Ζύμη για χυλοπίτες
Λίγα μυστικά ακόμα
Αυτη τη συνταγη τη κανω εδω και παρα πολλα χρονια και μεταφερθηκε σε μενα απο γιαγια, μαμα, θειες, γειτονισες οταν μεναμε στη Λιβαδεια. Τα καλοκαιρια μαζευοταν η γειτονια στο σπιτι μας, αναβαν στην αυλη το καζανι και εφτιαχναν τραχανα και χυλοπιτες.Μετα την κατασκευη απλωναν το τραχανα σε ντιβανια και τα φυλλα για χυλοπιτες σε βεργες σε ολο το σπιτι και τα κατωγια για να στεγνωσουν, φυλαγοντας βαρδιες για να μη τα μαγαρισουν τα γατια.Όσο για τη ποσοτηταοταν λοιπον στεγνωναν τα κομμενα πια φυλλα σε χυλοπιτες τα μαζευαν σε κατασπρες καθαρες και μαλιστα κεντημενες σακουλιτσες οι οποιες συνηθως ειχαν κανει χρεη μαξιλαροθηκης. Με αυτή τη δόση βγαινουν περίπου 4 μαξιλαροθήκες.
Υλικά
-
1 κιλο γαλα
-
30 αυγα
-
500 γρ. σιμιγδαλι ψιλο
-
σταρενιο αλευρι οσο παρει εως να μας κανει μια ζυμη ελαστικη (περιπου 3 κιλά)
-
1 κ.σ. αλατι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ζυμωνω ολα τα υλικα μαζι και αφηνω μια ωρα τη ζυμη να ξεκουραστει σκεπασμενη σε μια λεκανη
-
2
Πλαθω χοντρα φυλλα και τα φηνω ανοιγμενα εως να στεγνωσουν αλλα χωρις να ξεραθουν
-
3
Τα κοβω σε λωριδες ή σε μικρα τεραγωνακια και αφηνω να στεγνωσουν τελειως
-
4
Φυλαω τις χυλοπιτες μου σε βαμβακερο σακουλακι
Σχόλια (7)