Liza
Liza @cook_220964
Νίκαια,ελλάδα

Ζύμη για τάρτες, πάστα φλώρα, για πάστα μπριζε. Μια εύκολη ζύμη για τη μαγειρική όσο και για τη ζαχαροπλαστική.

Recipe by ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

15 Minutes
μια τάρτα
  1. 2 φλιτζ. Τσαγ. Αλεύρι
  2. 120-150 γραμ. Βούτυρο η μαργαρίνη
  3.  1 αυγό
  4.  λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  5.  βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)
  6.  (για πάστα φλώρα) 5 - 6 κουτ. Σούπ. Ζάχαρη
  7.  (για πάστα μπριζε) ελάχιστη ζάχαρη ή καθόλου

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.

  2. 2

    Ρίχνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη (σε κομμάτια), τη ζάχαρη, το αυγό, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνούμε με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σαν χοντρα ψίχουλα (Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε μερικές κουτάλιες παγωμένο νερό).

  3. 3

     Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

  4. 4

    Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλαστή σε φύλλο.

  5. 5

     Με τη βοήθεια του πλαστή, απλώνουμε το φύλλο σε καλά αλευρωμένη και βουτυρομένη φόρμα τάρτας.

  6. 6

     Στρώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να ανεβαίνει και στα πλαϊνα τοιχώματα. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν, ρολάροντας πιέζοντας με τον πλαστή.

  7. 7

     Για να μη χάσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο και ιδιαίτερα όταν θέλουμε να την ψήσουμε άδεια, τρύπαμε καλά όλη την επιφάνεια της με πιρούνι. Μετά την καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, που θα το γεμίσουμε με φασόλια.

  8. 8

    Ψήνουμε την ταρτά μας σε προθέρμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 - 25 λεπτά περίπου.

Αντιδράσεις

Σχόλια (13)

FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
Αγαπητές/οι φίλες/οι η γειτόνισσά μου στη Γαλλία είναι Chef και μου είχε δείξει πως φτάχνουμε την ζύμη τάρτας μπριζέ : για την αυθεντική τάρτα μπριζέ παραλέιψτε το αυγό. Μόνο αλεύρι, βούτυρο σε κομμάτια, αλάτι και κρύο νερό. Για γλυκιά τάρτα βάλτε και ζάχαρη και αν θέλετε, αντικαταστείστε το νερό με γάλα. Όταν βάζουμε αυγό -για να φτάξουμε ζύμη φεγιετέ (στα γαλλικά)- βάζουμε μόνο τον κρόκο και τη χρησιμοποιούμε για γλυκές τάρτες.

Από

Liza
Liza @cook_220964
στις
Νίκαια,ελλάδα