Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Το να φτιάξει κανείς σπιτικό ψωμί, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Χρειάζεται βέβαια λίγος χρόνος για να γίνει, αλλά ο κόπος που απαιτείται είναι πραγματικά λίγος και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει πλήρως. Εδώ θα δούμε πως ζυμώνουμε τη ζύμη του ψωμιού.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 δόση ζύμη για ψωμί

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεκινήστε αναμειγνύοντας το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγαλούτσικο μπολ.  Μόλις αρχίσει να γίνεται ζύμη, βγάλτε το από εκεί και γυρίστε το πάνω στον πάγκο της κουζίνας για να το ζυμώσετε πιο εύκολα. Μπορείτε ή να λαδώσετε την επιφάνεια που θα δουλέψετε ή να την αλευρώσετε.

  2. 2

    Σπρώχτε τη ζύμη προς τα μπροστά χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος από τις παλάμες.

  3. 3

    Φέρτε το μπροστινό μέρος της ζύμης ξανά πίσω, ώστε η ζύμη να διπλωθεί στη μέση. Ξανασπρώξτε τη προς τα κάτω και μπροστά.

  4. 4

    Σηκώστε τη ζύμη και γυρίστε τη κατά ένα τέταρτο. Συνεχίστε τα προηγούμενα βήματα, ζυμώνωντας και γυρίζοντας. Αν η ζύμη σας κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο ζεστό νερό.

  5. 5

    Η  ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και ελαστική. Για να ελέγξετε αν έχει ζυμωθεί αρκετά υπάρχουν δύο τρόποι1. Πιέστε τη με δύο δάχτυλα. Αν το βαθουλωματάκι μείνει, τότε είναι έτοιμη 2. Βρέξτε τα δάχτυλά σας με ζεστό νερό και πιέστε τα πάνω στη ζύμη, σαν να τν τρίβετε απαλά. Αν το νερό γίνει γαλακτώδες, έχει ζυμωθεί αρκετά.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (5)

ραλού
ραλού @cook_8448699
Ο δικός μου τρόπος για την παρασκευή ψωμιού δεν απαιτεί πολύ ζύμωμα. Απλά ανακατεύω το αλευρι με το μειγμα νερό-μαγια μεχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αυτό δίνει στο ψωμι μια διαφορετική υφή και οταν το κόβεις έχει διακριτές ίνες όπως τα τσουρέκια.
Οσο πιο λίγο ζυμωθεί τόσο λιγότερο διαλύεται η μαγία και τόσο πιο αφράτο βγαίνει. Δεν μοιάζει βέβαια σε καμιά περίπτωση με το πλαστικά αφράτο έτοιμο ψωμί !

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα