Ζύμη τάρτας

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 19.07.08

Περιγραφή

Ζύμη για τάρτες, πάστα φλώρα, για πάστα μπριζε. Μια εύκολη ζύμη για τη μαγειρική όσο και για τη ζαχαροπλαστική.
Ζύμη τάρτας
photo: july88

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φλιτζ. Τσαγ. Αλεύρι
  • 120 - 150 γραμ. Βούτυρο η μαργαρίνη
  •  1 αυγό
  •  λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  •  βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)
  •  (για πάστα φλώρα) 5 - 6 κουτ. Σούπ. Ζάχαρη
  •  (για πάστα μπριζε) ελάχιστη ζάχαρη ή καθόλου
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ζύμες
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Βούτυρο , Αβγά
Φτιάχνει: μια τάρτα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη (σε κομμάτια), τη ζάχαρη, το αυγό, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνούμε με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σαν χοντρα ψίχουλα (Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε μερικές κουτάλιες παγωμένο νερό).
  3.  Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
  4. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλαστή σε φύλλο.
  5.  Με τη βοήθεια του πλαστή, απλώνουμε το φύλλο σε καλά αλευρωμένη και βουτυρομένη φόρμα τάρτας.
  6.  Στρώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να ανεβαίνει και στα πλαϊνα τοιχώματα. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν, ρολάροντας πιέζοντας με τον πλαστή.
  7.  Για να μη χάσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο και ιδιαίτερα όταν θέλουμε να την ψήσουμε άδεια, τρύπαμε καλά όλη την επιφάνεια της με πιρούνι. Μετά την καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, που θα το γεμίσουμε με φασόλια.
  8. Ψήνουμε την ταρτά μας σε προθέρμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 - 25 λεπτά περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή την είχα βρει σε ένα περιοδικό. Την εχω φτιάξει και ήταν υπεροχή!

Σχετικές συνταγές

    12 Όλα

    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 30-8-08  
    Αγαπητές/οι φίλες/οι η γειτόνισσά μου στη Γαλλία είναι Chef και μου είχε δείξει πως φτάχνουμε την ζύμη τάρτας μπριζέ : για την αυθεντική τάρτα μπριζέ παραλέιψτε το αυγό. Μόνο αλεύρι, βούτυρο σε κομμάτια, αλάτι και κρύο νερό. Για γλυκιά τάρτα βάλτε και ζάχαρη και αν θέλετε, αντικαταστείστε το νερό με γάλα. Όταν βάζουμε αυγό -για να φτάξουμε ζύμη φεγιετέ (στα γαλλικά)- βάζουμε μόνο τον κρόκο και τη χρησιμοποιούμε για γλυκές τάρτες.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 30-8-08  
    Δηλαδή, Francine, η ζύμη φεγιετέ είναι σαν την μπριζέ, αλλά με αυγό; Χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως βάση για γλυκές τάρτες;
    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 30-8-08  
    Ναι Ginger. Κατά κύριο λόγο στις γλυκές τάρτες χρησιμοποιούμε ζύμη φεγιετέ : αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, κρύο νερό(ή γάλα), κρόκους αυγών και μια πρέζα αλάτι. Θα γράψω τη συνταγή της ζύμης φεγιετέ(pate feuilletee) στο site.
    #
    Σχόλιο από evaevaeva, 29-1-09  
    Κιεγω δε βαζω ποτε αυγο στη ζυμη (μου προεκυψε τυχαια καποιο πασχα κατα τη διαρκεια της νηστειας) και η ζυμη εγινε καταπληκτικη και τριφτη χωρις το αυγο!
    Επισης βαζω τη ζυμη αυτη για ψησιμο χωρις να την εχω αφησει πρωτα στο ψυγειο, μια χαρα βγαινει, ειναι ο,τι πρεπει για καποιον που βιαζεται κ πρεπει να φτιαξει γλυκακι γρηγορα
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 7-3-09  
    επειδη πρωτη φορα θα επιχειρησω να φτιαξω ταρτα να κανω μια λιγο ''κουτουτσικη'' ερωτηση: τη ταρτα για να τη σερβιρουμε την ξεφορμαρουμε? και αν ναι πως?δεν χαλαει?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 8-3-09  
    stroumfita, ναι μπορείσ να την ξεφορμάρεις πρίν ακόμα τη γεμίσεις.
    Θα την αφήσεις λίγο να κρυώσει και μετά θα την ξεφορμάρεις.
    Όσο αφορά τα αυγά, μπορείτε να βάλετε και δύο η και καθόλου! Αν δεν βάλετε αυγά θα γίνει πιο τριφτη.
    #
    Σχόλιο από sugarmx, 3-9-10  
    θελω να κανω την ζυμη αλλα δεν εχω ειδικη φορμα για ταρτες κ θα την κανω σε ταψακι το οποιο ομως ειναι πιο βαθυ θα πρεπει να κανω παραπανω δοσολογια ?
    #
    Σχόλιο από july88, 28-4-12  
    Εξαιρετική βάση τάρτας!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 3-5-12  
    sugarmx,Αν και άργησα να σου απαντήσω, γιατί τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνω ούτε να ξυστώ που λένε. Μπορείς να την φτιάξεις και σε ένα μικρό απλό ταψάκι, που αν δεν είναι αντικολλητικά άλοιψέ το με βούτυρο πριν απλώσεις τη ζύμη. Μόνο που θέλει λίγο προσοχή μην σου καει η τάρτα γιατί τα απλά ταψάκια αρπάζουν γρήγορα π.χ.(τα αλουμίνια).
    #
    Σχόλιο από mirabelle, 10-12-12  
    Φοβερή βάση για τάρτες!!! Πανεύκολη, νόστιμη και μπισκοτένια!
    #
    Σχόλιο από despinal, 16-3-13  
    Πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από tzotzobra, 5-5-14  
    Τέλειο! Έκανα πάστα φλώρα με γλυκό του κουταλιού φράουλα. Ακόμα μου τρέχουν τα σάλια!

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 30-8-08  
    Αγαπητές/οι φίλες/οι η γειτόνισσά μου στη Γαλλία είναι Chef και μου είχε δείξει πως φτάχνουμε την ζύμη τάρτας μπριζέ : για την αυθεντική τάρτα μπριζέ παραλέιψτε το αυγό. Μόνο αλεύρι, βούτυρο σε κομμάτια, αλάτι και κρύο νερό. Για γλυκιά τάρτα βάλτε και ζάχαρη και αν θέλετε, αντικαταστείστε το νερό με γάλα. Όταν βάζουμε αυγό -για να φτάξουμε ζύμη φεγιετέ (στα γαλλικά)- βάζουμε μόνο τον κρόκο και τη χρησιμοποιούμε για γλυκές τάρτες.
    #
    Σχόλιο από evaevaeva, 29-1-09  
    Κιεγω δε βαζω ποτε αυγο στη ζυμη (μου προεκυψε τυχαια καποιο πασχα κατα τη διαρκεια της νηστειας) και η ζυμη εγινε καταπληκτικη και τριφτη χωρις το αυγο!
    Επισης βαζω τη ζυμη αυτη για ψησιμο χωρις να την εχω αφησει πρωτα στο ψυγειο, μια χαρα βγαινει, ειναι ο,τι πρεπει για καποιον που βιαζεται κ πρεπει να φτιαξει γλυκακι γρηγορα
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 7-3-09  
    επειδη πρωτη φορα θα επιχειρησω να φτιαξω ταρτα να κανω μια λιγο ''κουτουτσικη'' ερωτηση: τη ταρτα για να τη σερβιρουμε την ξεφορμαρουμε? και αν ναι πως?δεν χαλαει?
    #
    Σχόλιο από july88, 28-4-12  
    Εξαιρετική βάση τάρτας!!!!!
    #
    Σχόλιο από mirabelle, 10-12-12  
    Φοβερή βάση για τάρτες!!! Πανεύκολη, νόστιμη και μπισκοτένια!
    #
    Σχόλιο από despinal, 16-3-13  
    Πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από tzotzobra, 5-5-14  
    Τέλειο! Έκανα πάστα φλώρα με γλυκό του κουταλιού φράουλα. Ακόμα μου τρέχουν τα σάλια!

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Ginger, 30-8-08  
    Δηλαδή, Francine, η ζύμη φεγιετέ είναι σαν την μπριζέ, αλλά με αυγό; Χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως βάση για γλυκές τάρτες;
    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 30-8-08  
    Ναι Ginger. Κατά κύριο λόγο στις γλυκές τάρτες χρησιμοποιούμε ζύμη φεγιετέ : αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, κρύο νερό(ή γάλα), κρόκους αυγών και μια πρέζα αλάτι. Θα γράψω τη συνταγή της ζύμης φεγιετέ(pate feuilletee) στο site.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 8-3-09  
    stroumfita, ναι μπορείσ να την ξεφορμάρεις πρίν ακόμα τη γεμίσεις.
    Θα την αφήσεις λίγο να κρυώσει και μετά θα την ξεφορμάρεις.
    Όσο αφορά τα αυγά, μπορείτε να βάλετε και δύο η και καθόλου! Αν δεν βάλετε αυγά θα γίνει πιο τριφτη.
    #
    Σχόλιο από sugarmx, 3-9-10  
    θελω να κανω την ζυμη αλλα δεν εχω ειδικη φορμα για ταρτες κ θα την κανω σε ταψακι το οποιο ομως ειναι πιο βαθυ θα πρεπει να κανω παραπανω δοσολογια ?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 3-5-12  
    sugarmx,Αν και άργησα να σου απαντήσω, γιατί τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνω ούτε να ξυστώ που λένε. Μπορείς να την φτιάξεις και σε ένα μικρό απλό ταψάκι, που αν δεν είναι αντικολλητικά άλοιψέ το με βούτυρο πριν απλώσεις τη ζύμη. Μόνο που θέλει λίγο προσοχή μην σου καει η τάρτα γιατί τα απλά ταψάκια αρπάζουν γρήγορα π.χ.(τα αλουμίνια).

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΨΩΜΙ-ΖΥΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της jackie
    Ζύμες/Ψωμιά
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της despinal
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της Dali
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 684 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της Rania