Ζυμωτό ψωμί

Bαθμολογία: 4.64
       
 
50 ψήφοι
ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 17.11.07

Περιγραφή

Εύκολος τρόπος παραγωγής φρέσκου, ζυμωτού ψωμιού από τα χεράκια σας, χωρίς προζύμι!
Ζυμωτό ψωμί
photo: ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό δυνατό αλεύρι
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • ζεστό νερό (όσο πάρει)

Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Φτιάχνει: 1 κιλό ψωμί
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 80' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 55' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Λιώστε τη μαγιά με το αλάτι σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό
  2. Σε ενα μεγάλο μπωλ ρίξτε το αλεύρι με την λιωμένη μαγιά και το αλάτι
  3. Αρχίστε να ζυμώνετε, ρίχνοντας σιγά σιγά όσο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να πετύχετε ζύμη μαλακή, να μην κολλά στα δάχτυλα
  4. Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί
  5. Τη μοιράζετε σε 2 ίσα μέρη (φρατζόλες ή καρβελάκια) και τα βάζετε σε λαδωμένα σκεύη. Στρογγυλά ταψάκια για τα καρβελάκια ή μακρόστενες φόρμες για τις φρατζόλες
  6. Μπορείτε να βάλετε όλη τη ζύμη σε ένα ταψί ή φόρμα αν θέλετε 1 κιλό και όχι 2 τεμάχια του μισού κιλού
  7. Σκεπάστε με αλευρωμένη πετσέτα και βάλτε τα στο φούρνο 25 βαθμών για να υπάρχει ζέστη και να φουσκώσουν μέχρι να φτάσουν στο χείλος του ταψιού
  8. Τρυπήστε τη ζύμη σε μερικά σημεία και ψήστε τα ψωμάκια στους 200 βαθμούς να ροδοψηθούν
  9. Μόλις είναι έτοιμα,αλείψτε τις επιφάνειες με ελαιόλαδο για να μαλακώσει η κόρα
  10. Διατηρείστε τα τυλιγμένα σε πετσέτα και κλεισμένα σε σακούλα αν θα τα καταναλώσετε σύντομα ή σε σακούλα στην κατάψυξη

Λίγα μυστικά ακόμα

Το νερό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψει. Πρέπει ίσα να ζεστάνει. Δε σας συνιστώ νωπή μαγιά διότι το ψωμί ξινίζει σύντομα και δημιουργούνται περίεργες ίνες, σαν κλωστές. Το μυστικό για αφράτο ψωμί είναι ο τύπος του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε. Το σκληρό ή αλλιώς δυνατό αλεύρι είναι ο ιδανικός τύπος, με το οποίο φτιάχνουμε και αφράτα, μαλακά τσουρέκια. Μπορείτε να αυξήσετε το αλάτι ανάλογα πόσο αλμυρό θέλετε το ψωμί.

Σχετικές συνταγές

    90 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 19-11-07  
    Πεταλουδιτσα μου ,πες μου ποση αποσταση μαλλον σε πια σχαρα του φουρνου θα το βαλω ,με τη θερμοκρασια αυτη ,γιατι εγω ξερω στον αεροθερμο φουρνο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-11-07  
    Εγώ το βάζω στην πρώτη σχάρα του φούρνου.Το είχα βάλει και στη δεύτερη αλλά δεν ψηνόταν καλά από κάτω.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 13-5-08  
    Είμαι εξαιρετικά περήφανη που ζύμωσα ψωμί!!! Πολύ εύκολη συνταγή και έγινε μούρλια το ψωμάκι! Χώρισα τη ζύμη και ατομικά καρβελάκια με φέτα, λάδι και βασιλικό-έγιναν μούρλια, ό,τι πρέπει για δεκατιανό!
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 14-5-08  
    Πεταλουδιτσα μολις ξεφουρνισα τα πεντανοστιμα καρβελακια.Φουσκωσαν πολυ και εγιναν πολυ γρηγορα.Μου φαινεται θα καθιερωθει η συνταγη σου.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-5-08  
    Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Εγώ πολλές φορές τυχαίνει να βάζω 1 μέρος σκληρό αλεύρι και 1 μέρος κίτρινο που γίνεται πάλι πολύ καλό!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 31-8-08  
    Για ποικιλία ψωμιών, τυλίξτε στη ζύμη κομματάκια ελιάς καλαμών ή τριμμένη φέτα με ρίγανη ή κάντε ψωμί μυρωδικών με γλυκάνισο, σκόρδο, κρεμμύδι.Είναι τέλειο!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 31-8-08  
    Πολύ καλό το ψωμάκι! Πρώτη φορά έφτιαχνα ψωμί, αλλά μου άρεσε και θα ξαναφτιάξω! Έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σκληρό (λίγο περισσότερο σε σχέση με αυτό για όλες) και λίγο αλεύρι που βάζουμε στο τσουρέκι. Δεν ξέρω αν έκανα καλά, αλλά βγήκε αφράτο!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-9-08  
    Kαι το αλευρι για τσουρεκι ειναι σκληρο αλευρι. Αν ηταν αφρατο, τοτε ολα καλα!Δοκιμασε την επομενη να κανεις καρβελακι γεμιστο με ελιτσες η φετα η μυρωδικα..κανε μεγαλο καρβελι η ατομικα καρβελακια η φρατζολακια! Δε θα το μετανιωσεις!
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 7-10-08  
    πεταλουδιτσα, νωπη μαγια χρησιμοποιω σχεδον για ολα και δεν ειχα ποτε προβλημα
    Αγοραζω απ΄το φουρνο, και τη βαζω στη καταξυξη αν ειναι πολυ.
    Μηπως την αφησες κοντα σε ζεστο μερος και ξινισε λιγο πριν τη χρησιμοποιησεις?
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 8-10-08  
    Οχι λωξαντρα δεν εκανα κατι τετοιο. Δεν με ικανοποιει η νωπη μαγια οπως η ξηρη!Οτι φτιαξω με νωπη,χαλαει και ξινιζει πολυ γρηγορα σε σχεση με την ξερη,που με εκεινη δεν εχει συμβει κατι τετοιο!Επισης,μια αρτοποιος μου χει πει πως δεν κανει να βαζουμε στην καταψυξη τη νωπη μαγα!
    #
    Σχόλιο από ΡΕΘΥΜΝΟ, 11-2-09  
    Το έφτιαξα προχτές και βγήκε υπέροχο.Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις αν βάλω 3 ίσα μέρη διάφορα άλευρα θα βγει εξίσου καλό?
    #
    Σχόλιο από Fagitaki, 14-2-09  
    Το έφτιαξα εχθές και βγήκε ένα υπέροχο ψωμάκι. Ήταν η δεύτερη προσπάθεια που έκανα, και η πρώτη δεν ήταν ακριβώς πετυχημένη....
    Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 27-3-09  
    Μετά από όλα τα καλά σχόλια,είπα να δοκιμάσω και εγώ να φτιάξω πρώτη φορά ψωμί με την συνταγή αυτή.Έβαλα κίτρινο αλεύρι για χωριάτικο.Έγινε πολύ καλό!Ο άντρας μου έβαλε λάδι σε ένα πιάτο και όλο βούταγε ψωμάκι.Και δεν είναι εύκολος με το ψωμί!Θέλω να ρωτήσω κάτι όμως.Πόση ώρα το ψήνουμε,γιατί δεν λές;Και επειδή εγώ δεν έβαλα το ζυμάρι σε φόρμα,πόση ώρα το αφήνεις να φουσκώσει;Θέλω να το τελειοποιήσω...ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 28-3-09  
    το ψησιμο ειναι αναλογα με το φουρνο εμενα παιρνει 1 ωρα και κατι.για το φουσκωμα δεν υπαρχει χρονος, θα το δεις με το ματι, σε οτιδηποτε κ αν το βαλεις,ταψι η φορμα, πρεπει ν φτασει στο χειλος να διπλασιαστει..
    #
    Σχόλιο από joannaa, 28-3-09  
    Μπορεί να γίνει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις γιατί δεν έχω σκληρό αυτή τη στιγμή?
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 28-3-09  
    oxiεμενα ποτε δ εχει γινει καλο ετσι!ν ξερεισ παντα σκληρο σε ολεσ τισ ζυμεσ με μαγια!
    #
    Σχόλιο από joannaa, 28-3-09  
    Νομιζω εχεις δικιο γιατι στο παρελθον ειχα επιχειρησει αλλη συνταγη με αλευρι για ολες τις χρησεις και εγινε σαν ζυμη για πιτσα!
    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 28-3-09  
    Ευχαριστώ πεταλουδίτσα.Εμένα ψήθηκε καλά στα 50 λεπτά ,γι'αυτό ρώτησα.Αλλά έχεις δίκιο είναι ανάλογα τον φούρνο.Μου φώσκωσε και διπλασιάστηκε σε όγκο.Απλά επειδή δεν ξέρω,αναρωτιέμαι άν το άφηνα παραπάνω ώρα, θα φούσκωνε και άλλο;Να'σαι καλά πάντως...φάγαμε χειροποίητο,φρέσκο ψωμάκι,για πρώτη φορά.Αφού λέω να καταργήσουμε εντελώς το αγοραστό και να ζυμώνω ,να ψήνω και να το φυλάω στην κατάψυξη.Σήμερα είναι εξίσου καλό,σαν φρέσκο.Διατηρείται.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 29-3-09  
    απο τη στιγμη που ξεπερνα το χειλος του σκευους κατα πολυ ειναι ok! αν το αφηνες κι αλλο, ισως "χυνοταν" εξω!επισης, αν δεν εχει πολυ ζεστη στο σπιτι 1 καλη ιδεα ειναι να το αφησεις σκεπασμενο στο τραπεζι να φουσκωσει ολη νυχτα μονο του κ το πρωι να το ψησεις!
    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 30-3-09  
    Ξαναφτιάχνω σήμερα,γιατί μας άρεσε πολύ και ο άντρας μου ζητούσε ψωμάκι.Όλο υπονοούμενα ήταν.Ευχαριστώ και πάλι για την συνταγή.Εγώ δεν το βάζω σε σκεύος,το πλάθω 2 μακρόστενες φραντζόλες και τις βάζω σε ταψί για κουλουράκια να φουσκώσουν και εκεί τις ψήνω κιόλας.Γι'αυτό και ρώτησα,πάντως ευχαριστώ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    72 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 13-5-08  
    Είμαι εξαιρετικά περήφανη που ζύμωσα ψωμί!!! Πολύ εύκολη συνταγή και έγινε μούρλια το ψωμάκι! Χώρισα τη ζύμη και ατομικά καρβελάκια με φέτα, λάδι και βασιλικό-έγιναν μούρλια, ό,τι πρέπει για δεκατιανό!
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 14-5-08  
    Πεταλουδιτσα μολις ξεφουρνισα τα πεντανοστιμα καρβελακια.Φουσκωσαν πολυ και εγιναν πολυ γρηγορα.Μου φαινεται θα καθιερωθει η συνταγη σου.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-5-08  
    Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Εγώ πολλές φορές τυχαίνει να βάζω 1 μέρος σκληρό αλεύρι και 1 μέρος κίτρινο που γίνεται πάλι πολύ καλό!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 31-8-08  
    Για ποικιλία ψωμιών, τυλίξτε στη ζύμη κομματάκια ελιάς καλαμών ή τριμμένη φέτα με ρίγανη ή κάντε ψωμί μυρωδικών με γλυκάνισο, σκόρδο, κρεμμύδι.Είναι τέλειο!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 31-8-08  
    Πολύ καλό το ψωμάκι! Πρώτη φορά έφτιαχνα ψωμί, αλλά μου άρεσε και θα ξαναφτιάξω! Έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σκληρό (λίγο περισσότερο σε σχέση με αυτό για όλες) και λίγο αλεύρι που βάζουμε στο τσουρέκι. Δεν ξέρω αν έκανα καλά, αλλά βγήκε αφράτο!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-9-08  
    Kαι το αλευρι για τσουρεκι ειναι σκληρο αλευρι. Αν ηταν αφρατο, τοτε ολα καλα!Δοκιμασε την επομενη να κανεις καρβελακι γεμιστο με ελιτσες η φετα η μυρωδικα..κανε μεγαλο καρβελι η ατομικα καρβελακια η φρατζολακια! Δε θα το μετανιωσεις!
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 7-10-08  
    πεταλουδιτσα, νωπη μαγια χρησιμοποιω σχεδον για ολα και δεν ειχα ποτε προβλημα
    Αγοραζω απ΄το φουρνο, και τη βαζω στη καταξυξη αν ειναι πολυ.
    Μηπως την αφησες κοντα σε ζεστο μερος και ξινισε λιγο πριν τη χρησιμοποιησεις?
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 8-10-08  
    Οχι λωξαντρα δεν εκανα κατι τετοιο. Δεν με ικανοποιει η νωπη μαγια οπως η ξηρη!Οτι φτιαξω με νωπη,χαλαει και ξινιζει πολυ γρηγορα σε σχεση με την ξερη,που με εκεινη δεν εχει συμβει κατι τετοιο!Επισης,μια αρτοποιος μου χει πει πως δεν κανει να βαζουμε στην καταψυξη τη νωπη μαγα!
    #
    Σχόλιο από Fagitaki, 14-2-09  
    Το έφτιαξα εχθές και βγήκε ένα υπέροχο ψωμάκι. Ήταν η δεύτερη προσπάθεια που έκανα, και η πρώτη δεν ήταν ακριβώς πετυχημένη....
    Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 30-3-09  
    Ξαναφτιάχνω σήμερα,γιατί μας άρεσε πολύ και ο άντρας μου ζητούσε ψωμάκι.Όλο υπονοούμενα ήταν.Ευχαριστώ και πάλι για την συνταγή.Εγώ δεν το βάζω σε σκεύος,το πλάθω 2 μακρόστενες φραντζόλες και τις βάζω σε ταψί για κουλουράκια να φουσκώσουν και εκεί τις ψήνω κιόλας.Γι'αυτό και ρώτησα,πάντως ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Nataly, 30-3-09  
    Ωραία συνταγή, ωραία και τα σχόλια, με πείσατε!!!αύριο θα πάρω ξηρή μαγιά, θα το φτιάξω και επανέρχομαι με σχόλια. προς το παρόν 3 πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από Nataly, 1-4-09  
    To φτιάξαμε εχθές με την πεθερά μου που έφερε τις φόρμες και το σκληρό αλεύρι κι έγινε καταπληκτικό!συγχαρητήρια. τα πηρουνάκια είναι κι απ τις δυο μας!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 12-4-09  
    ΝΑ ΣΤΕ ΚΑΛΑ!ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΦΩΤΟ!
    #
    Σχόλιο από Nataly, 12-4-09  
    διάλεξα την φωτογραφία για το μωράκι μου που έρχεται σε 2 μήνες, προς το παρόν είμαστε ακόμα 2 σε 1. το ψωμάκι σου κάνει θράυση τις τελευταίες 10 μέρες!!! συγνώμη για τον αρχικό βαθμό, ήμουν καινούρια στην παρέα και δεν ήξερα!τώρα 5 πηρουνάκια ασυζητητί!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 13-4-09  
    thank you!!
    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 24-4-09  
    Βάζω και άλλα πιρουνάκια.Τέλος το αγοραστό για μας...άμα δεν φουρνίσω θα με φάνε στο σπίτι..χαχαχα..τα ευχαριστώ δεν αρκούν Πεταλουδίτσα...μέχρι και η δύσκολη πεθερά μου είπε καλό λόγο(πράγμα σπάνιο σε διαβεβαιώνω!)....Θα ήθελα να ρωτήσω αν το έχετε κάνει με ολικής.Να δοκιμάσω ή δεν θα γίνει καλό;;
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 24-4-09  
    ΕΧΩ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΣΤΟ SITE.ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ!
    #
    Σχόλιο από Aether, 30-5-09  
    Auti h syntagi epivevewnei ton kanona "ta pio orea pragmata einai k ta pio apla" .. To ekana k vgike polyyy wraio, next time tha valw mesa k mia koutalia skoni skordou k mia elaiolado :D
    #
    Σχόλιο από Tania, 1-6-09  
    Προσπαθώ καιρό να φτιάξω αλλά όλες οι συνταγές είχανε και λίγο λάδι και μου εβγαινε πολυ λαδωμένο και δεν πετυχαινε.. Και η μαμά μου επέμενε να μη βαλω λάδι αλλα φοβόμουν να το επιχειρήσω.. Βλέπω καιρό τη συνταγή σου και εχθές πρώτη φορά το εκανα και ήταν υπέροχο! Ευχαριστω πολυ Πεταλουδίτσα μου για το ωραίο ψωμάκι σου..
    #
    Σχόλιο από mele, 1-6-09  
    Σε αντιστάσεις ψήνουμε κορίτσια?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    15 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από NTINA, 19-11-07  
    Πεταλουδιτσα μου ,πες μου ποση αποσταση μαλλον σε πια σχαρα του φουρνου θα το βαλω ,με τη θερμοκρασια αυτη ,γιατι εγω ξερω στον αεροθερμο φουρνο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-11-07  
    Εγώ το βάζω στην πρώτη σχάρα του φούρνου.Το είχα βάλει και στη δεύτερη αλλά δεν ψηνόταν καλά από κάτω.
    #
    Σχόλιο από ΡΕΘΥΜΝΟ, 11-2-09  
    Το έφτιαξα προχτές και βγήκε υπέροχο.Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις αν βάλω 3 ίσα μέρη διάφορα άλευρα θα βγει εξίσου καλό?
    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 27-3-09  
    Μετά από όλα τα καλά σχόλια,είπα να δοκιμάσω και εγώ να φτιάξω πρώτη φορά ψωμί με την συνταγή αυτή.Έβαλα κίτρινο αλεύρι για χωριάτικο.Έγινε πολύ καλό!Ο άντρας μου έβαλε λάδι σε ένα πιάτο και όλο βούταγε ψωμάκι.Και δεν είναι εύκολος με το ψωμί!Θέλω να ρωτήσω κάτι όμως.Πόση ώρα το ψήνουμε,γιατί δεν λές;Και επειδή εγώ δεν έβαλα το ζυμάρι σε φόρμα,πόση ώρα το αφήνεις να φουσκώσει;Θέλω να το τελειοποιήσω...ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 28-3-09  
    το ψησιμο ειναι αναλογα με το φουρνο εμενα παιρνει 1 ωρα και κατι.για το φουσκωμα δεν υπαρχει χρονος, θα το δεις με το ματι, σε οτιδηποτε κ αν το βαλεις,ταψι η φορμα, πρεπει ν φτασει στο χειλος να διπλασιαστει..
    #
    Σχόλιο από joannaa, 28-3-09  
    Μπορεί να γίνει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις γιατί δεν έχω σκληρό αυτή τη στιγμή?
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 28-3-09  
    oxiεμενα ποτε δ εχει γινει καλο ετσι!ν ξερεισ παντα σκληρο σε ολεσ τισ ζυμεσ με μαγια!
    #
    Σχόλιο από joannaa, 28-3-09  
    Νομιζω εχεις δικιο γιατι στο παρελθον ειχα επιχειρησει αλλη συνταγη με αλευρι για ολες τις χρησεις και εγινε σαν ζυμη για πιτσα!
    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 28-3-09  
    Ευχαριστώ πεταλουδίτσα.Εμένα ψήθηκε καλά στα 50 λεπτά ,γι'αυτό ρώτησα.Αλλά έχεις δίκιο είναι ανάλογα τον φούρνο.Μου φώσκωσε και διπλασιάστηκε σε όγκο.Απλά επειδή δεν ξέρω,αναρωτιέμαι άν το άφηνα παραπάνω ώρα, θα φούσκωνε και άλλο;Να'σαι καλά πάντως...φάγαμε χειροποίητο,φρέσκο ψωμάκι,για πρώτη φορά.Αφού λέω να καταργήσουμε εντελώς το αγοραστό και να ζυμώνω ,να ψήνω και να το φυλάω στην κατάψυξη.Σήμερα είναι εξίσου καλό,σαν φρέσκο.Διατηρείται.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 29-3-09  
    απο τη στιγμη που ξεπερνα το χειλος του σκευους κατα πολυ ειναι ok! αν το αφηνες κι αλλο, ισως "χυνοταν" εξω!επισης, αν δεν εχει πολυ ζεστη στο σπιτι 1 καλη ιδεα ειναι να το αφησεις σκεπασμενο στο τραπεζι να φουσκωσει ολη νυχτα μονο του κ το πρωι να το ψησεις!
    #
    Σχόλιο από PITSOUF, 8-5-12  
    Αν χρησιμοποιήσω τη συνταγή και τα χωρίσω σε μικρά ψωμάκια, ατομικά λογικά δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα έτσι δεν είναι? Απλά φαντάζομαι θα χρειαστώ λίγο χρόνο ψησίματος...Δεν έχω ξανακάνει και τα θέλω για ένα τραπέζι που θα κάνω σε φίλους.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 8-5-12  
    Δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Θέλουν μόνο λίγο λιγότερο ψησιμο, αλλά δεν έχουν τεράστια διαφορά και στον χρόνο. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από Gogo24, 8-5-13  
    Μόλις έκανα την ζύμη και φουσκώνει στον φούρνο... να ρωτήσω κάτι επειδή πρώτη φορά κάνω ψωμάκι... ποσο περίπου νερό σας παίρνει, δν ήμουν σίγουρη αν ήθελε κι αλλο, σε κάποια φάση όμως έγινε λιγο σαν "γλιτσα" η ζύμη, λιγδερη και πρόσθεσα κι αλλο αλεύρι να ξαναγίνει ελαστική.. καλά έκανα? ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση, ελπίζω να γίνει καλό!!!
    #
    Σχόλιο από Gogo24, 8-5-13  
    και κάτι άλλο!!! για τα βάλω στην κατάψυξη πρέπει να περιμένω να κρυώσουν? ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 4-7-13  
    Εχω δωσει ηδη 5 πηρουνακια για αυτη τη συνταγη, ομως θελω να ρωτησω αν ξερει κανεις/καμμια γιατι στο τελος το ψωμι εχει μια τρυπα στο κεντρο, κατι σαν κουφαλα δεντρου. Προφανως εγκλωβιζονται αερια εκει κατα το φουσκωμα. Μαλλον πρεπει να το τρυπησω, αλλα σε ποια φαση?
    Ευχαριστω

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από magdalena86, 18-3-11  
    Πεταλουδίτσα μου, σιγουρα σου αξίζουν περισσότερα από 5 πιρουνάκια, το ψωμάκι έγινε φανταστικό, πολύ ευκολη συνταγή.. Από εδώ και πέρα θα τρώμε φρέσκο ψωμάκι
    Η μόνη διαφορά που έκανα κατά την εκτέλεση της συνταγής ήταν ότι το αλάτι το πρόσθεσα λιωμένο σε λίγο νερό όχι από την αρχή αλλά μετά από λίγα λεπτά ζυμώματος και επιπλέον πρόσθεσα και λίγο ελαιόλαδο..
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από anny1, 13-5-11  
    εφτιαξα το ψωμι με αλευρι για ολες τις χρησεις,ειναι η πρωτη φορα που εφτιαξα ψωμι κ ηταν τελειο αφρατο κ μαλακο.Ωραια συνταγη....
    #
    Σχόλιο από foniko mpiskoto, 7-1-13  
    μπράβο σου!πολυ ώραια συνταγή εγω χώρισα τη ζύμη σε στα 4 και έκανα ενα τυρόψωμο ενα σταφιδόψωμο 1 καρυδόψωμο και ενα ελιοψωμο

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ζύμες
    Ένα βιβλίο 38 αγαπημένων συνταγών, του/της Roulita23
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της Βίκυ7
    Ψωμιά
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της ΦΩΦΩ79
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της epsilon
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της nioki