Γυμνάζομαι, Μαγειρεύω, Κηπουρεύω, Μεγαλώνω μοναχοπαίδι, Πειραματίζομαι στην κουζίνα και στο laptop, Λατρεύω τις Συνταγές της Παρέας και όλη την Παρέα, Προσέχω, Ψάχνω, Μαθαίνω... ακόμα...και το σημαντικότεροΑνακυκλώνω - τα πάντα!- τέλος με τα ρήματα -Maybe never; hoping it will be forever!
Συνταγές (11)
-
-
Ή ρόστ μπήφ (που είναι οπωσδήποτε ροοοοζζζζ εσωτερικά!) αλλιώς είναι μοσχαράκι ψητό. Μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα τη συνταγή (*) για το πραγματικό Roast Beef που τρώγαμε – φανατικά σχεδόν - με το έτερον ήμισυ στα delis (delicatessen) της άλλης μας πατρίδας. Νομίζω ότι είναι μια πολύ νόστιμη συνταγή για ελαφρά ψημένο μοσχάρι που έχει φανατικούς φίλους ή ορκισμένους εχθρούς λόγω του αιματώδους κέντρου του. Σας καλώ να μπείτε στον πειρασμό να το δοκιμάσετε... Λίγα μυστικά ακόμα Σερβίρετε με μιά καλή και πικάντικη σπιτική μουστάρδα, φρεσκοψημένο ψωμί χωρίς ζύμωμα και μια δροσερή χονδροκομμένη μαρουλοσαλάτα. Οι θαραλλέοι ας το δοκιμάσουν με μιά κουταλιά σάλτσας χρένου (horseradish sauce), τώρα το χειμώνα.Αποφύγετε να πλύνετε το ταψί ή τη γάστρα αμέσως. Οι καραμέλες του κρέατος που έχουν ξεροψηθεί στη επιφάνεια κάνουν την ωραιότερη σάλτσα (αυτό που λένε οι ξένοι jus – χυμός). Για να «ξεκαραμελώσετε» αρκεί ½ φλ. ζεστό νερό, μιά ξύλινη κουτάλα και 5-10 λεπτά υπομονή. Είναι αυτό που υπάρχει «φρέσκο» και «επώνυμο» στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αντί αντιτίμου – βέβαια.Όσο περισέψει φυλάξτε το σε γυάλινο δοχείο σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο σας μέχρι μία εβδομάδα (ναιαιαιαι! Δεν παθαίνει τίποτα είναι σαν ζαμπόν και το αλατάκι του το συντηρεί μιά χαρά). Κόψτε πάλι με καλό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρετε μέσα σε σάντουιτς (ψωμί, αραβική πίτα), πάνω από ποικιλία δροσερών μαρουλιών, μαζί με μιά ψητή πατάτα (στα μικροκύματα είναι έτοιμη σε 7 λεπτά) ή πάνω από ένα αχνιστό απλό ρύζι μπασμάτι.(*) Η συνταγή (με προσθήκη ελαιόλαδου, ζάχαρης και σκόρδου) είναι από τον ιστότοπο Allrecipes.com με τίτλο High Temperature Eye-of-Round Roast.(**) Αν η προθέρμανση του φούρνου σας φαίνεται ενεργοβόρα (είναι δε λέω) φροντίστε να έχετε έτοιμο το ψωμί χωρίς ζύμωμα να το ψήσετε προτού ρίξετε το κρέας – μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγώνια!Προσοχή! Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο αυτή για φιλέτο γαλοπούλας ή φιλέτο χοιρινό. Η εσωτερική θερμοκρασία αυτών των κρεάτων πρέπει να ανέβει πολύ περισσότερο για να είναι ασφαλή προς κατανάλωση (σαλμονέλλα και τριχινίαση) και δεν τρώγωνται ποτέ αιματηρά.
-
Ενα ελαφρύ και δροσιστικό "γλυκό" μετά από πλούσιο γεύμα και ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω χρωμάτων και αντιθέσεων υφής των συστατικών. Εξαιρετικό και στο γεύμα της Καθαράς Δευτέρας! Λίγα μυστικά ακόμα (*) το ειδικό εργαλείο βγάζει από τη μία λεπίδα το φλούδι λεπτό σαν μακαρόνι χωρίς λευκή ίνα και από την άλλη πιό χονδρό με λίγο λευκό. Το κοινό ξεφλουδιστήρι της κουζίνας κάνει εξ ίσου καλά. Μετά βέβαια κάνουμε ζουλιέν με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι. Το καλοκαίρι (αν βρείτε ζουμερά πορτοκάλια) τολμήστε να το σερβίρετε με λίγα φύλλα δυόσμου ή μέντας και αλλάξτε το ποτό της συνταγής με βότκα αν δεν υπάρχουν παιδιά στην παρέα. Συνταγή της μαμάς μου (!)
-
-
Το λαδόξιδο είναι ασυναγώνιστο για τις σαλάτες μας, ειδικά με ελληνικό ελαιόλαδο και γνήσιο ξίδι από κρασί! Όταν η "διατροφή" μας συστήνει σαλάτα ξανά και ξανά και ξανά .... ας αλλάξουμε τουλάχιστον το ένδυμά της (dressing) με την σάλτσα αυτή, χωρίς να φορτώσουμε θερμίδες και χοληστερίνη από παχύ ροκφόρ ή ξινή κρέμα (sour cream). Δροσερή, γευστική, με ασβέστιο και με πολλές δυνατότητες και λίγες θερμίδες (ακόμα κι άν "κουταλίσετε" όλο το σκεύασμα δεν ξεπερνά τις 260 - όσο δηλαδή κι ένας κεσές πλήρες γιαούρτι!) Λίγα μυστικά ακόμα χαμηλών υδατάνθρακων Προτάσεις σερβιρίσματος1. Πάνω από μια γενναία σαλάτα με τριμμένο λάχανο (άσπρο και κόκκινο), τριμμένο καρώτο και ψιλοκομμένο σέλερυ1 κουταλιά ανά άτομο + 2 ή 3 ψύχες καρύδι.2. Πάνω από μια ζεστή – ζεστή ψητή πατάτα (ψημμένη στα μικροκύμματα με το φλούδι για 8’ στα 750 W)3. Μια κουταλιά πάνω από μια ζεστή χορτόσουπα-πουρέ με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.4. Πάνω σε παξιμαδάκι σίκαλης με λίγο αχλάδι ή πράσινο μήλο.5. Πάνω από την αγαπημένη μου φρουτοσαλάτα με όξινα φρούτα (ακτινίδιο, μήλο, πορτοκάλι και καρύδι φυσικά) ναι, ακόμα και με το σκορδάκι μέσα.6. Σαν «ντιπ» για μπαστουνάκια καρρώτου, αγγουριού, ή για κριτσίνια.Θερμίδες22 ανά κουταλιά της σούπας!
-
-
Πάντα λιγουρεύομαι το αγαπημένο μου γαλακτομπούρεκο. Η κρέμα είναι ό,τι ακριβώς δηλώνειμε σιμιγδάλι και με πανεύκολες αναλογίες. Θυμίζει γαλακτομπούρεκο, είναι σαφώς χειμωνιάτικο comfort food και δεν επιβαρύνει ακόμα και μιά αυστηρή διατροφή σαν τη δική μου (ισοδυναμεί με 1 γιαούρτι με 1 κ.σ. μέλι και καρύδια). Λίγα μυστικά ακόμα Προτάσεις σερβιρίσματος1.Με τη γνωστή κανέλα πασπαλισμένη από πάνω.2.Με μιά γερή κουταλιά από το αγαπημένο σας γλυκό του κουταλιού.3.Με μιά κουταλιά αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα.4.Με μιά κουταλιά καθαρισμένο άψητο ηλιόσπορο και ξερά blueberries.5.Με ψιλοκομμένα φρούτα εποχής (μήλο, αχλάδι, μπανάνα ή φέτες πορτοκάλι) Αξιοποίησα το χθεσινοληγμένο γάλα μου (κανείς δεν το καταδεχόταν σήμερα...) το σιμιγδάλι που περίσεψε από τον χαλβά και γλύτωσα τις θερμίδες του γαλακτομπούρεκου που ετοιμαζόμουν να αγοράσω. Τα αβγά που δεν έβαλα στην κρέμα περιμένουν να γίνουν Πρωτεϊνική Φριτάτα Διαίτης. Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Cooksnaps (8)
-
Απίστευτο! Φτιάχνεται γρηγορότερα και απο τα μάφινς!\n\nΤι να προσθέσουμε άραγε για να μείνει φουσκωτό και μπαφουνάτο και μετά το σιρόπιασμα; (σόδα; μπέικιν;)\n\nΚαλά... αυτή η γεύση δεν υπάρχει... (σας λέω δύο κομάτες τσάκισε ο καλός μου - ζεστές ζεστές ακόμα...)\n\nΈψησα σε αλάδωτο πυρέξ -> φωτο, μετά το σιρόπιασμα ξανάβαλα στο ζεστό φούρνο και το ρούφηξε όλο. Βάλε σχόλιο
-
ΟΚ!\r\n\r\nΤο έφτιαξα επιτέλους! Ενθουσιαστήκαμε! Παρόλο που ο σύζυγος όταν με είδε σχολίασε\"παίζεις πάλί;\" το τσάκισε όταν βγήκε από το φούρνο μοσχοβολητό και τραγανό απέξω, σφιχτό και σφουγγαράτο από μέσα.\r\n\r\nΤο ζυμάρι μου όμως ποτέ δε στάθηκε, όλο άπλωνε... μήπως έβαλα πολύ νερό;;; ή μήπως παίζει ρόλο που έβαλα το μισό αλεύρι ολικής άλεσης.\r\n\r\nΤο αποτέλεσμα βέβαια ασυζητητί 5 πηρουνάκια! Έβαλα και φωτο. Βάλε σχόλιο