Ζυμαρόπιτα Θεσπρωτίας

Bαθμολογία: 3.8182
       
 
11 ψήφοι
padelis, 27.03.09

Περιγραφή

Η ζυμαρόπιτα Θεσπρωτίας είναι μια γρήγορη, απλή και τραγανή συνταγή για κάθε ώρα.

Ζυμαρόπιτα Θεσπρωτίας
photo: Ναυσικά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα λάδι
  • 200 γραμ. φέτα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική , Ηπείρου
Περιέχει: Τυριά , Αβγά
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα δύο αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και νερό, μέχρι να γίνει χυλός. Μετά ανακατεύουμε και τα 2/3 της φέτας.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε το χυλό, ώστε να σχηματίσει ένα στρώμα το πολύ δύο δάχτυλα πάχος.
  3. Ρίχνουμε πάνω απ' το χυλό χτυπημένο το ένα αυγό, αρκετό λάδι και την υπόλοιπη φέτα.
  4. Το ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συγκεκριμένη συνταγή φτιάχνεται στα χωριά της ορεινής Θεσπρωτίας και την εχω γευτεί άπειρες φορες απο την γιαγιά μου και την μητέρα μου. Η συνταγή είναι απο τον θείο μου Παναγιώτη.

http://homepages.pathfinder.gr/keramitsa/

Σχετικές συνταγές

Αλευρόπιτα Αλευρόπιτα
4.52
       
       
(25)
Καστανιώτικη Ζυμαρόπιτα Καστανιώτικη Ζυμαρόπιτα
4.875
       
       
(8)
Τεμπελοτυρόπιτα 2 Τεμπελοτυρόπιτα 2
4.6667
       
       
(3)
«Άφυλλη» τυρόπιτα «Άφυλλη» τυρόπιτα
5
       
       
(3)
Αλευρόπιτα απλή με φέτα Αλευρόπιτα απλή με φέτα
4.4286
       
       
(7)
Αλευρόπιτα Ηπειρώτικη Αλευρόπιτα Ηπειρώτικη
4.8537
       
       
(41)
Κουρκουτόψωμο Κουρκουτόψωμο
4.8496
       
       
(133)
Ζαγορίτικη αλευρόπιτα Ζαγορίτικη αλευρόπιτα
5
       
       
(1)

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από Nataly, 31-3-09  
    Φαίνεται εύκολη συνταγή ειδικά για μένα που είμαι αρχάρια! θα δοκιμάσω και θα επανέρθω με πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από gina77, 31-3-09  
    Αχ, συγκινήθηκα τώρα! Έτσι την έκανε η γιαγιά μου η οποία ήταν και από την Κεραμίτσα.Θα την κάνω οπωσδήποτε. Αν και σαν της γιαγιάς μου τις πίτες δεν πρόκειται να κάνω ποτέ!
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 1-4-09  
    Την έφτιαξα σήμερα. Έγινε πολύ ωραία, και στην εμφάνιση και πεντανόστιμη!! Απλά να σχολιάσω ότι δεν νομίζω ότι χρειάζεται τόσο λάδι, εγώ αφαίρεσα λίγο όταν ήταν ήδη έτοιμο γιατί περίσσευε. Μπράβο όμως, ήταν τέλεια.
    #
    Σχόλιο από chilli, 27-7-09  
    πολυ καλη,νοστιμη και πανεύκολη αλλά ίσως ήθελε λίιιγο λιγότερο λαδάκι...
    #
    Σχόλιο από totoula, 20-10-09  
    την εφτιαξα χτες.πολυ ωραια πιτουλα αλλα με αρκετο λαδι για τα γουστα μου,εβαλα λιγοτερο λαδακι και ηταν νοστημοτατη!
    #
    Σχόλιο από george kalas 79, 19-2-10  
    akoma den tin dokimasa..to ladi itan poli gi afto kata to psisimo afairesa arketo.isos na itan mikro to tapsi mou kai mou vgike laspomeni...mporei na thelei megalitero tapsaki gia na aplosei kai na min einai xontro to meigma..
    #
    Σχόλιο από george kalas 79, 19-2-10  
    ithela na rotiso..mesa i zimi einai san krema h sfiggei otan psinetai?giati mallon h dikia mou einai apsiti..
    #
    Σχόλιο από padelis, 11-8-10  
    Η αλήθεια ειναι οτι το πολύ λάδι ειναι κάπως.Φτιάξτε την όμως μια φορά και έτσι γιατί αυτή η πίτα τρώγεται λαδερή.Και αξίζει...
    #
    Σχόλιο από afrato tsourekaki, 8-6-11  
    Ήμουν φοιτήτρια στην Ηγουμενίτσα και είχα ξετρελλαθεί μ' αυτή την "πίτα".... τώρα που βρήκα και την συνταγή, ξετρελλάθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι που την δοκίμασαν!!!
    #
    Σχόλιο από mariaporozan, 12-10-11  
    #
    Σχόλιο από cuoco, 9-2-12  
    ζυμαρι σκετο μου φανηκε
    #
    Σχόλιο από katerinuli, 21-4-12  
    Ειναι απλα υπεροχη αν και λογω της απλοτητας των υλικων οφειλω να ομολογησω οτι την εκανα διστακτικα!!!
    Η μονη αλλαγη που εκανα ειναι οτι επειδη ειχα κουτακι φετα (light τρομαρα μου!!!), για να μην το πεταξω το χρησιμοποιησα ολο,δηλαδη 360 γραμμαρια , απο τα οποια τα 250 γραμμαρια περιπου μεσα και το υπολοιπο απο πανω.
    Βγηκε το κατι αλλο και σχετικα με το λαδι η γνωμη μου ειναι οτι ολες οι πιτες το λαδακι τους το θελουν...ξερες δεν ειναι και τοσο καλες...λεω εγω τωρα που το λαδι δεν το πολυθελω στα φαγητα γενικοτερα.
    #
    Σχόλιο από sirokoutala!, 1-6-13  
    Παρόμοια τη φτιάχνω κι εγώ. Μόνο που βάζω 1/2 κ. φέτα αλλά και ένα ποτηράκι γάλα. Και για ακόμα περισσότερο άρωμα, πασπαλίζω και με λίγη ρίγανη πριν το ψήσιμο. Όποτε τη φτιάχνω εξαφανίζεται! Τούτη τη φορά, (την έφτιαξα χθες) ήθελα να ανεβάσω και φωτό, αλλά δεν περισώθηκε ούτε ένα τόσο δα κομματάκι! Μπράβο που ανέβασες αυτή τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Zoumpourlou, 25-6-13  
    Την έφτιαξα εχθές! Κι εγώ πρόσθεσα ρίγανη στην πίτα, αλλά αφού είχε σχεδόν ψηθεί και αντί για φέτα χρησιμοποίησα ανθότυρο. Η γεύση ήταν απλά ΑΠΙΘΑΝΗ!!!
    Το μόνο κακό ήταν, ότι επειδή δεν έγραφε ποσότητα νερού, έστω και στο περίπου, και το "χυλός" σκέτο δεν με βοήθησε, μου βγήκε λίιιιιιγο σκληρή, αλλά εμένα μου αρέσει τραγανή η πιτούλα, οπότε κανένα πρόβλημα.
    Να προσθέσω επίσης ότι έκανα διπλή δόση και έβαλα αρχικά ένα φλ. λάδι, το οποίο όμως και πάλι ήταν πάρα πολύ. Πιστεύω οτι χρειάζεται πολύ πολύ λιγότερο απ' οσο αναφέρεις, αλλά αυτά είναι και γούστα. Όπως και να έχει, ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή :)
    #
    Σχόλιο από aggelos30, 13-3-14  
    Δυστυχως δεν μου άρεσε καθόλου πολύ λάδι και να αναφέρω οτι εβαλα την μιση ποσοτητα απο οτι λεει η συνταγη και μάλιστα πέταξα κιόλας καθώς ψηνόταν η πίτα. Και επίσης 200 γραμμαρία φέτα πολύ λίγο για μισό κιλό αλεύρι. Δεν πειράζει γούστα είναι αυτά, καλή η προσπάθεια !

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Nataly, 31-3-09  
    Φαίνεται εύκολη συνταγή ειδικά για μένα που είμαι αρχάρια! θα δοκιμάσω και θα επανέρθω με πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από gina77, 31-3-09  
    Αχ, συγκινήθηκα τώρα! Έτσι την έκανε η γιαγιά μου η οποία ήταν και από την Κεραμίτσα.Θα την κάνω οπωσδήποτε. Αν και σαν της γιαγιάς μου τις πίτες δεν πρόκειται να κάνω ποτέ!
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 1-4-09  
    Την έφτιαξα σήμερα. Έγινε πολύ ωραία, και στην εμφάνιση και πεντανόστιμη!! Απλά να σχολιάσω ότι δεν νομίζω ότι χρειάζεται τόσο λάδι, εγώ αφαίρεσα λίγο όταν ήταν ήδη έτοιμο γιατί περίσσευε. Μπράβο όμως, ήταν τέλεια.
    #
    Σχόλιο από chilli, 27-7-09  
    πολυ καλη,νοστιμη και πανεύκολη αλλά ίσως ήθελε λίιιγο λιγότερο λαδάκι...
    #
    Σχόλιο από totoula, 20-10-09  
    την εφτιαξα χτες.πολυ ωραια πιτουλα αλλα με αρκετο λαδι για τα γουστα μου,εβαλα λιγοτερο λαδακι και ηταν νοστημοτατη!
    #
    Σχόλιο από george kalas 79, 19-2-10  
    akoma den tin dokimasa..to ladi itan poli gi afto kata to psisimo afairesa arketo.isos na itan mikro to tapsi mou kai mou vgike laspomeni...mporei na thelei megalitero tapsaki gia na aplosei kai na min einai xontro to meigma..
    #
    Σχόλιο από george kalas 79, 19-2-10  
    ithela na rotiso..mesa i zimi einai san krema h sfiggei otan psinetai?giati mallon h dikia mou einai apsiti..
    #
    Σχόλιο από padelis, 11-8-10  
    Η αλήθεια ειναι οτι το πολύ λάδι ειναι κάπως.Φτιάξτε την όμως μια φορά και έτσι γιατί αυτή η πίτα τρώγεται λαδερή.Και αξίζει...
    #
    Σχόλιο από afrato tsourekaki, 8-6-11  
    Ήμουν φοιτήτρια στην Ηγουμενίτσα και είχα ξετρελλαθεί μ' αυτή την "πίτα".... τώρα που βρήκα και την συνταγή, ξετρελλάθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι που την δοκίμασαν!!!
    #
    Σχόλιο από mariaporozan, 12-10-11  
    #
    Σχόλιο από cuoco, 9-2-12  
    ζυμαρι σκετο μου φανηκε
    #
    Σχόλιο από katerinuli, 21-4-12  
    Ειναι απλα υπεροχη αν και λογω της απλοτητας των υλικων οφειλω να ομολογησω οτι την εκανα διστακτικα!!!
    Η μονη αλλαγη που εκανα ειναι οτι επειδη ειχα κουτακι φετα (light τρομαρα μου!!!), για να μην το πεταξω το χρησιμοποιησα ολο,δηλαδη 360 γραμμαρια , απο τα οποια τα 250 γραμμαρια περιπου μεσα και το υπολοιπο απο πανω.
    Βγηκε το κατι αλλο και σχετικα με το λαδι η γνωμη μου ειναι οτι ολες οι πιτες το λαδακι τους το θελουν...ξερες δεν ειναι και τοσο καλες...λεω εγω τωρα που το λαδι δεν το πολυθελω στα φαγητα γενικοτερα.
    #
    Σχόλιο από aggelos30, 13-3-14  
    Δυστυχως δεν μου άρεσε καθόλου πολύ λάδι και να αναφέρω οτι εβαλα την μιση ποσοτητα απο οτι λεει η συνταγη και μάλιστα πέταξα κιόλας καθώς ψηνόταν η πίτα. Και επίσης 200 γραμμαρία φέτα πολύ λίγο για μισό κιλό αλεύρι. Δεν πειράζει γούστα είναι αυτά, καλή η προσπάθεια !

    0 Ερωτήσεις

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από sirokoutala!, 1-6-13  
    Παρόμοια τη φτιάχνω κι εγώ. Μόνο που βάζω 1/2 κ. φέτα αλλά και ένα ποτηράκι γάλα. Και για ακόμα περισσότερο άρωμα, πασπαλίζω και με λίγη ρίγανη πριν το ψήσιμο. Όποτε τη φτιάχνω εξαφανίζεται! Τούτη τη φορά, (την έφτιαξα χθες) ήθελα να ανεβάσω και φωτό, αλλά δεν περισώθηκε ούτε ένα τόσο δα κομματάκι! Μπράβο που ανέβασες αυτή τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Zoumpourlou, 25-6-13  
    Την έφτιαξα εχθές! Κι εγώ πρόσθεσα ρίγανη στην πίτα, αλλά αφού είχε σχεδόν ψηθεί και αντί για φέτα χρησιμοποίησα ανθότυρο. Η γεύση ήταν απλά ΑΠΙΘΑΝΗ!!!
    Το μόνο κακό ήταν, ότι επειδή δεν έγραφε ποσότητα νερού, έστω και στο περίπου, και το "χυλός" σκέτο δεν με βοήθησε, μου βγήκε λίιιιιιγο σκληρή, αλλά εμένα μου αρέσει τραγανή η πιτούλα, οπότε κανένα πρόβλημα.
    Να προσθέσω επίσης ότι έκανα διπλή δόση και έβαλα αρχικά ένα φλ. λάδι, το οποίο όμως και πάλι ήταν πάρα πολύ. Πιστεύω οτι χρειάζεται πολύ πολύ λιγότερο απ' οσο αναφέρεις, αλλά αυτά είναι και γούστα. Όπως και να έχει, ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή :)

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της katerinuli
    moje
    Ένα βιβλίο 304 αγαπημένων συνταγών, του/της barbara mallios
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 447 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2
    διαφορες πίτες
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula