κύρια φωτογραφία συνταγής Ζωμός Λαχανικών
malegou
malegou @cook_8450271
,Ελλάδα

Εύκολή παρασκευή ζωμού από διάφορα λαχανικά σε 40 λεπτά. Προετοιμασία10 λεπτά Παρασκευή30-40 λεπτά

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο ζωμός μπορεί να κρατηθεί στο ψυγείο για 5 ημέρες. Εγώ το καταψύχω σε μικρά δοχεία ή ακόμη και σε παγοκυψέλες. Είναι ο πιο υγιεινός κύβος λαχανικών και με εξαιρετική γεύση ιδίως αν τα λαχανικά μας είναι βιολογικά. Μου αρέσει να προσθέτω από το ζωμό στις συνταγές μου δίνοντας μια πιο ενδιαφέρουσα και πιο δυνατή γεύση κυρίως στα χορτοφαγικά μου πίατα. Είναι μια παραλαγή από μάθημα μαγειρικής που πήρα στο Τορόντο για αυστήρους χορτοφάγους.(Cooking for our Vegan friends)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
2 - 2 1/2 λίτρα ζωμό
  1. 2 κουταλίες της σούπας ελαιόλαδο (extra vergin)
  2. 2 σκελίδες σκόρδου κομμένο σε μικρά κυβάκια (χωρίς την καρδιά)
  3. 2 μέτρια ξέρα κρεμμύδια σε φέτες
  4. 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) σε φέτες
  5. 4 μέτρια καρότα σε φέτες
  6. 1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κομάτια
  7. 4 κοτσάνια σέλερυ ή ανάλογη ποσότητα σέλινου
  8. 6 μέτριες ντομάτες κομμένες σε τέταρτα ή 1 κουτί καλής ποιότητας ντομάτα κονκασέ
  9. 250 γραμ. μανιτάρια, σκουπισμένα καλά και κομμένα σε φέτες
  10. 2/3 φλυτζ. μαύρες μικρές φακές
  11. 1/2 ματσάκι μαιντανό φρέσκο ή 1/3 ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο
  12. 6 φύλλα βιενέζικο (πλατύφυλλο) βασιλικό
  13. 4 φύλλα δάφνης (ξερά ή φρέσκα)
  14. 2 κουταλίες της σούπας θαλασσινό αλάτι
  15. 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο ολόκληρο πιπέρι
  16. 10-12 φλυτζ. νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το πράσσο. Σωτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή ώσπου να μαλακώσουν λίγο.

  2. 2

    Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα καρότα, την πατάτα και το σέλερυ ή το σέλινο, σωτάρουμε για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας που και που για να μην κολήσουν.

  3. 3

    Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μανιτάρια, τις φακές, το μαϊντανό, το βασιλικό, τα δαφνόφυλλα το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να βράσει και σκεπάζουμε.

  4. 4

    Μειώνουμε την θερμοκρασία και από εκείνη τη στιγμή αχίζουμε να μετράμε 30 με 40 λεπτά ανακατεύοντας μια στις τόσες.

  5. 5

    Τέλος, στραγγίζουμε σε ψιλό σουρωτήρι πατώντας τα υλίκα για να βγάλουν όλο τους το ζουμί. Το ιδανικότερο είναι να το περάσουμε από μύλο λαχανικών για πιο πλούσια γεύση.

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

xlomoprosopo
xlomoprosopo @Kallistw27
Μου φαίνεατι πολύ ωραίο, αλλά έχω μια απορία.Αλάτι βάζουμε και αν ναι, πόσο;Γιατί όλοι οι κύβοι του εμπορίου είναι αλμυροί.

Από

malegou
malegou @cook_8450271
στις
,Ελλάδα
Είμαι διακοσμήτρια-γραφίστας και τελευταία πήρα το δίπλώμά μου ώς Nail Technician. Λάτρεύω την μαγειρική και αυτό το χόμπι με έκανε να δουλέψω επαγγελματικά σε εστιατόρια για 4 χρόνια. Αυτό ήταν το καλύτερό μου!!! Τώρα προσπαθώ και λιγάκι στην ζαχαροπλάστική που δεν θεωρώ ότι είναι το δυνατό μου σημείο( .... αλλά ελπίζω σύντομα να γίνει! Γενικά μου αρέσει να κάνω διάφορα πράγματα και να πειραματίζομαι αλλά πάντα δημιουργικά!!!
Δες περισσότερα