοι τύποι ζυμαρικών από rigatoni και penne έως spaghetti)
  2. 3 σκελίδες σκόρδο
  3. 300 γρ μικρές ντοματούλες (τύπου “κεράσι”)
  4. 300 τριμμένη ντομάτα (passata)
  5. 1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο(ανάλογα με τα γούστα)
  6. 1 θρυμματισμένη καυτερή πιπερίτσα (του πηγαίνει ΥΠΕΡΟΧΑ)
  7. ζωμό ψαριού (ή, εναλλακτικά, νερό από το βρασμό των ζυμαρικών)
  8. 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  9. 1/2 ποτήρι λευκό κρασί (υπολογίστε το περίπου στα 75 ml)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Χωρίζουμε το κεφάλι και τα πόδια από το σώμα τους, αφαιρούμε το στόμα, ξεπλένουμε και τα κρατούμε στην άκρη. Σαν πιο σκληρά, (πιθανότατα να) θέλουν λίγο περισσότερο μαγείρεμα.

  2. 2

    Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια, αφαιρώντας τα εντόσθιά τους αλλά και το διαφανές “κόκκαλο” από το εσωτερικό τους.

  3. 3

    Στο σημείο αυτό, εάν θέλετε, μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε και το δέρμα τους, θα κάνει το μαγείρεμά τους πιο σύντομο.

  4. 4

    Ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Εάν χρησιμοποιήσετε καθαρισμένα ή κατεψυγμένα καλαμάρια, τα δύο πρώτα αυτά βήματα δεν θα τα χρειασθείτε.

  5. 5

    Κόβουμε το σώμα των καλαμαριών σε ροδέλες.

  6. 6

    Σε ένα πολύ φαρδύ τηγάνι (δείτε “Μυστικά” [1]), ξανθαίνουμε στο ελαιόλαδο τις 3 σκελίδες του σκόρδου, καθαρισμένες και ολόκληρες αλλά τσακισμένες με το χέρι για να ανοίξουν και να αποδώσουν πιο εύκολα το άρωμά τους. Μαζί τους ρίχνουμε και λίγη κομμένη ή θρυμματισμένη καυτερή πιπερίτσα (pepperoncino), ανάλογα με τα γούστα.

  7. 7

    Από αυτό το αρωματισμένο και καυτό λάδι, περνούμε τα "δακτυλίδια”, τις ροδέλες των καλαμαριών και τα αφήνουμε δυό λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα.

  8. 8

    Προσθέτουμε και τα ποδαράκια τους για μισό λεπτό

  9. 9

    Και αμέσως μετά σβήνουμε με το 1/2 ποτήρι το λευκό κρασί.

  10. 10

    Αφήνουμε τα καλαμάρια να μαγειρευθούν για 2 με 3 λεπτά.

  11. 11

    Προσθέτουμε τώρα τις ντοματούλες, κομμένες στη μέση,

  12. 12

    Καθώς και την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά

  13. 13

    Και αφήνουμε να μαγειρευθούν, σε μέτρια φωτιά, για 10 με 15 λεπτά. Ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών αλλά και με το εάν είναι φρέσκα (μεγαλύτερος) ή κατεψυγμένα (συντομότερος). Σε κάθε περίπτωση, τα δοκιμάζετε, θα πρέπει να είναι έτοιμα, μαλακά, πριν διακόψετε το μαγείρεμά τους.

  14. 14

    (εδώ μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα κοτσανάκια του μαϊντανού, πολύ ψιλοκομμένα. Προσφέρουν ένα πολύ ωραίο άρωμα)

  15. 15

    Επειδή τα ποδαράκια είναι πιο σκληρά από τις ροδέλες, από το σώμα του καλαμαριού, μπορείτε αφού αφαιρέσετε τις ροδέλες και τις κρατήσετε σε ένα πιάτο δίπλα, να συνεχίσετε το μαγείρεμα, μόνο για τα ποδαράκια, για άλλα 2 με 3 λεπτά. Στο τέλος, θα επαναφέρετε και τις ροδέλες πίσω στο τηγάνι. Να σας πω την αλήθεια, εγώ αρνήθηκα να το κάνω, πού να ψάχνεις για ποδαράκια, τώρα, εκεί μέσα…

  16. 16

    Όση ώρα μαγειρεύονται τα καλαμάρια, εμείς θα βράσουμε τα ζυμαρικά μας. Σε μία κατσαρόλα με άφθονο και αλατισμένο νερό που βράζει ήδη έντονα, ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Θα τα σουρώσουμε πολύ “al dente” και αυτό γιατί θα συνεχισθεί το μαγείρεμά τους και μέσα στη σάλτσα. (Καλό θα είναι να έχετε βάλει το νερό με το που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία της σάλτσας, για να ταιριάξουν οι χρόνοι).

  17. 17

    Τα σουρώνουμε, λοιπόν, πολύ “al dente” και, στην περίπτωση που δεν έχουμε ζωμό ψαριού, κρατούμε στην άκρη μία καλή ποσότητα από το νερό του βρασμού τους. Για να έχετε μία αίσθηση του τι εννοώ “πολύ al dente”, τα paccheri γράφουν ότι χρειάζονται 13 για να βράσουν “al dente”. Ε, εγώ τα άφησα μόλις 8!!!

  18. 18

    Τα ρίχνουμε κατευθείαν στο τηγάνι με τη σάλτσα των καλαμαριών.

  19. 19

    (Εναλλακτικά, εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο τηγάνι, κανένα πρόβλημα. Ρίξτε τα ζυμαρικά πίσω στην κατσαρόλα όπου έβρασαν, ανεβάστε την στο μάτι όπου μαγειρεύονται τα καλαμάρια, αδειάστε τη περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και συνεχίστε εκεί μέσα το μαγείρεμά).

  20. 20

    Συνεχίζουμε, λοιπόν, το μαγείρεμα, ζυμαρικών και σάλτσας μαζί, σαν να επρόκειτο για...risotto. Ρίχνουμε, δηλαδή, δυό κουτάλες από το ζωμό του ψαριού (ή το νερό του βρασμού των ζυμαρικών) στο φαγητό και το αφήνουμε να εξαντληθεί. Επειδή τα ζυμαρικά είναι πολλά, θέλουν ανακάτεμα, ώστε να περνούν όλα από το –σχετικά λιγοστό– υγρό όπου μαγειρεύονται

  21. 21

    Μόνο όταν εξατμισθεί (ΣΧΕΔΟΝ αλλά όχι εντελώς) το υγρό αυτό, μόνον τότε προσθέτουμε άλλη μία τέτοια ποσότητα.

  22. 22

    Και συνεχίζουμε έτσι, κουτάλα στην κουτάλα, μέχρι να τελειώσει το μαγείρεμα του φαγητού. Πότε τελειώνει; Α, ναι… Θυμάστε ότι είχαμε σουρώσει τα ζυμαρικά πολύ “al dente” ; Ε, λοιπόν, τα μαγειρεύουμε για τον υπολειπόμενο χρόνο (στην περίπτωση των paccheri για άλλα 13-8 = 5 λεπτά).

  23. 23

    Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα,

  24. 24

    Περιχύνουμε με λίιιιγο φρέσκο λαδάκι,

  25. 25

    Πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό (μόνο τα φυλλαράκια του, τα κοτσανάκια τα έχουμε βάλει μέσα στη σάλτσα, στο βήμα 14) και σερβίρουμε αμέσως, ζεστά-ζεστά

  26. 26

    TIP............... Εάν δούμε στη συσκευασία, ο χρόνος βρασμού για “al dente” είναι 13 λεπτά. Και για κανονικό βρασμό, 15 λεπτά. Αυτά τα 13, λοιπόν, λεπτά, τα μειώνουμε στα 8 και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για τα υπόλοιπα 5 στο τέλος, στο τηγάνι με τη σάλτσα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

aleka27
aleka27 @cook_8485818
Απλά δεν υπάρχει....τι να πω?...πόσα πιρούνια?συγχαρητήρια,με κάλυψε 100%
Έσβησα με ούζο(το προτείνω)και χρησιμοποίησα πένες...

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens