Ζύμη για γλυκιά τάρτα

Bαθμολογία: 4.9
       
 
10 ψήφοι
Elefteria, 15.07.08

Περιγραφή

Tριφτή ζύμη σαν αυτή των ζαχαροπλαστείων.

Ζύμη για γλυκιά τάρτα
photo: ΚΑΡΜΕΝ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 90 γρ βούτυρο κρύο σε κομματάκια
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 βανίλια
  • ½ κουτ αλάτι
  • 2 κουτ νερό παγωμένο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ζύμες
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Βούτυρο
Φτιάχνει: μια μεσαια ταρτα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 60' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε με τα χέρια το βούτυρο με το αλεύρι το αυγό και σιγά σιγά το νερό μέχρι να γίνει μια αφράτη μπάλα.
  2. Δεν ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη γιατί θα γίνει σκληρή. Την αφήνουμε στο ψυγείο τυλιγμένη σε διαφανή μεμβράνη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  3. Το ανοίγουμε σε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι για τάρτες.
  4. Στρώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη στο ταψάκι και για να μη φουσκώσει το τρυπάμε με το πιρούνι.
  5. Ψήνουμε στους 200 σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου

Λίγα μυστικά ακόμα

τη συνταγή την βρήκα σε ένα ένθετο περιοδικού για τάρτες γλυκές και αλμυρές. Αξιόλογο είναι να σας μεταφέρω έναν πρωτότυπο τρόπο για να μη φουσκώσει η ζύμη. Σκεπάστε τη ζύμη με λαδόκολλα και γεμίστε την ξερά φασόλια τα οποία μετά θα τα πετάξετε και στα ατομικά τα γεμίζετε με τσαλακωμένες μπάλες αλουμινόχαρτου.

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 28-1-10  
    εκανα χθες την τάρτα και ήταν πραγματικά πολύ νόστιμη και τραγανή,αλλά έχω να παρατηρήσω πως μου έπεσε λίγη η δόση για την ταρτιέρα μου που είναι 28 εκατοστά,με αποτέλασμα να γίνει πάρα πολύ λεπτή και να μη καλυφθούν τελείως τα πλαινά της τάρτας.έτσι αν επιχειρήσει κάποιος άλλος να την κάνει,ας αυξήσει τη δόση, ή ας χρησιμοποιήσει μικρότερη ταρτιέρα.
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 10-5-10  
    Κι εγώ την διπλή δόση έκανα,είναι φανταστική. Μόνο που δεν έβαλα όλο το νεράκι.
    #
    Σχόλιο από v.polina, 11-5-10  
    δεν δοκιμασα ακομα την συνταγη,αλλα η μικρουλα με δελεαζει να την επιχειρησω!ΚΑΡΜΕΝ,τι ωραια φωτο!!!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 11-5-10  
    Ευχαριστώ v.polina,κι εγώ γι αυτό έβαλα αυτήν την φώτο.χιχιχι. Για όλες τις τάρτες το ζυμαράκι αυτό είναι καταπληκτικόοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από tsakwoman, 24-10-10  
    υπεροχη!!!!!
    #
    Σχόλιο από martsi, 4-3-11  
    όταν λες κουτ εννοεις του γλυκού?
    επίσης το αλάτι και τη βανίλια τα βάζεις με το αλευρι στην αρχή?
    #
    Σχόλιο από martsi, 9-3-11  
    Έκανα διπλή δόση έβαλα στη τύχη το νερό και βγήκε πεντανόστιμη και τραγανή.

    Μόνο που χρειάστηκε παραπάνω ψήσιμο. Έκανα το κόλπο με τα φασόλια και μετα τα 20 λεπτά χρειάστηκε να βγάλω τη λαδόκολλα και να συνεχίσω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτα.
    #
    Σχόλιο από marthakithess, 5-6-11  
    ΚΑΙ ΝΑΙ!!!! Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΤΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΕΨΕ ΛΙΓΟ ΖΥΜΑΡΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΛΙΓΟ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ. ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ! 1000 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ!
    #
    Σχόλιο από stella81, 19-10-11  
    δεν την εχω κανει ακομα γιατι μου φαινεται λιγο το νερακι...μονο δυο κουταλιες κοριτσια??
    #
    Σχόλιο από eirred, 30-9-12  
    Καταπληκτική συνταγή! Την εφτιαξα χθες για μπανοφυ κ έγινε εξαιρετική! Κ εγώ διπλή δόση έκανα κ περισσέψε λίγη οπότε την κράτησα στην κατάψυξη.
    #
    Σχόλιο από arsco, 20-11-12  
    Πολύ ωραία ζύμη! Έβαλα και κακάο για να γίνει σοκολατένια! Για γεμιση έβαλα αυτή από την τάρτα σοκολάτας της sitronella!
    #
    Σχόλιο από arsco, 20-11-12  
    Έχω μια ερώτηση! Στη φωτογραφία με το κοριτσάκι, τι τάρτα είναι; Η γέμιση εννοώ! Φαίνεται πεντανόστιμη! Υπάρχει κάπου η συνταγή;
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 3-10-13  
    ευκολη κ νοστιμη!
    #
    Σχόλιο από elpidali, 5-2-14  
    Πολύ ωραία και εύκολη ζύμη τάρτας! Στο πνεύμα, λοιπόν, των ημερών, που επιτάσσει: "δεν πετάμε τίποτα", ξετρύπωσα 3 μηλαράκια που είχα από μέρες στο ψυγείο. Αφού έφτιαξα τη 2πλη δόση τάρτας, έστρωσα μέσα τα κομμένα μήλα και τα ράντισα με το σιρόπι που μου είχε περισσέψει από τα υπέροχα μελομακάρονα της Ευδοκίας Πατσιλινάκου και που είχα με επιμέλεια φυλάξει σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Έγινε λοιπόν μια πεντανόστιμη μηλόπιτα την οποία "τσακίσαμε". (ανεβάζω και σχετική φωτό)
    #
    Σχόλιο από katerina_ko, 4-4-14  
    εύκολη και νόστιμη η συνταγή για τη ζύμη...πρώτη φορά έκανα τάρτα και ενώ τα κατάφερα με ζόρισε πάρα πολύ μπορώ να πω!και φυσικά από εμφάνιση...έχω δρόμο ακόμη!!

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 28-1-10  
    εκανα χθες την τάρτα και ήταν πραγματικά πολύ νόστιμη και τραγανή,αλλά έχω να παρατηρήσω πως μου έπεσε λίγη η δόση για την ταρτιέρα μου που είναι 28 εκατοστά,με αποτέλασμα να γίνει πάρα πολύ λεπτή και να μη καλυφθούν τελείως τα πλαινά της τάρτας.έτσι αν επιχειρήσει κάποιος άλλος να την κάνει,ας αυξήσει τη δόση, ή ας χρησιμοποιήσει μικρότερη ταρτιέρα.
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 10-5-10  
    Κι εγώ την διπλή δόση έκανα,είναι φανταστική. Μόνο που δεν έβαλα όλο το νεράκι.
    #
    Σχόλιο από v.polina, 11-5-10  
    δεν δοκιμασα ακομα την συνταγη,αλλα η μικρουλα με δελεαζει να την επιχειρησω!ΚΑΡΜΕΝ,τι ωραια φωτο!!!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 11-5-10  
    Ευχαριστώ v.polina,κι εγώ γι αυτό έβαλα αυτήν την φώτο.χιχιχι. Για όλες τις τάρτες το ζυμαράκι αυτό είναι καταπληκτικόοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από tsakwoman, 24-10-10  
    υπεροχη!!!!!
    #
    Σχόλιο από martsi, 9-3-11  
    Έκανα διπλή δόση έβαλα στη τύχη το νερό και βγήκε πεντανόστιμη και τραγανή.

    Μόνο που χρειάστηκε παραπάνω ψήσιμο. Έκανα το κόλπο με τα φασόλια και μετα τα 20 λεπτά χρειάστηκε να βγάλω τη λαδόκολλα και να συνεχίσω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτα.
    #
    Σχόλιο από marthakithess, 5-6-11  
    ΚΑΙ ΝΑΙ!!!! Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΤΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΕΨΕ ΛΙΓΟ ΖΥΜΑΡΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΛΙΓΟ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ. ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ! 1000 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ!
    #
    Σχόλιο από stella81, 19-10-11  
    δεν την εχω κανει ακομα γιατι μου φαινεται λιγο το νερακι...μονο δυο κουταλιες κοριτσια??
    #
    Σχόλιο από eirred, 30-9-12  
    Καταπληκτική συνταγή! Την εφτιαξα χθες για μπανοφυ κ έγινε εξαιρετική! Κ εγώ διπλή δόση έκανα κ περισσέψε λίγη οπότε την κράτησα στην κατάψυξη.
    #
    Σχόλιο από arsco, 20-11-12  
    Πολύ ωραία ζύμη! Έβαλα και κακάο για να γίνει σοκολατένια! Για γεμιση έβαλα αυτή από την τάρτα σοκολάτας της sitronella!
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 3-10-13  
    ευκολη κ νοστιμη!
    #
    Σχόλιο από elpidali, 5-2-14  
    Πολύ ωραία και εύκολη ζύμη τάρτας! Στο πνεύμα, λοιπόν, των ημερών, που επιτάσσει: "δεν πετάμε τίποτα", ξετρύπωσα 3 μηλαράκια που είχα από μέρες στο ψυγείο. Αφού έφτιαξα τη 2πλη δόση τάρτας, έστρωσα μέσα τα κομμένα μήλα και τα ράντισα με το σιρόπι που μου είχε περισσέψει από τα υπέροχα μελομακάρονα της Ευδοκίας Πατσιλινάκου και που είχα με επιμέλεια φυλάξει σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Έγινε λοιπόν μια πεντανόστιμη μηλόπιτα την οποία "τσακίσαμε". (ανεβάζω και σχετική φωτό)
    #
    Σχόλιο από katerina_ko, 4-4-14  
    εύκολη και νόστιμη η συνταγή για τη ζύμη...πρώτη φορά έκανα τάρτα και ενώ τα κατάφερα με ζόρισε πάρα πολύ μπορώ να πω!και φυσικά από εμφάνιση...έχω δρόμο ακόμη!!

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από martsi, 4-3-11  
    όταν λες κουτ εννοεις του γλυκού?
    επίσης το αλάτι και τη βανίλια τα βάζεις με το αλευρι στην αρχή?
    #
    Σχόλιο από arsco, 20-11-12  
    Έχω μια ερώτηση! Στη φωτογραφία με το κοριτσάκι, τι τάρτα είναι; Η γέμιση εννοώ! Φαίνεται πεντανόστιμη! Υπάρχει κάπου η συνταγή;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της frosso***
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 245 αγαπημένων συνταγών, του/της sofia kombotades
    Κεικ-ταρτες
    Ένα βιβλίο 139 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 416 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA
    Γλυκές ζύμες
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της Nikal