Ζύμωμα ψωμιού

Bαθμολογία: 4.3333
       
 
3 ψήφοι
Sitronella, 23.02.06

Περιγραφή

Το να φτιάξει κανείς σπιτικό ψωμί, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.
Χρειάζεται βέβαια λίγος χρόνος για να γίνει, αλλά ο κόπος που απαιτείται είναι πραγματικά λίγος και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει πλήρως.
Εδώ θα δούμε πως ζυμώνουμε τη ζύμη του ψωμιού.
Ζύμωμα ψωμιού

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ξεκινήστε αναμειγνύοντας το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγαλούτσικο μπολ.  Μόλις αρχίσει να γίνεται ζύμη, βγάλτε το από εκεί και γυρίστε το πάνω στον πάγκο της κουζίνας για να το ζυμώσετε πιο εύκολα. Μπορείτε ή να λαδώσετε την επιφάνεια που θα δουλέψετε ή να την αλευρώσετε.
Βήμα 2
2) Σπρώχτε τη ζύμη προς τα μπροστά χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος από τις παλάμες.
Βήμα 3
3) Φέρτε το μπροστινό μέρος της ζύμης ξανά πίσω, ώστε η ζύμη να διπλωθεί στη μέση. Ξανασπρώξτε τη προς τα κάτω και μπροστά.
Βήμα 4
4) Σηκώστε τη ζύμη και γυρίστε τη κατά ένα τέταρτο.
Συνεχίστε τα προηγούμενα βήματα, ζυμώνωντας και γυρίζοντας.
Αν η ζύμη σας κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο ζεστό νερό.
Βήμα 5
5) Η  ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και ελαστική. Για να ελέγξετε αν έχει ζυμωθεί αρκετά υπάρχουν δύο τρόποι:
1. Πιέστε τη με δύο δάχτυλα. Αν το βαθουλωματάκι μείνει, τότε είναι έτοιμη
2. Βρέξτε τα δάχτυλά σας με ζεστό νερό και πιέστε τα πάνω στη ζύμη, σαν να τν τρίβετε απαλά. Αν το νερό γίνει γαλακτώδες, έχει ζυμωθεί αρκετά.

Σχετικές συνταγές

    5 Όλα

    #
    Σχόλιο από ραλού, 23-2-06  
    Ο δικός μου τρόπος για την παρασκευή ψωμιού δεν απαιτεί πολύ ζύμωμα. Απλά ανακατεύω το αλευρι με το μειγμα νερό-μαγια μεχρι να ενωθούν τα υλικά.
    Αυτό δίνει στο ψωμι μια διαφορετική υφή και οταν το κόβεις έχει διακριτές ίνες όπως τα τσουρέκια.
    Οσο πιο λίγο ζυμωθεί τόσο λιγότερο διαλύεται η μαγία και τόσο πιο αφράτο βγαίνει. Δεν μοιάζει βέβαια σε καμιά περίπτωση με το πλαστικά αφράτο έτοιμο ψωμί !
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 11-12-07  
    #
    Σχόλιο από sobani, 21-10-11  
    Ζύμωσα πριν λίγο ψωμάκι και θέλω να κάνω την εξής ερώτηση: χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής αλλατίνη και λίγο λευκό για όλες τις χρήσεις (σύνολο γύρω στα 1100 γρ) 2 και κάτι κούπες χλιαρό νερό και μαγιά, γιατί στο ζύμωμα ήταν τόσο σκληρό????? πόνεσαν οι κλυδώσεις των δαχτύλων μου.. Σε καμια περίπτωση δεν έγινε τόσο ωραίο όσο στην εικόνα 5 σου. Φταίει το αλεύρι???
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-10-11  
    Το αλεύρι ολικής είναι πάντα πιο σκληρό από το άσπρο. Επίσης δεν φουσκώνει και τόσο πολύ. Άρα, αυτό φταίει, μην ανησυχείς.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 21-1-12  
    πολυ καλη τεχνικη την δοκιμασα και μας αρεσε πολυ το ψωμακι.......!!!!!!!!

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ραλού, 23-2-06  
    Ο δικός μου τρόπος για την παρασκευή ψωμιού δεν απαιτεί πολύ ζύμωμα. Απλά ανακατεύω το αλευρι με το μειγμα νερό-μαγια μεχρι να ενωθούν τα υλικά.
    Αυτό δίνει στο ψωμι μια διαφορετική υφή και οταν το κόβεις έχει διακριτές ίνες όπως τα τσουρέκια.
    Οσο πιο λίγο ζυμωθεί τόσο λιγότερο διαλύεται η μαγία και τόσο πιο αφράτο βγαίνει. Δεν μοιάζει βέβαια σε καμιά περίπτωση με το πλαστικά αφράτο έτοιμο ψωμί !
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 11-12-07  
    #
    Σχόλιο από thomaei, 21-1-12  
    πολυ καλη τεχνικη την δοκιμασα και μας αρεσε πολυ το ψωμακι.......!!!!!!!!

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από sobani, 21-10-11  
    Ζύμωσα πριν λίγο ψωμάκι και θέλω να κάνω την εξής ερώτηση: χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής αλλατίνη και λίγο λευκό για όλες τις χρήσεις (σύνολο γύρω στα 1100 γρ) 2 και κάτι κούπες χλιαρό νερό και μαγιά, γιατί στο ζύμωμα ήταν τόσο σκληρό????? πόνεσαν οι κλυδώσεις των δαχτύλων μου.. Σε καμια περίπτωση δεν έγινε τόσο ωραίο όσο στην εικόνα 5 σου. Φταίει το αλεύρι???
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-10-11  
    Το αλεύρι ολικής είναι πάντα πιο σκληρό από το άσπρο. Επίσης δεν φουσκώνει και τόσο πολύ. Άρα, αυτό φταίει, μην ανησυχείς.

    0 Παραλλαγές

    Το tip της ημέρας

    Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΕΦΗ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 630 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    Ζύμες - Πίτες
    Ένα βιβλίο 73 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula