Ζύμη για χυλοπίτες

Bαθμολογία: 4.7143
       
 
7 ψήφοι
xeniamanos, 20.11.08
Ζύμη για χυλοπίτες
photo: Σουλτάνα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλο γαλα
  • 30 αυγα
  • 500 γρ. σιμιγδαλι ψιλο
  • σταρενιο αλευρι οσο παρει εως να μας κανει μια ζυμη ελαστικη (περιπου 3 κιλά)
  • 1 κ.σ. αλατι
Στα γρήγορα
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Αβγά
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 180' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 10' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζυμωνω ολα τα υλικα μαζι και αφηνω μια ωρα τη ζυμη να ξεκουραστει σκεπασμενη σε μια λεκανη
  2. Πλαθω χοντρα φυλλα και τα φηνω ανοιγμενα εως να στεγνωσουν αλλα χωρις να ξεραθουν
  3. Τα κοβω σε λωριδες ή σε μικρα τεραγωνακια και αφηνω να στεγνωσουν τελειως
  4. Φυλαω τις χυλοπιτες μου σε βαμβακερο σακουλακι

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτη τη συνταγη τη κανω εδω και παρα πολλα χρονια και μεταφερθηκε σε μενα απο γιαγια, μαμα, θειες, γειτονισες οταν μεναμε στη Λιβαδεια. Τα καλοκαιρια μαζευοταν η γειτονια στο σπιτι μας, αναβαν στην αυλη το καζανι και εφτιαχναν τραχανα και χυλοπιτες.
Μετα την κατασκευη απλωναν το τραχανα σε ντιβανια και τα φυλλα για χυλοπιτες σε βεργες σε ολο το σπιτι και τα κατωγια 
για να στεγνωσουν, φυλαγοντας βαρδιες για να μη τα μαγαρισουν τα γατια.
Όσο για τη ποσοτητα: οταν λοιπον στεγνωναν τα κομμενα πια φυλλα σε χυλοπιτες τα μαζευαν σε κατασπρες καθαρες και μαλιστα κεντημενες σακουλιτσες οι οποιες συνηθως ειχαν κανει χρεη μαξιλαροθηκης. Με αυτή τη δόση βγαινουν περίπου 4 μαξιλαροθήκες.

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 9-1-09  
    μπραβο xeniamanos κατι τετοιο εψαχνα να βρω,δεν την εκανα ακομη την συνταγη αλλα το καλοκαιρι που θα ειμαι στην Ελλαδα θα την κανω σιγουρα!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 17-2-09  
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 21-4-09  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 4-9-09  
    Η χυλοπίτες σου Ξένια μου είναι φανταστικές μπράβο και πάλι μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από svigos, 22-1-10  
    #
    Σχόλιο από Τολμηρός, 14-9-10  
    Θα δοκιμάσω σίγουρα τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από pasta511, 8-10-10  
    Καλησπέρα! Μήπως ξέρει κανείς για πόσο καιρό μπορούμε να αποθεύσουμε τις χυλοπίτες στις μαξιλαροθήκες? Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από simplygodess, 26-2-11  
    Η συνταγή αυτή μοιάζει πολύ με της γιαγιάς μου,με τη διαφορά οτι δεν έχει σιμιγδάλι, αλλά, 4 περίπου κιλά αλεύρι.Επιπλέον,αφού στεγνώσουν καλά οι χυλοπίτες, τις ψήνουμε για πολύ λίγο στο φούρνο-σε αέρα,μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.Επειτα τις αποθηκεύουμε σε τάπερ,ή όπου αλλού θέλουμε-δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να τις βάλουμε σε πάνινους σακους.Τις έκανα την περασμένη βδομάδα και είχαν μεγάλη επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από tzorbi, 3-2-12  
    peripou posa potiria gala einai???? :S :S
    #
    Σχόλιο από marbel, 1-3-12  
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 1-9-13  
    πολυ νοστιμα εγω με αυτην την ζυμη φτιαχνω γιουφκαδες η μια δοση τελειωσε θα φτιαξω και θα ανεβασω και φωτογραφια μπολικα αυτη την φορα για να εχω και τον χειμωνα

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 9-1-09  
    μπραβο xeniamanos κατι τετοιο εψαχνα να βρω,δεν την εκανα ακομη την συνταγη αλλα το καλοκαιρι που θα ειμαι στην Ελλαδα θα την κανω σιγουρα!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 17-2-09  
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 21-4-09  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 4-9-09  
    Η χυλοπίτες σου Ξένια μου είναι φανταστικές μπράβο και πάλι μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από svigos, 22-1-10  
    #
    Σχόλιο από Τολμηρός, 14-9-10  
    Θα δοκιμάσω σίγουρα τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από tzorbi, 3-2-12  
    peripou posa potiria gala einai???? :S :S
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 1-9-13  
    πολυ νοστιμα εγω με αυτην την ζυμη φτιαχνω γιουφκαδες η μια δοση τελειωσε θα φτιαξω και θα ανεβασω και φωτογραφια μπολικα αυτη την φορα για να εχω και τον χειμωνα

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από pasta511, 8-10-10  
    Καλησπέρα! Μήπως ξέρει κανείς για πόσο καιρό μπορούμε να αποθεύσουμε τις χυλοπίτες στις μαξιλαροθήκες? Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από marbel, 1-3-12  

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από simplygodess, 26-2-11  
    Η συνταγή αυτή μοιάζει πολύ με της γιαγιάς μου,με τη διαφορά οτι δεν έχει σιμιγδάλι, αλλά, 4 περίπου κιλά αλεύρι.Επιπλέον,αφού στεγνώσουν καλά οι χυλοπίτες, τις ψήνουμε για πολύ λίγο στο φούρνο-σε αέρα,μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.Επειτα τις αποθηκεύουμε σε τάπερ,ή όπου αλλού θέλουμε-δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να τις βάλουμε σε πάνινους σακους.Τις έκανα την περασμένη βδομάδα και είχαν μεγάλη επιτυχία!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Βράζω σωστά τα μακαρόνια
    Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΔΙΑΦΟΡΑ
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ
    συνταγουλες
    Ένα βιβλίο 112 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 328 αγαπημένων συνταγών, του/της Νινον!!!!
    soupes
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni