Συνταγές (7)
-
-
-
Όταν ήμουν μικρή η αγαπημένη μου θεία έκανε αυτή τη συνταγή όταν άρχιζαν οι ζέστες και έτσι το έχω στο μυαλό μου σαν μια δροσερή νότα στη κάψα του καλοκαιριού. Λίγα μυστικά ακόμα Μπορεί το γλυκό να γίνει και με άλλα ζελέ ανάλογα με την προτίμηση μας.
-
-
Κάποτε συζητούσα με μία θεία μου για ένα πασχαλιάτικο τραπέζι που θα έκανα και που λόγω καιρού δεν θα μπορούσαμε να ψήσουμε έξω. Τότε μου έδωσε αυτή τη συνταγή, κάτι μεταξύ κοκορετσιού και τζιγεροσαρμάδων που ο άντρας μου λάτρεψε και πάντα όποτε κάνω τραπέζι πασχαλινό τη φτιάχνω αλλά και όταν πάω αλλού τους την πάω δώρο (γιατί μου τη ζητάνε). Λίγα μυστικά ακόμα Η δοσολογία βγάζει 2 μέτρια ρολά. Εγώ πολλές φορές χρησιμοποιώ μόνο το ένα και το άλλο μόλις κρυώσει το βάζω τυλιγμένο στην κατάψυξη για μια άλλη φορά.Αποφεύγω να βάζω πατάτες να ψηθούν μαζί γιατί βγάζει πολύ λίπος η συκωταριά και η σκέπη στο ψήσιμο (το οποίο φυσικά πετάω).Ζητάμε από το χασάπη να μην είναι σκισμένες οι σκέπες.
-
Πάντοτε είχαμε μια διαφωνία σπίτι μας σχετικά με το τι είδος κρέατος να μαγειρέψω. Γι'αυτό κι εγώ θέλοντας να μας ικανοποιήσω όλους έκανα μια τηγανιά ανάμικτη κι έτσι είμαστε χαρούμενοι όχι μόνο εμείς αλλά και όσοι φίλοι μας την έχουν δοκιμάσει! Λίγα μυστικά ακόμα Μπορείτε αντί για λεμόνι να χρησιμοποιήσετε λευκό κρασί για να σβήσετε την τηγανιά.Προτείνω λουκάνικα καπνού γιατί με τα χωριάτικα γίνεται λίγο βαριά.Ταιριάζει και με πατάτες τηγανητές ή πουρέ και με πιλάφι και πράσινη σαλάτα.
-
Την κρεατόπιτα αυτή την έκανε παλιά η γιαγιά μου, που ήταν από το Λιτόχωρο, και την έκοβαν ανήμερα την πρωτοχρονιά (είχε και φλουρί μέσα δηλαδή) με τη μόνη διαφορά ότι τότε το κρέας ήταν ζυγούρι. Τώρα πια εγώ την κάνω την παραμονή το βράδυ (αυτή κόβουμε αντί για βασιλόπιτα) και τη συνοδεύω υπέροχα με κόκκινο κρασί Λίγα μυστικά ακόμα Αν κατά το ψήσιμο δείτε ότι φουσκώνει η πίτα σημαίνει ότι κάπου δεν κόπηκε καλά. Ξαναχαράξτε την.Για να μείνει η πίτα σας τραγανή μέχρι να τη φάτε όλη μη τη σκεπάσετε αφού τη βγάλετε από τον φούρνοΜπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο φύλλο χωριάτικο αλλά θα χρησιμοποιήσετε λιγότερο λάδι στο άλειμμα των φύλλων.Επειδή απαιτείται κάποιος χρόνος προετοιμασίας εγώ πρώτα βράζω το κρέας, μόλις γίνει κάνω το ζυμάρι, το αφήνω να ξεκουραστεί και τότε φτιάχνω τη γέμιση (πρέπει να είναι χλιαρό το κρέας για να το πιάσουμε με τα χέρια μας).