Ζύμη μπριος για πολλές χρήσεις
Είναι μια ζύμη Μπριός, που μπορούμε να φτιάξουμε σταφιδόψωμα, ψωμάκια με κομματάκια σοκολάτας, απλά κρουασανάκια είτε σκέτα, είτε γεμισμένα με Μερέντα ή κάποια μαρμελάδα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Άν θέλουμε με την ζύμη να φτιάξουμε κρουασανάκια, ανοίγουμε την ζύμη σε σχήμα στρογγυλό και κόβουμε κομάτια σαν την πίτσα.'Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, βάζουμε στο φαρδύ κομμάτι 1 κουταλάκι, μαρμελάδα ή Μερέντα και τυλίγουμε απο το φαρδύ κομμάτι πρός την μύτη.
Υλικά
-
Για το Προζύμι
-
αλέυρι
-
70 γραμ. φρέσκια μαγιά
-
200 γρ. χλιαρό γάλα
-
Για την Ζύμη
-
350 γραμ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
-
500 γραμ. χλιαρό γάλα
-
2 βανίλιες
-
0.5 κουταλάκι αλάτι
-
200 γραμ. ζάχαρη
-
1 κιλό αλέυρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
-
Για την Γέμιση
-
2 χούφτες σταφίδες
-
2 χούφτες δάκρυα σοκολάτας / κουβερτούρα
-
Για το Άλειμμα
-
2 κρόκους αυγού
-
1 κουταλιά γάλα εβαπορέ
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το χλιαρό γάλα με την μπυρομαγιά, διαλύουμε με ένα σύρμα και προσθέτουμε το αλέυρι και πιάνουμε το προζύμι. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά, για να φουσκώσει.
-
2
Βάζουμε σε μια λεκάνη και ανακατέυουμε με τα χέρια μας το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο κυβάκια, την ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι και το χλιαρό γάλα.
-
3
Προσθέτουμε και το προζύμη και ζυμόνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο αλέυρι, μέχρι να κάνουμε μια μαλακή έυπλαστη ζύμη, δίχως να κολάει στα χέρια μας.
-
4
Χωρίζουμε την ζύμη, στα δύο και προσθέτουμε 2 χούφτες σταφίδες στην μία και 2 χούφτες κομματάκια κουβερτούρας / σοκολάτας. Ζυμώνουμε λίγο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.
-
5
Πλάθουμε τα σταφιδόψωμο και τα σοκολατόψωμα και τα βάζουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
-
6
Τα αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσουν στο ταψί.
-
7
Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και αλοίφουμε τα γλυκάκια.
-
8
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°c μέχρι να ροδίσουν, περίπου 25 λεπτά.
Σχόλια (36)