Ζουμερό μουσταρδο - κοτόπουλο με μανιτάρια και μπύρα
Ζουμερό κοτόπουλο στον φούρνο για κυρίως πιάτο. Έχοντας πειραματιστεί με διάφορους τρόπους, σας παρουσιάζω τους 2 καλύτερους. Εγγυημένη επιτυχία για τραπέζι κι ας χρειάζεται περίπου 2 ωρίτσες. Έχει μαγέψει κόσμο και κοσμάκι και στις 2 εναλλακτικές του!! Συνοδεύεται με ό,τι σας βολεύειπατάτες τηγανιτές, ρύζι, πένες ή τορτελίνια με τυρί κλπ κλπ.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τι να προσέξετε1. Το ανοιχτό καπάκι όταν προσθέσετε τη μπύρα.2. Το μέγεθος του πυρέξ. Όταν προσθέσουμε τα πάντα να υπάρχει περιθώριο από το χείλος του. Η μπεσαμέλ φουσκώνει ελαφρώς και μαζί με το βούτυρο μπορεί να χυθεί έξω. Και μία εναλλακτικήαπό το σημείο που έχουμε μεταφέρει το κοτόπουλο και τα ζουμιά στο πυρέξ μπορούμε αντί για μπεσαμέλ κλπ να προσθέσουμε ένα κουτί 250 γρ. κρέμα γάλακτος, να σκεπάσουμε καλά με αλουμινόχαρτο και να ψήσουμε στους 200-230 πάνω-κάτω για 60 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα με τα ζουμιά. Λίγο πριν το τέλος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για 5-10 λεπτά.Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!!
Υλικά
-
4 φιλέτα κοτόπουλου (ή 2 διπλά ανοιγμένα)
-
αλάτι, πιπέρι λευκό
-
λάδι
-
1 κουτάκι μπύρα
-
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια στρόγγυλα
-
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια στελέχη
-
1 ποτήρι ζεστό νερό
-
2 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
-
3,5 κούπες γάλα = περίπου 750 γρ
-
1 φάκελο μπεσαμέλ
-
1 κούπα κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
-
2 κ.γ. λιωμένο βούτυρο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε και κόβουμε τα φιλέτα σε κομματάκια.
-
2
Πασπαλίζουμε με αλάτι και λευκό πιπέρι.
-
3
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι (περίπου 2 δάχτυλα) σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κοτόπουλο ανακατεύοντας συνεχώς να μη κολλήσει. Μαγειρεύουμε με τα ζουμιά τους για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
-
4
Σβήνουμε με ένα κουτάκι μπύρα ανακατεύοντας συνεχώς. ΠΡΟΣΟΧΗΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ!!! Θα αφρίσει αλλά είναι φυσιολογικό. Αν κλείσει το καπάκι θα φουσκώσει και θα χυθούν όλα έξω. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 15-20 λεπτά έως ότου να μην έχει μείνει πολύ αφρός από τη μπύρα.
-
5
Πλένουμε τα μανιτάρια. Λιώνουμε τη σκόνη μουστάρδας σε 1 ποτήρι ΖΕΣΤΟ νερό. Προσθέτουμε και τα δύο στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά τουλάχιστον ανακατεύοντας συχνά. Εδώ μπορούμε και να σκεπάσουμε ελαφρώς με το καπάκι. Όταν θα έχει πιει τα περισσότερα ζουμιά (όχι όλα) το κλείνουμε.
-
6
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο με όλο το ζουμί σε πυρέξ (όχι μικρότερο από 20Χ30 εκ. - μεγαλύτερο δεν πειράζει).
-
7
Πασπαλίζουμε με κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας - όχι πολύ αλμυρό.
-
8
Σε 3,5 κούπες γάλα αδειάζουμε τον φάκελο της μπεσαμέλ (περίπου 85 γρ. αν θυμάμαι καλά – πάντως να μην είναι το διπλάσιο) και ανακατεύουμε με μίξερ ή με αναδευτήρα μέχρι να γίνει λείο.
-
9
Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από το κοτόπουλο να πάει παντού.
-
10
Πασπαλίζουμε πάλι με κίτρινο τυρί.
-
11
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από τη μπεσαμέλ.
-
12
Ψήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στους 250 βαθμούς πάνω – κάτω και άλλα 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο στους 200 βαθμούς πάνω – κάτω.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (4)