Ζυμωτό ψωμί με αλεύρι ζέας

Bαθμολογία: 4.84
       
 
25 ψήφοι
gel, 02.11.12

Περιγραφή

Τι θα λέγατε να δοκιμάζατε το ψωμί που έτρωγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά και μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα; Χρησιμοποιούσαν αλεύρι ζέας (υψηλής θρεπτικής αξίας) και είναι ο λόγος που έφτιαξα το πρώτο μου ψωμί!!!

Ζυμωτό ψωμί με αλεύρι ζέας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ αλεύρι ζέας ή 300 γρ ζέας και 200γρ αλεύρι κριθαριού
  • 300 γρ χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ αλάτι
  • λίγο σουσάμι (αν θέλουμε)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Φυλάω σε ένα μικρό ποτηράκι λίγο αλεύρι για μετά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 2 κ.σ αλεύρι, όλο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύω και το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
  2. Μετά ρίχνω 1 κ.σ λάδι, κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι,ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα βάζοντας και άλλη 1 κ.σ λάδι.
  3. Όσο η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι που είχαμε φυλάξει και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά
  4. Μόλις τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
  5. Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με λάδι,ρίχνω λίγο σουσάμι και λίγο αλεύρι,σταυρώνω τη ζύμη και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.
  6. Όταν το ψωμί είναι έτοιμο το τυλίγετε με μια πετσέτα και μόλις περάσουν 15 λεπτά μπορείτε να απολαύσετε την δημιουργία σας!

Λίγα μυστικά ακόμα

5 λεπτά πριν βάλω τη ζύμη στο ταψί ανοίγω το φούρνο στους 180 και βάζω μέσα ένα πήλινο με λίγο νερό και το αφήνω μέσα καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος!!!

Σχετικές συνταγές

Ζυμωτό ψωμί Ζυμωτό ψωμί
4.64
       
       
(50)
Ψωμί σπιτικό πρωτότυπο (hi-fi) Ψωμί σπιτικό πρωτότυπο (hi-fi)
4.3333
       
       
(6)
Σπιτικό ζυμωτό ψωμί Σπιτικό ζυμωτό ψωμί
4.75
       
       
(4)
Ψωμί ζυμωτό αφράτο Ψωμί ζυμωτό αφράτο
4
       
       
(1)
Ψωμί  σταρένιο Ψωμί σταρένιο
5
       
       
(1)
Ψωμί Ψωμί
4.8581
       
       
(155)
Ζυμωτό Ψωμί 2 Ζυμωτό Ψωμί 2
5
       
       
(7)
Ψωμί με σουσάμι Ψωμί με σουσάμι
4
       
       
(1)
Λευκό ψωμί Λευκό ψωμί
4.9333
       
       
(30)
Αφράτο ψωμί Αφράτο ψωμί
4.75
       
       
(24)
Εύκολη συνταγή για ψωμί Εύκολη συνταγή για ψωμί
4.6372
       
       
(113)

    46 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από july88, 4-11-12  
    Το αλεύρι ΖΕΑΣ είναι μάρκα? Αν όχι εχεις να μας πεις κάτι πιο συγκεκριμμένο
    #
    Σχόλιο από Sauce, 5-11-12  
    Η ζέα είναι δημητριακό και το χρησημοποιούσαν πολύ οι αρχαίοι στην διατροφή τους. Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από όλα τα άλλα δημητριακά και γενικά είναι πολύ υψηλής διατροφικής αξίας. Δυστυχώς η (συγχρονη) Ελλάδα δεν έχει παραγωγή ζέας και κάνει εισαγωγή κυρίως από την Γερμανία. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν 'μάρκες'.
    #
    Σχόλιο από july88, 5-11-12  
    Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα ακούσει ή δει πουθενά, γι΄αυτό και ζήτησα διευκρίνηση .Σίγουρα παλαιότερα δεν υπήρχαν μάρκες και συσκευασμένα προιόντα άλλα με μπέρδεψες γιατί το έγραψες και με κεφαλαίο γι αυτό το πέρασα για μάρκα και όχι για δημητριακό ή να μπορέσω να φαντατώ κάτι άλλο.
    Το βρίσκουμε σε μαγαζιά με βιολογικές τροφές φαντάζομαι??
    #
    Σχόλιο από eirini_mil, 5-11-12  
    5 και αλλα χιλια εικοσιπεντε πηρουνακια που εθιξες το αλευρι ζέας ή ζειά! μπαβο και παλι μπραβο! αν εχεται χρονο διαβαστε το παρακατω link για να δειτε τι συμφεροντα παιζονται εις βαρος του ελληνικου ειδους.και παλι μπραβο για τη συνταγη σου!!! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/06/blog-post_3649.html
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 5-11-12  
    Η ερώτηση μου είναι η εξής: που μπορεί κανείς να το βρει το αλεύρι αυτού του τύπου;;;
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 6-11-12  
    Ψάχνοντας διάφορα στο διαδίκτυο και μαθαίνοντας για το συγκεκριμένο αλεύρι έπεσα στο συγκεκριμένο site. http://www.ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=1263
    Ίσως να αξίζει να το δοκιμάσουμε. Να μην θεωρηθεί ότι κάνω προώθηση προϊόντων ή συγκεκριμένης μάρκας/εταιρίας. Απλά το βρήκα και για αυτό είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
    #
    Σχόλιο από gel, 6-11-12  
    Ανέφερα τη ζέα με κεφαλαία για να τονίσω τη σπουδαιότητα της...δυστυχώς ελάχιστοι είναι που την καλλιεργούν στην Ελλάδα και γιαυτό είναι και πολύ ακριβή η τιμή της...μπορείς να την βρεις σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα περίπου 5ευρώ το κιλό...και επειδή είναι κάπως ακριβή μπορείτε να την αναμιγνύεται με κριθάρι,όπως έκαναν και στην αρχαιότητα ή με ότι προτιμάτε...
    #
    Σχόλιο από gel, 6-11-12  
    Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται για σπόρους εδώ http://www.allilegion.gr/gr/articles/node/proagora-zeas-apo-to-allileggyon μπορείτε να παραγγείλετε από Ιταλία...δυστυχώς στο εξωτερικό διασώθηκε η ζέα ενώ στην Ελλάδα το 1930 έπεισαν τους καλλιεργητές να αλλάξουν καλλιέργεια(ουσιαστικά η ζέα απαγορεύτηκε)....
    #
    Σχόλιο από gel, 6-11-12  
    Σε ευχαριστώ πολύ eirini_mil!Πρέπει να γίνει γνωστή η ζέα και ήταν ένας λόγος που έγραψα τη συνταγή...
    #
    Σχόλιο από july88, 6-11-12  
    Ευχαριστώ πολύ gel για τις διευκρινήσεις, και που μας έκανες γνωστό ένα τόσο σημαντικό δημητριακό. Θα προσπαθήσω προσωπικά να το βρω και όσο μπορώ να το εντάξω στη διατροφή της οικογένειάς μου.
    #
    Σχόλιο από EVDI, 9-11-12  
    Μπράβο για την συνταγή!Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος/α έχει φτιάξει ψωμί με αλεύρι ζέας αλλά με προζύμι όχι με μαγιά....
    #
    Σχόλιο από manoyla, 24-11-12  
    Νόστιμο,ζεστό με τυράκι υπέροχο.Με λαδερά για βούτες!!!!! Ευχαριστούμε γιατι πηρα το αλευρι και δεν ηξερα πως να το χρησιμοποιήσω. Επίσης ανοιξα φύλλο για πίτα ...καμμια διαφορά από το σταρένιο. Αν ξεπεράσεις το χρώμα εχει ιδια συμπεριφορά.
    #
    Σχόλιο από mariachry, 10-1-13  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ. ΜΟΝΟ ΨΩΜΑΚΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΖΕΑ? ΨΑΧΝΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΕΙΚ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΚΕΙΚ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΕΙΚ ΜΕ ΖΕΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ? ΕΧΕΙ ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ?
    #
    Σχόλιο από rodomanthos, 15-1-13  
    Πέντε πηρουνάκια για την αναφορά και μόνον της ζέας, χίλια συγχαρητήρια. Μετά, άλλα 5 πηρουνάκια για την καταπληκτική συνταγή! Παρόλο που την έκανα με λευκό αλεύρι- έγινε εξίσου καλό! Και κάτι ακόμα, σχετικά με το τιπ του νερού που βάζεις κάτω από το ταψί. Είναι ό,τι έψαχνα τόσο καιρό! Επειδή ψήνω μόνο στον αέρα, λόγω βλάβης , μου ξεραινότανε πίτες και ψωμιά, από πάνω. Το ψωμάκι αυτό, με το νερό, έγινε ό,τι πιο τέλειο- κρούστα, ναι, όμως μαλακιά!!!!!!!! Σ ευχαριστώ λοιπόν , σ ευχαριστώ πολύ!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Axille, 27-1-13  
    Εμένα δυστυχως δε μου φουσκωσε... Έβαλα 2 φακελάκια μαγια ξηρή, δηλαδη 18γρ. και όλα τα άλλα υλικά όπως αναφέρρονται, τώρα το γιατί εχω μια μικ΄ρη υποψια..
    Μήπως επειδή όταν το αφησα να σταθει το είχα σε μια πλαστική λεκάνη σκεπασμένο μόνο με μια πετσέτα και όχι αεροστεγώς σε μπώλ; Επείσης το έψησα σε φουρνο με αέρα. Και το αφησα να αφρίσει 30 λεπτά.
    Πιστεύω ότι η θερμοκρασία του νερού (χλιαρό) κατα το αφρισμα ήταν καλή. Και η μόνη αλλαγή που έκανα είναι ότι δεν είχα πήλινο και έβαλα ενα ταψι με νερό μεταλλικό.. Ο φούρνος ήταν ήδη στους 180 βαθμούς όταν μπηκε το ψωμί λόγω του ότι το είχα ανάψει για να μπει το νερό 5 λεπτά πιο πριν..
    Αυτά έκανα σας παρακαλώ διορθώστε με είναι το μόνο ψωμί που μπορώ να καταναλώνω λόγω κοιλιοκάκης που σημαίνει απαγόρευση στη γλουτένη και με τα υπόλοιπα άλευρα ελαυθερα γλουτένης το αποτέλεσμα είναι πολύ .. πολύ κατώτερο..

    Επίσης να πω πως χρησιμοποιησα μονο αλεύρι Ζεας και όχι κάποιο άλλο μαζί..
    Ευχαριστω έκ των προτέρων παιδιά...
    #
    Σχόλιο από aliki1986, 20-3-13  
    synxaritiria kai apo emena egw anti gia mauri zaxari enala stevia kai egine eksisou pentanostimo to promaki episis evala kai iliosporous sas to protinw..einai kairos na mathoume na trwme swstes trofes kai oxi dilitiria...kati ikseran oi arxaioi ellines..bravo sou!!
    #
    Σχόλιο από Μαριάννα**, 30-3-13  
    Ωραιο το ΖΕΑ αλλα αντε να το βρεις...Περισυ φτιαξαμε αρκετα ψωμακια αλλα δυσκολα να βρεις να το αγορασεις...μονο απο κανεναν παραγωγο μεσω ιντερνετ..
    #
    Σχόλιο από aliki1986, 2-4-13  
    marianna to sygekrimeno aleuri to vriskeis sxedos se ola ta super market sta viologika proionta egw to agorazw apo to dimitra i se katastimata me viologika proionta kai i timi tou einai 2,50 ews 3,00e
    #
    Σχόλιο από Axille, 2-4-13  
    Διαφωνω κάθετα στο θέμα της τιμής παρα μόνο εαν μιλάμε για 1/2κιλες συσκευασίες... Το πιο φθηνο που μπορει να βρει καποιος ειναι στα σουπερ μαρκετ στα 4,5€ γνωστης εταιρίας μυλων, το οποίο δεν μπορεί πραγματικά να γίνει ψωμί για κανενα λόγο και με κανενα τρόπο...
    Υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι Ελληνες παραγωγοί οι οποίοι όμως δυσκολεύονται να έχουν μεγάλη παραγωγή λόγο θερμικής απόδοσης (ή κατι τετοιο τελος πάντων - αυτό μου λένε στο τηλέφωνο), και το μονο που κανουν ειναι να διανεμουν απο λιγο στο καθε κατάστημα για να υπάρχει σε περισσότερα σημεία αλλά και εκεί η τιμή ειναι κοντα στα 4,60 με 5,30 € / κιλό.
    Μερικες Ιταλικες και γερμανικές μαρκες φερνουν στηνχωρα μας αλευρι τυπου dinkel το οποιο δεν ειναι ζεας αλλα και ουτε ελευθερο γλουτενης.
    Υπαρχουν και τα φαρμακεια βεβαια που μπορεις να κανεις παραγγελια απο εταιριες εξωτερικου όπως ειναι η Schar αλλα εκει το αποτελεσμα στο ζυμωμα ειναι πολύ αθλιοτερο και η τιμη αγγιζει τα ορια του εμφραγματος στα 14.00€/κιλό.
    #
    Σχόλιο από delinax, 15-4-13  
    Εγω φτιαχνω ψωμι με αλευρι ζεας στον αρτοπαρασκευαστη στο προγραμμα΄ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ. Επισης το φτιαχνω μονο με προζυμι.Βαζω πολυ προζυμι και γινεται πολυ καλο.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    31 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από july88, 4-11-12  
    Το αλεύρι ΖΕΑΣ είναι μάρκα? Αν όχι εχεις να μας πεις κάτι πιο συγκεκριμμένο
    #
    Σχόλιο από eirini_mil, 5-11-12  
    5 και αλλα χιλια εικοσιπεντε πηρουνακια που εθιξες το αλευρι ζέας ή ζειά! μπαβο και παλι μπραβο! αν εχεται χρονο διαβαστε το παρακατω link για να δειτε τι συμφεροντα παιζονται εις βαρος του ελληνικου ειδους.και παλι μπραβο για τη συνταγη σου!!! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/06/blog-post_3649.html
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 5-11-12  
    Η ερώτηση μου είναι η εξής: που μπορεί κανείς να το βρει το αλεύρι αυτού του τύπου;;;
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 6-11-12  
    Ψάχνοντας διάφορα στο διαδίκτυο και μαθαίνοντας για το συγκεκριμένο αλεύρι έπεσα στο συγκεκριμένο site. http://www.ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=1263
    Ίσως να αξίζει να το δοκιμάσουμε. Να μην θεωρηθεί ότι κάνω προώθηση προϊόντων ή συγκεκριμένης μάρκας/εταιρίας. Απλά το βρήκα και για αυτό είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
    #
    Σχόλιο από july88, 6-11-12  
    Ευχαριστώ πολύ gel για τις διευκρινήσεις, και που μας έκανες γνωστό ένα τόσο σημαντικό δημητριακό. Θα προσπαθήσω προσωπικά να το βρω και όσο μπορώ να το εντάξω στη διατροφή της οικογένειάς μου.
    #
    Σχόλιο από EVDI, 9-11-12  
    Μπράβο για την συνταγή!Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος/α έχει φτιάξει ψωμί με αλεύρι ζέας αλλά με προζύμι όχι με μαγιά....
    #
    Σχόλιο από manoyla, 24-11-12  
    Νόστιμο,ζεστό με τυράκι υπέροχο.Με λαδερά για βούτες!!!!! Ευχαριστούμε γιατι πηρα το αλευρι και δεν ηξερα πως να το χρησιμοποιήσω. Επίσης ανοιξα φύλλο για πίτα ...καμμια διαφορά από το σταρένιο. Αν ξεπεράσεις το χρώμα εχει ιδια συμπεριφορά.
    #
    Σχόλιο από rodomanthos, 15-1-13  
    Πέντε πηρουνάκια για την αναφορά και μόνον της ζέας, χίλια συγχαρητήρια. Μετά, άλλα 5 πηρουνάκια για την καταπληκτική συνταγή! Παρόλο που την έκανα με λευκό αλεύρι- έγινε εξίσου καλό! Και κάτι ακόμα, σχετικά με το τιπ του νερού που βάζεις κάτω από το ταψί. Είναι ό,τι έψαχνα τόσο καιρό! Επειδή ψήνω μόνο στον αέρα, λόγω βλάβης , μου ξεραινότανε πίτες και ψωμιά, από πάνω. Το ψωμάκι αυτό, με το νερό, έγινε ό,τι πιο τέλειο- κρούστα, ναι, όμως μαλακιά!!!!!!!! Σ ευχαριστώ λοιπόν , σ ευχαριστώ πολύ!!!!!!
    #
    Σχόλιο από aliki1986, 20-3-13  
    synxaritiria kai apo emena egw anti gia mauri zaxari enala stevia kai egine eksisou pentanostimo to promaki episis evala kai iliosporous sas to protinw..einai kairos na mathoume na trwme swstes trofes kai oxi dilitiria...kati ikseran oi arxaioi ellines..bravo sou!!
    #
    Σχόλιο από Μαριάννα**, 30-3-13  
    Ωραιο το ΖΕΑ αλλα αντε να το βρεις...Περισυ φτιαξαμε αρκετα ψωμακια αλλα δυσκολα να βρεις να το αγορασεις...μονο απο κανεναν παραγωγο μεσω ιντερνετ..
    #
    Σχόλιο από Axille, 2-4-13  
    Διαφωνω κάθετα στο θέμα της τιμής παρα μόνο εαν μιλάμε για 1/2κιλες συσκευασίες... Το πιο φθηνο που μπορει να βρει καποιος ειναι στα σουπερ μαρκετ στα 4,5€ γνωστης εταιρίας μυλων, το οποίο δεν μπορεί πραγματικά να γίνει ψωμί για κανενα λόγο και με κανενα τρόπο...
    Υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι Ελληνες παραγωγοί οι οποίοι όμως δυσκολεύονται να έχουν μεγάλη παραγωγή λόγο θερμικής απόδοσης (ή κατι τετοιο τελος πάντων - αυτό μου λένε στο τηλέφωνο), και το μονο που κανουν ειναι να διανεμουν απο λιγο στο καθε κατάστημα για να υπάρχει σε περισσότερα σημεία αλλά και εκεί η τιμή ειναι κοντα στα 4,60 με 5,30 € / κιλό.
    Μερικες Ιταλικες και γερμανικές μαρκες φερνουν στηνχωρα μας αλευρι τυπου dinkel το οποιο δεν ειναι ζεας αλλα και ουτε ελευθερο γλουτενης.
    Υπαρχουν και τα φαρμακεια βεβαια που μπορεις να κανεις παραγγελια απο εταιριες εξωτερικου όπως ειναι η Schar αλλα εκει το αποτελεσμα στο ζυμωμα ειναι πολύ αθλιοτερο και η τιμη αγγιζει τα ορια του εμφραγματος στα 14.00€/κιλό.
    #
    Σχόλιο από delinax, 15-4-13  
    Εγω φτιαχνω ψωμι με αλευρι ζεας στον αρτοπαρασκευαστη στο προγραμμα΄ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ. Επισης το φτιαχνω μονο με προζυμι.Βαζω πολυ προζυμι και γινεται πολυ καλο.
    #
    Σχόλιο από Pagann, 20-5-13  
    Ζέα η Ζειά , τέλεια η συνταγή. Την έφτιαξα κι εγώ στον αρτοπαρασκευαστή. Έχω πάρει και μακαρόνια τα οποία ειναι πεντανόστιμα.. Εύκολα βρίσκονται όλα τα προϊόντα Ζέας στα βιολογικά. Ευχαριστούμε για την συνταγή μακάρι κι άλλες!!!
    #
    Σχόλιο από ichigoulis, 12-6-13  
    #
    Σχόλιο από geoponos13, 15-6-13  
    Με το αλευρι Ζεας μπορεις να φτιαξεις οτι μπορεις να φανταστεις..απο ψωμι-κουλουρια γλυκα-αλμυρα-κριτσινια μεχρι και κεικ οπως ανεφερε ενας φιλος πιο πανω που παρεπιπτοντως ειναι και πεντανοστιμο και φουσκωνει κανονικα οπως ολα τα κεικ παρολου οτι δεν εχει και πολυ γλουτενη...Για προιντα ζεας αλλα και αλευρι αλλα και για πασα ερωτηση διατηρουμε καταστημα φουρνου στην κυψελη προιοντα ΖΕΑΣ θα βρειτε και στον φουρνο
    Καραγιάννη Λέλας 53
    Τηλέφωνο
    Τηλ. : 2108623414
    #
    Σχόλιο από anastasia26, 21-6-13  
    θα την δοκιμασω σιγουρα!!!κ μονο που γινεται με αλευρι ζεα,μου αρκει!!!
    #
    Σχόλιο από vassot, 26-6-13  
    Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή και το ψωμί έγινε τέλειο! Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με μελάσα.
    #
    Σχόλιο από giannis927, 27-6-13  
    Το συγκεκριμενο αλευρι,ειναι ο λογος που ζυμωσα ψωμι για πρωτη φορα.Εξαιρετικη διατροφικη αξια,πολυ νοστιμο το αποτελεσμα.Απλα πειραματιζομαι για να μαλακωσω λιγο την κορα κατα το ψησιμο
    #
    Σχόλιο από Symeoni, 12-7-13  
    Δεν το εχω δοκιμασει...μολις βγηκε απο κουζινα αλλα μου εχει σπασει τη μυτη. ακολουθω ειδικη διατροφη κ εχω αγορασει το (πασιγνωστο πια στην ελλαδα) αλευρι dingel. Μενω μονιμα σουηδια κ εδω το αλευρι αυτου του τυπου ειναι κατι σαν το δικο μας..λευκο! ειναι γνωστο κ σε Γερμανια κ μπρεις ευκολα να βρεις στα μαγαζια ετοιμο ψωμι αυτου του ειδους. απλα ειναι λιγακι γλυκο για τα ελληνικα γουστα! παντως εδω η ακριβη μαρκα το κοστολογει κοντα στα 4.5ευρω/kilo. Αν μου αρεσει..δεν ξανααγοραζω ψωμι! κυριολεκτικα τα τελευταια χρονια ειτε ελλαδα ειτε εξωτερικο το ψωμι "απεξω" ειναι πεταμενα λεφτα!
    #
    Σχόλιο από Axille, 13-7-13  
    Συγνωμη που θα σας απογοητευσω αλλά το αλεύρι dinkel δε συνεισταται για ατομα με κοιλιοκακη που απαιτειτε δηλαδη η διατροφή χωρις γλουτενη, τωρα για όλες τις άλλες χρησεις του, όπως αν το επιλεγουμε λόγω ιδιοτροπιας ή αποψης περι υγιεινης διατροφής κτλ τότε σεβαστό.

    Η όλυρα περιλαμβάνει περίπου 57,9% υδατάνθρακες (εκτός από 9,2% ινών), 17,0% πρωτεΐνη και 3,0% λίπος, όπως επίσης και τα διαιτητικά ανόργανα συστατικά και βιταμίνες[9]. Καθώς περιέχει μια μέτρια ποσότητα γλουτένης, είναι κατάλληλη για ψήσιμο. Στη Γερμανία, οι άγουροι κόκκοι όλυρας ξηραίνονται και τρώγονται ως Grünkern, που κυριολεκτικά σημαίνει «πράσινοι κόκκοι".

    Η όλυρα συνδέεται στενά με το μαλακό σίτο και δεν είναι κατάλληλη για τα άτομα που πάσχουν από την νόσο celiac. Ορισμένα άτομα με αλλεργία σίτου ή δυσανεξία σίτου δέχονται την όλυρα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    12 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Sauce, 5-11-12  
    Η ζέα είναι δημητριακό και το χρησημοποιούσαν πολύ οι αρχαίοι στην διατροφή τους. Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από όλα τα άλλα δημητριακά και γενικά είναι πολύ υψηλής διατροφικής αξίας. Δυστυχώς η (συγχρονη) Ελλάδα δεν έχει παραγωγή ζέας και κάνει εισαγωγή κυρίως από την Γερμανία. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν 'μάρκες'.
    #
    Σχόλιο από july88, 5-11-12  
    Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα ακούσει ή δει πουθενά, γι΄αυτό και ζήτησα διευκρίνηση .Σίγουρα παλαιότερα δεν υπήρχαν μάρκες και συσκευασμένα προιόντα άλλα με μπέρδεψες γιατί το έγραψες και με κεφαλαίο γι αυτό το πέρασα για μάρκα και όχι για δημητριακό ή να μπορέσω να φαντατώ κάτι άλλο.
    Το βρίσκουμε σε μαγαζιά με βιολογικές τροφές φαντάζομαι??
    #
    Σχόλιο από gel, 6-11-12  
    Ανέφερα τη ζέα με κεφαλαία για να τονίσω τη σπουδαιότητα της...δυστυχώς ελάχιστοι είναι που την καλλιεργούν στην Ελλάδα και γιαυτό είναι και πολύ ακριβή η τιμή της...μπορείς να την βρεις σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα περίπου 5ευρώ το κιλό...και επειδή είναι κάπως ακριβή μπορείτε να την αναμιγνύεται με κριθάρι,όπως έκαναν και στην αρχαιότητα ή με ότι προτιμάτε...
    #
    Σχόλιο από gel, 6-11-12  
    Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται για σπόρους εδώ http://www.allilegion.gr/gr/articles/node/proagora-zeas-apo-to-allileggyon μπορείτε να παραγγείλετε από Ιταλία...δυστυχώς στο εξωτερικό διασώθηκε η ζέα ενώ στην Ελλάδα το 1930 έπεισαν τους καλλιεργητές να αλλάξουν καλλιέργεια(ουσιαστικά η ζέα απαγορεύτηκε)....
    #
    Σχόλιο από gel, 6-11-12  
    Σε ευχαριστώ πολύ eirini_mil!Πρέπει να γίνει γνωστή η ζέα και ήταν ένας λόγος που έγραψα τη συνταγή...
    #
    Σχόλιο από mariachry, 10-1-13  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ. ΜΟΝΟ ΨΩΜΑΚΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΖΕΑ? ΨΑΧΝΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΕΙΚ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΚΕΙΚ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΕΙΚ ΜΕ ΖΕΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ? ΕΧΕΙ ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ?
    #
    Σχόλιο από Axille, 27-1-13  
    Εμένα δυστυχως δε μου φουσκωσε... Έβαλα 2 φακελάκια μαγια ξηρή, δηλαδη 18γρ. και όλα τα άλλα υλικά όπως αναφέρρονται, τώρα το γιατί εχω μια μικ΄ρη υποψια..
    Μήπως επειδή όταν το αφησα να σταθει το είχα σε μια πλαστική λεκάνη σκεπασμένο μόνο με μια πετσέτα και όχι αεροστεγώς σε μπώλ; Επείσης το έψησα σε φουρνο με αέρα. Και το αφησα να αφρίσει 30 λεπτά.
    Πιστεύω ότι η θερμοκρασία του νερού (χλιαρό) κατα το αφρισμα ήταν καλή. Και η μόνη αλλαγή που έκανα είναι ότι δεν είχα πήλινο και έβαλα ενα ταψι με νερό μεταλλικό.. Ο φούρνος ήταν ήδη στους 180 βαθμούς όταν μπηκε το ψωμί λόγω του ότι το είχα ανάψει για να μπει το νερό 5 λεπτά πιο πριν..
    Αυτά έκανα σας παρακαλώ διορθώστε με είναι το μόνο ψωμί που μπορώ να καταναλώνω λόγω κοιλιοκάκης που σημαίνει απαγόρευση στη γλουτένη και με τα υπόλοιπα άλευρα ελαυθερα γλουτένης το αποτέλεσμα είναι πολύ .. πολύ κατώτερο..

    Επίσης να πω πως χρησιμοποιησα μονο αλεύρι Ζεας και όχι κάποιο άλλο μαζί..
    Ευχαριστω έκ των προτέρων παιδιά...
    #
    Σχόλιο από aliki1986, 2-4-13  
    marianna to sygekrimeno aleuri to vriskeis sxedos se ola ta super market sta viologika proionta egw to agorazw apo to dimitra i se katastimata me viologika proionta kai i timi tou einai 2,50 ews 3,00e
    #
    Σχόλιο από Symeoni, 12-7-13  
    Οντως θα ηθελα καποια τιπς για το μαλακωμα της κορας...
    #
    Σχόλιο από manoyla, 26-9-13  
    Επίσης να ενημερώσω τα μέλη που ενδιαφέρονται οτι βρήκα αλεύρι ΖΕΑ με 2,80 το κιλό.Με π.μ. μπορώ να σας δωσω τη διεύθυνση.
    #
    Σχόλιο από demi86, 11-6-14  
    Η συνταγή είναι υπέροχη και εύκολη και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.
    Μου πήρε λίγο παραπάνω αλευράκι απο το ζυγισμένο αλλά δεν με εμπόδισε σε κάτι αυτό και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν αψογότατο.
    Επειδή είμαι καινούρια στη gluten free διατροφή
    Η απορία μου είναι στο χρώμα του ψωμιού.
    Μέχρι τώρα το ψωμάκι μου το έπαιρνα απο κεντρικό φούρνο της πόλης και φυσικά για δύο φετούλες ψωμί έδινα γύρω στα 1,5€ και για αυτό και έπεισα τον εαυτό μου να το κάνω μόνη μου.
    Αγόρασα αλεύρι Ζέας από την τοπική λαϊκή αγορά το οποίο βρήκα πιο οικονομικό σε σχέση με τις τιμές που έβλεπα στο ιντερνετ ή στα bio markets.

    Το αποτέλεσμα όμως ήταν λευκού ψωμιού κι όχι μαύρο όπως αυτό που αγόραζα από το φούρνο.
    Η ετικέτα του φούρνου γράφει "αρτοπαρασκεύασμα dicoccum triticum" είναι μαύρο και είναι σκληρό σα στεγνό σε σχέση με αυτό που μόλις έφτιαξα.

    Υπάρχουν ποικιλίες Ζέας ή υπάρχει περίπτωση να μου πούλησαν για Ζέα κάτι που δεν είναι?
    Αν ξέρετε να μου πείτε κάτι με σιγουριά θα με βοηθούσε πολύ.

    Σας ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από anastasia26, 10-11-14  
    καλησπερα σας!πολυ ωραια συνταγη αλλα θελω να ρωτησω κατι.θελω να φτιαξω ψωμι μονο με αλευρι φαγοπυρου κ να μην βαλω μαγια.με τι να αντικαταστησω την μαγια?ευχαριστω!

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από manoyla, 7-8-13  
    Να σας ενημερώσω οτι με αλεύρι Ζέα έκανα και προζύμι . Η φωτό που ανέβασα σημερα ειναι με το προζύμι μου.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 26-9-13  
    Μια παραλλαγή θα καταθέσω σήμερα την οποία μου εδωσε φίλη, την δοκίμασα και είναι ακόμα πιό νόστιμο το ψωμάκι με ΖΕΑ. Δεν την ανεβάζω χωριστά γιατί σημασία έχει το αλεύρι.
    500 γραμ.αλεύρι,350 γραμ.νερό,70 γραμ.γαλα,1 αυγό,10 γραμ.αλάτι,15 γραμ.μαγιά ξηρή,60 γραμ.λάδι,20 γραμ. ρακί,10 γραμ.ξύδι καιμισό κουταλάκι μέλι. Ζυμώνουμε και αν εχουμε αρτοπαρασκευαστή με ενα κάδο το βάζουμε ολο μαζί αν εχουμε με 2 κάδους μοιράζουμε το υλικό οπως το εχουμε ανακατέψει και βάζουμε το τριωρο πρόγραμμα. Αν δεν εχουμε αρτοπαρασκευαστή βάζουμε σε ενα ταψάκι λαδόκολλα και τοποθετούμε εκεί το ζυμάρι. αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να ανέβει αρκετά και ψήνουμε στους 150-160 περίπου 1μιση ωρα ισως και παραπάνω.
    #
    Σχόλιο από ms_dragonforce, 13-11-13  
    πολύ νόστιμο ψωμάκι. εγώ έκανα και μερικές παραλλαγές. αντί για ζάχαρη έβαλα μία κ.σ. μέλι και 300 γρ. αλεύρι ζέας και 200 γρ.φαγόπυρο (μαυροσίταρο). Επίσης, χρησιμοποίησα χοντρό θαλασσινό αλάτι και η γεύση του είναι ακόμη πιο ωραία :-)

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ζύμες-ψωμιά.
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 97 αγαπημένων συνταγών, του/της maria239
    ΨΩΜΙ
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της lia papadopoulou
    bread
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της angel29476