Ζύμη για πίτες από τη γιαγιά μου

Bαθμολογία: 5
       
 
31 ψήφοι
fermianadasa, 05.02.11

Περιγραφή

Τραγανή παραδοσιακή ζύμη για αλμυρές πίτες!!
Ζύμη για πίτες από τη γιαγιά μου
photo: cookstella

Συνταγή από:

fermianadasa

2 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 και 1/2 κουταλάκι σούπας ξίδι
  • 2 κούπες ελαιόλαδο (ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ για το ζύμωμα, το υπόλοιπο για τα φύλλα)
  • 1 και 1/2 της κούπας χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • λίγο αλατάκι
  • νισεστέ για το άνοιγμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ζύμες
Κουζίνα: Ελληνική
Φτιάχνει: 20 κομμάτια
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 60' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζυμώνουμε το αλεύρι( όχι όλο, θα αφήσουμε αρκετό για το άνοιγμα) με το ξίδι, το ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ λάδι και το χλιαρό νερό ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και το αμαμιγνύουμε με το λάδι σε ένα μπρίκι.
  3. Κάνουμε το ζυμάρι ένα μακρόστενο ρολό και το κόβουμε με το μαχαίρι σε 16 κομμάτια (όσο πιο όμοια γίνεται).
  4. Παίρνουμε κάθε κομμάτι από τα 16 και τα ανοίγουμε με τον πλάστη τόσο ώστε να καλύψουν ένα πιάτο φαγητού. Για ευκολία πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και λίγο νισεστέ.
  5. Το πρώτο φύλλο που ανοίγουμε το βάζουμε σε ένα πιάτο, αφού στρώσουμε μία μεμβράνη φαγητού και το αλείφουμε μόνο από την πάνω μεριά με το μίγμα λαδιού - βουτύρου.
  6. Πάνω του βάζουμε το δεύτερο φύλλο το οποίο το αλείφουμε πάλι με το βούτυρο-λάδι και το τρίτο και το τέταρτο, όλα αλειμμένα. Έτσι φτιάχνουμε μια τετράδα από φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο.Τα σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο.
  7. Φτιάχνουμε 4 τέτοια πιάτα. Το κάθε πιάτο με μια τετράδα φύλλων και τα αφήνουμε στο ψυγείο καμιά ωρίτσα.
  8. Η κάθε τετράδα αποτελεί και ένα φύλλο της πίτας μας.
  9. Παίρνουμε την πρώτη τετράδα από το ψυγείο και την πλάθουμε με τον πλάστη ώσπου να γίνει πάρα πολύ λεπτή. Την απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και την αλείφουμε με λάδι.
  10. Την επόμενη τετράδα την ανοίγουμε με τον πλάστη όσο πιο λεπ΄τη μπορούμε, την τοποθετούμε πάνω από το πρώτο φύλλο και βάζουμε πάνω της τη γέμιση.
  11. Η τρίτη τετράδα θα ανοιχτεί, θα τοποθετηθεί πάνω από τη γέμιση και θα λαδωθεί και τέλος η τελευταία θα ανοιχτεί, θα λαδωθεί πιο καλά από όλες και θα τοποθετηθεί πάνω από όλες (ως τελευταίο φύλλο).
  12. Χαράζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σε κάθε φύλλο που ανοίγουμε με τον πλάστη βάζουμε στον πάγκο μας αλεύρι και νισεστέ. Η συνταγή είναι δύσκολη, αλλά αν ακολουθηθεί κατά γράμμα, το αποτέλεσμα είναι μαγεία! Προτείνω γέμιση με φέτα, άνηθο,4 αυγά και λίγη κρεμούλα από σιμιγδάλι και γάλα...

Σχετικές συνταγές

    52 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από golfo, 11-2-11  
    καν.ουμε ακριβως το ιδιο φυλλο και την ιδια διαδικασια.
    δεν ειναι δυσκολη καθολου η διαδικασια,συνηθιζεις και μετα του παιρνεις τον αερα.
    σε αποζημιωνει το αποτελεσμα στο τελος.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-2-11  
    Ετσι εκανε τις πιτες της και η πεθερα μου ,ειναι πραγματικα το φυλλο πολυ ωραιο ,καποιες φορες οταν εχω χρονο το κανω και εγω :)
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 11-2-11  
    Έτσι φτιάχνουμε χρόνια τις πίτες μας,απλά δίχως να βάλω τα φύλλα στο ψυγείο γίνονται και εκτός όπως στην συνταγή μου,Η πίτα της Μαρίας.
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 12-2-11  
    Το νισεστέ είναι το λεγόμενο κόρν φλάουρ?
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-2-11  
    κατα την γνωμη μου σας προτεινω να τα βαλετε τα φυλλα για λιγη ωρα σκεπασμενα στο ψυγειο και μετα να τα βγαζετε και να τα ανοιγετε γιατι οταν τα πατατε με τον πλαστη δεν θα βγαινει το μιγμα λαδιου εξω και θα μπορειτε να τα ανοιγετε πιο ευκολα,και νομιζω οτι κανουν και πιο ωραια υφη μετα στο ψησιμο ξεχωριζουν.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από pitsirika34, 13-2-11  
    το ιδιο φυλλο ανοιγω κ εγω...απλα τελειοοοοοοοοοοοοοοοοοοο....!!!τραγανό κ πεντανοστιμο ειδικα κ για στριφτη πιτα...μμμμμμμμμμμμμμμμ.. :)
    #
    Σχόλιο από melissoulazzz, 16-2-11  
    Πρέπει να γίνεται πολύ ωραίο, θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    Επειδή μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η γέμιση που προτείνεις, κάνε ένα καλό και δώσε μας και γι'αυτήν αναλογίες!βασικά αυτή η κρεμούλα με το σιμιγδάλι και το γάλα δε ξέρω πως γίνεται, απλά ανακατεύεις τα δυο υλικά και γίνονται κρέμα?
    #
    Σχόλιο από cookstella, 16-2-11  
    Με τον ίδιο τρόπο κάνω κι εγώ τα φύλλα στις πίτες μου.Μόνο που κάνω 4 τριάδες φύλλων για κάτω και 4 τριάδες για επάνω.
    Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη,θέλει υπομονή και λίγο χρόνο παραπάνω.
    Αν δεν έχω νισεστέ,τα ανοίγω μόνο με αλεύρι.Στο ψήσιμο τα φύλλα ξεχωρίζουν και γίνονται πολύ λεπτά και τραγανά.
    Δοκιμάστε τα,είναι ΤΕΛΕΙΑ.


    #
    Σχόλιο από Beba, 16-2-11  
    golfo, τι εννοείς όταν λες λίγη ώρα στο ψυγείο; Η συνταγή γράφει για καμιά ωρίτσα. Εσύ εννοείς λιγότερη ώρα;
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από lixoudia, 16-2-11  
    πολυ καλη συνταγή! ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από golfo, 16-2-11  
    beba και 30 λεπτα φτανουν για να παγωσει το μιγμα λαδιου βουτυρου.
    ξεκινας φτιαχνεις την πρωτη τετραδα και μετα βγαζεις μια μια και τα αλλα φυλλα και τα ανοιγεις.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από kambana, 18-2-11  
    Καλησπέρα!Η συνταγή φαίνεται υπέροχη και η φωτογραφία σου ανοίγει την όρεξη!Να κάνω όμως μια ερώτηση ως αρχάρια: Όταν λέτε ζυμώνουμε το αλεύρι, όχι όλο, γιατί το υπόλοιπο θα το χρειαστούμε για το ζύμωμα πόσο εννοείτε;Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
    #
    Σχόλιο από kambana, 19-2-11  
    Μόλις έκανα τη ζύμη και την έχω στο ψυγείο!Έκανα όμως τη μισή δόση κι ένα 4 τετράδες από δύο φύλλα!Θα πειράξει;
    #
    Σχόλιο από fermianadasa, 20-2-11  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Θ αδοκιμάσω και με τα τρία φύλλα αντί για τέσσερα!!!
    #
    Σχόλιο από kambana, 20-2-11  
    Καλησπέρα!Το πάνω και το κάτω φύλλο της πίτας έγιναν λίγο σαν ψωμί, δεν είχε εκείνο το χρώμα του φύλλου (το χρυσαφί)...Τί μπορεί να έκανα λάθος; Μήπως έπρεπε να βάλω περισσότερο λάδι, να κάνω πιο λεπτά τα φύλλα; (έκανα 4 2άδες)
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ, 4-6-11  
    Ετσι την εκανε και η πεθερά μου,μόνο που χωριζε την ζυμη σε 24 μπαλακια μικρα και εβαζε 12 πανω,12 κατω.Τα εβαζε σε 2 πιάτα και τα άνοιγε ολα μαζι(χωρις ψυγειο) όσο το μεγεθος του ταψιού.
    #
    Σχόλιο από etri, 8-8-11  
    Πραγματικά πολύ καλό το φύλλο...ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από etri, 15-10-11  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ
    #
    Σχόλιο από bebinna, 16-10-11  
    Golfo ή Cookstella το 1 κιλό αλεύρι δεν είναι πολύ για μια πίτα στο μεγάλο ταψί της κουζίνας? (αύτο του κατασκευαστή εννοώ? Το φύλλο φαίνεται θεικό, θέλω να το προσπαθήσω...ευχαριστώ για την απάντηση
    #
    Σχόλιο από pelina, 21-10-11  
    ωραιο το φυλλο! ερωτηση ,ομως, οταν το καταψυξω σπαει ή εχω το ιδιο ωραιο αποτελεσμα με το φρεσκο?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    43 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από golfo, 11-2-11  
    καν.ουμε ακριβως το ιδιο φυλλο και την ιδια διαδικασια.
    δεν ειναι δυσκολη καθολου η διαδικασια,συνηθιζεις και μετα του παιρνεις τον αερα.
    σε αποζημιωνει το αποτελεσμα στο τελος.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-2-11  
    Ετσι εκανε τις πιτες της και η πεθερα μου ,ειναι πραγματικα το φυλλο πολυ ωραιο ,καποιες φορες οταν εχω χρονο το κανω και εγω :)
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 11-2-11  
    Έτσι φτιάχνουμε χρόνια τις πίτες μας,απλά δίχως να βάλω τα φύλλα στο ψυγείο γίνονται και εκτός όπως στην συνταγή μου,Η πίτα της Μαρίας.
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 12-2-11  
    Το νισεστέ είναι το λεγόμενο κόρν φλάουρ?
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-2-11  
    κατα την γνωμη μου σας προτεινω να τα βαλετε τα φυλλα για λιγη ωρα σκεπασμενα στο ψυγειο και μετα να τα βγαζετε και να τα ανοιγετε γιατι οταν τα πατατε με τον πλαστη δεν θα βγαινει το μιγμα λαδιου εξω και θα μπορειτε να τα ανοιγετε πιο ευκολα,και νομιζω οτι κανουν και πιο ωραια υφη μετα στο ψησιμο ξεχωριζουν.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από pitsirika34, 13-2-11  
    το ιδιο φυλλο ανοιγω κ εγω...απλα τελειοοοοοοοοοοοοοοοοοοο....!!!τραγανό κ πεντανοστιμο ειδικα κ για στριφτη πιτα...μμμμμμμμμμμμμμμμ.. :)
    #
    Σχόλιο από cookstella, 16-2-11  
    Με τον ίδιο τρόπο κάνω κι εγώ τα φύλλα στις πίτες μου.Μόνο που κάνω 4 τριάδες φύλλων για κάτω και 4 τριάδες για επάνω.
    Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη,θέλει υπομονή και λίγο χρόνο παραπάνω.
    Αν δεν έχω νισεστέ,τα ανοίγω μόνο με αλεύρι.Στο ψήσιμο τα φύλλα ξεχωρίζουν και γίνονται πολύ λεπτά και τραγανά.
    Δοκιμάστε τα,είναι ΤΕΛΕΙΑ.


    #
    Σχόλιο από lixoudia, 16-2-11  
    πολυ καλη συνταγή! ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από golfo, 16-2-11  
    beba και 30 λεπτα φτανουν για να παγωσει το μιγμα λαδιου βουτυρου.
    ξεκινας φτιαχνεις την πρωτη τετραδα και μετα βγαζεις μια μια και τα αλλα φυλλα και τα ανοιγεις.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από fermianadasa, 20-2-11  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Θ αδοκιμάσω και με τα τρία φύλλα αντί για τέσσερα!!!
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ, 4-6-11  
    Ετσι την εκανε και η πεθερά μου,μόνο που χωριζε την ζυμη σε 24 μπαλακια μικρα και εβαζε 12 πανω,12 κατω.Τα εβαζε σε 2 πιάτα και τα άνοιγε ολα μαζι(χωρις ψυγειο) όσο το μεγεθος του ταψιού.
    #
    Σχόλιο από etri, 8-8-11  
    Πραγματικά πολύ καλό το φύλλο...ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από etri, 15-10-11  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ
    #
    Σχόλιο από bebinna, 16-10-11  
    Golfo ή Cookstella το 1 κιλό αλεύρι δεν είναι πολύ για μια πίτα στο μεγάλο ταψί της κουζίνας? (αύτο του κατασκευαστή εννοώ? Το φύλλο φαίνεται θεικό, θέλω να το προσπαθήσω...ευχαριστώ για την απάντηση
    #
    Σχόλιο από pelina, 23-10-11  
    αυτο που ηθελα να επισημανω εγω ειναι οτι για ενα 30αρι ταψι πεταξα τη μιση ζυμη αρα βγαζει ανετα ορθογωνιο μεγαλο ταψι το λεω γιατι εγω την πηγα στα σκουπιδια την υπολοιπη δυστυχως! ειδα πιο πανω πως τη εχετε κανει και στριφταρι αρχικα κι εγω στριφταρι ηθελα να κανω αλλα δεν ειχα ιδεα πως θα εβγαινε αυτο το φυλλο θα το δοκιμασω ομως συντομα!! πειτε μου καταψυξη μπαινει??????
    #
    Σχόλιο από iraki, 25-10-11  
    την εκανα την προηγουμενη εβδομαδα, πετυχε παρα πολυ εγινε σαν φυλλο αγοραστο. για γεμιση εβαλα κοτοπουλο τυρι πιπεριες πρασο κρεμμυδι κ λιγο μπεικον. εγινε αναρπαστη. την επομενη φορα θα κανω μια ωραιοτατη κλασσικη τυροπιτουλα!!!
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 31-10-11  
    Αν και θέλει το χρόνο του, αυτό το φύλλο είναι υπέροχο!
    #
    Σχόλιο από elenixios, 14-12-11  
    .. έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φτιάξω φύλλο αλλά με τέτοια επιτυχία πρώτη φορά!το φυλλαράκι είναι θΕΙΚΟ! το μεγάλο του ατού για μένα είναι πως παρ' ότι σπιτικό δεν είναι βαρυστόμαχο! μπράβο και πάλι μπράβο!
    #
    Σχόλιο από elenixios, 8-1-12  
    ...η πρώτη έγινε σπανακόπιτα, η δεύτερη κιμαδόπιτα και η επόμενη θα γίνει κοτόπιτα ή ζαμπονοτυρόπιτα... δε χώρισα τα φύλλα ανά τέσσερα αλλά στη μέση έτσι ώστε να βάλω ένα φύλλο κάτω και ένα πάνω! είναι από τα ευκολότερα και γρηγορότερα φύλλα που έχω κάνει! την επόμενη φορά θα κάνω παραπάνω δόση και θα βάλω τα φύλλα στην κατάψυξη μέσα σε λαδόκολλα.
    #
    Σχόλιο από evadrea, 11-1-12  
    Καταπληκτικό!!!!!!Έγινα μέλος με μια συνταγή για πιροσκί που είχα δοκιμάσει και ενθουσιάστηκα.Τώρα γράφω σχόλιο και βάζω 5 πιρουνάκια καθώς τα λόγια είναι περιττά!!!!!!!!!!Φοβερό!!!!Μπράβο!!!Συγχαρητήρια!!!!!!!!Βρήκα πλέον την συνταγή μου για φύλλο!Λίγο χρονοβόρο αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει!!Έφερα στο γραφείο και όλοι ξετρελάθηκαν.Σευχαριστούμε πολύ!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    9 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από melissoulazzz, 16-2-11  
    Πρέπει να γίνεται πολύ ωραίο, θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    Επειδή μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η γέμιση που προτείνεις, κάνε ένα καλό και δώσε μας και γι'αυτήν αναλογίες!βασικά αυτή η κρεμούλα με το σιμιγδάλι και το γάλα δε ξέρω πως γίνεται, απλά ανακατεύεις τα δυο υλικά και γίνονται κρέμα?
    #
    Σχόλιο από Beba, 16-2-11  
    golfo, τι εννοείς όταν λες λίγη ώρα στο ψυγείο; Η συνταγή γράφει για καμιά ωρίτσα. Εσύ εννοείς λιγότερη ώρα;
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από kambana, 18-2-11  
    Καλησπέρα!Η συνταγή φαίνεται υπέροχη και η φωτογραφία σου ανοίγει την όρεξη!Να κάνω όμως μια ερώτηση ως αρχάρια: Όταν λέτε ζυμώνουμε το αλεύρι, όχι όλο, γιατί το υπόλοιπο θα το χρειαστούμε για το ζύμωμα πόσο εννοείτε;Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
    #
    Σχόλιο από kambana, 19-2-11  
    Μόλις έκανα τη ζύμη και την έχω στο ψυγείο!Έκανα όμως τη μισή δόση κι ένα 4 τετράδες από δύο φύλλα!Θα πειράξει;
    #
    Σχόλιο από kambana, 20-2-11  
    Καλησπέρα!Το πάνω και το κάτω φύλλο της πίτας έγιναν λίγο σαν ψωμί, δεν είχε εκείνο το χρώμα του φύλλου (το χρυσαφί)...Τί μπορεί να έκανα λάθος; Μήπως έπρεπε να βάλω περισσότερο λάδι, να κάνω πιο λεπτά τα φύλλα; (έκανα 4 2άδες)
    #
    Σχόλιο από pelina, 21-10-11  
    ωραιο το φυλλο! ερωτηση ,ομως, οταν το καταψυξω σπαει ή εχω το ιδιο ωραιο αποτελεσμα με το φρεσκο?
    #
    Σχόλιο από SOFITSA, 22-1-12  
    Επειδή δεν έχεις απαντήσει, πόσο αλεύρι χρειάζεται τελικά για την πίτα;600,700 γρ είναι καλά;Για τι μέγεθος ταψί;Φαίνεται πολύ καλό!
    #
    Σχόλιο από Ικαριώτισσα, 6-2-14  
    Εάν βάλω το μισό ελαιόλαδο στο ζύμη, πόσο λέτε να μου αλλάξει τη σύσταση και τη γεύση?
    #
    Σχόλιο από roobina, 14-9-14  
    Γεια σας :) Ξερεις κανεις να μου πει τι ειναι το νισεστε; Ειμαι καπως νεα στην κουζινα και δεν ξερω καλα καλα ακομα τι ειναι τι! Ευχαριστω :)

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Σχετικές οδηγίες

    Τέλειο χωριάτικο φύλλο (τεχνική ανοίγματος)
    Προστέθηκε από rihardos
    4.5714
           
           
    (7)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    πίτες
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    panos  book
    Ένα βιβλίο 197 αγαπημένων συνταγών, του/της panos777
    Ζύμες
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της Hara1989
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της Toothfairy
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 247 αγαπημένων συνταγών, του/της marthaki18